Lax med Madeirasås och kokt potatis

Lax med Madeirasås och kokt potatis

4 port

600 gr färsk laxfilé el laxkotletter

salt och strösocker efter smak

smör till stekning

Salta och sockra laxen runt om och låt ligga och dra tills såsen är klar.

Torka av laxen noga, skär i fyra bitar om den inte redan är uppskuren.

Stek den i smör på medelhög värme tills den är gyllenbrun och har lite kärna kvar i mitten.

 

Madeirasås

1 finhackad schalottenlök

smör till stekning

3 dl vitt vin

2 dl hemgjord fiskfond (el 1 msk fond på flaska + 2 dl vatten)

1 lagerblad

5 vitpepparkorn

½ dl Madeira el annat starkvin, tex Sherry, Martini Bianco

2 dl creme fraiche

1 msk finklippt gräslök

S & P efter smak

Fräs schalottenlöken mjuk och blank i lite smör i en kastrull på medelvärme.

Blanda i vin, fiskfond, lagerblad och vitpeppar i kastrullen.

Reducera ner såsen på medelvärme tills 1 dl vätska återstår.

Häll i starkvinet och koka upp.

Vispa ner creme fraichen och koka upp igen.

Smaka av med salt och peppar.

Rör ner gräslöken strax innan servering.

 

Tillbehör

800 g färsk potatis

dillkvistar till kokning

300 g sockerärtor

15 rädisor i skivor el klyftor

1 msk smör

Koka potatisen med dillkvistar i vattnet.



Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

hundraprocentrecept.blogg.se

Här kommer ni hitta recepten på maten som finns som inspiration i tidningen 100% Östersund.

RSS 2.0