GLAD MIDSOMMAR!

GLAD MIDSOMMAR önskar jag er!
 

SOMMARLOV

Nu tar jag sommarlov med lata dagar fyllda av både god mat lagad med omsorg, fika på något av våra mysiga caféer eller kanske snabbmat från någon kedja längs vägen till sommarens utflykter.
Nu gäller det bara att kunna bestämma sig för vilken av lat-stolarna eller picknick-filtarna man skall välja att slå sig ner på:)
 
Jag kommer mest troligt att lägga upp lite bilder och recept här lite då och då under ledigheten men annars får ni hålla tillgodo med de som redan finns. 
Hoppas ni hittar något som inspirerar! Och kommentera gärna så jag får lite feedback:)
 
Ha en fantastisk matsommar!
Kram Tina

Rökt regnbåge med kall örtsås och kokt färskpotatis

 

I all enkelhet

Midsommar kan ju firas stort eller smått. Stora härliga fester med släkt och vänner eller bara tillsammans med familjen.

Jag är uppväxt med dans kring midsommarstången hemma tillsammans med min familj, farmor och farfar och mormor och morfar. God mat  och pappas dragspelsmusik.

Nu när jag har egna barn så försöker jag låta dem få lika ljuva midsommarminnen som jag har.

Vi binder kransar till stången tillsammans med lillebror med familj. Vi äter mammas goda mat och dansar till pappas dragspelsmusik.

Och även om jag tycker att det är härligt med mycket och god mat så kan man välja att äta enkelt, men gott, även på midsommar.

Själv tror jag att jag skall bidra med en riktigt god rökt regnbåge  med sås och potatis.

 

Rökt regnbåge med kall örtsås och kokt färskpotatis

Köp en god varmrökt regnbåge som du lägger upp på vackert fat och dekorerar med blommor från ängen.

Koka färskpotatis tillsammans med några dillkvistar och blanda runt en klick smör innan servering.

Blanda creme fraiche med salt, peppar, pressad vitlök, flytande honung och massor av hackade gröna örter. Garnera med lila gräslöksblommor.

Såsen går att göra dagen innan.

 

Nu tar jag sommarlov med lata dagar fyllda av både god mat lagad med omsorg, fika på något av våra mysiga caféer eller kanske snabbmat från någon kedja längs vägen till sommarens utflykter.

Purjolöksfisk med kokt potatis

Purjolöksfisk med kokt potatis
 

Efter att du har filéat, benat ur och flått fisken så lägger man den(avsköljd förstås) på en smord plåt el ugnsform.

(det går förståss att använda färdiga lax i bit)

Strö över finskuren purjolök, krydda med citronpeppar och salt. Häll på rejält med grädde, min erfarenhet här hemma är att såsen aldrig räcker till alla mosade potatisar. Låt gå i ugn tills klar. Servera med kokt potatis och en sallad av kokt haricot verts, skivad röd lök, smulad fetaost, paprika i bitar. Droppa över olivolja och balsamvinäger, smula på lite flingsalt och nymalen svartpeppar.

Vegetarisk pastasås

(bild och recept kommer från Arla.se)

Vegetarisk pastasås

4 portioner

 

300 g pasta

12 st gurkor

200 g fetaost

1 burk krossade tomater

2 dl  lätt crème fraiche paprika&chili

1 dl svarta oliver

 

Koka pastan. Skär gurka och ost i bitar. Blanda krossade tomater, gurka, crème fraiche och oliver i en kastrull. Låt koka ca 2 min. Rör i osten.

Kycklinggryta med salami & Storsjö Svart

(bild kommer)
Kycklinggryta med salami & Storsjö Svart
 

400 g kycklingfilé

200 g salami i bit

100 g rotselleri

500 g potatis

1 gul lök (150 g)

400 g krossade tomater (1 burk)

2 dl vispgrädde

50-100 g Storsjö Svart - ost

Smör till stekning

Salt

Svartpeppar

 

Grovhacka gul lök och grovriv osten.

Skär salami i 1 cm kuber och kyckling i 1 cm skivor.

Fräs smöret i en stekgryta med rotselleri, lök och potatis i ca 5-6 minuter.

Salta och peppra över och lägg i salami och kyckling.

Rör om och låt fräsa några minuter till.

Tillsätt tomat och grädde och låt småkoka ca 20 minuter, rör om då och då.

Stäng av plattan och rör ner osten.

Smaka av för ev. mer kryddning.

Broccolisoppa med äpple

Alltså Broccolisoppa är så himskans gott! Och härligt sommargrön:)
 
I den här varianten så har man varken lök eller vitlök vilket jag har i typ alla mina soppor, men det gick bra det också.
 
Koka upp en påse fryst broccoli, ca 1 kg i 1,5-2 liter vatten och lägg i 2 grönsaksbuljongtärningar.
Grovriv 1-2 palsternackor och pyttsa i och låt koka med ca  5 minuter.
Häll på 2-3 dl grädde och 2 dl creme fraiche.
Mixa soppan så den blir slät. 
Smaka av med ca 1 tsk sambal oelek och lite Vegeta, ev salt.
 
Servera tillsammans med skivat äpple och ett gott bröd.
 

Korvsås med mango chutney och pasta

Korvsås med mango chutney och pasta 

4 pers

 

1 finhackad gul lök

2 grovrivna morötter

½ grovriven squash

2 pressade vitlöksklyftor

smör till stekning

400 g falukorv

5 dl grädde

1-2 dl mango chutney

1 msk kalvbuljong

en skvätt soja

 

400-500 g valfri pasta

 

Fräs lök, morötter, vitlök och squash i smör. Lägg i strimlad falukorv när löken mjuknat och låt fräsa med några minuter.

Häll över grädde, mango chutney, buljong och soja.

Smaka av med salt och peppar.

 

Servera med valfri pasta som kokas enligt förpackningen.

Lax med sweetchilisås och kokt potatis

Lax med sweetchilisås och kokt potatis

4 port

4-6 laxbitar

smör till stekning

citronpeppar

salt

Stek laxen i smör och krydda med citronpeppar och ev lite salt.

 

Blanda Creme fraiche, ca 3 dl, med 1/2-1 dl sweet chilisås(beroende på hur stark man vill ha).

Servera tillsammans med kokt potatis, laxen och valfria grönsaker.

Jag åt stekt halloumi till istället för potatis, oxå jättegott!

Omelett med god ost och färska örter

Omelett med god ost och färska örter 

2 portioner enligt recept från Vår Kokbok

 

4 ägg

2 krm salt

4 msk vatten el grädde

1-1 1/2 msk smör

Vispa ihop ägg, salt och grädde el vatten med en gaffel så det bara blir väl blandat.

Hetta upp stekpannan och lägg i smöret. 

Häll i smeten och lyft lite med stekspaden så smeten kan rinna ner och stelna lite eftersom.

Omeletten är färdig när den stadgat sig men är krämig på ytan.

Riv på ordentligt med god ost. Jag tog såklart min parmesanost som jag köpte i Reggio Emilia för några veckor sedan:)

Hacka på valfria färska örter och servera genast.

Lat-Mat Kycklingklubbor med potatissallad

 

 

Lat-Mat

 

När värmen kommer så slår jag genast om till nåt slags lat-tänk vad gäller mat. 

Häromdagen köpte jag varma härliga grillade kycklingklubbor och en färdig potatissallad till middag.

Blandade creme fraiche med mycket riven parmesan och nymalen svartpeppar som jag serverade till, tillsammans med en grönsallad och kokta pastafjärliar för dem som inte åt av potatissalladen.

Passar perfekt att äta inomhus, i hängmattan (om du inte gungar för högt) eller på picknicken.

När man har tid och lust så kryddar man och grillar sina egna klubbor såklart och gör en egen potatissallad.

 

Den här är god och räcker till ca 8 pers:

5 välmogna avocado

5 lime

1/2-1 röd chilifrukt

ca 1 tsk salt

1/2 krm malen vitpeppar

4 dl matlagningsyoghurt

2 kg kokt kall småpotatis

 

Mixa avocadokött, limesaft, S & P och urkärnad chili.

Blanda för hand ner yoghurt.

Varva avocadoyoghurt och potatis och dekorera med chiliringar och ätbara blommor efter säsong.

Avocado blir gärna grå, men den här kan stå nån timme i kyla under aluminiumfolie innan den grånar.

 

Det fina med lat-mat är att man kan köpa en massa småplock till och vips så har du ätit från det mesta från kostcirkeln. Nybakt bröd med tillbehör, frukt, bär, grönsaker, kött el fisk (rökt regnbåge tex)pasta, potatis….

För att täcka in det söta så gör man plats i magen för en glass eller en liten enkel chokladbit till efterrätt.

Och om det blir rester så kan man blanda ihop det till en pastasallad för att äta nästa dag.

Klassisk kassler med ananas och ris

 
Klassisk kassler med ananas och ris
 
Behövs det en närmare beskrivning? Ok...
Skär kasslerskivor tunnt och lägg i smord ugnsform lite omlott.
Lägg på ananasskivor eller krossad ananas, smaksak.
Strössla över massor med god riven ost och gratinera i ugn.
Servera med kokt ris.

TexMex meets Wok

Igår tröt inspirationen och då kom den här maträtten till:)

 

TexMex meets Wok 

 

Jag hade färdigstekt tacofärs, wokgrönsaker i frysen och äggnudlar i specerilådan.

Kokade nudlarna enligt förpackningen, lade ner frysta wokgrönsaker sista två minuterna.

Värmde färsen.

Varvade nudlar, färs och riven ost i ugnsform och gratinerade.

Serverade tillsammans med majs, gräddfil och tacosås.

Det blev faktiskt riktigt gott!

Fisksoppa

Fisksoppa

6 port

 

1 gul lök

1/2 purjolök

smör till stekning

1 squash

2 pkt vit fisk

5 dl fiskbuljong

5 dl creme fraiche

2 dl grädde

1 1/2 tsk salt

3 msk tomatpuré

2 tsk paprikapulver

några varv med pepparkvarnen

2 tomater

 

Fräs hackad kök och purjolök mjuk i smör, häll i tärnad squash efter någon minut.

Häll på fiskbuljong, gärna egen god, CF och grädde. Krydda med salt, peppar, parpikapulver pch tomatpuré.

Lägg i fisken och låt puttra i ca 7 minuter tills fisken är klar.

Servera med gott bröd till.

Årets första Rabarberpaj med kardemummasmul

Rabarberpaj med kardemummasmul
 
4-6 rabarberstjälkar, beroende på storlek
Skala och skär dem i ca 1 cm bitar och lägg i pajform.
Strö över några teskedar strösocker så det inte blir för surt:)
 
Smuldegen:
150 g smör
1 dl socker
2,25 dl vetemjöl
2,25 dl havregryn
knappt 1 tsk malen kardemumma
Smält smöret i kastrull och blanda ner allt det andra så det blandas väl. 
Smula det sedan över rabarbern och kör i ugn på 200 grader tills smulet fått en fin färg, ca 15 minuter.
Lägg "skalet" i iskallt vatten så krullar det sig så här snyggt. Passar att dekorera med eller att bara ha några krullisar i en vattenkaraff:)

Hallongrottor

Det här receptet har jag fått av min fina vän Tina i Sundsvall:) och de är såå goda!
Hallongrottor
40-50 små sötisar
 
250 g rumsvarmt smör
1 1/2 dl socker
4 dl vetemjöl
1 dl marsanpulver för kokning!
1 1/2 tsk bakpulver
(sen tog jag i ca 1 tsk vaniljsocker oxå)
 
Blanda allt i matberedare till en fast deg.
Låt den vila ett tag i kylen.
Rulla till kulor och lägg i små formar. 
Gör hål med ett finger och klicka i lite hallonsylt.
Självklart så funkar det med annan fast sylt lika bar. Hjortron är väldigt gott!
 
Grädda ca 20 minuter på 175 grader, tills de är gyllene i kanterna.

Chokladkolakakor med havssalt

Blev inspirerad av väninnans goda chokladkakor som jag fick smaka igår...dessa är inte lika men väldans så goda de här också.
Chokladkolakakor med havssalt
 
100 g rumsvarmt smör
1 dl socker
2 msk ljus sirap
4 msk siktad kakao
2 dl vetemjöl
1/2 tsk bikarbonat
1 tsk vaniljsocker
 
Rör smör poröst med socker och sirap med elvisp.
Tillsätt mjöl blandat med kakao, vaniljsocker och bikarbonat.
Dela degen i två delar och gör två rullar som är lika långa som en plåt. Den skall vara smord el täckt med bakplåtspapper. Tryck till dem och räffla dem med en gaffel.
Strö över lite fling/havssalt, men se upp så det inte blir för mycket, då blir det inte gott.
Grädda i 175 grader i 15-18 minuter.
Låt längderna svalna lite men inte kallna innan de skärs i bitar.
 
Låt dem sedan ligga kvar på plåten och kallna helt.
 
 

Rocky road Cupcakes

 

Lördagsgott!

Cupcakes kan aldrig bli fel till en fikastund. Här får ni en riktig godisbomb. Passar ju bra på en lördag när man oftast unnar sig lite extra kalorier. Förbered toppingen dagen innan och bjud sedan in grannen på nygräddade härligheter att avnjuta i solskenet.

Om ni har så trevligt att ni vill fortsätta dagen tillsammans så titta in på min blogg för middagstips.

Rocky road Cupcakes

6-10 st

 

175 g smör 


200 g mörk choklad 


4 st ägg 


2 dl strösocker 


1.5 dl vetemjöl (90 g) 


1 dl kakao (45 g) 


1 tsk bakpulver 


1 krm salt 


1 dl minimarshmallows 


1 dl jordnötter

10 dumlekolor

 

Smält smöret i en kastrull. Bryt ner chokladen i mindre bitar och smält på låg temperatur.

Blanda till en jämn smet, dra kastrullen från plattan och låt svalna lite.

Vispa äggen lätt tillsammans med sockret och rör sedan ner chokladsmeten.

Blanda mjöl, kakao, bakpulver och salt, rör ner i smeten och rör till en jämn massa.

Rör ner mimimarshmallows, jordnötter och delade dumlekolor.

Fördela smeten i muffinsformar och grädda i nedre delen av ugnen på 175°C i 15–20 minuter.

De kan gärna vara lite kladdiga i mitten.

Låt svalna.

Topping

200 g mörk choklad 


2.5 dl vispgrädde 


2 tsk honung 


25 g rumsvarmt smör 


minimarshmallows och några dumlekolor till dekor

 

Hacka chokladen ganska fint.

Koka upp grädden med honungen, dra kastrullen från plattan och rör snabbt ner den hackade chokladen i den heta grädden.

Rör tills all choklad har smält.

Tillsätt smöret och rör ihop till en slät smet.

Låt helst glasyren stelna i rumstemperatur till nästa dag.

Ställ in den i kylen om du har bråttom, men passa noga så att den inte blir för kall och hård.

Bred chokladglasyr på varje cupcake och dekorera med marshmallows och delade dumlekolor.

Som alltid när jag bakar så har jag god hjälp av min lilla prins:)

Italiensk Tomatsoppa med fetakräm & rostade pumpakärnor

Italiensk Tomatsoppa med fetakräm & rostade pumpakärnor

4 -6 pers

1 gul hackad lök

2 hackade vitlöksklyftor

2 tsk spiskummin

2 msk tomatpuré

1 msk torkad rosmarin

1 msk rapsolja

1 msk smör

1 kg färska tomater

2 grillade röda paprikor

1 tsk salt

1 msk socker

ev 1 dl vitt vin/ pressad citronsaft

7 dl grönsaksbuljong

1 msk honung

 

Fräs lök och vitlök i smör och olja tills mjuk. Tillsätt kryddor och tomatpurén. Hacka tomaterna grovt och häll ner. Låt fräsa ytterligare några minuter tillsammans med 1 msk socker. Tillsätt vin/citronsaft och buljongen, låt koka 10 minuter. I med honung och paprika. Mixa soppan slät och smaka av med ev mer salt, honung eller citron.

 

Som alltid så blir inte mitt kokeri som orginalreceptet:) Jag hade i hela ekologiska burktomater och så använde jag små plommontomater. Jag grillade inte egna paprikor utan köpte färdiga på burk som ligger i olja, jag slog bort oljan. Vitt matlagningsvin fick duga gott.

Soppan blev jättegod enligt dem som åt och hade en rund mild smak. Det är viktigt att skeppa i lite socker när man använder tomat så att det inte blir för fränt och stickigt.

 

Jag mixade fetaost och creme fraiche som jag klickade i soppan vid servering och toppade med rostade pumpakärnor.

 

Lycka Till!

Gräslöksfisk med kokt potatis

Gräslöksfisk med kokt potatis

Blanda ihop:
creme fraiche
fiskbuljong
hackad gräslök
salt
peppar
senap
Låt puttra i gryta en stund. Mängder har jag inga så ni får köra på "en höft" som man säger;)
Tillsätt valfri vit fisk och puttra i ca 5-7 minuter.
Grovhacka några tomater och lägg i så de blir varma.
Servera med kokt potatis.

Svart bönsoppa

Det här receptet är på engelska så ni får ta fram ordboken om ni kör fast;) till er hjälp får ni iallafall veta att 1 cup = 2,8 dl
Lycka till!
Svart bönsoppa - Black bean soup

3/4 cup chopped onion
3 1/2 cups veg. bouillion
3 cloves minced garlic
1 large chopped carrot
1 stacke chopped celery
1 tsp coriander
1 tsp cummin
3 cans cookes black beans
1 1/2 oranges, peeled + chopped
1/2 cup fresh squeezed orange juice
1/2 tsp sherry
1/4 tsp black pepper
1/4 tsp cayenne
1/2 tsp lemon juice
1/2 cup applejuice
 
Blend half of soup in blender to rich purneé. Add back and serve hot.
 
Soppan är väldigt god med en speciell smak av apelsin och kummin.

Stekt lax med blomkål- & potatismos

Stekt lax med blomkål- & potatismos
4 port
ca 600 g laxfilé
smör till stekning
citronpeppar
ev salt
 
Bryn laxen i smör och krydda med citronpeppar och ev salt. Kör den sedan klar i ugn, ca 8 minuter på 150 grader.
 
900 g mjölig potatis, skalad
250 g blomkål, i mindre bitar
ca 2 dl mjölk
1 1/2 msk smör
salt 
peppar
 
Koka den skalade potatisen i rikligt med saltat vatten. Tillsätt blomkålen när det återstår ca 10 minuter på potatisens koktid.
Häll av vattnet. Stöt sönder och vispa med elvisp. Späd med varm mjölk och smör till lagom konsistens.
Smaka av med salt och peppar.

Tomatsej med fänkål

Tomatsej med fänkål
4 port
400 g sej - tinad
2/3 purjolök - strimlad
1 fänkål - strimla grovt
2 morötter - skivade
1 msk smör
2 tsk curry
1 msk tomatpuré
500 g krossade tomater
2 dl vatten
1 hönsbuljongtärning el fond
1 apelsin
1 1/2 dl creme fraiche
salt 
peppar
3 msk dill
 
4 portioner ris eller annat gryn
 
Sätt ugnen på 150 grader.
Koka ris el annat enligt förpackningen.
Fräs grönsakerna i smör en stund. Rör ner curryn och tomatpurén och stek ytterligare någon minut. 
Tillsätt krossade tomater, vatten och smulad buljongtärning.
Riv skalet från halva apelsinen, pressad ur saften och vänd ner i grytan tillsammans med creme fraiche. Koka upp och smaka av med S & P.
Skär fisken i stora bitar och lägg ner i grytan. Lägg på lock och sjud i ca 5 minuter. Strö över dillen.
Servera sejpannan med ris och gärna en sallad.
 
 
 

Provencalska fyllda tomater med ris

Provencalska fyllda tomater med ris
4 pers
Har inga mängder här så ni får prova er fram. Tror dock att det räcker med 400 g färs + resten. Jag lagar ju till 26 pers så det blir lite annat:)
 
4-8 bifftomater - skär av den övre delen, ta ur inkråm. Spara inkråmet i en bunke.
Blanda ner:
köttfärs, 400 g till 1 isterband
isterband
pressad vitlök
salt
vitpeppar
färsk basilika
Blanda ihop allt till en jämn smet. Fördela fyllningen i tomaterna och ställ tätt i form.
Kör dem i ugn ca 30 minuter på 200 grader. 
Servera med ris och sallad.
 
 

Kyckling- & Äpplecurry

Kyckling- & Äpplecurry
6-8 pers
900 g kycklingben (jag använde bara bröstfileér)
900 g kycklingbröst
500 g palsternackor i bitar
50 g smör
2 msk curry
1 msk malen ingefära
1 tsk spiskummin
2 tsk salt
2 msk koncentrerad äpplejuice
5 äpplen
 
Sätt ugnen på 225 grader.
Smält smör och strö över curry, ingefära, spiskummin, salt och äpplejuice. Ta av från värmen.
Lägg hela äpplen och kycklingdelar i en stor långpanna. Pensla på nästan all currymarinad.
Ta upp kycklingbrösten och lägg dem åt sidan. Rör runt palsternackorna i det sista av marinaden i kastrullen på medelvärme någon minut.
Tillsätt palsternackorna i ugnsformen med kycklingben och äpplen.
Sätt in i ugnen och tillaga i ca 25 minuter.
Lägg på kycklingbrösten efter 5-10 minuter.
Vill man så servera med pasta, ris eller potatis.

hundraprocentrecept.blogg.se

Här kommer ni hitta recepten på maten som finns som inspiration i tidningen 100% Östersund.

RSS 2.0