Bruna bönor med stekt fläsk å Semlor

 
Mamma gör världens godaste bruna bönor, dem fick vi till middag hos dem idag:) Receptet har jag dessvärre inte så ni får hålla tillgodo med ett recept som kommer från Arla.
Bruna bönor med stekt fläsk
4 port
300 g bruna bönor
vatten
1 tsk salt
1 msk sirap
1 msk ättikssprit 12%
1 msk potatismjöl
2 msk vatten

400 g rimmat sidfläsk

Skölj bönorna och lägg dem i en bunke. Häll på rikligt med vatten så att det täcker. Ställ svalt ca 12 tim. Häll upp bönorna i ett durkslag och skölj dem i kallt vatten. Låt bönorna rinna av. Lägg dem i en gryta. Häll på 8 dl vatten. Tillsätt salt. Koka på svag värme under lock tills bönorna är mjuka 1-1 1/2 tim. Smaksätt med sirap, ättikssprit och ev lite salt. Rör ut mjölet med vattnet. Rör ner det i bönorna och låt allt koka upp. Stek fläsket knaprigt i en stekpanna.

Man kan ju även äta stekt falukorv till och vissa väljer att ha kokt potatis till, det är en smaksak.

Semlor / Fastlagsbulle eller Fettisdagsbulle, kärt barn har många namn:)
Gör bullen enligt recept i tex Vår kokbok.
Gröp ur den när den kallnat. Blanda inkråmet med finriven mandelmassa och lite lättvispad grädde. Lägg tillbaka och fyll "hålet" i bullen. Spritsa på vispad grädde, lägg på locket och pudra över lite florsocker.
Ät som den är eller som "hetvägg"- i djuptallrik med het mjölk och sked.
Eller om du har brått så finns det ju finfina snabbvarianter på affären nu. Färdig bulle, färdigt inkråm, fluffgrädde i sprutflaska:)


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

hundraprocentrecept.blogg.se

Här kommer ni hitta recepten på maten som finns som inspiration i tidningen 100% Östersund.

RSS 2.0