Hjortron- & Västerbottenpaj

Ullas Hjortronpaj

Pajdegen:

4 dl vetemjöl

150 g rumsvarmt smör

1 dl vatten

1 msk 12% ättiksprit

 

Fyllningen:

1 liten purjolök

1 dl hjortronsylt

250 g västerbottenost

75 g ädelost

4 ägg

3 dl vispgrädde

1/2 tsk salt

Nyp ihop smöret och mjölet. Tillsätt vatten och ättika och blanda till en smidig deg. Låt den vila en halv timme i kylskåpet.

Sätt ugnen på 200 grader. Skiva purjolöken och förväll den i

5 minuter i kokande vatten. Sila av den i ett durkslag.

Smula ostarna i en matberedare. Vispa ihop ägg, grädde och salt

och rör ihop med osten.

Kavla eller tumma ut degen i en smord pajform och lägg

ihopknycklad folie runt kanten. Nagga bottnen med en

gaffel och grädda pajskalet i 10 minuter.

Ta bort folien och bred ut hjorttronsylten över pajens

botten. Fördela sedan den avrunna purjolöken ovanpå och

häll ostblandningen över alltsamman.

Grädda en halvtimme i 200 grader – sänk sedan tempe­

raturen till 150 grader och grädda i ytterligare ca 20

minuter. Täck pajen med folie mot slutet, om den riskerar att bli för brun.

Prova med en sticka om fyllningen stannat.

 

Receptet har jag fått av Karolina Sparring  men det kommer innan dess från en Ulla i Härjedalen.

 


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

hundraprocentrecept.blogg.se

Här kommer ni hitta recepten på maten som finns som inspiration i tidningen 100% Östersund.

RSS 2.0