Varma Mackor - recept på champinjonstuvning

Den här veckan tänker jag slå ett slag för den gamla hederliga

Varma mackan

En middag som med fördel kan intas i soffan framför en bra film eller ett tv-program. En kombinerad middag och fredagsmys. Och man kan göra den precis så matig som man vill. Bara fantasin sätter gräns för variationen.

Låt gärna barnen skapa sina egna mackor, blir säkert en och annan gubbe med cocktailtomatögon, olivnäsa och paprikamun.

Tips till Varma mackor: 

Bröd, efter humör, tid, plånbok och smak

 

humör & gott om tid – baka tex eget Ciabatta

plånbok & ont om tid - köp vanlig formfranska

smak– grovt, vitt, köpt el hembakt

 

Pålägg

-      ost

-      skinka

-      tomater

-      köttfärs (kanske blev rester från köttfärssåsen tidigare i veckan)

-      oliver

-      röd lök

-      champinjonstuvning

-      fefferoni

-      kallrökt lax

-      ananas

-      paprika

-      senap

-      tomatsås

-      oregano el pizzakrydda

-      tunt skivad stark korv

 

Recept på champinjonstuvning:

1 brk svamp i skivor el bitar

2-3 msk smör

 

2 ½ msk vetemjöl

2 dl svampspad + mjölk

1 dl grädde

2-3 krm salt el 1-2 tsk äkta soja

nymalen vit- el svartpeppar

 

Häll av spadet från svampen, spara det om det är gott.

Fräs svampen i hälften av fettet tills all vätska kokat in. Tillsätt resten av fettet och fräs svampen tills det ”knäpper” i den och fettet klarnat, 5-10 minuter.

 

Strö mjölet över svampen och rör om. Späd under omrörning med svampspad, mjölk och grädde. Koka på svag värme minst 10, gärna 15 minuter.

Smaka av med salt el soja, som också ger färg, och ev lite peppar.

 

En sats blir ca 6-7 dl stuvad svamp.

 

Servera gärna mackorna med en grönsallad och en vitlökssås. 



Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

hundraprocentrecept.blogg.se

Här kommer ni hitta recepten på maten som finns som inspiration i tidningen 100% Östersund.

RSS 2.0