Svartvinbärskaka med Dinkel

 

 

 
Svartvinbärskaka med Dinkel 
1 dl  vetemjöl
1 1/2 dl fullkornsdinkel
1 1/2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2 dl svarta vinbär
3 ägg
1 1/2 dl strösocker
1 dl mjölk
smör och ströbröd till formen
Smörj och bröa en rund sockerkaksform.
Blanda mjöler, bakpulver och vaniljsocker noga.
Mixa vinbären fint med mixerstav. Vispa ägg och socker vitt(nästan omöjligt med hemägg:)) och pösigt. Sikta ner mjölblandningen, ta även med det grova som fastnar i sikten. Vispa försiktigt ner i äggsmeten tillsammans med de mixade vinbären och mjölken.
Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugn på 175 grader i 35-40 minuter.
Stjälp upp kakan och låt den svalna.
Vårtecken!
Så här skriver Mia Öhrn i sin bok "Sockerkakor" om denna kaka:
" Det är alltid lite lurigt att påstå att vissa kakor är nyttiga, men den här är åtminstone lite mindre onyttig. Den innehåller dinkelfullkornsmjöl och vitaminstinna svarta vinbär, men inget matfett och lite mindre socker än brukligt."
Kakan blev vackert rosa/purpurmelerad och var syrligt fräsch.Känns kul att baka på egna vinbär som man annars mest använder till saft och marmelad. Iallafall på vår gård....


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

hundraprocentrecept.blogg.se

Här kommer ni hitta recepten på maten som finns som inspiration i tidningen 100% Östersund.

RSS 2.0