Ingefärsmarinerad fläskytterfilé med potatisgratäng

 

Krämig potatisgratäng

När jag gick kockutbildningen fick jag lära mig att koka potatisen innan jag blandade till en gratäng. Ett mycket fiffigt sätt för att kunna känna om kryddningen blir bra. Sen tycker jag att den blir så där härligt krämig som man vill att en potatisgratäng skall vara.

Kom bara ihåg att inte koka på för hög värme och att röra ofta så det inte bränns vid.

Den Ingefärsmarinerade fläskytterfilén är riktigt god till. Den fungerar utmärkt att ha som en bufférätt för den som har sådana åtaganden så här i avslutningstider. Går även att göra med fläskfilé el kycklingfilé.

 

Ingefärsmarinerad fläskytterfilé med potatisgratäng

4-6 pers

1 fläskytterfilé

½ - 1 tsk pepparmix

2 msk sesamfrö

Gnid in filén runt om med kryddor och bryn den i het panna.

Lägg över i ugnsform, ca 1 timme på 150 grader. Den skall bli 72 grader i innertemp.

Slå in i folie och låt svalna i kyl.

Skär i tunna skivor när den kallnat och marinera i ca 1 dygn.

 

Marinad

¾ dl oliv - el rapsolja

¾ msk soja

¾ msk balsamvinäger

1 pressad vitlöksklyfta

1 – 2 krm pepparmix

1 msk mango chutney

Vispa ihop allt och häll över köttet.

 

Potatisgratäng

ca 10 pers

 

2 kg mjölig potatis  t.ex. King Edward 


5 dl mjölk (3 %) 


5 dl vispgrädde 


1 st finhackad lök

2 st finhackade vitlöksklyftor


1 msk salt 


2 tsk timjan

1-2 dl riven ost, gärna Storsjö Svart

50 g smör

 

Värm ugnen till 240 grader.

Skala potatis och skär den i centimetertjocka skivor.

 Lägg i en stor kastrull med mjölk, grädde, lök, vitlök, timjan och salt.

Låt koka upp och sen sjuda eller småkoka tills potatisen är nästan mjuk.

Rör om ofta.

Smöra en ugnsform (ungefär 37 x 30 cm). Häll ner potatiskoket i den och blanda ner riven ost.

Klicka på resten av smöret och gratinera i ugnen i 15 minuter eller tills din potatisgratäng börjar bubbla och har fått fin färg.

Ta gratängen ur ugnen, låt stå i 10 – 15 minuter innan den serveras.



Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

hundraprocentrecept.blogg.se

Här kommer ni hitta recepten på maten som finns som inspiration i tidningen 100% Östersund.

RSS 2.0