Äppelkaka med mandelmassa

Våra höns har fått ett ryck och värper en massa ägg igen. Vad passar då bättre än att baka:) Och med ett gäng skruttiga äpplen liggandes i fruktkorgen så föll lotten på denna kaka.
Äppelkaka med mandelmassa
ca 10 bitar
100 g grovriven mandelmassa
3 ägg
1 1/2 dl socker
50 g smält smör
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
3 tsk vaniljsocker
1 dl 3% mjölk (jag tog hälften mjölk hälften matgrädde)
ca 4 äpplen
Kanel och Kardemumma att pudra ovanpå kakan innan den går in i ugnen.
Passade på att använda vårt fina mjöl från Ångsta Kvarn. Kom inte ihåg om man skulle ta lite mindre eller lite mer av det mjölet motför vanligt mjöl man köper på affären. Chansade och tog lite mindre, men jag hade nog kunnat tagit bara 2 1/2 dl.
Sätt ugnen på  175 grader. Smörj och bröa en form med löstagbar kant.
Blanda mandelmassan med ett ägg i taget. Rör ner sockret. 
Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker som sedan siktas ner i äggsmeten.
Tillsätt mjölken och det avsvalnade smöret.
Skär äpplena i klyftor el grova skivor, låt gärna det vackra röda skalet vara kvar.
Lägg hälften av äpplena i botten på formen, häll över smeten och lägg på resten av äpplena.
Pudra över lite kanel och kardemumma.
Grädda kakan mitt i ugnen i 30-40 minuter. Känn med en sticka så den inte är kladdig.
Servera tillsammans med vaniljsås. 
Supersmarr! 


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

hundraprocentrecept.blogg.se

Här kommer ni hitta recepten på maten som finns som inspiration i tidningen 100% Östersund.

RSS 2.0