Höstpaj med grönsaker

Lenas höstpaj, ca 6 portioner:

Pajdeg:

150 g smör

3 dl mjöl

2-3 msk kallt vatten

---------

400 g blandad svamp (t ex skogschampinjoner och kantareller)

200 g mangoldblad (alt. färsk spenat)

1 röd lök

3 vitlöksklyftor

smör att steka i

salt

svartpeppar

1 msk hackad färsk timjan (alt. 1 tsk torkad)

2 msk balsamvinäger

----------

5 ägg

4 dl gräddmjölk (2 dl mjölk + 2 dl vispgrädde)

salt

svartpeppar

2 dl (ca 100 g) grovt riven parmesan

2 dl riven lagrad ost, t ex cheddar

 

Blanda ihop ingredienserna till pajdegen. Tryck ut den i en smord pajform, och förgrädda den i 5-10 min på 225C tills den får en lätt gyllene ton. Ta sedan ut den och sänk värmen till 200C. Rensa svampen och skär den i bitar. Gör samma sak med mangold-eller spenatbladen. Hacka rödlök och vitlök. Stek svampen tills vätskan gått ur den, och låt sedan lök, vitlök och mangold/spenat få fräsa med. Glöm inte smöret när du steker! Smaksätt blandningen med timjan, salt, peppar och balsamvinäger, och fördela det hela över den förgräddade pajbottnen. Gör sedan äggstanningen genom att vispa ihop ägg, gräddmjölk, salt, peppar och riven parmesan och häll över fyllningen i pajskalet. Avsluta med att riva lagrad ost över pajens yta, och grädda den sedan i mitten av ugnen på 200C i ca 25 min tills den fått en fin, gyllene färg. Servera med sallad.

 

Receptet har jag hittat hos "Bara en kaka till"

 



Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

hundraprocentrecept.blogg.se

Här kommer ni hitta recepten på maten som finns som inspiration i tidningen 100% Östersund.

RSS 2.0