Äppelkaka med mandelmassa

Våra höns har fått ett ryck och värper en massa ägg igen. Vad passar då bättre än att baka:) Och med ett gäng skruttiga äpplen liggandes i fruktkorgen så föll lotten på denna kaka.
Äppelkaka med mandelmassa
ca 10 bitar
100 g grovriven mandelmassa
3 ägg
1 1/2 dl socker
50 g smält smör
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
3 tsk vaniljsocker
1 dl 3% mjölk (jag tog hälften mjölk hälften matgrädde)
ca 4 äpplen
Kanel och Kardemumma att pudra ovanpå kakan innan den går in i ugnen.
Passade på att använda vårt fina mjöl från Ångsta Kvarn. Kom inte ihåg om man skulle ta lite mindre eller lite mer av det mjölet motför vanligt mjöl man köper på affären. Chansade och tog lite mindre, men jag hade nog kunnat tagit bara 2 1/2 dl.
Sätt ugnen på  175 grader. Smörj och bröa en form med löstagbar kant.
Blanda mandelmassan med ett ägg i taget. Rör ner sockret. 
Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker som sedan siktas ner i äggsmeten.
Tillsätt mjölken och det avsvalnade smöret.
Skär äpplena i klyftor el grova skivor, låt gärna det vackra röda skalet vara kvar.
Lägg hälften av äpplena i botten på formen, häll över smeten och lägg på resten av äpplena.
Pudra över lite kanel och kardemumma.
Grädda kakan mitt i ugnen i 30-40 minuter. Känn med en sticka så den inte är kladdig.
Servera tillsammans med vaniljsås. 
Supersmarr! 

Fisk under sprött täcke

För ett tag sedan gjorde jag en maträtt från Östergårdsskolan i Halmstad där man valt att laga mat med färska råvaror, bla gör man 2000 portioner potatismos i det här receptet!! Så där kan jag slänga mig i väggen med mina 25 potioner:)
Hur som helst var det lika gott som det doftade!
Dessvärre är receptet för 100 pers så man får göra på "en höft" helt enkelt, varför det nu heter så?..
Fisk under sprött täcke
Sej el Torskfilé
S & P
Lägg fisken i ugnsform, salta och peppra.
Blanda ihop:
ströbröd
riven Kvibille cheddar
hackad persilja
pressad/hackad vitlök
S & P
Strö detta över fisken, ringla över rikligt med flytande smör.
Grädda i ugnen i 140 grader till nästan klar, höj till 200 på slutet för att färgsätta och gå klar.
 
Potatismos
Potatisen kokas mjuk, häll därefter i mjölk(gärna uppvärmd) och flytande smör.
Vispa med elvisp till slät, ej för länge för då blir moset segt. Krydda med vitpeppar, salt och muskotnöt.
 
Krämig kålssallad med pepparrot
1/4 kålhuvud
riven pepparrot efter smak
4-5 dl creme fraiche
1 dl majonäs
S & P
Och det bästa av allt, barnen åt jättebra:) formarna kom tomma tillbaka till köket! Sådana dagar känner jag att jag valt rätt yrke:)
(Nu är jag tvungen att ta en skrivpaus för att dansa med Måns till Lisa Lövbrands Truly. Vilken underbar danslåt!! Och Måns är den enda här hemma som man med lätt övertalning kan få dansa med...)
 

Fläskytterfilé med klyftpotatis - allt i en form

Fläskytterfilé med klyftpotatis

4 pers

225 grader varm ugn.

900 g potatis i klyftor

150 g champinjoner i kvartar

1 klyftad rödlök

1 pressad vitlök solo (mumsigt med mycket vitlök och bra i förkylningstider)

Lägg potatisen på plåt och ringla över olja, salt och peppar. Kör ca 10 minuter i ugn. Fyll på med champinjoner, vitlök och rödlök.

Blanda runt allt ordentligt och kör i ugn ca 10 minuter till.

Lägg på ca 500 g fläskytterfilé som är skurna i tunna skivor, S & P. 

Blanda runt försiktigt igen. Låt gå ytterligare 10 minuter.

Strössla över 150 g haricot vers och låt dem få lite färg, ca 5 minuter.

Lägg upp allt på ett vackert fat och strö över färsk persilja.

 

Till detta serverar man en god sås:

Koka upp 2 dl grädde

2 dl creme fraiche

2 msk soja

1-3 tsk(beroende på hur stark man vill ha den) sambal oelek

Jag redde min sås med lite maizena för jag gillar när den är något tjockare. 

Världsgod Chokladsås

Chokladsås

100 g  smör

1 dl grädde

1 dl ljus sirap

2 dl socker

2 msk kakao

2 tsk vaniljsocker

Smält smöret i kastrull. Tillsätt övriga ingredienser och koka upp.

Låt sjuda i ca 10 minuter.

Servera till god vaniljglass och maränger.

Den här är så god att oftast är skålen renskrapad men här blev det en gnutta kvar.

 

Receptet har jag fått av Malin.

GOD JUL!

En riktigt GOD JUL önskar jag er!

Rödkålscoleslaw med fetaost

Har fått ett gott recept på en Rödkålscoleslaw av en god vän.
300 g finstrimlad rödkål
2 dl creme fraiche
2 msk majonäs
1 tsk osötad senap
1 dl mosad fetaost
1 krm svartpeppar
lite salt
Blanda allt och vänd ner den strimlade rödkålen. Låt stå några timmar.
 
Receptet har jag fått av Marita.

Morotsvinägrett

Fick påbackning häromdagen av min fina kockkurskamrat Billy. Jag hade visst skrivit i tidningen att man kunde göra en god dressing till sin sallad. Då förväntade han sig ett recept på en god dressing:)
Självklart Billy och ni andra så kommer här en god dressing. Kommer fler framöver.
Låt 1 stor morot i bitar koka i 2 dl vatten i ca 10 minuter. 
Blanda ner 1 msk torkad dragon, 1/2 dl äppelcidervinäger, 1 msk honung, S & P.
Mixa med mixerstav tills allt är slätt.
Tillsätt 1 1/2 dl rapsolja i fin stråle medan du mixar lite till.
Det här blir en underbart gul och lite tjock dressing.
 

...fortsättning på julskinkan:)

Härliga dofter sprider sig i köket när man tar av folien av skinkan. Smaken blir sagolik!
Spadet spar jag i frysen till sås eller soppbas en annan dag. Dopp i gryta är ju annars det man kanske helst använder det till, men vi brukar inte äta det hos oss.
Svålen hänger vi ut till pippisarna:)

Godaste julskinkan

Idag blev det dags för julens godaste och kanske det enda jag behöver på julen..julskinkan!
Använder ett recept jag fått av min kollega, Marie, som är sagolikt gott. Självklart så använder jag en ekologisk skinka, står knappt ut med tanken om hur grisarna behandlas!! Receptet ser ut så här:
3-4 lagerblad
1 msk hel kryddpeppar
1/2 msk hel kryddnejlika
1 msk rosmarin
1 msk mejram
Krossa allt i mortel.
Gnid in skinkan med kryddblandningen.
Lägg tillbaka svålen.
Knyt igen ordentligt och kör inlindad i aluminumfolie i ugn. Sätt i termometer och kör på 175 grader tills skinkan är mellan 70-75 grader, beroende på hur "torr" du vill ha den.
Fantastiskt gott på stut med en god senap, hemgjord äppelmos och lättkokta, sockrade katrinplommon.
GOD JUL!

Juliga kyckingspett

Juliga kycklingspett

Goda som tilltugg på glöggfesten, men de kan också serveras som middagsmat tillsammans med ris, mango chutney och matlagningsyoghurt.

 

Ingredienser

900 g kycklingfilé

Marinad

3 msk olja 


3 msk honung 


3 msk pressad citron


1 msk garam masala


1 msk ingefära, finriven


2  pressade 
 vitlöksklyftor

2 tsk salt

 

Gör så här

Dela varje filé i 4–6 avlånga bitar. Blötlägg grillpinnarna.

Blanda olja, honung, citron, garam masala, ingefära och pressad vitlök.

Blanda kycklingen med marinaden och låt gärna ligga några timmar.

Sätt ugnen på 250 grader.

Trä upp kycklingen på spetten.

Salta runt om och stek mitt i ugnen, gärna på plåt med bakplåtspapper, ca 10 minuter. Vänd spetten efter halva tiden.

Receptet kommer från Maud Onnermark
 - “Go´kväll”

 

Bilden är från vår jullunch på Guldkustens förskola och vi åt saffranscreme och potatisgratäng med VBost och svamp till.

Saffranscreme är creme fraiche blandat med saffran efter smak, salt och vitpeppar.

Potatisgratängen blandade jag med riven Västerbottenost och taggsvamp som jag fräste i smör, vitlök,S & P. 

Väldans så gott!

Vi hade även Anjovispizzan som ni hittar här på bloggen och en härlig grönkålssallad med fileéad apelsin och julröda äpplen. Vinegrätten gjorde jag på rapsolja, rödvinsvinäger, dijonsenap, honung, S & P.

 

 

 

Morötter i ugn

 
Skär morötter i lagom stora bitar. Ringla olivolja över dem på en plåt.
Strö över flingsalt, nymalen svartpeppar, färsk rosmarin och pressa på vitlök.
Kör i ugn i ca 15 minuter. De skall ha kvar lite tuggmotstånd.
Väldigt gott tillbehör till nästan vilken mat som helst:)
 

Nalle Puhgodis

Kan bjuda på ett enkelt julgottarecept, för julgotta kan man ju inte få nog av, eller…

Nalle Puhgodis

50 g smör

½ dl sirap

½ dl socker

1 msk honung

3 dl valfri müsli

Smält smöret i en kastrull. Rör ner sirap, socker och honung.

Koka i 2-3 minuter, rör om då och då.

Blanda i müslin och rör om ordentligt.

Häll upp på bakplåtspapper i liten långpanna. Låt kallna och skär i lagom stora munsbitar.

Grönkålssoppa med ägghalvor

Grönkålssoppa

4 port

500 g fryst, hackad grönkål

1 finhackad gul lök

smör till stekning

9 dl vatten

2 grönsaksbuljongtärningar

2 msk vetemjöl

1 dl creme fraiche

1/2 tsk salt

1 krm svartpeppar

1 dl hackad gräslök

 

2 ägg

 

Gör så här

Svetta löken i smöret tills den är mjuk.

Koka upp vatten i vattenkokare. Häll vattnet i kastrull tillsammans med buljongtärningar. Lägg i den frysta grönkålen och låt den tina. Blanda ner den frästa löken. Rör ut mjölet i lite kallt vatten. Vispa ner mjölblandningen i soppan. Låt soppan koka ca 3 min. Vispa ner crème fraiche. Smaksätt med salt, peppar och gräslök.

Servera soppan med hårdkokta ägghalvor.

Ugnsbakad lax med gremolata

Ugnsbakad lax med gremolata

6-8 portioner

1 kg laxsida

3 msk olivolja

3 msk smält smör

salt

peppar

 

 

Gremolata

2 citroner

3 vitlöksklyftor

1 dl hackad bladpersilja

 

Sätt ugnen på 120 grader.

Lägg laxen i en smord ugnsform och häll på olivolja, smält smör, salt och peppar.

Sätt i i ugn och ugnsbaka den i ca 35 minuter. Kolla innertemp, som skall vara mellan 47-54 grader.

Gör under tiden gremolatan.

Tvätta citronerna väl och riv det yttersta skalet. Finhacka vitlöken och bladpersiljan. Blanda ihop med citronskalet och strössla över laxen.

Servera med kokt potatis eller annat gott tillbehör.

 

Receptet har jag fått av Karolina Sparring.

Anjovispizza

Anjovispizza

6 bitar

 

2 gula lökar

smör till stekning

3 dl riven Västerbottenost

2 dl creme fraiche

200 g kokt potatis av fast sort

flingsalt

nymald peppar

1 rulle kyld smördeg, 250 g

1 brk anjovisfilé, 125 g

 

Sätt ugnen på 200 grader.

Skala och skiva löken och fräs den långsamt i en stekpanna med smör, ca 20 minuter.

Blanda ost och creme fraiche. Tärna potatisen och vänd ner i ostblandningen. Salt och peppra. Rulla ut smördegen på en plåt med bakplåtspapper.vik upp en kant runt om. Bred potatisblandningen över smördegen. Fördela lök och anjovisfiléer över.

Grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter, tills smördegen är frasig.

 

Kan serveras som en middagsvariant till Jansson med en god sallad till. Eller i bitar som kvällsgott på uppesittarkvällen.

 

Receptet har jag fått av AnnaBrita.

Hjortron- & Västerbottenpaj

Ullas Hjortronpaj

Pajdegen:

4 dl vetemjöl

150 g rumsvarmt smör

1 dl vatten

1 msk 12% ättiksprit

 

Fyllningen:

1 liten purjolök

1 dl hjortronsylt

250 g västerbottenost

75 g ädelost

4 ägg

3 dl vispgrädde

1/2 tsk salt

Nyp ihop smöret och mjölet. Tillsätt vatten och ättika och blanda till en smidig deg. Låt den vila en halv timme i kylskåpet.

Sätt ugnen på 200 grader. Skiva purjolöken och förväll den i

5 minuter i kokande vatten. Sila av den i ett durkslag.

Smula ostarna i en matberedare. Vispa ihop ägg, grädde och salt

och rör ihop med osten.

Kavla eller tumma ut degen i en smord pajform och lägg

ihopknycklad folie runt kanten. Nagga bottnen med en

gaffel och grädda pajskalet i 10 minuter.

Ta bort folien och bred ut hjorttronsylten över pajens

botten. Fördela sedan den avrunna purjolöken ovanpå och

häll ostblandningen över alltsamman.

Grädda en halvtimme i 200 grader – sänk sedan tempe­

raturen till 150 grader och grädda i ytterligare ca 20

minuter. Täck pajen med folie mot slutet, om den riskerar att bli för brun.

Prova med en sticka om fyllningen stannat.

 

Receptet har jag fått av Karolina Sparring  men det kommer innan dess från en Ulla i Härjedalen.

 

Fiskgryta med saffran

Fiskgryta med saffran

4-6 port

 

ca 700g blandad fisk, lax, torsk, hoki…

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

1 pkt saffran

1 tsk fänkålsfrön

3 msk tomatpuré

2 dl vitt vin

1 fiskbuljongtärning

2 dl vatten

2 ½ dl turkisk yoghurt

½ dl frysta örtkryddor Provencale

1 röd paprika

250 g körsbärstomater

Hacka lök och vitlök. Fräs i smör tills den är mjuk. Stöt fänkål och saffran i mortel, blanda med löken.

Slå på vin, vatten, tomatpuré och buljongtärning. Låt puttra i ca 10 minuter.

Blanda ner grädde, yoghurt och kryddor. Låt koka några minuter till. Lägg i tomater, paprika och lax skuren i tärningar. Lägg på lock och puttra ca 5 minuter eller tills laxen är färdig.

Servera med pressad potatis eller ett gott bröd.

Morotssoppa med smak av apelsin & chili

Morotssoppa med smak av apelsin & chili

4 port

 

3 stora morötter

1 gul lök

1 pressad vitlök

1 röd chili

1 apelsin

1 hönsbuljongtärning

3 ½ dl vatten

2 dl mjölk

1,2 dl vispgrädde

1 msk flytande honung

salt

vitpeppar

(Vegeta efter smak)

 

Svetta hackad lök och vitlök i olja el smör. Skala och hacka morötterna, skiva chili tunt, blanda ner i löken. Häll på vatten, hönsbuljong, mjölk och vispgrädde.

Riv skalet på apelsinen och pressa ur saften. Tillsätt saften i soppan. Spara skalet till senare.

Låt koka tills morötterna är mjuka. Mixa till en lagom slät soppa och tillsätt det rivna apelsinskalet. Späd ev med mer buljong.

Smaka av med kryddor och honung.

 

Vill man ha en matigare middag så kan man servera tillsammans med Kycklingspett:

180 g kycklingfilé

salt

svartpeppar

1 ½ msk flytande honung

1 msk rapsolja

 

Stycka kycklingfiléerna i små bitar och trä upp dem på blötlagda grillspett.

Krydda med olja, honung, salt och peppar. Grilla i ugn i ca 10-12 minuter, så de får vacker färg.

 

Mandelnougat med havssalt

Här får ni ett enkelt recept på väldigt goda julgodisar!
Lycka Till!

Pepparkakskladdkaka

 

Pepparkakskladdkaka

 

150 g smör - smält

200 g hushållschoklad – lägg i smör och rör tills smält

2,5 dl mjöl

1,5 tsk bakpulver

2 tsk pepparkakskrydda

(el ½ tsk vardera av nejlika, pomeransskal, kardemumma och ingefära)

1 tsk kanel - blanda mjöl, bakpulver och kryddor

4 ägg

1 dl socker

1 dl sirap - vispa ägg, socker och sirap hårt i en skål

 

Blanda ner den avsvalnade smör och chokladblandningen i de vispade äggen, vänd ner mjölblandningen.

 

Bakplåtspapper i botten på springform.  Häll i smet och grädda mitt i ugn i ca 20 min 175 grader. Kakan ska vara kladdig i mitten när klar. Låt svalna och servera med Polkaglass(krossad polkagris blandat med vaniljglass), eller Philadelphiaost blandat med lite smör, florsocker och krossad polkagris.

Tomat- & Kikärtsoppa

Tomat- & Kikärtssoppa

4 port

 

2 burkar kikärtor

1 gul lök, finhackad

2 tsk mald spiskummin

1 tsk paprikapulver

3 msk olivolja

2 vitlöksklyftor, finrivna

4 färska tomater, skurna i tärningar

2 msk tomatpuré

1 msk honung

1 msk salt

4 dl grönsaksbuljong

saft av ½ citron

1 kruka basilika

 

Fräs lök och vitlök tillsammans med kikärtor och kryddor i olivolja på medelvärme ca 5 minuter. Tillsätt tomatpuré och färska tomater. Späd med grönsaksbuljong och citronsaft. Låt puttra under lock ca 15 minuter.

Tillsätt basilikan och mixa soppan lite ”slarvigt” så vissa kikärtor behålls hela.

Smaka av med salt och citron.

 

Servera med gott bröd, stark hårdost, rädisor och paprikabitar.

Vissa tomatsoppor tycker jag kan bli lite ”vassa” i smaken men den här är väldigt mild, rund och god! 

Ugnspannkaka med olika variationer

Ugnspannkaka

8-10 barnportioner / 6-8 vuxenportioner

 

6 dl vetemjöl

eller 4 ½ dl vetemjöl + 1 ½ dl grahamsmjöl

1 tsk salt

9 dl mjölk

5 ägg

 

Vispa samman mjölet, saltet och hälften av mjölken till en slät smet.

Häll i resten av mjölken. Vispa sist i äggen.

Häll smeten i smord långpanna.

Grädda i 225 grader i 25 minuter.

 

Variation till pannkakan kan vara att fylla den med bacon. Lägg då i strimlat el tärnat bacon i pannan och kör en stund i ugnen innan du häller i smeten.

 

Eller strössla ner frysta eller färska blåbär när du hällt smeten i pannan.

 

Du kan också göra en pannkaksrulle om du har kvar lite köttfärssås från en tidigare middag. Gör pannkakan enligt ovan. När den är klar så stjälper du upp den på ett smörpapper och breder på köttfärsen. Rulla ihop pannkakan från långsidan, skär i tjocka skivor och servera.

Köttstroganoff med fullkornsris

Köttstroganoff

4 port

500 g nötkött, tex innanlår

1 gul lök

smör till stekning

½ - 1 dl ketchup (byt ev ut till tomatpuré men då i mindre mängd)

2-3 dl valfri grädde

salt

peppar

 

Skär köttet i strimlor och finhacka löken.

Bryn kött och lök i het stekpanna och lyft över till gryta.

Tillsätt ketchup och grädde och rör om ordentligt.

Låt puttra tills köttet känns mört. Smaka av med salt, peppar och ev mer ketchup.

Servera tillsammans med fullkornsris och min pizzasallad.

 

Receptet har jag fått av familjen Lundin.

Fiskbiffar med vitvinsås och kokt potatis

Fiskbiffar med vitvinssås och kokt potatis

4 port
800 g blandad fisk(1/3 lax och 2/3 torsk el sej)
2 ägg
2 msk potatismjöl
2 dl mjölk
2 tsk salt
peppar
smör till stekning
 
potatis lagom till 4 pers
Starta med att sätta potatisen på kokning.
 
Mixa fisken i matberedare och tillsätt övriga ingredienser, smeten blir ganska lös.
Klicka ut smeten till biffar direkt i pannan. Stek ett par minuter på varje sida tills de fått fin färg och är genomstekta.
 
Vitvinssås
2 finhackade schalottenlökar
50 g smör
2 msk mjöl
2 dl vitt vin
4 dl fiskbuljong (eller vatten samt en tärning, koncentrat)
3 dl grädde
salt och peppar
 
Fräs schalottenlök i smör.
När löken är mjuk rör du ner mjöl, späder med vitt vin och fiskbuljong (eller vatten samt en fiskbuljongtärning eller motsvarande koncentrat) samt tillsätter grädde.
Koka ner vitvinssåsen i 15 minuter och rör då och då.
Smaka av såsen med salt och peppar innan servering. Du kan också mixa den med en stavmixer samt då tillsätta 2 msk smör så får du en mycket god och fluffig vitvinssås.
 
Receptet har jag fått av Katarina.

Pasta Elitée

Pasta Eliteé

4 port

Pasta Elitée var omtyckt av både barn och vuxna när jag lagade den på jobbet. Enkla, goda smaker i en krämig gratäng.

4 port tagliatelle/spagetti – koka enl anvisning på paketet.

1 liten gul lök

1/2 -1 vitlöksklyfta

300-400 g strimlad skinka

1 röd paprika

1/2 gurka - gröp ur kärnorna

4-5 msk vetemjöl

ca 6 dl mjölk

2-3 dl creme fracihe -känn efter på konsistensen

salt 

vitpeppar

riven ost

smör till stekning och ugnsform

 

Skär paprika och gurka i tärningar, hacka gul lök.

Fräs gul lök och pressad vitlök några minuter så den blir glansig och mjuk. Lägg i strimlad skinka el kalkon och fräs med.

Koka upp lite mjölk med vetemjöl i och späd med mer mjölk sedan eftersom den tjocknar. Blanda ner creme fraiche, S & VP, gurkan och paprikan. Låt allt bli varmt.

Pasta( skall egentligen vara bandspagetti men det fanns inte i skafferiet idag) har du kokat bredvid. Lägg pastan längst ner i smord ugnsform, ös på av såsen och strö riven ost on the top. Tjoff in i ugnen på kanske 225 grader så det blir fin färg.

Sisådärja. Smaklig Spis!

Just det, det där röd-bruna som ligger mellan broccolin och pastan är en jättegod champinjonblandning.

Blanda tomatpuré, chilisås, en gnutta socker, en ännu mindre gnutta salt och peppar, ganska mycket dill och burkchampinjoner. Supersmarr! 

Köttkorv med Rotmos

Rotmos

4 port

 

400 g potatis

2 morötter

½ kålrot

1 dl mjölk

1 dl rotsaksavkok (känn av med konsistens om det behövs mer eller mindre)

salt

peppar

lite flytande smör

lite muskotnöt

Skär rotsakerna i kuber och koka mjuka i lättsaltat vatten. Mixa med mixerstav eller med elvisp och tillsätt mjölk och rotsaksavkok till lagom konsistens. Krydda med salt, peppar, smör och lite muskot.

Köp en god köttkorv och värm enligt förpackningen. Senap till förstås eller om ni har senapscreme kvar från i måndags så är ju det jättegott!

 

Ört- & Ärttorsk med pressad potatis och senapskräm

Ört- & Ärttorsk med pressad potatis och senapscreme

4 port
600 g torskfilé
4 dl frysta ärtor
1 msk hackad dill
1 msk hackad persilja
1 msk hackad dragon
2 msk creme fraiche
2 msk ströbröd
salt 
peppar
Tina ärtorna och hacka dem grovt. Blanda med örter, ströbröd samt creme fraiche. Smaka av med salt och peppar. Bred blandningen över fisken och tillaga i ugn på 150 grader tills fisken har en innertemp 52 grader.
 
Servera med Senapskräm:
2 dl creme fraiche
2 msk grov senap
Blanda noggrant.
På bilden har jag rotmos till men pressad potatis är också jättegott.

Brytbröd

Brytbröd 
1 pkt jäst smulas i 5 dl ljummet vatten.
Blanda ner
1/2 dl rapsolja
1 1/2 tsk salt
1 msk flytande honung
1/2 dl solroskärnor
2 dl havregryn
ca 12 dl (800 g) vetemjöl
Kör allt i degblandaren i 5 minuter. Jäs under duk i 30 minuter.
Ta upp degen och dela i 2 delar, sen i 2 delar till. Skär varje del i 7 bitar (14 bitar/bröd)
Lägg ihop, inte för tätt, till två runda bröd (mitt blev som ett enda stort hjärta) på en papprad plåt.
Jäs under duk i 30 minuter till.
Pensla med vatten och strö på havregryn eller frön.
Grädda mitt i ugn 15-20 minuter i 225 grader.
Lyssnar på "gamla" Zlips, med Melissa Williams och längtar tillbaka till den banduppsättningen! Inte bästa ljudet men rösten är det inget fel på:)

Lättbakade havrerutor

Goda Havrerutor

5 dl mjölk kokas upp, tillsätt 2 dl havregryn och låt svalna till fingervarmt.

Blanda ner 1/2 pkt jäst, 1 msk honung, 1/2 msk salt och 8 dl vetemjöl.

Knåda i maskin 5 minuter eller för hand något längre.

Jäs övertäckt i 40 minuter. Häll över den jästa degen på bakplåtspappersklädd plåt.

Skär i 15 rutor med degskrapa och nagga tätt.

Jäs ytterligare 15 minuter.

Grädda sedan i ugn, 225 grader, ca 15 minuter.

Låt svalna på galler under bakduk.

Godast nygräddade med Bregott och ost på men funkar även dag två med annat pålägg:)

Sötstark Kycklinggryta med jasminris

Sötstark Kycklinggryta med ris

4 port

 

4 – 5 kycklingfileér

smör till stekning

citronpeppar (efter smak)

1 liten gul paprika i bitar

1 liten röd paprika i bitar

1 hackad gul lök

1-2 pressade vitlöksklyftor

3 dl creme fraiche ”chili/paprika” (alt krydda din naturella creme fraiche)

2 dl grädde

Soja (efter smak)

 

Koka ris enligt förpackningen.

 

Stek kycklingfileérna i lite smör. Krydda med citronpeppar. Blanda ner paprika, lök och vitlök. Fräs någon minut.

Häll över grädde och creme fraiche. Tillsätt soja om det behövs mer sälta.

 

Servera med en krispig grönsallad och ris.

Ett lite festligare sätt att servera ris på när man kanske bara gör till familjen el ett mindre sällskap är att göra små ristimbaler. Jag smorde en liten mugg där jag tryckte ner ris som jag sedan vände upp och ner på tallriken. 

 

Receptet har jag fått av Emma.

Broccoli- & Ädelostsoppa

Broccoli- & Ädelostsoppa
4 port

500 g broccolibuketter

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

1 msk smör

5 dl vatten

4 dl valfri grädde

1 Kvibilles gräddädel (liten trekantig)

salt

peppar

Vegeta

 

Fräs gul lök och vitlök i smör så den mjuknar.

Proppa ner broccolin i grytan, färsk el fryst. Häll på vatten. Låt koka tills den mjuknat.

Bryt ner ädelost efter smak och mixa sedan tills soppan är slät. Ös i grädde och smaka av med S & P och Vegeta.

Barnen älskar den här soppan...ja, inte alla förstås, men de flesta:)

 

Receptet är mitt eget.

Pestolax med kokt potatis

Pestolax med kokt potatis

4 port
 
smör till stekning
600 gr lax i bitar
3 hackade schalottenlökar eller en purjolök, det gröna så matchar det med pestofärgen.
2-4 msk grön pesto, köpt eller egengjord
ca 4 dl valfri grädde
 
Fräs löken i djup panna och tillsätt grädden och koka ihop till ca halva mängden. 
Tillsätt pesto och laxbitar. Låt sjuda tills laxen är klar.
Servera med kokt potatis och god broccoli.
 
Receptet har jag fått av Kicka.
 

Varma Mackor - recept på champinjonstuvning

Den här veckan tänker jag slå ett slag för den gamla hederliga

Varma mackan

En middag som med fördel kan intas i soffan framför en bra film eller ett tv-program. En kombinerad middag och fredagsmys. Och man kan göra den precis så matig som man vill. Bara fantasin sätter gräns för variationen.

Låt gärna barnen skapa sina egna mackor, blir säkert en och annan gubbe med cocktailtomatögon, olivnäsa och paprikamun.

Tips till Varma mackor: 

Bröd, efter humör, tid, plånbok och smak

 

humör & gott om tid – baka tex eget Ciabatta

plånbok & ont om tid - köp vanlig formfranska

smak– grovt, vitt, köpt el hembakt

 

Pålägg

-      ost

-      skinka

-      tomater

-      köttfärs (kanske blev rester från köttfärssåsen tidigare i veckan)

-      oliver

-      röd lök

-      champinjonstuvning

-      fefferoni

-      kallrökt lax

-      ananas

-      paprika

-      senap

-      tomatsås

-      oregano el pizzakrydda

-      tunt skivad stark korv

 

Recept på champinjonstuvning:

1 brk svamp i skivor el bitar

2-3 msk smör

 

2 ½ msk vetemjöl

2 dl svampspad + mjölk

1 dl grädde

2-3 krm salt el 1-2 tsk äkta soja

nymalen vit- el svartpeppar

 

Häll av spadet från svampen, spara det om det är gott.

Fräs svampen i hälften av fettet tills all vätska kokat in. Tillsätt resten av fettet och fräs svampen tills det ”knäpper” i den och fettet klarnat, 5-10 minuter.

 

Strö mjölet över svampen och rör om. Späd under omrörning med svampspad, mjölk och grädde. Koka på svag värme minst 10, gärna 15 minuter.

Smaka av med salt el soja, som också ger färg, och ev lite peppar.

 

En sats blir ca 6-7 dl stuvad svamp.

 

Servera gärna mackorna med en grönsallad och en vitlökssås. 

Höstpaj med grönsaker

Lenas höstpaj, ca 6 portioner:

Pajdeg:

150 g smör

3 dl mjöl

2-3 msk kallt vatten

---------

400 g blandad svamp (t ex skogschampinjoner och kantareller)

200 g mangoldblad (alt. färsk spenat)

1 röd lök

3 vitlöksklyftor

smör att steka i

salt

svartpeppar

1 msk hackad färsk timjan (alt. 1 tsk torkad)

2 msk balsamvinäger

----------

5 ägg

4 dl gräddmjölk (2 dl mjölk + 2 dl vispgrädde)

salt

svartpeppar

2 dl (ca 100 g) grovt riven parmesan

2 dl riven lagrad ost, t ex cheddar

 

Blanda ihop ingredienserna till pajdegen. Tryck ut den i en smord pajform, och förgrädda den i 5-10 min på 225C tills den får en lätt gyllene ton. Ta sedan ut den och sänk värmen till 200C. Rensa svampen och skär den i bitar. Gör samma sak med mangold-eller spenatbladen. Hacka rödlök och vitlök. Stek svampen tills vätskan gått ur den, och låt sedan lök, vitlök och mangold/spenat få fräsa med. Glöm inte smöret när du steker! Smaksätt blandningen med timjan, salt, peppar och balsamvinäger, och fördela det hela över den förgräddade pajbottnen. Gör sedan äggstanningen genom att vispa ihop ägg, gräddmjölk, salt, peppar och riven parmesan och häll över fyllningen i pajskalet. Avsluta med att riva lagrad ost över pajens yta, och grädda den sedan i mitten av ugnen på 200C i ca 25 min tills den fått en fin, gyllene färg. Servera med sallad.

 

Receptet har jag hittat hos "Bara en kaka till"

 

Köttfärssås med spagetti

En köttfärssås är en köttfärsås är en köttfärssås....eller är det så?!
Neej, vill jag nog påstå. Alla har vi en egen favoritblandning.

Så här ser min början på köttfärssås ut:

Fräs 2 hackade lökar tillsammans med 1 finriven morot, när löken är mjuk så får köttfärsen(2kg) gå i. Är ingen idé att göra på mindre än 2 kg tycker jag. Hos oss blir det en lagom familjelunchlåda kvar om man blandar med spagettin, och det är perfekt att ha i kylen till helgen!

Se till att ha bra kräm på plattan så det inte kokar istället för att stekas. När färsen är näst intill genomstekt så lägger jag i en köttbuljongtärning eller fond, spruttar i kinesisk soya så det blir färg och lite lagom smak.

Häller på ca 1/2-1 dl krossat linfrö och 3-5 dl vispgrädde. Hade en öppnad burk creme fraiche med ca 2 dl kvar i som jag oxå tillsatte. Om man använder krossat linfrö så syns det knappt i såsen och man lurar barnen att få i sig lite braigheter;)

Det här receptet är en variant på min älskade mammas sås och min älskade mosters sås. Enligt moster så måste man pudra på lite curry för att få rätta knycken, inte för mycket, curryn skall bara anas. Eller hur var det moster?? ;)

Duttar även i ett uns socker för det höjer också smaken lite. S & P förstås till lagom smak. Varje människas smak är ju unik så krydda på vettja.

Låt puttra en stund så kryddorna går ihop sig ordentligt.

hundraprocentrecept.blogg.se

Här kommer ni hitta recepten på maten som finns som inspiration i tidningen 100% Östersund.

RSS 2.0