Jordärtskockssoppa & Medelhavsbröd

Jordärtskockssoppa 

4 port

500 g jordärtskockor

2 schalottenlökar

1 vitlöksklyfta

1 msk olivolja

1 dl vitt matlagningsvin el vitt vin

7 dl hönsbuljong (vatten och tärning el fond)

2 1/2 dl vispgrädde

1 dl mjölk

salt

peppar

Skala och skär jordärtskockorna i bitar. Skala och skiva lök och vitlök.

Fräs grönsakerna i olivoljan. Häll på vinet och koka ihop något, tillsätt därefter buljongen och koka tills skockorna är mjuka.

Mixa med stavmixer tills soppan är slät. Tillsätt grädde och mjölk och koka upp. Smaksätt med salt och peppar. 

Servera soppan något avsvalnad tillsammans med Medelhavsbrödet som ni får recept på nedan. 

50 g jäst

5 dl ljummet vatten

2 msk olivolja

2-3 tsk salt

1 msk torkad oregano

1 dl hackade marinerade soltorkade tomater eller hackade svarta oliver

4 dl rågsikt

4 dl durumvete

ca 6 dl vetemjöl

Smula jästen och rör ut den med degvätskan. Tillsätt ingredienserna efter hand och arbeta sist in så mycket vetemjöl som krävs för att degen ska bli smidig och inte kladda.

Arbeta degen rejält i bunken och jäs den i 30-45 minuter.

Knåda degen kraftigt på lätt mjölat underlag i 5-10 minuter.

Forma ett stort eller två mindre bröd och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.

Strö över lite mjöl på ovansidan och skär några skåror med vass kniv. Strö lite havssalt i skårorna.

Sätt ugnen på 225 grader.

Jäs bröden i 20-30 minuter på plåten.

Grädda bröden i nedre delen av ugnen ca 30 minuter.

Låt dem svalna på galler.

Vill bara visa hur påläggsfaten kan se ut på jobbet. Morots"tungor" är en favorit bland barnen. Och jag håller med, det är faktiskt väldigt gott med tunna morötter på mackorna:)

Good Luck!



Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

hundraprocentrecept.blogg.se

Här kommer ni hitta recepten på maten som finns som inspiration i tidningen 100% Östersund.

RSS 2.0