Fiskpudding med skirat smör

Fiskpudding

6 vuxenportioner

 

2 dl rundkornigt ris

4 dl vatten

12 dl mjölk

3 ägg

600 g  rensad kokt fisk i bitar, tex tork, kolja el sej

1 tsk salt

2 krm vitpeppar

dill el gräslök

 

2 msk smör

2 msk ströbröd

 

Koka riset tills allt vatten kokat in. Späd med mjölken och koka tills gröten är färdig.

Vispa upp äggen och rör ner dem. Smaksätt med salt och peppar.

Blanda ner fisken. Smaksätt med dill eller grädlök.

Häll smeten i smord ugnsform. Strö ströbröd över.

Grädda i 30 minuter på 225 grader.

Den här rätten var jättegod MED skirat smör. Utan det så...njae...

Solskenssoppa

Solskenssoppa - Morotssoppa med apelsin

4 port

 

3 stora morötter

2 potatisar

1 purjolök

2 pressade vitlöksklyftor

smör till stekning

1 apelsin - saften

1 hönsbuljongtärning

3 ½ dl vatten

2 dl mjölk

1,2 dl vispgrädde

1 tsk gurkmeja

salt

vitpeppar

(Vegeta efter smak)

Riv morötter och potatis grovt. Hacka purjon i mindre bitar. Stek grönsakerna i lite smör, pressa ner vitlöken och pudra över gurkmejan.

När de blivit mjuka så häll på vatten och buljong, koka i 10 minuter. Häll på grädde och mjölk och apelsinsaft. Mixa med mixerstav och krydda tills soppan passar din smak.

 

Här serverar jag tillsammans med mitt Filbröd, som finns recept på här på bloggen:)

Potatisfrestelse med Fetaost

Potatisfrestelse med Fetaost 

5 port
750 g mjölig potatis, skalad och skivad
100 g strimlad purjolök
2 finhackade vitlöksklyftor
75 g röd paprika i tärningar
150 g grovt smulad fetaost
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 dl vispgrädde
2 dl mjölk
2 msk tomatpuré
1 tsk paprikapulver
1 dl riven ost
 
Sätt ugnen på 200 grader.
Förbered potatis och grönsaker. 
Lägg alla ingredienser utom paprika och feta i en gryta. Koka upp och stäng sedan av värmen. Låt stå i 15 minuter.
Häll över i smord ugnsform och varva med feta och paprika. Strö över riven ost.
Gratinera i ca 30 minuter, tills potatisen är mjuk.

Texasgryta

Gör storsats av några rätter till sportlovet

För många av oss är det dags för sportlov till veckan. En vecka när det ofta blir mycket uteaktivitet oavsett väder. Då kan det vara skönt att ha lite färdiga matlådor liggandes i frysen, så passa på att göra storkok av soppa, köttfärssås och gryta.

Ta med soppa i termos. Om köttfärsåsen inte är för ”blöt” så funkar den att läggas i tunnbröd/pitabröd och värmas på elden i aluminiumfolie. Gryta att bara värma när man kommer hem efter en dag i skidbacken…perfekt!

Texasgryta

10 barnportioner

1,2 kg högrev

1 tsk salt

140 g skivat bacon

2 msk olivolja

1 finhackad liten gul lök

2 finhackade gröna chilifrukter, jalapeno

1 finhackad vitlöksklyfta

1 brk krossade tomater

1 msk limejuice

4 dl vatten

1 msk maizena + vatten

salt

nymalen svartpeppar

 

Kryddor

1 ½ msk chilipulver

2 tsk mald spiskummin

1 tsk torkad oregano

½ dl vatten

 

Tillbehör

Riven ost

Fintärnad avokado

Finhackad lök

Tunt skurna tomater

Gräddfil el creme fraiche

Gör så här

Putsa köttet och skär i 3 cm kuber. Salta dessa med 1 tsk salt och blanda runt i en skål, ställ undan så länge.

Blanda ingredienserna till kryddblandningen.

Stek bacon i en stekgryta på medelvärme tills de är knapriga. Ta upp och låt rinna av på hushållspapper. Häll fettet i en kopp och spara.

Bryn köttbitarna i omgångar i lite av baconfettet samt lite olivolja.

Fiska upp köttet, fräs lökhack i några minuter under omrörning.

Tillsätt grön chili och vitlök och fräs några minuter till.

Ös ner kryddblandningen och fräs i nån minut.

Lägg ner de brynta köttbitarna, tillsätt krossade tomater, limejuice och vatten. Sätt på lock och låt sjuda på låg värme i ca 2 timmar. Tillsätt baconet de sista 5 minuterna.

Blanda maizena och vatten i liten skål och rör ner i chilin, se till att den tjocknar en aning.

Smaka av med salt och peppar.

Servera på en gång eller förvara i kyl ett par dagar, det blir bara godare!

Servera med tillbehören samt mjuka eller hårda tortillabröd, bönor, ris eller potatis.

Räkpanna med Tagliatelle

Räkpanna med Tagliatelle

Lite halvtråkig bild, men fantastiskt god mat:)

Hacka gul lök eller schalottenlök smått som du fräser mjuk i smör och mycket curry. Häll på grädde och creme fraiche som får puttra med S & P, lite paprikapulver och chilipulver och löken.

Lassa sedan i massor av räkor och kräftstjärtar som bara skall bli varma innan servering.

Lite färsk spenat-tagliatelle till det blir smaskens. 

Italiensk köttfärssås & Spagetti

Italiensk köttfärssås med spagettisar
Finhacka gul och vitlök som du fräser i smör till de mjuknat. Tillsätt köttfärs och fräs allt. Hacka röd paprika i små bitar och lägg i grytan. I med tomatpuré, soja, krossade tomater och kalvfond(köp gärna Coops som inte innehåller E 621).
Krydda upp med rätt mycket torkad oregano och låt allt puttra en stund.
Smaka av med S & P, färsk timjan och rivet citronskal innan servering.
 
Blev riktigt fräscht med citron i, det hade jag aldrig provat förut.
Lycka Till!

Sjömansbiff

Sjömansbiff

4 port
 
2 gula lökar
1 msk smör
800 g fransyska el ytterlår
1,2 kg fast potatis
3/4 dl vetemjöl
1 tsk salt
1 tsk peppar
1 flaska Porter, 4-5 dl
4 dl vatten
1 tärning mörk oxbuljong el motsvarande fond
2 lagerblad
 
Strimla lökarna och stek dem på medelvärme i en stekpanna med smör tills de får lite färg. Ställ åt sidan.

Skär köttet i 1/2 cm tjocka skivor.  Banka gärna ut köttskivan något med t ex botten av en kastrull om du inte har en riktig köttutplattare.

Blanda mjöl, peppar och salt i en bunke och lägg i köttet. Blanda om ordentligt. Bryn skivorna på båda sidor i het stekpanna med smör. 

Skala och skiva potatisarna tunt. Varva potatis, brynt lök, brynta köttbitar och lagerblad i en gryta. Det ska vara potatis underst och överst. Värm vatten och buljongtärning tills buljongen löst sig. Häll det samt öl i grytan och koka under lock ca 1 1/2 - 2 tim på låg värme.

Garnera med finhackad persilja och servera gärna med inlagd gurka och eventuellt senap.

Spetskaka

Spetskaka
75 g smält smör
2 ägg
2 dl socker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2-3 tsk vaniljsocker
1 dl mjölk
en vanlig sockerkakssmet alltså:)
Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en slät form, helst med avtagbara kanter.
Låt det smälta smöret svalna.
Vispa ägg och socker pösigt. Blanda ihop mjöl, bakpulver och vaniljsocker.
Rör ner mjölblandningen i äggsmeten. Tillsätt smör och mjölk, Blanda ordentligt så smeten blir slät.
Häll i formen och grädda i nedre delen av ugn i ca 30-35 minuter.
Blanda 2 msk smält smör, 1 dl socker och 2 msk grädde.
Tag ut kakan och bred över glasyren. Ställ tillbaka i ugn och låt stå tills glasyren bildar ett spetsmönster och får lite färg.
Lycka till!

Frukostfrön

Tänkte att jag skulle dela med mig av den superenkla fröblandning vi äter på filen varje dag på jobbet.
Blanda valfri mängd solrosfrö, pumpakärnor, krossade linfrön eller physilliumfrön, kokos el rostade kokosflagor. Ibland kryddar jag med kanel eller malen ingefära.
Nyttigt och gott!

Färskost

1 liter fil
3 dl gräddfil
Värm detta till 50 grader, häll upp i durkslag med ett stooort kaffefilter i (eller mecka ihop flera små). Låt rinna av i några timmar, en så där 4 kanske är lagom.
Krydda sedan med 1 pressad vitlöksklyfta, knappt 1 tsk salt, peppar, valfritt grönt(gräslök, persilja etc..)
Håller sig en vecka i kylskåp.
Den här tog jag och spetsade med finhackade smörfrästa kantareller.
Blanda ner lite finhackad Rosmarin om du gillar det.
Lika smarrigt på ett kex som en vardagsmacka!

Makaronipudding

Idag blev det en härlig Makaronipudding till middag. Behöver ni mängder så är det bara att googla....det kommer upp en herrans massa varianter, ta den som passar din familj bäst:)
Choppa gul lök och korv, fräs på det i stekpanna med smör. Koka makaroner.
Vispa ihop ägg, mjölk och kryddor(S &P, muskot). Blanda ner riven ost.
Blanda makaroner, korv- & lökfräset i smord ugnsform. Häll äggstanningen över. Strö över lite riven ost och ströbröd.
Kör i 200 grader tills äggstanningen "stannat", ca 30-40 minuter.
Servera tillsammans med skirat smör och lingonsylt, såå gott!
Och det är en perfekt rätt när man har bara en liten bit korv. Den här korvbiten skulle absolut inte räckt till att steka i skivor med makaroner till. Nu räckte det och blev över!
Eftersom vi ofta gör storsatser så blev det även nu matlåda. Är så bra att ta fram tex i helgen till lunch när man snabbt vill ha käk.

Pasta med sås på Renskav

Pasta med sås på Renskav
6 port
400 g djupfryst renskav
1-2 msk färsk riven pepparrot
250 g djupfrysta champinjoner
1 msk smör
Dela renskaven i bitar. Fräs skav, pepparrot och champinjoner i smör några minuter.
 
Vitsås

5 msk vetemjöl
7 dl mjölk
1 tsk paprikapulver
1/2 tsk salt
Rör ut mjölet i en del av mjölken. Koka upp resten av mjölken och strila ner redningen(mjöl+mjölkblandningen) under omrörning. Koka på svag värme i 5 minuter.
Tillsätt kött- och svampröran och koka på svag värme i ytterligare ca 10 minuter.
Smaksätt med paprikapulver och salt.
 
 
250 g grön bandspagetti
250 g gul bandspagetti
Koka Tagliatelle enligt förpackningen och servera tillsammans med den goda såsen och grönsaker.

Lasagne

Det här är Per Morbergs recept på Lasagne!

Köttfärssås

500 g köttfärs eller högrev att mala 
100 g champinjoner 
100 g rökt sidfläsk 
1 burk passerade tomater (400-500 g) 
1 dl tomatpuré 
4 st vitlöksklyftor 
2 msk olivolja 
2 msk smör 
salt 
svartpeppar 
100 g prästost att riva 
10 st lasagneplattor (gröna) 

Bechamel

7 dl mjölk 
2 dl vispgrädde 
100 g smör 
1 dl vetemjöl 
Muskotnöt(riv några drag) 
peppar 
salt 

1. Köttfärssås
Mal köttet om du väljer att göra det själv.

2. Skär sidfläsket och chapinjonerna fint.

3. Finhacka vitlöken.

4. Fräs köttet i en panna med smör tills det blir brynt.

5. Fräs sedan sidfläsket, champinjonerna och vitlöken i lite olivolja tills det blir gyllenbrynt.

6. Avsluta med att ha i tomatpurén.

7. Lägg alltsammans i en tjockbottnad gryta (gärna en järngryta) och häll i den passerade tomaten.

8. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.

9. Låt alltsammans puttra i grytan 30-40 minuter.

10. Bechamelsås
Värm upp grädde och mjölk.

11. Smält smöret i en annan kastrull och pudra över mjölet.

12. Rör om med en visp så att mjölet löser sig i smöret ordentligt.

13. Slå i hälften av den varma gräddmjölken och rör om så det blir slätt och fint.

14. Slå i resten och vispa om.

15. Låt sjuda sakta i 5-10 minuter.

16. Smaka av med salt, peppar och några drag på muskotnöten.

17. Lasagne
Ta en något djupare ugnsform och lägg ett lager plattor i botten.

18. Varva med ett lager bechamelsås och riven ost och ett lager med köttfärs.

19. Fortsätt tills alla plattor är slut och avsluta lasagnen med ett sista lager av köttfärsås, bechamel samt ost.

20. Sätt in i ugnen och grädda din lasagne i 20-30 minuter i 200 grader.

Blev några bitar över och de blev fina lunchpaket som gick raka spåret in i frysen. Ovärderligt att hitta när grabbsen skall vara en heldag i skidbacken. Ett tips är att först lägga ett smörpapper/bakplåtspapper runt, sedan alufolie. Folien fastnar så lätt i maten annars när det är fruset och skall micras.

Potatisbullar med bacon, honung- & smörstekta äpplen & lingon

Här har jag använt vanliga hederliga Felix Potatisbullar, antal efter hur många man orkar äta.
Stek dem i stekpanna med lite smör eller vid större antal så funkar det perfekt att lägga ut dem på bakplåtspapper på plåt och köra dem klara i ugn på 225 grader. Då slipper man dessutom stekos:)
Gör lika med bacon om du väljer att servera det till.
 
Tärna äpplen i små bitar el klyftor och stek dem mjuka i smör, ringla över lite honung och servera tillsammans med lingonsylt till bullarna. Keso och pizzasallad är också gott till. 
Recept på en god pizzasallad hittar du här på bloggen i salladskategorin!

Röd Linssoppa

 

Röd Linssoppa

4 port

2 gula lökar

1 msk olja

1 msk parpikapulver

2 dl röda linser

1 liter vatten

1 tsk salt

1 vegetarisk buljongtärning

1 lagerblad

2 pressade vitlöksklyftor

300 g passerade tomater

½ tsk socker

½ tsk äppelcidervinäger

 

Skala och hacka lökarna, fräs dem i olja i en gryta tillsammans med paprikapulvret.

Skölj linserna och lägg dem i grytan. Tillsätt vatten, salt, buljong, lagerblad, vitlök och tomat.

Koka under lock på svag värme ca 30-40 minuter.

Smaka av med socker och vinäger, späd ev med vatten el lite grädde om det känns för tjockt.

Som alltid så är det gott med nybakt bröd till.

Köttfärsgratäng med dragon & Prästost


Köttfärsgratäng med dragon & Prästost

4-6 port
800 g potatis
3 gula lökar
400 g köttfärs
smör
salt
peppar
1 brk krossade tomater
2 dl buljong
1 1/2 dl matlagningsgrädde
hackad färsk dragon + lite torkad
1 dl riven Prästost
 
Sätt ugnen på 200 grader.
Skala och strimla potatisen samt hacka löken.
Bryn färsen i smör, lägg ner löken och låt den steka med. Häll på tomater, grädde och buljong.
Krydda med S & P och dragon.
Varva potatis och färs i smord ugnsform, lägg ett lager potatis längst upp. Strö över ost och grädda i ca 45 minuter.
Man kan också göra som jag gjorde idag...när färsen var klar så blandade jag ner potatis och riven ost och rörde om, smakade av igen (är svårt att avgöra saltmängden annars). Sedan hällde jag upp i formar och strösslade över lite mer ost och körde i ugn tills potatisen var klar.
Tyckte nog att det tog något längre än 45 minuter och då var potatisen gansk tunnt riven.
 
Så som det står i receptet, börja inte laga gratängen när ni redan är hungriga:)
 

Pytt i panna

Tänk att rester kan vara så gott!
Idag så gjorde jag pytt på stekt korv, bräckt skinka, stekta hamburgare. Allt fanns kvar i frysen sen tidigare luncher. Choppa i mindre bitar. Kokt potatis i bitar som steks på i smör. Fräs hackad gul lök och färska champinjoner i bitar. Just det..kokta små morötter blandade jag också ner!
Blanda allt och krydda med valfri kryddning. Jag tog pommes frites krydda idag.
Eftersom att jag gör rätt stora mängder så blandar jag allt i djupa "bleck" och kör klart i ugn men gör man en familjs storlek så räcker det att blanda allt i en djup traktörpanna.
Serverade med kålsallad, senap, smörgåsgurka och en sallad också gjord på lite rester.
Hade couscous kvar som jag blandade med strimlad paprika, salladslök, kidneybönor och bladpersilja.

Rotsakspannkaka med Morotstzatziki

Va?! Morötter i pannkaka!?..

…sa ett barn på jobbet när han läste matsedeln.

Det här är ju mer en äggstanning, som en variant på ugnspannkaka.

Att blanda morötter i den vanliga pannkakssmeten är annars godare än man kan tro och så känns det lite mer matigt. Och med en god tzatziki till så blir det jättegott. Tzatzikin kan du variera med finriven rödbeta, zucchini eller gurka. 

Rotsakspannkaka med Morotstzatziki

 6-8 port

600 g morötter

300 g palsternacka

2 msk smör

5 ägg

2-3 dl mjölk

1 tsk salt

1 krm svartpeppar

1 dl hackad persilja

Skala och riv rotfrukterna fint. Smält smöret i en långpanna. Lägg i rotfrukterna och rör om.

Sätt in i ugnen i ca 10 minuter så att det rivna sjunker ihop, rör om några gånger under tiden.

Vispa samman ägg, mjölk, salt och peppar. Häll äggsmeten över rotfrukterna och tryck till med en gaffel så det blandas med smeten.

Grädda i 15 minuter på 225 grader.

Strö över persilja vid servering.

 

Morotstzatziki

1 stor finriven morot

1 pressad vitlöksklyfta

2 dl turkisk yoghurt / creme fraiche

några droppar citron

salt

peppar

Blanda allt och låt stå en stund för att dra åt sig alla goda smaker.

Örtkryddad fisk med ris

Örtkryddad fisk

6  vuxenportioner

 

850 g fiskfilé av torsk, kolja, hoki el sej

500 g morötter

400 purjolökar

2 msk smör

1 tsk salt

1 krm citronpeppar

3 dl creme fraiche

3 msk hackad persilja

3 msk hackad dill

3 msk hackad gräslök

1 tsk körvel

1 tsk dragon

3 dl riven ost

 

Skär fisken i skivor. Skala och skär morötterna i strimlor. Ansa och strimla purjolöken.

Fräs morötter och purjolök i lite smör på svag värme tills de mjuknat, ca 10 minuter.

Lägg grönsaksfräset i smord ugnsform.

Lägg fisken över, salta och peppra. Ställ in formen i ugnen i ca 15 minuter.

Rör ihop creme fraiche, det kryddgröna och örtkryddorna.

Ta ut fisken, bred örttäcket över och strö på riven ost.

Gratinera i ca 15 minuter på 225 grader.

Alla Hjärtans Dag - KRAM

Lägger in en liten Kram till er som läser så här på ALLA HJÄRTANS DAG!
 

Tinas Hummus

HUMMUS gör jag så här:

Kikärtor, vitlök, olivolja, citron, rosmarin, S &P

 

Häll i olivolja och mixa till lagom konsistens.

Riktigt smarrigt både som en röra till maten eller som pålägg på bröd, jammi!

Lycka Till!

Grekisk Delikatesspanna

Grekisk delikatess-panna.

Marinera två fläskfileér(ca 1 kg) som du strimlat eller skivat tunt i:

3-4 pressade vitlöksklyftor

1-1 1/2 dl olivolja

1-1 1/2 tsk sambal oelek

2 msk soja

Låt marinera över natten.

Skiva ca 1,8 kg potatis och lägg i smord ugnsform, salta.Sätt in i ugnen, 220 grader i 20-25 minuter.

Ta ur pannan och lägg på köttet och marinaden. Strö över 1 gul, 1 röd paprika och 1 gul lök som du skurit i strimlor. Överst lägger du några skivade tomater och en burk med tärnad fetaost.

In med allt i ugnen igen och låt gå ca 20-25 minuter till, eller tills allt är klart.

Serveras med sallad och den här kalla såsen:

4 dl turkisk yoghurt

4 msk majonäs

2 pressade vitlöksklyftor

2 tsk italiensk salladskrydda

lite pressad lime

Det här konceptet passar mig utmärkt. Allt i samma panna som sköter sig själv i ugnen:)  Åsså var det jättegott!

 

Receptet har jag fått av Titti!

Jordgubbspaj

Jordgubbspaj till dessert känns ju nästan som sommar:)

Jag tinade rårörda jordgubbar och öste upp i pajformen.

Pudra över lite potatismjöl för att binda ihop om det är "blött".

Strö på ett litet uns kardemumma.

Smält 150 gr smör, rör ner 1 dl strösocker, 2,25 dl vetemjöl, 2,25 dl havregryn, 1 tsk vaniljsocker. Blanda ordentligt och smula över jordisarna.

Kör i ugn tills smuldegen fått fin färg. Servera med vaniljsås eller glass.

Lax med fetaost och rostade rotsaker

Ugnsrostade rotsaker
4 port
4 medelstora potatisar
2 stora morötter
2 palsternackor
2 persiljerötter
1 röd lök
1 dl rapsolja
1-2 tsk salt
1-2 pressade vitlöksklyftor
peppar
timjan
 
Skala och dela alla rotsaker i lagom stora klyftor. Häll i olja och kryddor i tex en kompostpåse, mojjsa runt så allt blandas. Lägg ner alla rotsaker och mojjsa runt allt igen, ordentligt så alla får sig en omgång av kryddorna:)
Häll ner allt i en ugnsform och ställ in i ugn på 200 grader i ca 20 minuter, därefter ställer du in fisken tillsammans med potatisen och sätter på varmluften. Rör om potatisen lite mellan varven.
Lax med fetaost

4 port
4 laxfilébitar
1 frp fetaost
3 dl creme fraiche
salt
peppar (testa gärna krossad rosé)
 
Smula fetaost och blanda med CF, smaka av med kryddor.
Lägg laxfileérna i smord ugnsform, om ni vill så lägg wokgrönsaker i botten och fisken ovanpå. Bred över fetablandningen och kör i ugnen tills fisken är genomstekt, ca 20 minuter i 200 grader. Titta till fisken mellan varven så ser du när den är klar.
 
 
 
 

Hjärtliga våfflor med olika smaskiga tillbehör

En klassisk våffellunch eller middag kan se ut så här... 
125 g smör
2 dl mjölk
4 dl vetemjöl
2 ägg
1 tsk bakpulver
2 dl iskallt vatten
Smält matfettet och låt det svalna.Vispa samman mjölk, mjöl, ägg och bakpulver till en slät smet.
Rör i matfett och vatten.
Hetta upp våffeljärnet. Smörj det till den första laggen.
Grädda våfflorna vackert guld-gula. Lägg dem på galler så håller de sig frasiga.
...med grädde och olika sorters sylt.
 
Men man kan även äta våfflor med en klick creme fraiche, finhackad röd lök och en bit kallrökt lax eller varmrökt regnbåge och röd/svart kaviar.
 
Eller så kan man göra en "våffelmacka". Då tar man helt enkelt en skiva rostbröd med smör, senap, skinka och ost. Lägg på en skiva bröd och kläm ihop den i ett våffeljärn...när den är klar ser den nästan ut som en våffla:)
 
Grön våffla med avocadokräm och kallrökt lax 
8 st
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 dl kallt vatten
2 dl vispgrädde
1/2 dl hackad färsk basilika
1/2 dl hackad persilja
2 msk smör
Vispa ihop mjöl, bakpulver och vatten. Tillsätt de hackade örterna. Vispa grädden och rör försiktigt ner den i smeten.
Grädda i hett, smort våffeljärn tills våfflorna är gyllenbruna.
Avocadokräm
2 mogna avocados
1 dl turkisk yohurt salt
peppar
Mosa avocadoköttet och rör ihop med yoghurt och kryddor.
Toppa våfflorna med en klick avocadokräm, en tunn skiva rökt lax och några ruccolablad.
 
Morotsvåffla

150 g smör
2 1/2 dl kallt vatten
2 dl mjölk
1/4 tsk salt
2 dl fullkornsmjöl av dinkel
2 dl ljust dinkelsikt
2 tsk bakpulver
2 finrivna morötter
Smält smöret och låt det svalna. Blanda ihop vatten och mjölk i en bunke. Rör ner mjölet tillsammans med bakpulver och salt. Vispa smeten slät och rör ner smöret och de rivna morötterna.
Grädda i het lagg.
Servera med en klick vitlöks- creme fraiche och rostade pumpakärnor.

Örtkryddade nötfärsbiffar med matvete

I fredags åt vi biffar med mycket örtkryddor i. Blandade ca 1 kg färs med 2 ägg, ett par tsk salt, 1-2 tsk av vardera oregano, timjan, dragon och mejram, lite svartpeppar ur kvarn.

Provstek en liten bit först för att se om kryddningen blir bra. Sen kör du på i stekhet panna med smör tills de är genomstekta. Eller så bryner du dem på varje sida och låter dem gå klart i ugnen. Det blir nästan bäst tycker jag.

Eftersom alla i familjen älskar klyftpotatis så blev det tillbehör istället för tänkta matvetet:)

Smörstekte färska champinjoner med vitlök till och så gjorde vi en sås med fetaost i.

Bra låt här!

Vinbärsstek med skysås och peran

Söndagsstek på en måndag

Förra måndagen när jag kom hem fick jag mig serverat en härlig söndagsstek med god sås och kokta potatisar.  Stek känns ju annars som en helgrätt, en typisk söndagsstek fick jag ofta hos min farmor och farfar.

Men har man tiden så varför inte ta det på en måndag...Här har jag dock följt i farmors fotspår och lagt det som en traditionell söndagsrätt.

 

Vinbärsstek med kokt potatis och sås

6-8 port

 

ca 850 g nötkött, rostbiff el liknande

3 dl buljong

1 dl outspädd svartvinbärssaft

1/2 dl kinesisk soja

1 tsk timjan

1 tsk hela enbär

2 krm svartpeppar

1 köttbuljongtärning

1 vitlöksklyfta

1 gul lök i bitar

 

Koka upp buljong, saft och soja.

Lägg i kryddor, buljongtärning, vitlök och den gula löken. Koka upp.

Stick in en köttermometer i köttet så spetsen kommer mitt i den tjockaste delen. 

Lägg ner köttet i buljongblandningen (viktigt att det kokar så att "porerna" snabbt sluter sig och köttet förblir saftigt). Låt sjuda tills köttets innertemp är 75 grader.

Ta upp köttet och låt det vila ca 20 minuter innan det skärs upp i tunna skivor.

 

Sås:

8 dl kokspad

1 dl mjölk

1 dl vispgrädde

5 msk vetemjöl

 

Sila kokspadet och koka upp skyn till såsen.

Vispa samman mjölet, mjölken och grädden. Vispa sedan ner det i den heta skyn. Låt såsen koka ca 3-5 minuter.

Smaka av om det behövs mer kryddor.

Koka potatis till

Krämig Squashsoppa & Squashfrallor

Krämig Squashsoppa

5-6 pers

 

ca 1 kg squash

 

2 gula lökar

 

2 stora vitlöksklyftor

 

curry efter smak

 

smör till stekning

 

2 hönsbuljongtärningar el fond

 

6-7 dl vatten

 

5 dl grädde

 

vegetakrydda efter smak

 

nymalen svartpeppar

  

Fräs lök, vitlök mjuk i smör och curry. Tillsätt squash och låt fräsa med en liten stund.

 

Lägg i buljongtärningar och häll på vatten. Låt koka i 10-15 minuter. Häll på grädden och krydda.

 

Mixa slätt, låt allt bli varmt och smaka av.

Servera med Squashbröd

 

ca 24 frallor

50 g jäst

1 dl ljummet vatten

6 dl filmjölk

1/2 dl olivolja

2 1/2 dl grovt riven squash/zucchini

1-2 msk mortlad hel kummin

1/2 msk salt

5 dl grahamsmjöl

8 dl vetemjöl special

Rör ut jästen i vattnet i en bunke.

Värm filen och olivolja till 37 grader och häll över jästen.

Tillsätt den rivna squashen och kummin som du mortlat, salt och mjölsorter.

Arbeta till en smidig deg med slev och låt jäsa under duk i ca 40 minuter.

Knåda degen lätt på mjölat bord. Dela degen i 24 bitar och rulla till runda frallor.

Sätt ugnen på 250 grader.

Lägg dem på plåt med bakplåtspapper och låt jäsa under duk i 20 minuter.

Sätt in frallorna mitt i ugnen och sänk värmen till 225 grader. Grädda i 20 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.

 

Måste visa hur vår salladsbuffé såg ut en dag på jobbet:)

 

Härligt krispiga paprikor fick sväva under vårt cyklelhjul.

 

Roligt att äta dem i annan form än små bitar.

Falukorvsgryta med Honung- & Äppelsås

Falukorvsgryta med Honung- & Äppelsås 

4 pers

800 g potatis - kokas

2 gula lökar - skala och skär i klyftor

500 g falukorv - skär i kuber

2-3 äpplen - dela, klyfta och kärna ur

Fräs löken i 2 msk olivolja ca 3-4 minuter. Tillsätt korven och äppelklyftorna.

1/2 hönsbuljong - smulas över korven och fräs ytterligare 2-3 minuter.

2 msk honung - tillsätts

1 msk senap - tillsätts

1/2 dl russin - tillsätts

1dl vatten + 1 dl grädde - tillsätts

 

Sjud därefter under lock ca 2 minuter. 

1 krm svartpeppar -smaka av med.

1/2 dl strimlad persilja - blanda ner strax innan servering.

 

Servera med den kokta potatisen.

Mycket god smak och såsen var supersmarrig att mosa med potatisen sa något av barnen på jobbet:)

Bruna bönor med stekt fläsk å Semlor

 
Mamma gör världens godaste bruna bönor, dem fick vi till middag hos dem idag:) Receptet har jag dessvärre inte så ni får hålla tillgodo med ett recept som kommer från Arla.
Bruna bönor med stekt fläsk
4 port
300 g bruna bönor
vatten
1 tsk salt
1 msk sirap
1 msk ättikssprit 12%
1 msk potatismjöl
2 msk vatten

400 g rimmat sidfläsk

Skölj bönorna och lägg dem i en bunke. Häll på rikligt med vatten så att det täcker. Ställ svalt ca 12 tim. Häll upp bönorna i ett durkslag och skölj dem i kallt vatten. Låt bönorna rinna av. Lägg dem i en gryta. Häll på 8 dl vatten. Tillsätt salt. Koka på svag värme under lock tills bönorna är mjuka 1-1 1/2 tim. Smaksätt med sirap, ättikssprit och ev lite salt. Rör ut mjölet med vattnet. Rör ner det i bönorna och låt allt koka upp. Stek fläsket knaprigt i en stekpanna.

Man kan ju även äta stekt falukorv till och vissa väljer att ha kokt potatis till, det är en smaksak.

Semlor / Fastlagsbulle eller Fettisdagsbulle, kärt barn har många namn:)
Gör bullen enligt recept i tex Vår kokbok.
Gröp ur den när den kallnat. Blanda inkråmet med finriven mandelmassa och lite lättvispad grädde. Lägg tillbaka och fyll "hålet" i bullen. Spritsa på vispad grädde, lägg på locket och pudra över lite florsocker.
Ät som den är eller som "hetvägg"- i djuptallrik med het mjölk och sked.
Eller om du har brått så finns det ju finfina snabbvarianter på affären nu. Färdig bulle, färdigt inkråm, fluffgrädde i sprutflaska:)

Äppel- & Kanelmuffins

Fina formar måste vi ha. 
Receptet är från "muffins och smoothies" av Cheryl Lindblad. För oss blev det 10 stora muffinsar.
Blanda 3 1/2 dl vetemjöl, 1 1/2  tsk bakpulver och 1/4 tsk salt i en bunke och ställ åt sidan.
Vispa ihop 125 g osaltat smör( jag hade bara normalsaltat och det gick bra) med 1 3/4 dl strösocker så det blir pösigt och tillsätt sedan ett ägg(2 totalt) i taget. 
Blanda ner 1 1/4 dl mjölk, 2 tsk vaniljsocker och de torra ingredienserna i äggblandningen. Isak och Måns hjälps åt att blanda allt ordentligt. Helst ska man bara röra runt men nu blev det mer spännande med elvispen och det gick bra:)
Blanda ihop 1 1/4 dl vetemjöl, 3/4 dl strösocker, 60 g smält smör och 2 msk kanel till en smulig massa. 
Skär 2 äpplen i skivor. 
Provsmaka smeten! 
Häll upp smeten i formarna och strö över kanelfyllningen.
Tryck ner äppelskivorna lite snejjsigt. 
Singla över lite mandelstrimlor om du vill och pudra över lite extra kanel.
Grädda i ca 25 minuter i 175 grader i nedre delen av ugnen. Smarra!
Just nu undrar jag varför min gamla favvo, Eric Gadd, inte kunde ha gjort nån lika bra låt som han gjort så många förr??!! Den han sjöng i Mellon var inte bra:( Men lyssna på den här!

Snabb, god, nyttig frukost - Smoothie

Härom morgonen testade jag att fixa en variant på barnens frukostintag...som kan vara rätt kasst periodvis.
Att sno ihop sin egen smoothie är faktiskt fort gjort bara man förberett sig lite så allt finns hemma. 
Och det går ganska fort att slurpa i sig också. Och kolla innehållet, mycket vitaminer här du!
Listen up!

Tomatsoppa på det som fanns hemma

Idag blev det Tomatsoppa till middag här hemma.
Jag svettade hackad röd lök och vitlök i smör i en kastrull.
Sedan stoppade jag ner två grönsaksbuljongtärningar och hällde i tre tetror med krossade tomater.
En öppnad burk med några sotorkade tomater åkte i tillsammans med några deciliter vatten, en burk vita bönor i tomatsås och de färska tomaterna. 
Lät allt puttra i ca 15 minuter. Mixa slät med mixerstav.
Fyllde på med lite creme fraiche och grädde. Kryddade med nymalen svartpeppar och Vegetakrydda tills smaken var god. Och en nypa socker för att tona ner det vassa av tomaterna.
Riven Parmesan är gott att strö över soppan. Bröd, smör, ost och mjölk gör att man blir mätt som en plätt på en sån här middag:)

Min "träff" med bla Jens Linder i Grythyttan 2010

Grythyttan 2010

På mitt jobb har vi haft förmånen att få vara med i ett projekt som heter "Allebarnsrätten", läs mer om det här 

Vi jobbade redan med att servera barnen bra(=näringsriktig), god, vacker mat, att se måltiden som ett möte för samtal och inspiration, att tänka sinnen(Sapere) innan vi blev med i projektet.

Men såklart så har vi blivit ännu mer medvetna om att ta tillvara på dessa stunder och synliggöra dem tydligare för föräldrarna. Vi har också gjort en matateljé där barnen själva, tillsammans med pedagoger såklart,  skall kunna utforska olika råvaror och jobba med sitt "matprat". Tack vare stipendiepengar från Allebarnsrätten.

Här är lite bilder från den sista turen ner till Grythyttan där vi bla fick laga mat tillsammans med Jens Linder, Johanna Westman och Karolina Sparring. Karin Alfredsson (från Östersund ursprungligen) var också med och är tillsammans med Karolina initiativtagare till Allebarnsrätten.

 

Vi blev indelade i olika matlag och fick olika recept att tillaga som vi senare skulle äta.

Här rullar jag Johannas Gnocchi så svetten lackar, men kul var det:)

Till 4 personer

1 kg mjölig potatis (inte färsk)

1 tsk salt till potatiskokning

1 ägg

4-5 dl mjöl

1 tsk salt

lite riven muscot om du vill

2 msk salt till gnocchi-kokningen

 

Skala potatisen, dela på hälften om de är stora. Lägg i kastrull och fyll med vatten tills de är helt täckta.

Strö i 1 tsk salt och låt potatisen koka i ca 15 minuter eller tills de känns mjuka rakt igenom. Häll av och låt svalna.

Pressa med potatispress ner i stor bunke. Strö i saltet, muscotnöten och ägget. Knåda ihop ganska snabbt. Häll i 3-4 dl mjöl och knåda ihop tills du får en fast deg som inte klibbar, ta mer mjöl om det behövs.

Dela degen i 5 delar och rulla ut varje del till en lång rulle som är tjock som en vanlig varm korv ungefär. Dela den i 1 1/2 cm långa bitar och lägg över bitarna på en lätt mjölad bricka. Tryck gärna till dem på ena sidan med en gaffel för rätta gnocchi-looken.

Sätt på en pastakastrull med ca 4 liter vatten och koka upp. Lägg i 2 msk salt och fös försiktigt ner gnocchikuddarna i vattnet med en stekspade.

Låt gnocchin koka i ungefär 2-3 minuter el tills de flyter upp till ytan. Ta upp dem mde en hålslev el pastaslev och lägg över dem i en serveringsskål.

Jag fick även bryna smör och lägga i färska salviablad så de blev friterade. Vi hällde sedan salvia-smöret över gnocchin. Supergott!

En välbehövlig paus i matlagningen. Från vänster Karolina, Johanna, Jens, några andra projektdeltagare.

Så var det äntligen dags att få äta all den goda maten alla varit med och lagat:)
Vi har båda åren bott på Hällefors Herrgård som ligger strax utanför Grythyttan, väldigt mysigt ställe.
Dag två var det dags för "seminarium" i Grythyttans kyrka.
Det har verkligen märkts att vi varit i ett "matMecka", det är högtidligt med restauranghögskolestudenter i vackra kläder som tar emot oss. De visar upp allt fantastiskt som vi i Sverige har att äta av i skördetid. Bla jordbruksministern Eskil Erlandsson och Carl-Jan höll tal.

Efter de här två åren som jag varit med så känns det som att jag blivit bundis med Carl-Jan;) han är min nya idol. Har otroligt kloka tankar om mat, måltiden och barn/ungdomar.

Lunchen intogs i gamla vackra stallar som de gjort om en aning för att kunna användas till detta ändamål bla. Men de har bevarat mycket av det gamla, väldigt vackert i mina ögon.

Häftiga "Måltidens Hus", där restauranghögskolan håller till.

Ett enormt bibliotek med all världens kok- och matböcker finns också där liksom en butik med café. Sist vi var ner så var det så fint dekorerat med löv, rönnbär granris mm överallt och massor av maschaller längs hela vägen upp när vi fick vara med på en sjurätters middag med långklänning på kvällen.

Dagarna två avslutades med lite "prat" med enbart oss som var med i just "Allebarnsrätten".

Det har varit jättkul att få vara en del i detta som ni kan läsa mer om på deras hemsida. Där finns även massor av goda recept från olika förkskolor Och vi på Guldkusten känns som att vi är i viktigt "Matprat" tillsammans med barnen varje dag oavsett om vi är med i projektet eller inte.

Svartrotssoppa med rosmarin

Soppa igen…

Ni kanske märker att jag gillar soppor?!  Supergott, enkelt och billigt. Och skönt för lilla magen nu när det är kyligt ute.

Receptet jag har valt ut extra den här veckan kommer från Jens Linder, känd matskribent på DN och kokboksförfattare, som jag har haft äran att laga mat tillsammans med när jag varit i Grythyttan på utbildning . En mycket trevlig kille med kloka tankar om mat och barn.

Är ni nyfikna på vårt möte så titta in här på bloggen.

Svartrotsoppa med Rosmarin

 4 port

1/2 citron

ca 400 g svartrötter

3 hackade schalottenlökar

1 msk smör

1 liter hönsbuljong (vatten + tärning)

1 tsk torkad rosmarin

2 tsk finhackad färsk ingefära

1 dl vispgrädde

svartpeppar

1 tsk pressad citronsaft

 några rosmarinkvistar

 

Pressa en halv citron i en bunke med vatten som ska täcka svartrötterna så att de inte mörknar.

Skala dem med en potatisskalare. Skär dem i småbitar och lägg ner i citronvattnet vartefter.

Stek lök och svartrot i smör i en kastrull några minuter under omrörning utan att den tar färg. Tillsätt buljongen och rosmarin. Låt sjuda i ca 30 minuter tills svartrötterna är mjuka.

Tillsätt ingefära och mixa soppan slät. 

Blanda ner grädde och smaka av med peppar och citronsaft. 

Garnera med rosmarinkvistar.

Servera tillsammans med ett gott honungsbröd som ni hittar receptet här på bloggen.

Het Kycklinggratäng med couscous

Het Kycklinggratäng med couscous

Den här rätten har jag dessvärre inga mängder på....ni får köra på magkänslan. Det kommer gå bra, bara ni smakar er fram:)
 
kycklingfilé i bitar
röd paprika i strimlor
gul lök hackad
vitlök pressad
sambal oelek ( var försiktig!)
curry
mosad banan
mango chutney
salt
creme fraiche
matlagningsgrädde
riven ost
 
Lägg kycklingen i en smord ugnsform. Blanda allt utom ost och bred över kycklingen. Strö över osten och kör i ugnen tills kycklingen är klar. Skär gärna igenom den tjockaste biten och titta så att inte saften är rosa.

Servera tillsammans med couscous lagad enligt förpackningen och grönsaker.
 
 
Receptet har jag fått av min vän Malin.

Honungsbröd

 

Jag lade över en bit aluminumfolie efter en stund så brödet inte skulle brännas.

Som alltid är bröd godast nygräddat med smör på...gärna till Svartrotssoppan:)

Potatislåda med bräckt skinka

Potatislåda med bräckt skinka 

4 port

10 potatisar

1 purjolök

2 dl riven ost

1 pkt fetaost

1-1 1/2 tsk salt

2 krm svartpeppar

4-5 dl mjölk och gräddblandning

5 ägg

Smörj en ugnsform. Sätt ugnen på 200 grader.

Grovriv eller skiva potatisen. Hacka purjolöken efter du sköljt den noga.

Blanda potatis, purjo, ost och feta i en stor bunke. Häll över det i ugnsformen.

Gör en äggstanning, krydda och smaka av. Skvimpa över det på potatisblandningen.

Kör i ugnen ca 45 minuter, prova dig fram när potatisen blivit mjuk.

Servera med skinka som du skivat i ca 1/2 cm tjocka skivor och bräckt, -att "bräcka" innebär att hastigt lättsteka vanligtvis utan extra fett. 

Servera god sallad till.

På bilden har jag blomkålssalladen, receptet finns i eget inlägg. Sen är det linser blandat med kokta rödbetor, lite chiliyoghurt som blev kvar från fisklunchen och en liten, liten morotsstav:)

Uteslut skinkan så har du en vegetarisk jättegod rätt!

Ingefärs- & Sojamarinerad torsk med wokade grönsaker och ris

Ingefärs- & Sojamarinerad torsk med wokade grönsaker och ris

4-6 portioner

2 pkt fryst torsk, hoki, sej el kolja

Marinad:

1 dl kinesisk soja

2 msk riven ingefära

2 msk pressad citron

1 msk farinsocker

1-2 krossade vitlöksklyftor

2 msk rapsolja

Blanda ingredienserna till marinaden och smaka av. Låt fisken tina i marinaden i en ugnsform. Vänd fisken några gånger under tiden. Koka den tinade fisken under lock eller aluminiumfolie i 120-150 grader i ca 15-15 minuter.

 

Chiliyoghurt:

2 dl matlagningsyoghurt

1 krossad vitlöksklyfta

finhackad färsk chili efter egen smak - jag tog 1/2 till barnen på jobbet men till vuxna kan man nog ta en hel

1/2 tsk salt, max!

Blanda ingredienserna och servera till fisken tillsammans med ris och den Varma Blomkålssalladen , som du hittar recept på i ett eget inlägg. Eller så wokar du en påse frysta grönsaker enligt förpackningen.

Hawaiigryta med jasminris

Ursäkta den dåliga bilden....skärpan försvann totalt!

Hawaiigryta

4 pers

400-500 g nötfärs

8 skivor rökt skinka

2 gula lökar

6 dl krossade tomater

4 ananasringar i bitar

4 dl hackad paprika

3-4 vitlöksklyftor

4 krm oregano, ev lite till

salt

3-4 krm cayennepeppar, smaka av vad du tål;)

2 dl matlagningsyoghurt

 

Hacka löken och bryn den med färsen och hackad rökt skinka.

Häll i krossade tomater, ananasbitar, paprika, pressad vitlök, kryddor och salt.

Låt puttra under lock i ca 10 minuter.

Tillsätt matyohurt och värm upp utan att koka.

Servera med jasminris som du kokat enligt beskrivning på förpackningen.

Spenat- & Fetaostpaj

Spenat- & Fetaostpaj

350 g tinad spenat
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
smör att steka i 
Pressa ur allt blött ut spenaten i ett durkslag. 
Stek lök och vitlök mjuka i smör.
 
200 g fetaost
1 1/2 dl riven ost
1/2 tsk salt
svartpeppar
riven muskotnöt
2 dl matgrädde
Smula ner fetaosten och övrigt i löken tillsammans med spenaten.
Låt puttra ca 10 minuter.
 
Pajskal:

125 g smör
3 dl mjöl, gärna 50/50 av graham- och vetemjöl
nästan 1/2 dl vatten
Kör i matberedare till en jämn massa.
Tryck ut i pajform och förgrädda i ca 15 minuter.
Fyll med spenatmassan och dekorera med svarta oliver eller tomater.
Kör i ugn på 200 grader i ca 25 minuter.
 
Receptet har jag fått av min kusin och är den paj jag ätit flest gånger i mitt liv:) jättegod!

Fiskbullsgratäng

Fiskbullsgratäng

Smord form, grovrivna morötter, mos längs kanterna och fiskbullar i mitten (jag använde den i hummersås) och lite riven ost on the top!

Kör i ugn tills allt är varmt och har fått lite gratinerad yta. Jag värmde faktiskt bullarna i en kastrull först så det gick rätt fort i ugnen.

Rätt gott, men jag hade nog kunna krydda på det hela lite.

Snabbtårta

Ibland vill man lite snabbt få till en god tårta. Här har jag lagt ihop:
Marängbottnar
Vaniljsås/creme
Vispgrädde
Passionsfrukt
Hallon
Blåbär
Gjort på 5-10 minuter:) och jättegott!

Apelsindessert

Det här är en väldans så enkel men fräsch och god efterrätt. Det trixigaste är att gröpa ur allt kött ur apelsinerna.
Skär av en pyttebit i botten så att apelsinen kan stå stadigt, men skär inte så det blir hål!
Skär av en större bit upptill och gröp med sked ur så mycket av innehållet som går.
Sådär, ett gäng fina efterrättsskålar:)
Lyssna här på en glad låt!
Ta saft från apelsinerna och blanda med vanlig god vaniljglass. Jag brukar köra med visp så det blir riktigt blandat. Ös sedan i fullt med glassblandning i skalen.
Garnera lite med strössel och ställ i frysen för att stelna. 
Efter några timmar är de färdiga att smarra!

Snabba Kycklinggrytan

Sixtens snabba kycklinggryta, har fått det här receptet av en fd Guldkustkille som gillade den!
Till den åt vi ris, funkar även med bulgur, couscous, quinoa, matvete...

2 vuxen portioner

2 kycklingfileér i lagom stora bitar

1 brk kokosmjölk

ca 1 msk mango chutney

ca 1 tsk flytande honung

1 hönsbuljongtärning

S & P

ca 2 cm riven färsk ingefära

ca 200 g wokgrönsaker

 

Bryn kycklingen i gryta, häll i kokosmjölk och koka i ca 15 min tillsammans med resten av ingredienserna. Grönsakerna kan med fördel tillsättas när ca 5 min återstår så att de behåller lite stuns.

Kaviarfisk

Kaviarfisk

Föreställ er ett höstlikt hav i Norge, vågor som svalpar runt båten, fiskemän med sydvästar och stora regnkläder. Under de där sydvästarna tittar några välbekanta ansikten fram.....kooperatörer från jobbet:)

För ett tag sedan fick vi äta av sej som de fiskat och jag fick byxa fisk som jag inte gjort förr. Men det visade sig att jag gruvat mig för det i onödan, det var ju fort gjort:)

Jag kokade den sakta i bleck i ugn under folie med bara S & VP tills den var genomkokt. Gjorde sedan en sås på havregrädde, Kalles kaviar, S & VP och lite av fiskspadet som jag hällde över när maten skulle fram på bordet.

Till detta åt vi potatis som barnen plockat i Digernäs hos Harry.

Det är en ynnest (var tvungen att slå upp vad det betyder egentligen och det visade sig att det stämde precis med det jag vill säga) "En ynnest är en oväntad gåva, något som en annan unnar dig"

att få laga mat på Guldkusten, att få dessa gåvor i form av fisk, sylt, egengjord buljong mm. Att vi tillsammans tänker att maten får kosta, att det är viktigt vad våra barn äter och att vi väljer att lägga fokus på det. Jag vet att det är få ställen förunnat.

hundraprocentrecept.blogg.se

Här kommer ni hitta recepten på maten som finns som inspiration i tidningen 100% Östersund.

RSS 2.0