Lemon Posset

 
Lemon Posset
ca 4-6 port
Koka upp 3 dl grädde tillsammans med 1 dl socker.
Ta av från plattan och riv ner skal från 1 citron och pressa ner saften från densamma.
Eftersom jag tänker att det skulle vara fint med lite mer gul färg så rörde jag i lite torkade ringblommeblad.
Häll upp i glas och ställ på kylning.
Dekorerade med fler blad och glitterkulor. Man kan även servera med valfria bär.
Happy New Year!
 

Nyårsdessert - Mjölkchokladpannacotta

Krossa Daim och lägg lite i botten på dessertglas.
Krossa eller hacka med kniv Marabou mjölkchoklad.
Koka upp 5 dl grädde och 1/2 dl mörkt muscvadosocker. 
Rör ner 250 g hackad choklad och rör tills den smält helt.
Vispa sedan ner 2 gelantinblad som legat sig mjuka i kallt vatten.
Häll upp i dessertglas och ställ att stelna.
Dekorera med valfritt gott och fint.
Hos oss blev det minimarshmallows och glittrigt strössel så här till nyår.
Jag längtar tills imorgon kan jag säga:) MUMS!

Krämig kycklinggratäng

Ett välkommet avbrott i julmaten:)
Strimla gul lök och tärna tomater. Lägg i smord ugnsform och sätt in i ugnen medan du rensar en grillad kyckling. Tillsätt kycklingköttet. 
Blanda grädde, mjukost, sweet chilisås, S & P och häll över kyckling- och grönsaksblandningen i ugnen. Låt gå i ca 15 minuter på 175 grader. Servera med nykokt pasta.

Äppelkaka med mandelmassa

En väldigt god äppelkaka som tål att lämnas ut recept på igen.

Squashkaka med frusna lingon

Squashkaka är alltid gott, här med frusna lingon som julig dekoration.
Recept hittar du här!

Fågelmat

Idag har Pelle och jag gjort fågelmat. Vi hann inte det innan jul, då vi tänkt att dom skulle få det som julklapp;), men de får det lite i efterhand istället.
Smält kokosfett i kastrull och blanda mer blandade frön. Rör om.
Ta fram olika formar för att hälla i.
Pelle fyller i och jag lägger ut snören så vi kan hänga upp dem ute i buskarna.
Nu ska de ut på kylning.
Efter en kort stund har de stelnat och är bara att pilla ur formarna.

Lime- & Vit chokladtryffel

Lime- & Vit chokladtryffel 
ca 20 st
1 lime, skalet från en tvättad
1 dl vispgrädde
1 tsk flytande honung
1/2 vaniljstång, urskrapade frön och stång
200 g vit choklad, finhackad
Koka upp grädde tillsammans med limeskal, honung och den urskrapade vaniljstången. Ta av från plattan och låt dra i ca 15 minuter. Koka upp igen.
Lägg chokladen i en skål och sila över den heta grädden. Rör smeten slät.
Ställ ut att stelna eller i kyl i ca en timme. Rör om några gånger.
Forma till kulor och rulla i florsocker. 
Man kan även rulla dem i smält vit choklad men jag gillar florsockret.
Ställ kallt så de stelnar till igen coh förvara sedan i kyl till servering.
Här har vi även Kardemummatryfflar och saftglögg på kylning.
 

Choklad- & Kardemummatryffel

Choklad- & Kardemummatryffel 
ca 40 st
 
1 1/2 dl vispgrädde
100 g  smör
300 g mörk choklad
3 msk farinsocker
1 msk vaniljsocker
12 krm malen kardemumma
12 msk snabbkaffepulver
34 dl kakao
Koka upp grädde och smör i en kastrull. Bryt chokladen i bitar. Tillsätt choklad, farinsocker, vaniljsocker, kardemumma och kaffepulver. Rör tills chokladen har smält. Låt kallna i kylskåp 1-1 1/2 tim. Spritsa ut tryffeln i små toppar eller rulla kulor. Sikta över kakao.
Ställ ut att stelna eller i kyl. Förvaras i kyl till servering.

Glögg

Hetta upp 7-8 dl svartvinbärssaft och en påse Santa Marias glöggkryddor. Saften är utspädd men inte riktigt så svag som när du dricker annars. (eller om man vill så tar man samma mängd vin, men det har jag aldrig testat, tycker saftglögg är godast)
Hetta upp till 80 grader. Låt sedan allt få stå och dra i minst en timme.
Sila av kryddorna. Hetta upp igen om du ska dricka den på en gång. Annars häll upp i vacker flaska och spara.
Gottigotti!

Chokladgotta med nötter och marschmallows

Hacka lite Non-Stop.
Smält en stor kaka med Marabou Mjölkchoklad (eller det man tycker är gott).
Blanda ner ett par dl minimarschmallows och lika mycket cashewnötter.
Rör om ordentligt och häll ut på bakplåtspapper. "Smeta ut" så det blir ett jämnt täcke.
Strö över hackad Non stop, och ställ ut för att stelna.
Bryt i lagom stora bitar.
Smarra!

Pizza

Pizza är ju aldrig fel. Den här varianten kanske ni fått recept på förut men här kommer det igen:)
Köp en frp Scones- & Pizzamix(tror det är Kungsörnen) och blanda med 2 1/2 dl vatten.
Tryck ut degen i oljesmord långpanna.
Vispa 2 1/2 - 3 dl grädde ganska fast och tillsätt ca 1 dl chilisås. Smeta ut det på degen.
Strö ver riven ost och valfritt pålägg. Vi tog strimlad purjolök, strimlad skinka, jalapenos och färska tomater.
Krydda med oregano eller pizzakrydda.
Grädda i ugn på 225 grader i ca 20 minuter.
Njut!
 

Kryddskinka

Dags igen för att göra den Godaste julskinkan.
Klicka in för att se receptet och känn dofterna som just nu sprider sig i vårt hus.

Mozartkulor

Tjaa, recept å recept. Det är ju det mest simpla men goda julgodiset. Skär god nougat i bitar, rulla till bollar eller gör stänger. Tryck fast marsipan runt om. Smält valfri choklad och doppa i.
Dekorera ev och låt chokladen stelna innan du tjuvsmakar:) 
Ser gottigt ut, eller hur?! 
Presentförpackning. 
Har gjort en liten gå-bort-present med hemgjord äppelmos, fröknäcke och mozartkulor. 
Äppelmosen blev härligt rosa! 

Äppelmos

Äppelmos
1 kg äpplen, skalade, urkärnade väl mogna 
1/2 dl vatten
6 dl socker ( tror man kan dra ner rätt mycket på sockret beroende på vilken sort du använder)
1 vaniljstång
 
Lägg de skalade äpplena direkt i iskallt vatten så de inte blir bruna. Lägg över äpplen i kastrull och häll på vattnet.
Koka upp äppelklyftor och vatten på svag värme så de inte bränns. Rör om några gånger. När äpplena har mjuknat så rör du ner sockret och kokar upp igen.
Mixa sedan med mixerstav så det blir så slätt som du vill ha det.
Häll upp i plastburkar för att frysa eller i vacker glasburk om du skall använda det inom en snar framtid. Håller i några veckor i kylen.

Fröknäcke

Det här var bland det godaste knäcke jag smakat! Simpelt att göra! En massa nyttigheter! Synd bara att jag inte kan ge er receptet;)...inte riktigt än iallafall. Men jag lovar det kommer. Och om jag glömmer det så får ni påminna mig:)
Blev en ganska stor burk, som kommer ta slut fort är jag rädd. Det var som chips...yammie!
Goda vännen jag fikade hos idag fick sig en liten påse att smarra på också:)

Skumtomtefudge

 

12 st skumtomtar

50 g smör

1 dl vispgrädde

2 dl strösocker

150 g vit choklad

 
Blanda alla ingredienserna, utom den vita chokladen, i en kastrull. Smält ihop på svag värme.

Låt småkoka på svag värme i ca 10 minuter under omrörning.

Blanda i den vita chokladen och rör tills den smält och massan blivit blank. Ta av kastrullen från spisen och fortsätt röra tills massan blivit ljus och svalnat lite.

Häll upp i en bakplåtsklädd form och låt stelna, det går ganska fort. Skär i bitar.
Rosa sötnosar! 
Blir svårt att få det här att räcka ända till jul....får kanske göra en omgång till;)
En liten strut till en god vän blev det också:)

Receptet har jag hittat på Mumsfillibabba´s blogg men bilderna är mina.

Stora matlagningsdagen

I går tillägnade jag en stor del av dagen till att laga mat. Ibland är det så skönt att förbereda inför kommande vecka men oftast så gör man det inte. 
Jag gjorde en köttgryta på grytbitar från älg, morot, lök, vitlök, lagerblad, viltfond + vatten så det täckte, soja, salt, peppar, oregano. Lät det koka tills köttet var mört. Hällde på grädde, smakade av med mer salt och redde av med maizena.
Gjorde även juliga köttbullar enligt grundreceptet i Vår Kokbok fast med älg- & fläskfärs, hälften av varje. Kryddade med malen kryddpeppar, lite kanel och en gnutta socker:)
Tror dock att vi smarrar dessa innan julafton för då ska vi äta svärmors godingar.
Gjorde även en Hoki Bolognese
Som alltid när man är sex personer i familjen så är meningarna delade:) Jag valde att servera tillsammans med potatis istället för pasta.
Mats och jag tyckte iallafall att det var gott!

Makaronipudding

Häromdagen åt vi Makaronipudding och det är lika gott varje gång man äter det!
Självklart så ska det vara rikligt med skirat smör till. Här var det tyvärr "någon" som vispade runt mitt fina smör innan servering....man kan ju inte veta allt när man bara är tonåring:)
 

Spagetti & Köttfärssås

Här kommer mitt gamla hederliga recept på Spagetti & Köttfärssås.
 
1 kg nötfärs
2 finhackade gula lökar
1/2 pressad el finhackad vitlök solo
smör till stekning
2 - 3 msk vetemjöl
1- 2 msk kalvfond
2 msk soja
1 dl chilisås
1 tsk curry
1 tsk socker
5 dl creme fraiche
1 dl mjölk
S & P
Fräs lök och färs i smöret.
Pudra över mjölet och rör om ordentligt. Fyll på med resten och rör om. Låt puttra i ca 10 minuter. 
Smaka av med salt och peppar, ev lite Vegeta. Känn av konsistensen om det behövs mer mjölk. Jag gillar tjock sås:)
 
Min köttfärssås ser ju obotligt tråkig ut i färgen, jag vet, men den är så god!
Och allra godast är det att blanda runt alltihop med ketchup:) 

Broccolisoppa

Alltså, Pelle var ju underbar när han förra veckan skulle önska middagsmat till sin födelsedag. Han önskade sig Broccolisoppa! Rätt otippat för en 10-åring som för tillfället verkar väldigt kräsen med ALL mat....
Recept på min superenkla och goda Brocolisoppa hittar du om du klickar här:)
Den blir extra god med lite ädelost i. Och snabbmat är det, klart på en kvart ungefär. Har man möjlighet så bakar man ett gott bröd till, annars så köper man nybakt på affären. För en soppamiddag utan bröd är inte en soppmiddag att hurra åt!

Lakritskola

Mats fick den äran att skära kolan i bitar när den var klar.....vilket han glömde, suck. Då blev det till att kyla ner ordentligt och sen ta till hammaren för att få till bitar:)
Lakritskola 

5 dl grädde

3/4 dl sirap

½ kg strösocker

2 msk flytande glykos

30 g smör

1 st lakritsstång köpt på Apoteket + en näve turkisk peppar

Krossa lakritsstången, lägg den i en hopvikt handduk eller i påse och slå med en hammare.

Blanda allt i en kastrull och koka i ca 30-60 minuter tills den klarar kulprovet.
Häll upp i knäckformar eller smeta ut på oljat papper och dela i bitar (det var där Mats glömde en liten detalj...jag vill bara påpeka att det var INTE jag!!)

Sedan så strösslade jag över ett isblått glitterströssel så det blev lite vintrigt.

Fast jag gillar ju olikt så det gör ingenting, smaken är ju densamma<3
Nästa gång ska jag däremot ta i ännu mer turkisk peppar, eller kanske bara turkisk peppar, så det blir en saltlakritskola.

Julkorv med Rotmos

Gott i december är Julkorv med rotmos! Klicka in här för recept på rotmos.

Bondkakor

Bondkakor 
ca 60st
5 1/2 dl vetemjöl
2 dl socker
1 msk ljus sirap
1 tsk bikarbonat
1 msk vatten
3/4 dl grovhackad sötmandel
200 g smör
Ugnen skall vara på 200 grader.
Gör en fördjupning i mjölet som du lagt i en hög på bakbordet  eller i en bunke. Tillsätt socker, sirap och bikarbonat utrört i vattnet.
Skär smöret i skivor och tillsätt det tillsammans med mandeln.
Knåda snabbt ihop till en smidig deg, forma till två rullar och lägg i kyl för att vila i några timmar.
Skär i 1/2 cm tjocka skivor som du lägger på bakplåtspappersklädd plåt.
Grädda mitt i ugnen tills kakorna är gyllengula, ca 5-6 minuter.
 
 

Glöggkaka

Glöggkaka 
 
2 ägg
1 dl socker
1 dl farinsocker
100 g smält smör
1 dl grädde
1 dl glögg
5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
1 dl russin och skållad mandel
Glasyr:
2 dl florsocker
2 msk glögg
1/2 dl grovhackad skållad sötmandel
Börja med att sätta ugenen på 175 grader.
Vispa ägg och socker pösigt.
Tillsätt de övriga ingredienserna och rör till en slät smet.
Jag tyckte att det blev lite för lite glöggsmak så jag undrar om man inte skall ta lite mer koncentrerad glögg. Det tror jag blir bättre även om det här också blev gott.

Häll smeten i en smörad och bröad form, ca 1 1/2 liter.
Grädda i nedre delen av ugnen i 45-50 minuter. Känn med sticka så du ser att den är klar. Låt svalna lite innan du vänder upp den på ett fat.
Rör ihop glasyren till en slät smet. Lika här, pyttsa i mer koncenterad glögg.

Viktigt att kakan får kallna innan du ringlar över glasyren annars blir det som för mig (som är för ivrig jämt, suck) att det mesta rinner ner på fatet! Toppa med sötmandeln.

Saffransnitt med vit chokladrippel

Saffransnitt med vit chokladrippel 
ca 30 st
100 g smör
1/2 dl socker
1 pkt saffran
1 msk vispgrädde
2 1/2 dl vetemjöl
75 g vit choklad till dekoration
Rör smör och socker krämigt. Blanda saffran med grädden och rör ner det i smeten.
Blanda ner mjölet och rör ihop till en smidig deg och låt vila inslagen i plastfolie i kylen en timme.
Sätt ugnen på 200 grader.
Dela degen i 2 bitar och rulla till längder. Lägg dem på en bakplåtspappersklädd plåt.
Grädda mitt i ugnen i ca 10-12 minuter. Låt svalna.
Smält chokladen i mikron(eller vattenbad) och ringla över den avsvalnade kakan. Skär i sneda bitar.
 

hundraprocentrecept.blogg.se

Här kommer ni hitta recepten på maten som finns som inspiration i tidningen 100% Östersund.

RSS 2.0