Rödkål med vinägrett

 

½ mindre rödkålshuvud

1 dm finhackad purjolök

1 dl pumpakärnor

1 ½ dl rapsolja

1 ½ dl äppelcidervinäger

¾ dl strösocker

3 ¾ tsk salt

svartpeppar

vitlökskrydda (ca 1krm…efter smak)

timjan på burk

lite paprikapulver

 

Riv rödkål i matberedare, strössla i pumpakärnor och purjolök.

Koka upp dressingen och häll genast över kålblandningen.

Blanda runt ordentligt.

Rödkålssallad med vitlök

1/4 rödkålshuvud - riv tunt
2-3 dl creme fraiche
1-2 pressade vitlöksklyftor
salt
peppar
Vegeta 
 
Blanda kryddor med creme fraiche och rör ner rödkål.
 

Mörkt Filmjölksbröd - recept

Ett gott saftigt bröd som går att variera med olika nötter eller frön. Man kan stoppa i lite torkad frukt om man vill också.
Blir två fina bröd.
Enkelt att göra, enkelt att äta:) Smarrigt med bara Bregott och ost på.
 
Receptet har jag fått av familjen Lundin.

Viltskavsgryta med Potatismos

 

Viltskavsgryta med potatismos

4port

 

ca 400 g fruset älgkött (alt färdig skav från butik)

Smör till stekning

Salt (efter smak)

Peppar  (efter smak)

1-2 pressade vitlöksklyftor

1 hackad gul lök

Viltkrydda (efter smak)

1 msk kinesisk soja

1 dl vatten

2 dl grädde

2 dl creme fraiche

 

Frusna blåbär el lingon

 

Låt köttet tina något. Skär sedan med vass kniv till tunt skav. Fräs i smör i het panna. Blanda ner lök, vitlök och krydda med salt, peppar, viltkrydda och soja.

Häll över vatten och låt puttra några minuter.

Tillsätt grädde och creme fraiche. Puttra ytterligare några minuter.

Blanda strax innan servering ner lite frusna blåbär eller lingon. Funkar även med lingonsylt.

Servera med god potatismos.

 

Receptet har jag fått av Boel.

Fiskbiffar med varm gurkragu

Fiskbiffar med Gurkragu

4 port

250 g laxfilé

250 g vit fisk

½ röd lök

½ purjolök, det vita

½ röd paprika

½ gul paprika

1msk smör

ett knippe dill

1 tsk sambal oelek

1 tsk salt

1 krm svartpeppar

1 tsk pressad citron

Kör fisken i matberedare så det blir en slät smet, ställ kallt.

Kör lök, purjo och paprika i matberedaren så det blir finhackat. Fräs grönsakerna i smör utan att det tar färg, ställ i kyl.

Hacka dillen och blanda den med fiskfärsen och de avsvalnade grönsakerna. Smaka av med salt, peppar och citronsaft. Ställ i kylen.

Forma fiskfärsen till 4 biffar och stek i smör ca 3-5 minuter per sida. 
 

Gurkragu

¾  stor gurka

¾  tsk salt

1/2 -1 schalottenlök

1 tsk smör

1 vitlöksklyfta

½ tsk paprikapulver

2 tsk malen spiskummin

2-3 msk vatten

2 msk creme fraiche

Skala, kärna ur och skär gurkan i bitar. Strö saltet över och låt dra en stund. Krama ur vätskan.

Finhacka schalottenlöken. Smält smöret, tillsätt löken och pressa ner vitlöken. Stek utan att det tar färg. Tillsätt gurka, paprikapulver, spiskummin samt vatten. Rör ner creme fraichen. Hacka dillen och vänd ner den strax innan servering.

Vi rostade dagsgammalt hembakt grötbröd så det blev burgare:) Hade även bulgur till för den som ville ha det.

 

Receptet har jag fått av Marie.

Välkomna till KAKBUA

VÄLKOMNA till KAKBUA 2012!
Tänker passa på att göra reklam här för ett av mina projekt såhär före jul!
Eftersom det var så mysigt att stå ute i bryggstun ifjol och träffa alla glada kaksugna människor som längtade till jul, så kommer vi hålla öppet även i år. 
Och i år ligger helgerna så bra till att vi har öppet både 1:a, 2:a och 3:e advent. Alltså söndag 2/12, söndag 9/12 och söndag 16/12. Vi har öppet mellan 12-16 och ni är HJÄRTLIGT VÄLKOMNA!
Allt kanske inte finns med på bild men vi kommer sälja olika sorters krus,jul/adventsgranar, chutney, marmelad, ljusstakar, kuddar, stickade strumpor, julstrumpor, glögg, julgodis, tunnbröd från Tallmons tunnbröd, lampskärmar mm. Allt är (förutom tunnbröd och stickade strumpor) är gjort av oss här på Nygården!
Vi kan endast ta emot kontant betalning!
Så här hittar ni hit! Vi bor i Bällsta på Annersia.
Kontakta mig på [email protected] eller 070/6440725
Välkomna in!
Krukor i olika storlekar
Adventsljusstakar av gammalt hässjevirke
Pall med äkta 70-tals Marimekkotyg.
Nötiga chokladkakor
Äppel- & Hjortronchutney 
Chokladtryffel med pepparkakskross & Mandelnougat med kanel och havssalt
Filbröd med hasselnötter
Dörrdekoration eller mat till fåglarna:)
Cake Pops
Fiskröra på varmrökt regnbåde, hjortron, vitlök mm
Chokladsnitt med pumpakärnor 
Julstjärnor 
Smörringar 
Paulinabröd 
Väggljusstakar 
Polkadrömmar 
CHOKLADSKEDAR -  stoppa ner i en kopp het mjölk eller kaffe, rör om tills chokladen smält. NJUT!
Vackra julstjärnor
Tovade figurer gjorda av Isak Hoversjö:)
Advents- / julgranar
Hjärtan med ord
Gamla ramar med handskrivna notor i
Ljusstakar av gamla hållare från elstolpar
Ljusstakar av gamla propphållare
Ägg från gårdens hönor 
Pallar och kuddar gjorda av återvunnet material 
Müsli med olika smaksättning 
Fin jultavla av gammal ram och tidning 
Saffranssnitt 
Dumlegrottor 
Nougatkakor 
 I min värld så har alla en vacker julstrumpa vid sin säng där det ligger små paket på julaftonsmorgon:) 
Julstrumpor 
Fler julstrumpor.
Lite modernare snitt på julstrumpa.
Omgjord kudde.
Glögg gjord på våra egna svartvinbär.
Förvaring för plastpåsar
Polkagömmor 
Pepparkaksbiscotti 
Lampskärm av gamla mattrasor 
Lamskärmar och kuddar 
Mammas frasiga, goda rullrån 
Pepparkaksknäck
Stickade strumpor gjorda av min fina moster:)
Finns i storlek 1 år upp till strl 38 och i massor av färgsättningar.
En vacker, välgjord kniv som Ulf Laxvik säljer för endast 1500:-
Skaftet är av masurbjörk och lockslidan som går att hänga runt halsen är i shaftläder.
 
....jag kommer fylla på med fler bilder här vartefter jag gjort klart julgodis mm, så titta in här igen innan öppningen den 2:a december!

Piffig Falukorv med pasta

Piffig Falukorv med pasta

4-6 port

 

600 g falukorv

100 g färska champinjoner (funkar med burk också)

1 brk krossade tomater

1 stor gul lök

1 grön paprika

3 vitlöksklyftor

smör el olja till stekning

2 ½ dl grädde

färsk el torkad basilika

salt

rosépeppar

 

Tagliatelle el annan pasta – tillagas enligt förpackning

 

Hacka lök, vitlök och paprika som du fräser i stekpanna. Häll över i en kastrull. Skär champinjoner och korv i små bitar, fräs tills korven fått färg. Häll även detta i kastrullen och tillsätt krossade tomater. Låt sjuda i några minuter.

Rör ner grädde, salt, basilika och rosépeppar. Smaka av och servera.

 

Receptet har jag fått av Agneta.

 

Vegetarisk lasagne

Vegetarisk lasagne
4-5 port
 
1 pkt hackad spenat, 375 gr
1 brk keso, 250 gr
1 tsk italiensk salladskrydda
1 tsk riven muskot
12 lasagneplattor
Pressa spadet ur den tinade spenaten. Krydda och blanda med keson.
 
Sås:
2 dl hackad lök
smör
2-3 pressade vitlöksklyftor
2 brk krossade tomater
2 grönsaksbuljongtärningar
ca 1 tsk vardera av basilika, oregano, timjan, dragon
2 krm cayennepeppar
ca 1/-1 dl matgrädde
2 dl riven ost
Smält ner löken i smör, knappt 10 minuter och blanda med vitlök, tomat, buljongtärningar och örtkryddor.
Koka ihop ca 25 minuter och smaka av.
Varva lasagneplattorna i smord form med spenatkeson, tomatsåsen och hälften av osten. Det skall vara spenatkeso och tomatsås överst och resten av osten. Häll grädden runt kanterna. Grädda i ca 25-30 minuter(beroende på plattor) i 225 grader.
 
Eftersom jag kan tycka om när det går undan så brukar jag blanda ihop den goda tomatsåsen med riven ost, kesoröran och grädden som jag sedan varvar med plattorna. Det kanske inte blir lika snyggt men det blir definitivt lika gott om inte godare.
Som ni kanske märker är det inget salt  i utan det räcker med buljongtärningarna. Saltar ni mer blir det nog för salt.
Jag gjorde dubbel sats härom dagen och det räckte till 5 vuxna, 5 barn i blandade åldrar och så blev det lite över till en matlåda till maken:)
 
Receptet är från min egen samling.

Randiga Maränger

3 äggvitor
1/2 krm ättiksprit
1/2 tsk vaniljsocker
1 1/2 dl socker
karamellfärg
 
Vispa äggvitorna med ättiksprit, vaniljsocker och 1 dl av sockret till ett fast skum.
Vänd försiktigt ner resten av sockret.
Droppa försiktigt ner en slinga karamellfärg på insidan av en spritstyll(helst plast).
Klicka i marängsmeten.
Spritsa små maränger på en plåt med bakplåtspapper.
Grädda marängerna i ugnen ca 45 minuter(kan ta längre tid) tills de släpper pappret.
 

Indonesisk gryta med matvete

Indonesisk gryta med matvete

4-6 port

 

500 g strimlat bogfläsk (går även att använda älg - el nötkött)

1 röd strimlad paprika

1 grön strimlad paprika

1 gul strimlad lök

10 strimlade katrinplommon

3 msk smör

 

Marinad:

½ dl kinesisk soja

2 msk vitvin- el äppelcidervinäger

2 msk rapsolja

en klick senap el ½ tsk senapspulver

en bit riven färsk ingefära el ½ tsk mald ingefära

½ tsk torkad timjan

1 smulat lagerblad

½ tsk chilipulver

½ tsk salt

 

Marinera det strimlade köttet tillsammans med löken så lång tid du har. Allt från 30 minuter till nästa dag. Ju längre desto godare.

 

Enligt receptet ska man sedan fräsa köttet i stekpanna men jag tycker att det försvinner så mycket sås då och att det brukar kunna bli lite bränt. Därför brukar jag marinera direkt i min gryta och sedan sätta den på spisen och koka upp snabbt med lock på. Det blir dessutom saftigare och mer lättlagat då.

Koka tills köttet är mört.

Sista 5 minuterna lägger man i den strimlade paprikan och katrinplommonen.

Vill man tänka klimatsmart så kan man byta ut paprika mot riven morot eller vitkål.

Serveras med kokt matvete.

 

Receptet har jag fått av Hanna.

Mexifisk med pressad potatis

Mexifisk med pressad potatis

6 port

 

2 pkt KRAVmärkt torsk

smör till ugnsform

saft från 1 citron

1 finhackad gul lök

1 – 1 ½ påse Tacomix(krydda)

2 dl creme fraiche

2 dl grädde

ev lite salt

riven ost

 

Lägg fisken i smord ugnsform. Pressa över citron och strössla över den hackade löken.

Blanda grädde, creme fraiche, tacomix och ev salt. Häll över fisken.

Strö över riven ost och kör i ugn tills fisken är genomkokt.

Ca 15 minuter på 180 grader.

 

Koka potatis som du skalat och delat i mindre bitar. Pressa med potatispress och servera till.

 

Receptet är mitt eget.

 

Lyssna på den här sköna låten medan du chefar i köket!

Piffig Falukorvsås med Tagliatelle

Piffig Falukorvsås med tagliatelle

4-6 port

 

600 g falukorv

100 g färska champinjoner (funkar med burk också)

1 brk krossade tomater

1 stor gul lök

1 grön paprika

3 vitlöksklyftor

smör el olja till stekning

2 ½ dl grädde

färsk el torkad basilika

salt

rosépeppar

 

tagliatelle – tillags enligt förpackning

 

Hacka lök, vitlök och paprika som du fräser i stekpanna. Häll över i en kastrull. Skär champinjoner och korv i små bitar, fräs tills korven fått färg. Häll även detta i kastrullen och tillsätt krossade tomater. Låt sjuda i några minuter.

Rör ner grädde, salt, basilika och rosépeppar. Smaka av och servera.

 

Receptet har jag fått av Agneta.

Krämig Citronpasta med baconlindad Kyckling

Krämig Citronpasta med baconlindad Kyckling

4 port

 

4 kycklingfileér

8 skivor bacon

matfett till stekning

 

Dela kycklingfileérna längs med på mitten. Linda en skiva bacon runt varje.

Stek i lite matfett så att de får fin färg runt om. Lägg i ugnsfast form och täck med aluminiumfolie.

Efterstek i ugn 200 grader i ca 10-15 minuter.

 

Ca 400 g okokt tagliatelle

5 dl matlagningsgrädde

1 hönsbuljongtärning

saft och skal av 1 citron

salt

peppar

 

Koka tagliatellen enligt anvisning på paketet. Ta bort den någon minut innan klar.

Häll av vattnet i durkslag och håll pastan varm.

Medan pastan kokar så kokar du ihop grädde, tärning och saften av citronen, rör om ibland.

Sänk värmen och låt puttra i 5-10 minuter.

Tillsätt skalet av citronen och krydda med salt och peppar.

Lägg ner den varma pastan och rör om så allt blandar sig.

 

Servera genast med kycklingen och en god sallad.

 

Receptet har jag fått av Anna.

Kickis Filkaka

 
Kickis Filkaka
7 1/2 dl vetemjöl
4 1/2 dl strösocker
250 g rumsvarmt smör
5 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
Blanda i matberedare till en smulig massa.
 
Fyllning:
4 ägg
5 dl fil
Vispa med elvisp.
 
Tryck ut hälften av smulmassan i en smord och bröad liten långpanna.
Häll över filblandningen och strössla över resten av smulmassan.
 
Grädda i ca 30 minuter i 225 grader.
 
När kakan svalnat så kan man pudra över lite florsocker.
 
Receptet har jag fått av en gammal kollega och vän, Kicki. 
 
 

En verklig "Svensson"- middag

...och det är såå gott!
Stuvade makaroner och stekt falukorv med lite råa grönsaker till.
Mina barn tycker inte att det passar att ha grönsaker till korv å mackisar och det är nästan så att jag är benägen att hålla med. Är det nån middag man kan fuska med grönsaker, så är det just till denna:)
Recept blir det inte idag men jag kan väl säga att jag gör en "fuskis" med makaronerna. Jag gör en tunn stuvning bredvid som jag kryddar med salt, vitpeppar, muskot och socker, som jag sedan blandar ner de kokta makaronerna i.
 

Dansk Sjömansgryta

 

Dansk sjömansgryta

 4 port

2 skivade gula lökar

5 msk smör, varav lite sparas till att smöra formen

500 g nötfärs

½ tsk salt

1 krm nymalen svartpeppar

800 g skalad och tunt skivad potatis

1 dl vatten

1 köttbuljongtärning

4 dl öl

1 tsk salt

1 krm peppar

½ dl hackad persilja

 

Hetta upp hälften av smöret i en stekpanna och fräs löken uten att den tar färg. Ställ löken åt sidan i en bunke.

Hetta upp resten av smöret och bryn färsen. Salta och pepra.

Smörj en stor ugnsfast form där du varvar potatisskivor med lök och färs.

 

Avsluta med ett lager potatis som täcker färsen(färsen blir lätt bränd annars).

Hetta upp 1 deciliter vatten och lös upp buljongtärningen. Tillsätt öl, salt och peppar. Häll blandningen över färs, lök och potatis.

Ställ i ni ugn på 200 grader tills potatisen är mjuk och har fått färg, ca 30-40 minuter.

Garnera med hackad persilja.

 

Servera gärna med rårörda lingon och saltgurka.

 

Receptet har jag fått av Sofia.

 

"Spisa" den här medan du hackar löken!

Krämig vitkålssallad med oliver

 
1/4 vitkålshuvud - riv tunt
oliver efter smak 
2-3 dl creme fraiche
1-2 pressade vitlöksklyftor
salt
peppar
Vegeta 
 
Blanda kryddor med creme fraiche och rör ner vitkål och oliver.
 

Vegeta - kryddblandning

Idag när jag var och handlade så hittade jag längst ner, långt in på en hylla denna vårgröna härlighet!
Jag har skrivit här mången gång om min favvokrydda, Vegeta.
Och att den trots att den innehåller smakförstärkare, får fortsätta komma hem till mitt kryddskåp.
Men nu finns den tydligen som en naturlig allkrydda utan att jag vetat om det...eller så är den relativt ny?!
Hursomhelst så blev jag överlycklig (ja, man kan bli det över en krydda) och köpte både hem och till jobbet. Nu ska den som innehåller E 621 ut ur kryddskåpet.
Om du handlar på en annan butik som inte har Natur-varianten hemma så fråga efter den! Ju fler som efterfrågar....
 

Pizzasallad

 

Pizzasallad

 

½ mindre vitkålshuvud

2 morötter

1 dl solrosfrön

1 ½ dl rapsolja

1 ½ dl äppelcidervinäger

¾ dl strösocker

3 ¾ tsk salt

svartpeppar

vitlökskrydda (ca 1krm…efter smak)

timjan på burk

lite paprikapulver

 

Riv vitkål och morötter i matberedare, strössla i frön.

Koka upp dressingen och häll genast över kålblandningen.

Blanda runt ordentligt.

Nu har du en sallad som håller många dagar i kylen, därför även kallad veckosallad.

Tacogratäng

Tacogratäng

4 port

 

1 gul hackad lök

1 tsk olja

500 g köttfärs (använd gärna älgkött)

40 g Tacokryddmix

390 g färdig pastasås med vitlök (eller gör egen)

3 skivade tomater

340 g majs

200 g Tortillachips

1 dl riven ost

1 zucchini (strimlad med potatisskalare)

salt

peppar

1 finhackad röd lök

1 ½ dl creme fraiche eller gräddfil (smaksätt gärna med vitlök)

 

Fräs löken i oljan tillsammans med färsen. Strö över kryddmixen och rör om ordentligt. Häll i pastasåsen och koka upp.

Häll över färsen i smord ugnsform. Lägg på skivade tomater, strö över lite av majsen.

Krossa en del av chipsen grovt och varva tillsammans med den rivna osten ovanpå tomater och färs.

Kör i ugn på 200 grader i ca 15 minuter.

 

Blanda resten av majsen med zucchini, röd lök, salt och peppar till en sallad.

Servera tillsammans med creme fraiche eller gräddfil.

 

Receptet har jag fått av svärmor, Lilian.

 

Lyssna här!

Höstig röra i Pitabröd - recept

Höstig röra i pitabröd

4-6 pers

 

6-8 pitabröd – värms enligt förpackningen

 

4 portioner kokt ris – koka enligt förpackningen

 

500 g älg-, nöt-, el blandfärs

1 liten purjolök

1 vitlöksklyfta

5 dl riven vitkål

1 röd paprika

1 köttbuljongtärning

3 msk tomatpuré

1 dl sweet chilisås

1 tsk oregano

½ tsk cayennepeppar

1 tsk paprikapulver

salt

peppar

 

Hacka purjolöken, pressa ner vitlöken och stek tillsammans med färsen tills färsen är genomstekt.

Blanda sedan ner den rivna kålen och finhackade paprikan och stek i 2 minuter. Lägg i buljongtärning, tomatpuré, sweet chili, kryddor och sist häller du ner det kokta riset. Stek i 1 minut till,  eller tills allt blivit varmt.

Servera med turkisk yoghurt i pitabröden.

VÄLKOMNA!

 
VÄLKOMNA till Hundra Procent Recept!
Här kommer jag dela med mig av alla recepten som ni finner i matsedeln i tidningen 100 % Östersund.
Håll tillgodo!
 

Välkommen till min nya blogg!

Mitt första inlägg.

hundraprocentrecept.blogg.se

Här kommer ni hitta recepten på maten som finns som inspiration i tidningen 100% Östersund.

RSS 2.0