Varm Blomkålssallad

 
6 portioner
500 g haricot verts
1 litet blomkålshuvud
1 brk kikärtor
2 tsk garam masala
2 tsk gurkmeja
2 msk smör
1/2 dl vatten
2 msk mango chutney
1 krm salt
2 msk hackad persilja
Förväll haricot verts i en gryta med lättsaltat kokande vatten i ca 3 minuter. Spola av med kallt vatten och låt dem rinna av i durkslag.
Dela blomkålen i mindre buketter. Skölj av kikärterna i kallt vatten. Fräs garam masala och gurkmeja i smör, tillsätt blomkålsbuketterna och fräs dem runt om.
Häll på vattnet och lägg på lock. Låt det bräsera i ca 30 minuter, rör sen ner mango chutney och salt.
Vänd ner haricot verts och kikärtor och låt allt bli varmt. Smaka av, lägg upp på fat och strö över persilja. Jättemumsigt!

Kikärtscurry

(bilden har jag lånat från Hemmets Journal)
Kikärtscurry

4 pers
2 stora grovhackade gula lökar
2 msk smör el olja
1-2 msk curry
1-2 tsk paprikapulver
1 stort syrligt äpple
1 liten banan
1/2 gul paprika
1/2 röd paprika
ca 6 dl kokta kikärtor ( =3dl okokta)
1-2 msk soja
1-2 msk tomatpuré
1 brk krossade tomater
1 stor pressad vitlöksklyfta
salt
peppar
Persilja till smaksättning och dekoration
 
Fräs löken i smör, curry och paprikapulver. Lägg i äpple och banan.
Blanda ner soja, tomatpuré, krossade tomater och vitlök. Låt koka i ca 25 minuter. Lägg sist i kikärtorna och paprikan och värm försiktigt.
Tillsätt hackad persilja och smaka av med salt och peppar.
Servera som den är med lite matyoghurt eller med ris till.
 Lyssna på en skön låt här!

Tomatsoppa med Ingefärstopping

Tomatsoppa med Ingefärstopping 

Till 4 pers behövs:

1 hackad gul lök

2 pressade vitlöksklyftor

2 msk olivolja

1 brk/tetra, 500g passerade el krossade tomater

4 1/2 dl vatten

2 dl grädde

2 grönsaksbuljongtärningar

1 msk strösocker

ca 1 cm riven ingefära

1 apelsin, saft och rivet skal

1 krm salt

1 krm nymald svartpeppar

 

Fräs hackad lök och vitlök mjuk i olja i en gryta. Tillsätt tomater, vatten, socker och buljongtärning. När man använder tomater så kan smaken bli lite "vass", sockret är till för att "mjuka upp" smaken något. 

Koka upp och låt småkoka under lock i ca 5 minuter.

Tillsätt skal och saft av apelsinen och ingefära när soppan kokat färdigt.

Smaka av med S & P.

 

Till toppingen behöver du:

1 dl creme fraiche

1-2 krm malen ingefära (smaka av vad dina smaklökar tycker)

yttepytte salt och vitpeppar

Rör ihop ordentligt och klicka i soppan vid servering.

Smörgåstårta

Kalasgott

På måndag fyller vår äldsta son 16 år! Och nästan ända sedan han lärde sig prata så har han på sin födelsedag önskat sig smörgåstårta.

För honom har inte gräddtårtan varit så viktig, vilket mottogs sådär bland vännerna när han var liten. Men med en gotteråtta till mamma så har vi såklart serverat både och.

Smörgåstårtorna har sett olika ut genom åren men här ska jag ge er receptet på den jag gillar mest. Mängden per person är jättesvårt att säga då alla i min familj älskar smörgåstårta….

Smörgåstårta ca 12 bitar

Lager 1

12 skivor kantskuret formbröd

2 dl creme fraiche

1 dl majonäs

300 g finhackad kallrökt lax

dill

citron

 

Lager 2

12-16 skivor kantskuren kavring

2 dl creme fraiche

1 dl majonäs

½ - 1 dl pepparrotsvisp

200 g finhackat hamburgerkött

 

Lager 3

12 skivor kantskuret formbröd

3 dl creme fraiche

1 dl majonäs

1 dl böcklingpastej

1 liten finhackad röd lök

Garneringen brukar jag oftast göra ”per bit”, så att alla får av alla godsaker. Och vad man väljer att lägga på är ju en smaksak.

skivat hårdkokt ägg

gravad el kallrökt lax

ostrullar

skinka

räkor el Kräftstjärtar

finhackad purjolök

ruccola kan man fästa längs sidorna

blå vindruvor

cocktailtomater

citron

gurka

röd el svart kaviar

etc….

Blomkål- & Potatisstamp med stekt lax

Tänk att lax som är bynd i smör, så att den får en sån där krispig yta, är så himskans gott!

Stampen, eller moset vi åt till, var också gott att döma utav skålarna som kom tillbaka tomma till disken:)

Till 4 portioner behöver ni:

700 g mjölig potatis

450 g blomkål ( jag hade faktiskt större del blomkål..)

ca 2 dl mjölk

1 1/2 msk smör

S & P

ca 600 g laxfilé

salt

citronpeppar

smör till stekning

 

Sätt ugnen på 150 grader.

Skala potatisen och koka den i rikligt med saltat vatten. Skär blomkålen i mindre bitar och lägg dem med potatisen när det återstår ca 10 minuter av koktiden.

Häll av vattnet. Stöt sönder och vispa med elvisp, späd med mjölk och smör till lagom konsistens.

Smaka av med salt och peppar.

Bryn laxen i smör, krydda med salt och citronpeppar. Lägg äver den i ugnsform och låt gå i ugn ca 8 minuter el tills innertempen är 56 grader.

 

Till detta kan man göra en sallad på burkmajs, zucchini i små tärningar, hackad dill och en skvätt citron.

Fiskburgare med het hummus

Fiskburgare med het hummus

4 pers

500 g torsk

1 tsk salt

1/2 krm vitpeppar

2 msk potatismjöl

2 1/2 dl grädde

ca 1 1/2 dl mjölk

1-2 ägg

2 salladslökar

smör till stekning

 

Lägg den tinade fisken i matberedare och tillsätt salt.

När smeten är slät så häll den i bunke och krydda med peppar. Pudra på hälften av mjölet och späd med grädde och mjölk. Knäck ner ägg, strössla ner den strimlade salladslöken och resten av potatismjölet.

Klicka ut smeten i lagom stora burgare och stek på medelvärme tills de är genomstekta.

Vi tog ett köpt surdegsbröd och ringlade över olivolja, kryddade med vitlökspulver och grillade i ugnen.

Serverade med sallad, hummus som är kryddad med finhackad chili och persilja.

Gjorde även en Rhode Island till de typ fem personer i familjen som inte äter hummus;)

Omdömet var lite varierat, från jättegott till inte så värst gott!

Jag själv tyckte inte att det var de godaste fiskburgare/biffar jag gjort men absolut goda.

Testa och hör av er vad ni tyckte:)!

Bacon- & Spenatpasta

4 port

1 påse lättstuvad spenat - tinad

1 finhackad gul lök

smör

2 pressade vitlöksklyftor

1 dl mjölk

1 1/2 dl creme fraiche

1-2 pkt knaperstekt bacon

S & P

riven muskotnöt

400 g valfri pasta

 

Koka upp vatten till pastan i vattenkokare.

 

Knaperstek bacon i bitar och håll varmt.

Mjukstek lök och vitlök i smöret.

När löken är mjuk och mild tillsätts resten av ingredienserna. 

 

Häll i vattnet och pastan i en stor kastrull.

Tillsätt ett par tsk salt och koka den enligt tid på förpackningen medan såsen puttrar.

Häll av vattnet av pastan och smaka av såsen med S & P och riven muskot.

Servera var för sig eller ihopblandat.

Mexikansk Falugryta

Idag hade Mats fått uppdraget att förvandla sin stående stekt falukorv med makaroner till en smarrig vardagsgryta. Kan säga att han lyckades fantastiskt bra! Den blev jättegod, så den här tycker jag absolut att ni ska testa nästa gång ni har en falukorv liggandes i kylen:)

4 port

400 g falukorv

2 morötter

1/2 vitkålshuvud, ca 500 g

2 paprikor, röd och gul

2 tsk texmexkrydda (vet inte riktigt vad som menas men Mats tog vanlig tacomixkrydda och fick nog krydda på lite mer än det som står)

1 tsk salt

1/2 tsk citronpeppar

3 dl grönsaksbuljong 

1/2 msk vinäger

12 strimlade färska sockerärtor

 

Skiva el strimla morötterna och strimla vitkålen. Behöver inte vara speciellt tunnt, är gott med lite att tugga på:)

Kärna ur och strimla paprikan.

Fräs allt i lite olja. Krydda med salt, citronpeppar och texmexkrydda.

Skär korven i kuber och blanda med grönsakerna och häll på buljongen. Låt småkoka i ca 10 minuter.

Smaka av med lite vinäger.

Strimla de färska sockerärtorna och strö över.

Servera med bröd, potatis, ris eller pasta.

Hjortronkaka

Måns hjälper mig med en Hjortronkaka idag. Receptet har vi fått av Mats mostrar som serverar den på sitt café, Cinnamon på Söder i Stockholm.
Smöra formen ordentligt och ströa med kokos.
Vispa 150 g rumsvarmt smör luftigt tillsammans med 1 3/4 dl farinsocker.
Tillsätt 3 ägg, ett i taget.
Blanda ihop 2 3/4 dl vetemjöl med 1/2 tsk bakpulver och rör ner försiktigt i äggsmeten.
Vänd ner 2 1/2 dl hjortronsylt i smeten eller varva smet och sylt i formen.
Ställ in i ugn på nedre falsen och täck med bakplåtspapper. Låt gå i ca 40-45 minuter.
Stjälp upp kakan när den svalnat. Pudra över florsocker vid servering.
Kakan är godast kall och efter nåt dygn.

Lergrytebröd

Det var evigheter sen jag gjorde fina vännen Agnetas Lergrytebröd, men idag var det dags:)
Lägg lergrytan i blöt över natten. Olja in både neder- och överdel med tex olivolja.
Smula ner 50 g jäst i degblandare. Tillsätt 1/2 dl olivolja, 2 tsk salt och 5 dl fingervarmt vatten. Rör tills jästen lösts upp.
Ös ner ca 12 dl vetemjöl, ta inte i allt på en gång utan knåda degen först så ser du om det behövs allt. Degen skall vara lite kletig.
Låt jäsa i bunken i 1 timme.
Vänd ner degen i den inoljade grytan, strö över solrosfrön/pumpakärnor.
Lägg på locket och ställ in i kall ugn. Vrid på ugnen till 200 grader och låt gå i 1 timme.
Ta ur brödet ur grytan och låt kallna på galler under duk.
Smarra nybakt med Bregott och ost!

Chokladpudding med Nutellagrädde

En efterrätt behöver inte vara så krånglig och bli dyr eller ta en massa tid...iallafall inte om man som vi gör, älskar Ekströms Chokladpudding. 
Vispa ihop mjölk och pulver enligt förpackningen och häll upp i glas eller skålar. Låt stå en stund innan servering.
Vispa grädde och blanda ner en klick Nutella.
Dekorera med Nutellagrädden och lite strössel. Mums!

Chokladmuffins a la Isak

Här har min bagare till son gjort smarriga chokladmuffins till oss andra:)
Receptet är från "Sju sorters kakor". Men ta ut dem lite tidigare än vad det står så blir de härligt kladdiga och sega i mitten.
Jag kanske inte skulle välja just den här läskiga färgen på glasyr men.....

Potatis- & Broccolibullar med bacon

Häromdagen tog jag och använde upp Potatis- & Broccolimosen(ca 1 liter) som jag fick över nån dag innan. 

Jag blandade i riven Prästost(1-2 dl), ägg(4st), 1/2 dl mjölk(skulle jag inte behövt...), kryddade upp med S & P. Tänk på att baconen är rätt salta!

Knaperstekte bacon(1pkt) och blandade ner i moset.

 

Stekte sedan biffar i smör. De första gick sönder när jag vände dem men sen kom jag på att något lägre värme och längre stektid var melodin:) apropå melodi,  Lyssna på den här gamla dängan!!

 

Ja, blev det en hit tror ni?!....Njae, inte om man lyssnade på halva familjen som valde att micra andra matrester som fanns i kylen. Jag, Mats och Pelle tyckte det var helt ok.

Men helt ärligt så har jag aldrig fått till potatisbullar som är lika goda som de man köper i frysdisken på affären. Är det någon av er som har tips på hur ni gör så...give it to me!!:)

Jordärtskockssoppa & Medelhavsbröd

Jordärtskockssoppa 

4 port

500 g jordärtskockor

2 schalottenlökar

1 vitlöksklyfta

1 msk olivolja

1 dl vitt matlagningsvin el vitt vin

7 dl hönsbuljong (vatten och tärning el fond)

2 1/2 dl vispgrädde

1 dl mjölk

salt

peppar

Skala och skär jordärtskockorna i bitar. Skala och skiva lök och vitlök.

Fräs grönsakerna i olivoljan. Häll på vinet och koka ihop något, tillsätt därefter buljongen och koka tills skockorna är mjuka.

Mixa med stavmixer tills soppan är slät. Tillsätt grädde och mjölk och koka upp. Smaksätt med salt och peppar. 

Servera soppan något avsvalnad tillsammans med Medelhavsbrödet som ni får recept på nedan. 

50 g jäst

5 dl ljummet vatten

2 msk olivolja

2-3 tsk salt

1 msk torkad oregano

1 dl hackade marinerade soltorkade tomater eller hackade svarta oliver

4 dl rågsikt

4 dl durumvete

ca 6 dl vetemjöl

Smula jästen och rör ut den med degvätskan. Tillsätt ingredienserna efter hand och arbeta sist in så mycket vetemjöl som krävs för att degen ska bli smidig och inte kladda.

Arbeta degen rejält i bunken och jäs den i 30-45 minuter.

Knåda degen kraftigt på lätt mjölat underlag i 5-10 minuter.

Forma ett stort eller två mindre bröd och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.

Strö över lite mjöl på ovansidan och skär några skåror med vass kniv. Strö lite havssalt i skårorna.

Sätt ugnen på 225 grader.

Jäs bröden i 20-30 minuter på plåten.

Grädda bröden i nedre delen av ugnen ca 30 minuter.

Låt dem svalna på galler.

Vill bara visa hur påläggsfaten kan se ut på jobbet. Morots"tungor" är en favorit bland barnen. Och jag håller med, det är faktiskt väldigt gott med tunna morötter på mackorna:)

Good Luck!

Cornflakespanerad torsk med potatismos

Till 4 portioner Cornflakespanerad torsk behövs:

500 g KRAV (helst) torsk

4 msk smör- & rapsolja

1/2 dl ströbröd

2 dl cornflakes

2 krm salt

1 pressad vitlöksklyfta

 

Sätt ugnen på 225 grader.

Lägg fisken i en ugnssäker form.

Blanda smör- & rapsolja, ströbröd, flingor, salt och vitlök. Krossa ev flingorna lite.

Fördela röran över fisken.

Stek i mitten av ugnen i ca 20 minuter.

Servera med gott potatismos och broccoli till.

 

Så här gör jag potatismos.

6-12 potatisar, helst en mjölig sort

50 g smör

2-3 dl mjölk

salt

vitpeppar

riven muskotnöt

Koka upp skalad potatis i mindre bitar. Låt dem koka helt mjuka i saltat vatten. 

När potatisen blivit mjuk så tillsätter jag ganska mycket smör, varm mjölk, salt, vitpeppar och riven muskotnöt.

Sen kör jag elvispen tills peran har bytt skepnad och blivit mos.

Smaka av med alla kryddor tills du är nöjd med smaken och mjölk tills konsistensen är perfekt.

En annan dag ska jag visa hur ni skall ta hand om överbliven potatismos och broccoli, så spar resterna:)

Svamp- & Köttpasta

Här har jag inga mängder så ni får göra "på  känsla";)
Koka valfri pasta.
Skölj ruccolasallad och slunga torr.
Fräs kantareller och hackad gul lök i smör. Håll det varmt medan du steker strimlad fläskfilé el fläskytterfilé, krydda med salt och peppar.
Blanda ihop kött med svamp och lök.
Smält smör i stekpannan och pressa i vitlök, salt och peppar. 
Blanda ihop färdigkokt pasta med kött och svampröra, ruccola. Häll vitlökssmöret över allt och rör om.
Servera direkt.
 
Receptet har jag fått av Marie.

Kyckling med rostade rotsaker & äppelsås

Kyckling med Rostade Rotsaker & Äppelsås
4 port
4 morötter
2 palsternackor
600 g fast potatis
1 1/2 msk olja
2 vitlöksklyftor
4 kycklingfiléer
1 tsk rosmarin
salt
peppar
1 äpple
2 dl grädde (creme fraiche vid kall sås)
ev maizena
1/2 msk senap
 
Sätt ugnen på 225 grader. Klyfta potatis, palsternackor och morötter.
Blanda olja, vitlök, salt och rosmarin i dubbla påsar. Sedan mojjsar du runt dem ordentligt så alla rotsaker får sig en omgång av krydderiet:) Ös upp allt i ugnsform och kör i ugn ca 45 minuter.

Medan rotsakerna går i ugnen så steker du kycklingfileér i smör och kryddar med salt och nymald svartpeppar. 

Koka upp grädde i en kastrull och klutta i vanlig senap och äpplen i små kuber. Låt koka upp och red med lite maizena. Smaka av med S & P.

Man kan även göra en kall sås. Använd då creme fraiche, senap, äppelkuber och S & P.

Smaskens!

Morot- & PaprikaGulasch med pasta

Tänk vad mycket goda vegetariska maträtter det finns, som faktiskt barnen också tycker är goda.

Här är ett sådant exempel.

Ett mål eller motto jag har är att vi skall försöka äta minst ett vegetariskt mål per vecka. Dels för att det är gott och dels för att sänka vårt köttätande och på så vis bidra till en bättre värld helt enkelt:)

På jobbet blir det oftast två dagar per vecka då sopporna mestadels är vegetariska. Det är ett bra motto tycker jag.

Hmm, nu for jag i väg...här kommer receptet:

4 portioner

4 paprikor i olika färger

ca 3 dl finrivna morötter

2 vitlöksklyftor

1 tsk timjan

1 msk smör- & rapsolja

1/2 tsk salt

2 1/2 dl matlagningsgrädde eller creme fraiche

1 dl ajvar relish

1/2 - 1 dl finriven god ost

 

Kärna ur och skär paprikorna i små bitar. Jag körde mina en snabbis i matberedaren med kniven så det blev lite mer smul-mos än bitar. Inbillar mig att det lättare går hem hos barnen:)

Skala och finhacka vitlöken och finriv morötterna.

Fräs grönsakerna med timjan i smöret i en gryta. Krydda med salt.

Häll på grädde/ CF och ajvar relish. Låt det koka i några minuter.

Servera med pasta och lite riven parmesan.

Paltbröd med fläsk

Paltbröd med stekt fläsk

4 port

 

2 kakor palt bröd (à 250 g)

vatten

50 g smör

3 msk vetemjöl

5 dl mjölk

600 g rimmat fläsk i skivor

1/2 tsk salt

1 krm vitpeppar

                   

Bryt/skär paltbrödet i mindre bitar. Lägg ner det i en rymlig kastrull.

Häll på kallt saltat vatten så att det täcker. Koka på svag värme 10 minuter.

Häll av vattnet I durkslag.

Smält smör i en kastrull. Strö över mjölet och rör om.

Tillsätt mjölken och låt koka upp under omrörning.

Koka på svag värme ca 5 minuter. Smaka av med salt och peppar.

Stek fläsket i panna. Servera med paltbröd och sås.

Här kan man välja om man gör som i familjen Hoversjö, där man blandar sås och bröd eller om man väljer att servera det var för sig.

Skinksteksgryta med kokos & Matvete

En gryta jag gjort några gånger tidigare genom åren på GK är den här. Den ser inte mycket ut för världen i färgen direkt, men smaken är jättegod.

Passa på att köpa lite extra champinjoner som du skivar och fräser i lite smör och pressad vitlök till, jammie!

Det jag gjorde annorlunda var att jag valde Matvete istället för ris till. Och så tog jag rostade kokosflagor istället  för vanlig kokos.
Lycka till!

Provsmakning av citrusfrukter + recept på citrussallad

Idag på morgonmötet på Guldkusten så gjorde jag iordning provsmak av citrusfrukter. Det är ju bara att passa på att frossa nu när det är säsong i både smak och pris:)

Ett härligt sammelsurium när alla barnen testar vilken cirtusfrukt som bäst passar sin smak:)
Här nedan får ni ett recept på citrussallad hämtat ur Hemmets Journal.

6 portioner

1 lime

3 kumquats

3 clementiner

1 sweetie

1 dl socker

1 dl vatten

Servera med vispgrädde och en chokladkringla.

Gör så här

Borsta 2 apelsiner, lime och kumquats väl i varmt vatten och torka dem.

Dra strimlor med zestjärn av apelsinerna eller skala dem och skär skalet i tunna strimlor.

Skiva limen och kumquatsen tunt. Koka limeskivorna i vatten i 20 minuter. Häll bort vattnet.

Koka upp socker och vatten. Lägg i kumquatsen, limeskivorna och apelsinstrimlorna och koka i 20 minuter. Låt svalna.

Skala resterande apelsiner, clementiner och sweetie med kniv så att allt det vita försvinner. Skär apelsiner och clementiner i bitar. Skär ut skinnfria klyftor av sweetien.

Blanda apelsin, clementin och sweetie med den syltade citrusen och lagen. Servera med en klick grädde och garnera med en chokladkringla.

Blåbärspaj med knäcktopping - recept

Härliga sensommarblåbär blev idag till en Blåbärspaj med knäcktopping.

Smält 150 gr smör i en kastrull och blanda ner:

1 dl ljus sirap

1 1/2 dl socker

3 dl havregryn

1 1/2 dl vetemjöl

1/2 tsk vaniljsocker

Häll smeten över blåbären. Om bären är vattniga så strö över lite potatismjöl. Kör i ugn i 200 grader i ca 20 minuter.

Servera med vaniljsås
Snipp, snapp snut så var pajen....slut!
 

Cookies - and a tribute to Sugarland!

All I want to do is to eat theese Cookies!!

Everyday America likes Cookies

Ca 40st

3 dl vetemjöl

1 tsk salt

1 tsk bikarbonat

190 g smör

4 ½ dl farinsocker

¾ dl strösocker

1 tsk vaniljsocker

2 ägg

6 ½ dl havregryn

350 g grovhackad choklad

solrosfrön

Every girl like me is worth a cookie like this!

Blanda mjöl, salt och bikarbonat ordentligt.

I en annan bunke blandas farinsocker, socker och vaniljsocker.

Vispa upp äggen och blanda ner havregryn, mjölblandning, sockerblandning och hackad choklad.

Gör två “limpor” och lägg I kylen I ca 30 minuter.

Skär I ca 1 cm tjocka skivor och tryck fast solrosfrön på varje kaka.

Grädda  I nedre delen av ugn I ca 10 minuter på 180 grader.

Låt dem kallna på plåt. Then there´s a Happy ending when you can eat them:)

After only a couple of days there Already gone!!

There´s got to be Something more!

Rostad Paprikasoppa

Rostad Paprikasoppa

Antingen så rostar man paprikor själv enligt konstens alla regler. Eller så köper man färdigrostade, skalade paprikor på burk till den här soppan.

Till en soppa för 4 pers så behövs 5 färska paprikor/en halvstor brk, 2 vitlöksklyftor och 1 rödlök som du hackat och fräst mjuk tillsammans i olivolja el smör.

Grovhacka 3 tomater och de rostade paprikorna och låt fräsa med i 5 minuter. Häll på 8 dl grönsaksbuljong och sjud i 10 minuter. Mixa helt slät med en mixer. Smaka av med S & SvP.

Eftersom jag tyckte att soppan blev lite blaskig så mixade jag ner en brk med blandade ljusa bönor, tillsatte grädde och kryddade upp med Vegeta och eftersom jag hade paprikor på burk och dom ligger in olja och vinäger så tycker jag att man måste balansera upp med lite socker. Då blev det smaskens!

Äppelpaj med knäcktäcke och vaniljsås

Äppelpaj med Knäcktäcke och vaniljsås

Dela 3-4 äpplen i skivor och lägg i en pajform.

Smält 150 gr smör i en kastrull och blanda ner:

1 dl ljus sirap

1 1/2 dl socker

3 dl havregryn

1 1/2 dl vetemjöl

Häll smeten över äpplena och kör i ugn i 225 grader i ca 20 minuter.

Servera med vaniljsås

Kanelbullar

Det var länge sedan vi hade gamla hederliga Kanelbullar i frysen. Dags för bullbak:)
150 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
1/2-1 tsk salt
1 1/2 dl socker
2 tsk mortlade kardemummakärnor
ca 1,3 liter vetemjöl
 
Smält smör i kastrull, häll i mjölken och värm till 37 grader.
Lös upp jästen i degbunken i lite av degspadet. Tillsätt resten av spadet och sedan salt, socker, kardemumma och drygt 2/3 av mjölet.
Arbeta degen så att den blir blank och smidig. Tillsätt ytterligare mjöl men spar 1-2 dl till utbakningen. Degen är färdigarbetad när den släpper bunkens kant.
Täck med bakduk och låt jäsa till dubbel storlek, ca 30 minuter.
Arbeta degen lite innan du stjälper upp den på mjölat bakbord. Knåda ev i resten av mjölet. 
Som sällskap hade vi en fin domherre vid vårt fönster:) 
 
Kavla ut degen och bred på en smidig blandning av 100 g smör, 1 dl socker, 2 tsk vaniljsocker och 2 tsk kanel. 
Vik ihop degen en gång längs långsidan. Skär remsor, ca 1-1 1/2 cm breda.
Snurra ihop den och tryck ner änden i mitten. Låt dem jäsa en liten stund till under duk. 
Pensla dem med ägg och strö över pärlsocker el flagad mandel.
Grädda mitt i ugn i 8-10 minuter. Låt svalna på galler under bakduk. 
Dags att mumsa. 
Godast är allt att äta dem varma med ett glas mjölk! 

Sockerkaka

Sätt ugnen på 175 grader.
50-75 g smör
2 ägg
2 dl socker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 dl mjölk
Smörj och brö en sockerkaksform.
Smält smör och låt det svalna. Vispa ägg och socker poröst. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker. Rör ner blandningen i äggsmeten. Tillsätt smöret och mjölken. Rör om tills smeten är jämn och slät.
Häll den i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 40-50 minuten.
Vänd formen upp och ner och låt kakan svalna något innan du skär upp den och njuter av en helt vanlig sockerkaka!
 

Schackrutor

Till ca 50 st Schackrutor behövs:
4 1/2 - 5 dl vetemjöl
1 dl socker
200 g smör
Smaksättning:
2 tsk vaniljsocker
2 msk kakao
Hacka samman mjöl, socker och smör. Dela degen mitt itu.
Blanda den ena delen med vanilj och den andra med kakao.
Rulla ut degen i 4 jämna längder (jag gjorde rätt små kakor så jag delade i 8 bitar). 
Lägg en ljus längd bredvid en mörk i två lager. Tryck till lätt runt om. Lägg längderna kallt en stund.
Skär sedan 3-4 mm tjocka skivor.
Lägg på smord plåt eller på bakplåtspapper. Grädda i ugn ca 10 minuter.
Servera!
Det är både enkelt, trevligt, billigt och gott med egengjorda kakor att ta fram ur frysen när man får främmande. Eller för den delen, när man bara är kaksugen. Och så vet man att det bara är "vanliga" ingredienser, inte en massa tillsatser:)

Potatis- & Palsternackssoppa

4 pers
2 potatisar
2 palsternackor
4 vitlöksklyftor
1 gul lök
2 msk smör
4 dl vatten
4 dl mjölk
 
1/2 msk finhackad ingefära
strimlor från 1/2 färsk chilifrukt
salt
peppar
 
Skala och skär potatis, palsternacka, gul lök och vitlök i små bitar.
Fräs detta i smör i en klastrull i ca 5 minuter. Häll på vatten och mjölk. Tillsätt ingefäran och chilin.
Rör om och låt småkoka i ca 10 minuter.
Mixa allt och smaka av med salt och peppar.
Vid servering så ringlar du över lite god olivolja och lägger i färsk timjan.
Som alltid när man äter soppa så är det gott med ett nybakt bröd till.

Hoki med curry och Spenatris

 

Hoki med curry och Spenatris - recept

Härom dagen åt vi en smarrig fiskrätt på Guldkusten.

Kryddade Hokifileér med salt, vitpeppar och curry.

Stekte dem sedan i smör så de fick en härlig yta, lade över dem i en ugnsform (eftersom jag gör så stora mängder blir det lättare, behövs nog inte om man bara gör några portioner.)

När jag stekt de sista så hällde jag i grädde i pannan och vispade runt med alla stekrester av fisken(här häller ni då bara grädden över fisken direkt i pannan).

Lät det koka ihop lite åsså fick jag reda med lite maizena för att det skulle bli sådär tjockt och krämigt.

Därefter hällde jag grädden över fisken och körde några minuter i ugn.

 

Koka valfritt ris enligt förpackningen och när ni skall servera så blandar ni i färska spenatblad.

Väldigt mumsigt tyckte både barn och personal.

Farmors köttbullar med kokt potatis och brunsås

Har äntligen fått ta del av svärmors recept på köttbullar! Fast när jag läser receptet så tänker jag att det kan inte vara köttbullarna i sig som är så goda, för dom innehåller inget märkvärdigt.

Eller så är det det som gör att de blir så goda, rena enkla smaker. Eller så är det såsen, och den har jag inte fått recept på än...

Som alltid så gör ju jag en större mängd än de flesta och använder mig då av sprits och plåtar. Men även om man bara gör en mindre sats så är det så simpelt med ugnsvarianten eftersom jag då inte måste passa lika mycket och det blir betydligt mycket mindre stekos.

Well...här kommer receptet:

1 kg köttfärs (el 600 älg och 400 nöt)

1 dl havregryn

2 dl vatten

1 msk salt

1 tsk svartpeppar

Låt grynen svälla en stund med vattnet och blanda sen ner färs och kryddor.

Rulla bullar och stek i panna eller testa min variant med sprits och switsch in i ugnen.

Farmors köttbullar med brunsås, kokt potatis och lingonsylt!

Varför de heter Farmors köttbullar är ju såklart för att det är mina barns farmor, och farmors köttbullar är godast!(ledsen för det momma!)

Fisklasagne

 

Fisklasagne

4 port

 

500 g laxfiléer

1 finhackad gul lök

1 pressad vitlöksklyfta

1 brk krossade tomater

1 fiskbuljongtärning

 

Koka ihop detta och krydda med:

Salt

Chilipeppar

Timjan

 

Bechamelsås

2 msk smör

2 msk vetemjöl

5 dl mjölk

½ tsk salt

½ krm peppar

2 dl riven ost

 

Smält smöret i en kastrull. Vispa ner mjölet.

Tillsätt mjölken lite i taget, koka upp och låt koka under

fortsatt vispning 3-5 min.

Smaka av med salt och peppar.

 

Ca 16 lasagneplattor

 

Sätt ugnen på 200°. Smörj en ugnssäker form med smör. Varva ostsås, fisksås och lasagneplattor. Börja och avsluta med ostsås.

Gratinera i ugnen 40-45 min, tills lasangnen fått fin, gyllenbrun färg.

Servera med en sallad.

Tortillapizza

Tortillapizza

4 pers

 

4 kycklingfiléer

2 gula paprikor

2 gröna paprikor

2 gula lökar

smör

½ - 1 påse fajitaskryddmix

1 frp mjuka vetetortillas

2 dl creme fraiche Paprika chili

1-2 dl riven ost

 

Sätt ugnen på 200 grader.

Strimla kycklingen och paprikan.

Skala och strimla/hacka löken. Fräs grönsaker och kyckling i smör. Krydda med fajitasmix.

Fördela kycklingröran på 6-8 tortillabröd. Klicka på creme fraiche och fördela osten längst upp.

Grilla i ugn ca 5 minuter eller tills osten smält och fått fin färg.

Servera gärna med en bönsallad på kikärtor, cocktailtomater och god vinägrett.

Vill man ha lite mindre ”hetta” så väljer man naturell creme fraiche eller smaksätter själv med favoritkryddor.

Äppel- & Zucchiniplättar med baconsås

Äppel- & Zucchiniplättar med baconsås

4 port

1 liter grovrivet äpple och zucchini

2 ägg

4 msk vetemjöl

salt

peppar

2 tsk strösocker

2 msk flytande smör

 

Sås

2 dl turkisk yoghurt

2 tsk flytande honung

4 msk knaperstekt och smulat bacon

 

Pressa den grovrivna zucchinin och äpplet i en nätsil och krama ur det mesta av vätskan.

Blanda det rivna med ägg, mjöl, salt, peppar och socker i en bunke och rör om ordentligt.

Värm en plättlagg el stekpanna med matfett och fördela smeten i klickar.

Stek på medelvärme, ca 3 minuter på varje sida.

Blanda samman yoghurt med honung och avsvalnat bacon som runnit av på papper.

 

Ät plättarna varma med sås och sallad till.

Vill man äta rätten vegetarisk så skippar man helt enkelt bacon i såsen eller blandar ner veg. bacon.

Stekt korv med grönsaksstuvning och kokt potatis

 

Stekt Falukorv med stuvade grönsaker och kokt potatis

4 port

1 påse sommargrönsaker á 350 g

 

Stuvning:

2 msk smält smör

3 msk vetemjöl

½ - 1 grönsaksbuljongtärning

2 1/2 dl mjölk

1 ½ dl grönsaksspad

1 krm nymalen vitpeppar

½ krm riven muskotnöt

0,5 dl klippt persilja

 

Koka upp grönsakerna och anpassa tid enligt förpackningen.

Ta upp grönsakerna när de är mjuka och håll dem varma.

Blanda ner mjölken i grönsaksspadet.

Smält smöret i en kastrull. Ta kastrullen av värmen och vispa ner mjölet. Hetta upp mjölken och grönsaksspadet. Rör ner mjölkblandninden lite i taget i redningen.

Ställ tillbaka kastrullen med stuvningen på plattan och låt småputtra på låg värme i 5 minuter.

Krydda med salt, vitpeppar, muskotnöt och tillsätt grädden.

Blanda ner de kokta grönsakerna i stuvningen. Klipp persilja över.

 

400 – 500 g Falukorv, välj gärna en god korv från ex Trångsviken Chark  el Änge Slakteri, som du steker i lite matfett. 

Koka potatis till.

 

Laxpudding

Tänk att ibland kan man bli sugen på något och då går det inte att få smaklökarna att ändra sig.

För ett tag sen hade jag en sån dag. Jag har längtat nåt så väldans efter just Laxpudding. Det var länge sedan jag åt det.

Kokta skivade potatisar, kallrökt lax(du kan blanda färsk, varmrökt, kallrökt el gravad) i skivor el bitar, gul lök som jag mjukade upp i pannan med lite smör först...

...varvas i smord ugnsform med lite dill, S & P.

Vispa ihop ägg, mjölk och lite grädde. Krydda med lite S & P och häll över potatis/laxröran.

Kör i ugn på  200 grader i ca....äh jag vet inte hur länge det blev, men stanningen skall ju ha "stannat":)

Väldig gott blev det iallafall, men det jag ska tänka på till nästa gång är att blanda med vanlig lax så det inte blir så stark rök- smak för barnen. Måns tyckte inte så mycket om det, han ville ha popcornmys istället för middag;)

Får göra ett litet inlägg här i efterhand. Min moster som läser min blogg skickade ett sms där hon skrev att jag skulle prova att ha skirat smör till nästa gång så kanske Måns vill ha;) Vi hade ju såklart skirat smör men jag glömde skriva det här. Vad är en laxpudding utan skirat smör, jag bara undrar....Kramkram Moster!

 

Ruccola- & Honungsvinägrett

En god vinägrett som jag fått recept av min kusin Mats får ni här:
1 dl olivolja
1 dl rapsolja
1/2 dl rödvinsvinäger
2 msk grönsaksfond
2 tsk acaciahonung
50 g ruccola
1 vitlöksklyfta
Mixa olja, vitlök, ruccola och vinäger. Tillsätt buljong och smaka av med honung.
Den är lika god till en grönsallad, som här till rödkål och rödlök.
 

Fiskgratäng

Idag blev det Fiskgratäng på Nygården till middag.

Stekte laxbitar och kryddade med salt och citronpeppar.

Eftersom tiden var knapp och hungern hos alla var stor, så vispade vi ihop pulvermos.

Kryddade den med salt, en gnutta socker, smör och riven muskotnöt.

Sedan lade jag mosen i smord ugnsform längs kanterna, lade den nästan genomstekta laxen i mitten och hällde över kryddig Bearnaisesås(japp, påse det oxå). Rev på lite ost och körde in i ugn för gratinering.

De söta burkarna är julklapp från bror och svägerska:) torkad ringblomma, torkad citrontimjan och torkad lavendel från deras egen täppa.

Gott att smula över salladen!

Är det ett tecken på att man börjar bli gammal när man uppskattar sådana "egengjorda" gåvor mer än köpta saker?? Vet inte, men jag tycker det är så kul när man får det:)

Vissa dagar är både ork, tid och kassa knapp. Då tycker jag det är så skönt att man kan köra lite genvägar i matlagningen. Jag känner inte att jag är en sämre kock el mamma för det. Vi äter bra kost mestadels så om man ibland tar till påssås el pulvermos så tycker jag inte att det gör något!

Lyssna lite här! 

Evas Goda Kålsallad

Evas Goda Kålsallad 
Enligt receptet så river man en 1/2 vitkål tunt, men man kan lika gärna använda röd- el spetskål.
Skiva även 3-4 gröna äpplen, jag tog rött för det var vad som fanns hemma:)
Dressing:
2 dl rapsolja
1 1/2 äppelcidervinäger
1 1/2 gräddmjölk
1 msk senap
drygt 1/2 dl socker
1 1/2 msk Aromat (vi äter ju inte aromat så jag tog italiensk salladskrydda, lite salt och något mer vitlökskrydda istället)
1 tsk vitlökskrydda
Jahapp, här ser man....man ska tydligen bara vispa ihop detta och hälla över salladen....
Jag läste lite dåligt när jag gjorde så jag kokade upp allt! Det gick bra det med, men jag måste nog göra om den igen och göra rätt;) Får skylla på att det var länge sen jag gjorde den.

Panpizza á la Hoversjö

Till vår Panpizza (som räcker till två tonåringar, 1 monsterätande pappa och tre som äter betydligt mindre...) behövs:
1 pkt Kungsörnens Scones & Pizzamix
3 dl vispgrädde
1/2 - 1 dl chilisås (idag hade vi ingen sån så vi blandade tomatpuré och ketchup)
1/2 purjolök
strimlad skinka (passa på att använda det sista av julskinkan om du vill bli av med den!)
1-2 dl finriven ost (perfekt att ta fram skalkarna du fått över tidigare och fryst in)
oregano
oliver
fefferoni
Här kan man ju variera som man vill med det man tycker om.
Blanda mixen med vatten enl förpackningen och kavla ut på en plåt. Bred över grädden som du vispat hårt och blandat med chilisåsen. 
Lyssna på den här medan du kockar!
Hacka purjon i små bitar och strö över. 
Sedan lassar du på det du tycker är gott på en pizza. Kör i ugn på lite drygt 200 grader i ca 15 minuter. Kolla av så det inte blir degigt i mitten. 
Voila! En härlig panpizza med saftigt ovanmäte:) 
Vi brukar göra dubbel sats och det som blir över skär vi i "Billys-pizza-size" och slår in i alu.folie. 
Suveränt att hitta i frysen när barnen helt plötsligt kommer på att de skall vara i skidbacken en hel dag och kylen är tom på matsäcksingredienser!!

Kostnaden för den här är nog strax under eller ungefär lika pris som vad 6 st Billys kostar, skillnaden är att här vet du vad som är i och så är det kärlek istoppat i varje paket;)

Brytbröd

Brytbröd
28 bitar

Smält ner 1 pkt jäst i 5 dl fingervarmt vatten.

Tillsätt 1/2 dl olja, 1 1/2 tsk salt, 1 msk flytande honung, 1/2 dl solrosfrön, 2 dl havregryn och ca 12 dl vetemjöl(800g).

Kör i maskin i 5 minuter och jäs sedan övertäckt i 30 minuter.

Ta upp och knåda lite på bakbord.

Dela i 4 delar, skär sedan varje del i 7 bitar ( 14 bitar/bröd).

Lägg ihop bitarna till 2 runda brytbröd. Lägg inte för tätt så brödet kan jäsa på plåt, övertäckt i 30 minuter till.

Pensla med vatten, strö på havregryn och kör in i ugn 15-20 minuter, 225 grader.

 

Kladdig Chokladkaka

3 ägg

3 dl socker

3 dl vetemjöl

1 1/2 tsk vaniljsocker

1 1/2 tsk bakpulver

150 g blockchoklad

150 g smör

Vispa ägg och socker fluffigt.

Smält smör och choklad.

Blanda de torra ingredienserna. 

Rör försiktigt ihop alltsammans från de tre "byttorna".

Häll smeten i en smord och ströad form(jag använder kokos).

Kör i ugn på 250 grader i 7-10 minuter. Kakan blir lös i mitten.

Förvara kallt innan servering tillsammans med en klick grädde.

Det jag gjorde med form nr 2 var att jag även tog 1 1/2 msk kakao i eftersom jag gillar chokladsmak...får se om det blev ännu godare. Den har inte kallnat än:)

Majssoppa och Morotsbröd

Hacka lök och vitlök som du fräser i smör tillsammans med finhackad chili el lite chilipulver. Lägg i en grönsaksbuljongtärning.

Ös i frysta majskorn och grädde, låt koka i ca 10 minuter. Mixa med mixerstav. Passera soppan genom en sil så du slipper alla skal, blir mycket godare så. Kolla av konsistensen om det behövs mer vätska el om det behövs redas med maizena. Smaka av med S & P.

Nybakt morotsbröd är gott till.

5 dl mjölk, 37 grader

1 pkt jäst löses upp i mjölken

2 tsk salt

2 msk flyt-honung

3 dl finrivna morötter

13-15 dl lantvetemjöl (jag tog rågsikt och vetemjöl)

Blanda några minuter i maskin och låt sedan jäsa i 30 minuter. Tag upp på mjölat bord och knåda lite. Forma tre limpor eller små bullar som får jäsa 20 minuter till. 

Pensla med uppvispat ägg och strö över flingsalt och solrosfrön. Grädda 15-20 minuter i nedre delen av 225 gradig ugn. Lägg över på galler under bakduk för att svalna något innan du skär upp skivor som du sedan äter med Bregott och god ost!

Medan du kockar och bakar så lyssnar du på den här :)

 

Grillad fläskkarré med Hasselbackspotatis - nyår

Gör en marinad dagen innan och gojjsa runt köttet som sen får ligga kvar till dag 2 när tillagning sker:)

Jag tog rapsolja, vitlök, worshestersiresås, några droppar liquid smoke , sambal oelek-efter smak, torkad citrontimjan, soja och salt.

Tillagning på grill, i mörker, tillsammans med handskar å pannlampa:)

Men det är värt besväret (säger jag som står inne i värmen, hihi) för att få den goda grillsmaken så här mitt i vintern.

Sallad på vanligt grönt tillsammans med torrostade pistagekärnor och torkade ringblomsblad.

Till detta åt vi Hasselbackspotatis, skiva (skär inte helt igenom) och krydda potatisen med S & P. Kör i ugn med olja och smör som du öser med under tiden. ca 45 minuter tar det.

Sås kom jag på något sent att vi kanske skulle ha haft så våra gäster fick köpa med färdig bea och en god pepparsås och så gjorde Olle sin goda vitlökssås.

Men gott blev det.

Laxtoast med parmesan - nyår

Rosta ett gott bröd och skär bort kanterna.

Hacka kall kokt potatis, hårdkokt ägg och kallrökt lax i bitar.

Blanda med creme fraiche, finriven valfri parmesanost, lite hackad gräslök och dill.

Krydda med S & P.

Lägg ruccola på brödet, en klick av den goda röran och dekorera med granatäpplekärnor.

Partypinnar - nyår

Kavla ut några plattor fryst smördeg ,som fått tina något, så de blir lite tunnare.

Pensla med uppvispat ägg.

Strö över finriven Västerbottenost och lite sesamfrö.

Platta till lite så osten fastnar.

Skär varje platta i 7 remsor på längden. Vrid varje remsa några varv och lägg på plåt med bakplåtspapper.

Kör mitt i ugn på 225 i ca 7-8 minuter.

Gott och snyggt tillsammans med annat snacks till fördrinken eller på nattkröken:)

Mjölkchokladpannacotta - nyår

Mjölkchokladpannacotta med fruktspett.
6 pers
Lägg 1 1/2 gelantinblad i kallt vatten så det mjuknar.
Hacka 250 g Marabou mjölkchoklad(viktigt! ingen billighetschoklad!!) och lägg i bunke.
Koka upp 5 dl vispgrädde och 1/2 dl mörkt muscvadosocker. Häll det över den hackade chokladen och rör runt tills den smält. Krama ur vattnet ur gelantinbladen och vispa ner dem i chokladsmeten.
Häll genast upp i vackra serveringsglas. Ställ kallt i ca 3 timmar.
 
Trä upp smarriga färgglada frukter på spett. 
Servera till mätta glada människor och dom kommer garanterat bli ännu gladare:)

hundraprocentrecept.blogg.se

Här kommer ni hitta recepten på maten som finns som inspiration i tidningen 100% Östersund.

RSS 2.0