Rörvikskyckling med rotsaker i ugn

Allebarnsrätten

”Allebarnsrätten är en kunskapskampanj vars syfte är att stärka måltiden och måltidens roll på och runt förskolor i Sverige.”(utdrag från Allebarnsrättens hemsida)

Jag har haft förmånen att få vara del i Allebarnsrättens projekt i några år nu, och har därigenom blivit ännu mer medveten om hur viktigt det är att vi ger våra barn bra mat, men även att vi lyfter måltiden som helhet.

Vid matbordet på min förskola pågår det varje dag ”Matprat”. Allt ifrån var köttet kommer ifrån eller vilka grönsaker och kryddor jag använt.  Barnen nöjer sig inte med att jag svarar fisk när de frågar vilken mat det är, de vill veta vilken sorts fisk jag serverar. Sedan blir det ofta diskussioner, ”Matprat”, som leder dem vidare ut i världen och in i varandras kunskaper.

När man inte samtalar om och kring maten vid måltiden tillsammans med barnen, så missar man en massa viktig inlärning.

Receptet ni får här idag är från Karolina Sparrings fantastiskt fina kokbok, Kökhjältar. Bilderna är tagna av fd Östersundare, Karin Alfredsson. De är två av grundarna till Allebarnsrätten.

Läs mer på www.allebarnsratten.se där det finns många fler recept att ta del av.

 

 

Rörvikskyckling med rotsaker i ugn

1 hel kyckling delad i fyra delar eller 900 g kycklingklubba


1 msk rosmarin eller 1 kvist


salt och peppar


4 krossade vitlöksklyftor

skalet av 1 citron


2 stora palsternackor


3 morötter


1 gul lök


10 fasta potatisar


8 hela, oskalade vitlöksklyftor

1/2 dl olivolja


10 cocktailtomater


1 dl vitt vin

Sätt ugnen på 225 grader.


Lägg kycklingen i en ugnssäker form. Gnid in kryddor, vitlök och citronskal ordentligt.


Dela rotfrukterna och löken i rejäla bitar. Dela potatisen i klyftor.

Vitlöksklyftorna behöver
inte skalas, de blir väldigt goda och milda av att ugnsbakas bara som de är.


Lägg alltsammans i ugnsformen, ringla över olivolja.


Tillaga i ugnen ca 25 minuter. Ta ut och tillsätt tomaterna och vinet, sätt tillbaka i ugnen och
ugnsstek tills kycklingen är ordentligt genomstekt.

Kolla genom att skära lite i kycklingen nära benet. Köttet det ska bara vara vitt. Det brukar ta 15–20 minuter.

Sås

2 dl grädde


hälften av löken och
rotfrukterna

kycklingen
steksky

Mixa grädden med hälften av löken och rotfrukterna och rikligt med steksky.


Låt sjuda några minuter, smaka av med salt.



Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

hundraprocentrecept.blogg.se

Här kommer ni hitta recepten på maten som finns som inspiration i tidningen 100% Östersund.

RSS 2.0