Wokad Kyckling med Chili & Jordnötter

Om ni inte äger ett Ciseleringsjärn såå....skaffa ett! Gör morötterna lite roligare i woken eller fina citrusskal till kakan.
Testade ett recept från senaste Buffétidningen idag, och det var jättegott! Några av barnen här hemma knorrade över att det var för mycket grönsaker i... didn´t pay so much attention to that;) 
Wokad Kyckling med Chili & Jordnötter receptet är för 4 pers 
450 g kycklingfilé i strimlor
2-3 paprikor i mindre bitar
125 g salladslök = 1 knippe i skär i strimlor
2-4 röda chilifrukter (jag tog 1 till oss så det inte skulle bli för starkt till Måns, men vi hade kunnat ha i 2) hackad i bitar
3-4 vitlöksklyftor i tunna skivor
3-4 msk Hoisin sås
1 msk risvinäger
1 msk kinesisk soja
1 msk riven ingefära
1 sl jordnötter
olja till stekning
Som budgettips så kan man ersätta 150 g kyckling med 500 g morötter och vitkål. Jag tillsatte det utan att ta bort kyckling. Det är så himla gott med wokad vitkål, och morötter är ju aldrig fel i en wok.
Woka alla grönsaker. Ta upp.
Woka kycklingen i riktigt het olja i panna. Tillsätt Hoisinsås, risvinäger, soja och ingefära.
Hetta upp allt och woka klart.
Vänd ner grönsakerna och jordnötter.
Servera gärna med jasminris och extra jordnötter och grönsaker.
Yammie! Det här är sån mat som jag kan sitta och "okynnes-äta" bara för att det är gott!

Blomkålssoppa med currysmak

Härligt att vara tillbaka på jobbet och få pyttsa i sig en massa grönsaker igen:) Blir inte mycket av den varan när man är sjuk och inte har någon matlust.

Dagens lunch på Guldkusten blev Blomkålssoppa med currysmak. Fick massor av beröm från barnen så den gick hem:)

När jag gör en maträtt med blomkål så brukar jag ta tillvara blasten och göra ljuslyktor på borden. 

Då ser barnen också en annan del av blomkålen som finns i soppan:)

Riktigt så här blev inte mitt recept idag...hade slut på potatis så det hoppade jag över. 

Pyttsade i både mjölk och lite creme fraiche OCH vatten...till lagom konsistens.

Sedan kryddade jag upp med lite paprikapulver, gurkmeja och Vegeta.

Jag kör ju stenhårt med mixer när jag gör soppa på jobbet. Kanske är lite elakt men jag tänker att "det man inte vet"....går ju att "gömma" en massa nyttiga grönsaker som barnen inte behöver peta bort om man mixar:) Vissa kan nog tycka att det är fel men jag tänker att det ibland blir en fix idé att man inte äter ditt eller datt. Och då funkar mixerstav finfint. Då surplar dom soppa för glatta livet!

Här ser ni hur ni gör äpplena till soppan oxå:)

Det är gott med curryfrästa äppelskivor att lägga i soppan men det hann jag helt enkelt inte med idag så det får bli en annan gång.

Paprika- & Skinksås med pasta

Paprika- & Skinksås med pasta
4 port

ca 400 g pasta
2 röda paprikor i bitar
2 pressade vitlöksklyftor 
1/2 hackad purjolök
2 kvistar färsk rosmarin
100 g strimlad rökt skinka
3 dl creme fraiche
paprikapulver
svartpeppar
Vegeta efter smak, istället för salt
smör till stekning
riven Parmesan till servering
 
Koka pasta enligt instruktionerna på förpackningen.
Stek alla grönsakerna i panna så de blir lite mjuka.
Skeppa ner skinkan och sänk värmen.
Blanda i creme fraiche och kryddor. Låt puttra några minuter tills allt blivit väl upphettat.
Dagens salladsbuffé på Guldkusten.
Servera med pastan och riv gärna över lite Parmesanost.

Ungersk Gulasch

Ungersk Gulasch
 
 
Gott med färsk Rosmarin till.

Fiskgratäng med Savojkål

Hoki på bädd av Savojkål med potatismos

4 pers

500-600 g hoki halvtinad, delad i bitar

ca 5 dl finstrimlad savojkål

1 hackad purjolök

2 grovrivna morötter

1 -2 tsk salt

1 krm svartpeppar

2 dl creme fraiche

1-2 dl matlagningsgrädde

2 dl riven Västerbottenost

Fräs savoykål, purjolök och morötter i smör tills det mjuknat. Häll på creme fraiche och grädde, krydda med salt och peppar. Låt puttra någon minut.

Lägg torsk i en smord ugnsfast form.

Spritsa potatismos runt om fisken.

Häll grönsakssåsen över fisken.

Strössla över den rivna osten och kör i ugn tills fisken är klar.

 
 

Lax på menyn idag

Idag så la jag lax i en smord ugnsform med salt & peppar på.
Vispade ihop vitlöksost (färskost) med lite vitlöksdipp (creme fraiche) som vi hade över sen helgen.
Bredde det på laxen och in i ugn på strax under 200 grader till laxen var klar.
Måns önskade potatismos till så det blev till att koka perer, pressa i potatispressen för att slippa klumpar, vispa ihop med smör och varm mjölk till bra konsistens.
Kryddade moset med S & VP, muskotnöt och en gnutta socker.
Krispig sallad till:)

Äppelsockerkaka/Fyriskaka

Med massor av gamla juläpplen så får det bli en smarrig äppelkaka:)
Recept ur "Sju sorters kakor", en mycket välanvänd bok som ni ser;)
Fina rader med äpplen. Jag gjorde dubbel sats i långpanna, det gick utmärkt.
Mumma! Gott med vaniljsås eller en klick grädde till men funkar även i ensamt majestät.

TobleroneParfait

TobleroneParfait
125 g Toblerone
3 äggulor
1/2 dl socker
2 1/2 dl grädde
50 g hackad mörk choklad
ev lite nougat
 
Vispa grädden ganska fast.
Vispa äggulor och socker.
Smält Toblerone.
Blanda allt försiktigt men noggrant.
 
Klä en "sockerkaksform" el liknande med plastfolie.
Strö ner den hackade chokladen och ringla ev lite smält nougat som ett mönster i botten (blir snyggt när du sen vänder upp för att servera).
Vänd ner smeten och lägg över plastfolien.
Frys över natten.
Ta fram en kort stund innan servering.
Mumsfillibums!
 

Lax på Potatisbädd med Kaviargrädde

Idag hade Måns önskat sig Lax till middag. Passade på att börja använda min julklapp, Tinas superfina kokbok. 
Lax på Potatisbädd med Kaviargrädde
Måns är chef över gräddvispning:) 
Superenkelt. 
Jättegott, som Tina skulle ha sagt!
Blev dock lite småbränt med osten upptill så det får man ha koll på.
Kaviar tillsammans med fisk är ju väldigt gott uppenbarligen. Har ett annat recept här som också är gott.

Parmesansticks

Favorit i repris!
Kavla ut en rulle smördeg lite mer än den redan är.
Pensla med uppvispat ägg. Riv över parmesanost (eller annan god) och strö på sesamfrön.
Skär den i två delar på längsen och sen i smala remsor. Vrid dem ett par varv.
Grädda dem tills de fått fin färg och är frasiga på ca 200 grader.
Gott som snacks!
 

SkinkJansson

Ett avbräck efter julmaten, SkinkJansson.
Riv skalad potatis grovt, blanda med finhackad purjolök och strimlad skinka. Använd sista av julskinkan om du behöver bli av med den. Blanda även ner ganska mycket av en god, stark riven ost. 
Blanda runt allt ordentligt.
Dränk in allt med grädde och kör i ugn tills potatisen är klar. Späd med mer grädde om det behövs.

Saffranskaka & Tjejmys

2 ägg

1 1/2 dl socker

100 g smält smör

1 1/2 dl fil / gräddfil / kesella

2 påsar saffran

1 tsk kardemumma

4 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

russin

Vispa ägg och socker pösigt. Rör ner smör, fil, stött saffran och kardemumma.

Blanda och rör ner mjöl och bakpulver.

Smöra, bröa en form och lägg russin i botten(så hamnar de överst på kakan när den vänds).

Grädda nederst i ugn i 175 grader, ca 40 minuter.

Brukar ju baka den här goda Saffranskakan i juletid. Den här gången blev det med mjölkfritt margarin och Soyayoghurt för att den skulle passa alla. Och det var bästa resultatet någonsin. Den blev väldigt saftig. Kan även ha att göra med att jag inte hade i några russin som sägs dra åt sig "fukten". Tro jag det så skrynkliga som dom är;) 
Glögg, pepparkakor, ädeloströra, rullrån, saffranskaka, kaffe och andra kakor....nu kan vi fika tjejer!
Så roligt att träffas alla igen, var länge sen sist. Många skratt å fniss blev det:)
Puss & Kram på er!
 

hundraprocentrecept.blogg.se

Här kommer ni hitta recepten på maten som finns som inspiration i tidningen 100% Östersund.

RSS 2.0