Hjärtliga våfflor med olika smaskiga tillbehör

En klassisk våffellunch eller middag kan se ut så här... 
125 g smör
2 dl mjölk
4 dl vetemjöl
2 ägg
1 tsk bakpulver
2 dl iskallt vatten
Smält matfettet och låt det svalna.Vispa samman mjölk, mjöl, ägg och bakpulver till en slät smet.
Rör i matfett och vatten.
Hetta upp våffeljärnet. Smörj det till den första laggen.
Grädda våfflorna vackert guld-gula. Lägg dem på galler så håller de sig frasiga.
...med grädde och olika sorters sylt.
 
Men man kan även äta våfflor med en klick creme fraiche, finhackad röd lök och en bit kallrökt lax eller varmrökt regnbåge och röd/svart kaviar.
 
Eller så kan man göra en "våffelmacka". Då tar man helt enkelt en skiva rostbröd med smör, senap, skinka och ost. Lägg på en skiva bröd och kläm ihop den i ett våffeljärn...när den är klar ser den nästan ut som en våffla:)
 
Grön våffla med avocadokräm och kallrökt lax 
8 st
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 dl kallt vatten
2 dl vispgrädde
1/2 dl hackad färsk basilika
1/2 dl hackad persilja
2 msk smör
Vispa ihop mjöl, bakpulver och vatten. Tillsätt de hackade örterna. Vispa grädden och rör försiktigt ner den i smeten.
Grädda i hett, smort våffeljärn tills våfflorna är gyllenbruna.
Avocadokräm
2 mogna avocados
1 dl turkisk yohurt salt
peppar
Mosa avocadoköttet och rör ihop med yoghurt och kryddor.
Toppa våfflorna med en klick avocadokräm, en tunn skiva rökt lax och några ruccolablad.
 
Morotsvåffla

150 g smör
2 1/2 dl kallt vatten
2 dl mjölk
1/4 tsk salt
2 dl fullkornsmjöl av dinkel
2 dl ljust dinkelsikt
2 tsk bakpulver
2 finrivna morötter
Smält smöret och låt det svalna. Blanda ihop vatten och mjölk i en bunke. Rör ner mjölet tillsammans med bakpulver och salt. Vispa smeten slät och rör ner smöret och de rivna morötterna.
Grädda i het lagg.
Servera med en klick vitlöks- creme fraiche och rostade pumpakärnor.


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

hundraprocentrecept.blogg.se

Här kommer ni hitta recepten på maten som finns som inspiration i tidningen 100% Östersund.

RSS 2.0