Örtkryddad Kyckling med Risonisallad

Påskgott

I påsktider frossar vi gärna i sill och ägg. Alla har sin egen favoritgubbröra. Av mig får ni istället en härlig trerätters middag att äta tillsammans med goda vänner. Hittar ni inte rökt makrill så ta annan god rökt fisk.

Den örtkryddade kycklingen går utmärkt att göra ett par dagar innan servering, likaså fiskröran och den galet goda Nougatchokladtårtan.

Och eftersom det mesta går att förbereda så kan ni passa på att njuta ute i vårsolen i det längsta på påskafton.

GLAD PÅSK!

Örtkryddad Kyckling med Risonisallad

4-6 kycklingfileér

2 msk smör

1 ½ tsk salt

svartpeppar

Stek fileérna tills de har fått fin färg och är genomstekta. Låt svalna.

Blanda marinaden:

¾ dl olivolja

¾ dl balsamvinäger

2-3 msk flytande honung

3 krm salt

1 krm svartpeppar

1-2 pressade vitlöksklyftor

½ pkt frysta Provencalska örtkryddor

När kycklingen svalnat så skär den i skivor och lägg in i dubbla påsar. Häll över marinaden och lägg in i kyl över natten. Vänd påsen några gånger.

Vid servering så lägg upp kycklingen på ett stort fat och skeda över marinaden. Dekorera med persiljeklasar och ätliga tulpanblad.

200 g Risoni (pasta som ser ut som ris)

½-1 påse sköljd ruccola

fileade klyftor från 2 apelsiner

klyftor av 2 persikor

stekt/grillad el naturell Halloumi i strimlor, 1 pkt

rostade mandelflagor

Koka risoni enligt anvisning på förpackningen. Blanda med ruccola, apelsin- och persikoklyftor och Halloumi. Strö över mandelflagor.

Servera gärna tillsammans med en sagolikt god Tomat- & Paprikasallad som du finner receptet på bloggen.

Rökt Makrill på kavring

Rökt Makrill på kavring

4 msk Cantadou vitlöksost

2 msk majonäs

2 msk creme fraiche

2 msk hackad gräslök

2 msk hackad dill

2 tsk citronsaft

4 skivor kantskuren Kavring

2-3 rökta makrillar, beroende på storlek

sallad

Bena ur fisken och dela i mindre bitar. Spara någon större bit för att dekorera med. Blanda allt utom sallad till en röra. Krydda ev med salt och svartpeppar.

Lägg på sallad på brödet och klicka på av röran. Lägg en liten bit hel fisk på varje bröd och dekorera med gräslöksstrån och citron.

Nougatchokladtårta

 

Nougatchokladtårta

Ca 14 bitar

250 g grovriven mandelmassa

Klä en rund form med avtagbar kant med plastfolie. Tryck ut mandelmassan i formen.

250 g nougat

250 g mörk choklad

2 ½ dl vispgrädde

2 msk konjak el rom

Bryt nougat och choklad i mindre bitar. Värm försiktigt grädde, nougat och choklad i en kastrull tills allt smälter ihop till en blank massa. Rör då och då. Ta av från värmen och blanda ner konjak el rom.

Häll smeten i formen och låt svalna. Ställ den avsvalnade kakan i kylen. Låt stelna i minst 4 timmar, gärna över natten.

Lossa kakan från formen. Lägg upp på fat och dekorera med physalis, passionsfrukt, mynta och vackra godisägg.

Tomat- & Paprikasallad

Tomat- & Paprikasallad
6-8 port
Mixa:
1 knippe ruccolasallad
1/2 sköljd, urkärnad och delad röd chilifrukt
1/2 brk pimento el inlagd paprika
1/2 dl rödvinsvinäger
1/2 dl olivolja
2 vitlöksklyftor
1/2 dl flytande honung
salt
peppar
 
Skär 2 gula paprikor i mindre bitar. 
Skär 3 salladslökar i fina ringar.
Dela 6 tomater i rätt tunna klyftor.
 
Lägg grönsakerna i en bunke och häll över dressingen, strö över lite S & P.
Servera direkt.

Gräddig köttgryta med rosmarin, sardeller och ris

Gräddig köttgryta med rosmarin, sardeller och ris

4 port

500 g grytbitar av nöt
1 stor gul lök
3 msk smör
3 msk tomatpuré
1 tsk torkad rosmarin
2 dl vatten
1 msk kinesisk soja
1 köttbuljongtärning
6 sardellfiléer
3 dl matlagningsgrädde
1 dl hackad färsk persilja

Putsa köttet från senor och fett och finhacka löken.
Bryn kött och lök i smör tillsammans med tomatpuré och torkad rosmarin.
Bryn köttet i omgångar, så att det får fin stekyta.
Häll på vatten, soja och köttbuljongtärning och låt koka ca 1-2 timmar, eller tills köttet är ordentligt mört.
Finhacka sardellfiléerna.
Häll på grädde och de finhackade sardellfiléerna.
Smaka av med salt och svartpeppar från kvarn,

Servera med hackad persilja och kokt potatis.

Vid sidan av kan det vara gott med lite stekt svamp, broccoli, morötter eller gröna bönor.

Blomkålssoppa

Blomkålssoppa
4 port
700g blomkål
7 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
2 dl vispgrädde
1 krm svartpeppar
ev 1/2 tsk salt
1/2 hackad färsk persilja till dekoration

Dela blomkålen i bitar. Koka upp vattnet med buljongtärningen. Lägg i blomkålen och koka den mjuk ca 10 min. Häll av och spara buljongen. Mixa blomkålen till en slät puré. Blanda med buljong och grädde. Koka upp och smaka av med peppar. Strö över persilja vid servering.

Rosta 1 dl pumpakärnor i torr stekpanna så de börjar "poppa". Strössla över soppan.

Servera med gott nybakt bröd.

Pannkaka med grädde och sylt

Pannkaka med grädde och sylt

8 st

12 dl vetemjöl

6 dl mjölk

3 st ägg

12 tsk salt

2 msk smör 

Blanda mjöl och salt, vispa ner hälften av mjölken till en slät smet.

Vispa ner resterande mjölk, ägg och smält smör.

Grädda tunna pannkakor i stekpannan.

Servera med vispad grädde och valfri sylt.

Fräsch lax med limesås och kokt potatis

Fräsch lax med limesås och kokt potatis 
6 port
500 g laxfilé, skär rakt över i 6 bitar el köp färdiga bitar, och lägg på ett fat.
2 lime, tvätta noga och strimla/riv yttersta skalet, spara till serveringen.
Pressa ur saften från limen över laxen, salta och peppar. Låt marinera minst 30 minuter.
Hetta upp en grill el grillpanna ordentligt och grilla laxen ett par minuter per sida.
Grilla en frp salladslök så den blir mjuk och får lite färg.
Koka potatis till.
 
Sås:
1 liten burk matlagningsyoghurt
2-3 dl creme fraiche
4 lime, skal och saft
2 msk flytande honung
sambal oelek efter smak
 
Lägg upp laxen på en bädd av grillad salladslök.
Strö över limeskal och servera med sås och kokt potatis.
 

Choritzo med rödbetsremoulad & Bakpotatis

Choritzo med rödbetsremoulad & Bakpotatis
6 pers
 
2 syrliga äpplen
4 dl avrunna rödbetor
3 msk majonäs
2 dl lätt creme fraiche
150 g fetaost
salt
peppar
6-9 choritzokorvar
6 bakpotatisar
 
Skölj och skrubba potatisen. Pricka hål i skalet med en provnål och lägg dem på ett ugnssäkert fat el långpanna.
Baka på 225 grader ca 50 minuter el tills potatisen är mjuk igenom.
Det går även att baka i mikrovågsugnen.
Ca 2 x 2 minuter beroende på storlek. Vänd den efter halva tiden.
 
Tärna äpple och rödbetor. Blanda med majonäs, creme fraihe och riven fetaost.
Spara lite till dekoration. Smaka av med S & P.
 
Stek el grilla korven i halvor.
 

Våffeldagen

Idag var det dags igen...att fira Våffeldagen. Alltid lika smaskigt.
Har sagt det förut och jag säger det igen, det är godast att äta dem i Långbuan:)
Dagens nya teflonlagg får inte till dem så där härligt frasiga som man vill ha dem.
Måste nog ge mig ut på loppis för att hitta en gammal lagg!

Kan ju förresten slänga in några bilder från när vi var i Långbuan senast. 
Ett jättemysigt ställe lång bort i landet ingenstans (Oviksfjällen) som jag varmt rekommenderar för er som ej varit dit. Perfekt utflykt för både stora och små.
Får man börja äta våfflan snart eller....

Sillröra

Idag hade jag en sillburk, några kalla kokta potatisar och kokta ägg i kylen. I skafferiet låg det ett pkt tunnbröd.
Som gjort för en sillröra till lunch, med andra ord:)
Skär allt i mindre bitar. Blanda med lite creme fraiche och valfri kryddning. Jag tog två olika sorters senap, lite salt och peppar, finhackad röd lök och dill. 
Ett litet försmak till påsken.

Påskgodis

Smält 200 g mörk el ljus god choklad i micron el över vattenbad.
Blanda ner 3-4 dl corn flakes och 1 dl russin.
Blanda runt ordentligt och häll upp i små formar.
Dekorera med godisägg och ställ att stelna.
Mumsigt, tycker både vi stora och små:)

PlayDoo-deg

Här får ni ett recept som är otroligt användbart, iallafall om man vill sysselsätta sina barn en stund.
Rekommenderas ej att förtära:)
2 dl vetemjöl
1 dl salt
1 msk citronsyra (vinsyra funkar oxå)
Blanda noggrannt.
2 dl hett vatten
1 msk neutral olja, typ mat- el raps
valfri karamellfärg, vi tog såklart härligt gul såhär till påsk.
Blanda ihop med mjölet och blanda ordentligt.
Färdigt att leka med. Lägg i försluten påse så håller den i flera veckor.

Blodpudding med bacon och lingonsalsa

Blodpudding med bacon och lingonsalsa

Jag gissar att de flesta vet hur man steker sina blodpuddingsskivor och bacon:) Annars får ni titta i en kokbok.
 
Lingonsalsa gör jag så här:
Töm i lingonsylt i en liten bunke.
Tillsätt finhackad grön jalapeno från burk, pressa i vitlök och finriven ingefära.
Blanda runt och låt gärna stå några dagar för att dra åt sig smakerna. Håller sig i en evighet i kylen.
 
Lycka till!
 

Minestrone

Minestronesoppa

4 pers
400 g nötfärs
1 stor gul lök
2 morötter
1 stor grön paprika
1 burk krossade tomater
1 grönsaksbuljongtärningar
1 hönsbuljongtärningar
1 tsk svartpeppar
3 tsk mejram
3 tsk timjan
2 tsk italiensk salladskrydda
1 liter vatten
½ msk socker
5 msk tomatpuré
1 tsk salt
1 vitlöksklyfta
1½ tsk spiskummin
250 g pastaskruvar


Skala och hacka lök och morötter.
Skär paprikan i små bitar.
Hetta upp olja i en stor gryta och fräs köttfärsen tillsammans med löken och sist vitlök.
Tillsätt morötterna och tomatpurén och låt dem fräsa med en stund.
Häll i krossade tomater, vatten, buljongtärningar och alla kryddor.
Låt soppan puttra i ca 30 minuter under lock.
Tillsätt pastan och paprikan och koka soppan ytterligare i 10 minuter.
Servera tillsammans med ett gott bröd.

Västerbottenbakad torsk med Potatismos

Vardagslyxig mat

Häromdagen fick jag en tanke till mig av en person som läser min matsedel här i 100 %. ”Det känns som att det är lite vardagslyxig mat”, sa hon. En annan har sagt att ”Det där är ju så märkvärdiga rätter…” 

Ibland är det rätt bra att få någon annans tanke om sin egen.

De flesta av de recept jag visar er här och på bloggen (gå gärna in där och titta för där finns mer än det som visas i tidningen) är faktiskt den mat jag lagar till barnen på förskolan där jag jobbar. Jag vet att vi har det bra hos oss och får äta bra mat lagad av bra råvaror från grunden. Men det är för att kooperativet har den tanken att maten och måltiden är viktig.  Så för mig är det egentligen vanlig mat men såklart ibland med lite extra lyx.

Fisken ni får här idag kan man tycka är lite extra lyxig med sin Västerbottenost, och den är så god att den absolut passar på en middag på helgen med goda vänner.

 

Västerbottenpanerad torsk med potatismos

4 pers

500-600 g KRAVmärkt torsk

1 tsk salt

1/2 pressad citron

2-3 msk vatten

1 liten finhackad gul lök

1 tsk paprikapulver

1 dl hackad dill

1 dl ströbröd

2 dl grovriven Västerbottenost

100 g smält smör

 

Sätt ugnen på 225 grader.

Dela fisken i portionsbitar, Lägg i ugnsform, häll på salt, citron, vatten och täck med aluminiumfolie.

Låt stå i ugnen 10 minuter.

Blanda ner lök, paprikapulver, hackad dill, ströbröd och VB-ost i det smälta smöret.

Fördela ostblandningen på fisken.

Gratinera i ugn på 225 grader i ytterligare 10 minuter.

 

Servera med hemgjort potatismos eller kokt potatis och smörstekta haricot verts. Jag kryddade på dem med lite vitlök och strösslade över pumpakärnor.

Grekisk Delikatesspanna

Grekisk delikatess-panna

6-8 pers

Marinera två fläskfileér(ca 1 kg) som du strimlat eller skivat tunt i:

3-4 pressade vitlöksklyftor

1-1 1/2 dl olivolja

1-1 1/2 tsk sambal oelek

2 msk soja

Låt marinera över natten.

Skiva ca 1,8 kg potatis och lägg i smord ugnsform, salta.Sätt in i ugnen, 220 grader i 20-25 minuter.

Ta ur pannan och lägg på köttet och marinaden. Strö över 1 gul, 1 röd paprika och 1 gul lök som du skurit i strimlor. Överst lägger du några skivade tomater och en burk med tärnad fetaost.

In med allt i ugnen igen och låt gå ca 20-25 minuter till, eller tills allt är klart.

Serveras med sallad och den här kalla såsen:

4 dl turkisk yoghurt

4 msk majonäs

2 pressade vitlöksklyftor

2 tsk italiensk salladskrydda

lite pressad lime

Det här konceptet passar mig utmärkt. Allt i samma panna som sköter sig själv i ugnen:)  Åsså var det jättegott!

 

Receptet har jag fått av Titti.

Pannbiff m potatis och gräddsås

Pannbiff m potatis och gräddsås 
4 port

500-600 gr blandfärs

1 gul lök, finhackad

1 ägg

0,75 dl ströbröd

1 dl mjölk

1/2 dl finriven morot

salt

peppar 

Sätt ugnen på 200 grader. Blanda mjölk med ströbröd och låt svälla 5-10 minuter. Blanda ner färsen, finhackad lök, ägg och kryddor. Forma pannbiffar och stek i smör, ett par minuter på varje sida tills de fått fin färg. Efterstek biffarna i ugn, ca 5-10 minuter tills de är genomstekta.

 

Goda gräddsåsen 

1 msk smör

2 dl vispgrädde

1 dl vatten

1 msk viltfond

1/2 msk kinesisk soja

1 lagerblad

1 msk maizena + 1 msk vatten

1 msk svartvinbärsgelé

1/2 krm svartpeppar

Smält smöret i en kastrull. Tillsätt vatten, fond och grädde. Lägg i lagerbladet. Låt såsen koka ca 20 minuter på medelstark värme. Rör samman majsena och vatten. Red såsen. Tillsätt gelé, soja och peppar. Smaka av. Låt såsen småputtra ytterligare någon minut.

 

Servera biffarna med kokt potatis och rårörda lingon.

Sydfransk Fisksoppa

Sydfransk Fisksoppa

4 pers

400 g vit fisk

200 g lax i kuber, 2x2 cm

1 finhackad gul lök

2 morötter i slantar

4 msk olivolja

1 krossad vitlöksklyfta

1 msk tomatpuré

1 tsk sambal oelek

1 pkt saffran

1 tsk torkad timjan

2 tsk torkade fänkålsfrön

1 brk krossade tomater

2 dl vitt vin

1/2 liter fiskbuljong

1 lagerblad

1-2 dl vispgrädde

250 g skalade räkor

1 dl finhackad dill el persilja

 

Fräs lök och morötter i olivolja tillsammans med vitlök, tomatpuré, sambal oelek, saffran, timjan och fänkålsfrön, utan att de tar färg.

Häll i tomater, vin, buljong och lagerblad.

Låt sjuda under lock 20-25 minuter eller tills grönsakerna är lagom mjuka.

Tillsätt fisken och grädden, låt sjuda ytterligare 1 1/2 minut. Smaka av med salt och vitpeppar från kvarn.

Toppa med räkor och dill eller persilja just vi serveringen.

Servera med gott bröd el brödkrutonger.

Chili con Quorn

Chili con Quorn

4 pers

500 g quornfärs

1 gul finhackad gul lök

2 pressade el rivna vitlöksklyftor

3 msk tomatpuré

1 msk spiskummin

1/2 tsk kanel

1 tsk sambal oelek (ställ fram på bordet för den som vill ha sin chili riktigt het)

1 brk krossade tomater

1 brk kidneybönor, kikärtor el bönmix

krydda med salt, örtkrydda eller grönsaksfond

 

Fräs lök, vitlök och quorn tills de får färg. Tillsätt tomatpuré, spiskummin, kanel och sambal. Låt fräsa några minuter.

Häll ner de krossade tomaterna och låt puttra i ca 10 minuter.

Pyttsa i bönorna och koka ihop en stund.

Smaka av med salt el annan alternativ och kanske lite ketchup, socker el honung.

 

Jag serverade tillsammans med nybakt Foccacia och salladsbuffé.

På min tallrik är det pizzasallad (recept på den finns här på bloggen), keso och Ädelbroccoli. 

Ädelbroccoli är kokt avrunnen broccoli som jag blandat med creme fraiche och mosad ädelost och lite, lite salt. Yummie!

Fillimpa

5 dl vetemjöl
2 dl havregryn
2 dl grahamsmjöl
1 msk bikarbonat
1 tsk salt
5 dl filmjölk
1 dl lingonsylt
1/2 dl ljus sirap
1 normalstor grovriven morot
 
Sätt ugnen på 180 grader.
Rör ihop alla torra ingredienser ordentligt i en bunke. 
Tillsätt filmjölk, lingonsylt, sirap och riven morot.
Rör ihop alltsammans och häll upp i två smorda avlånga brödformar.
Grädda i ca 1 timme i nedre delen av ugnen.
Låt dem svalna på galler.

Äpple- & Krusbärskräm

Äpple - & Krusbärskräm - recept "kind of"...

Förhoppningsvis så hann du spara undan lite krusbär i somras som du kan ta fram nu mitt i vintern och göra god sommarkräm på:) 

Skala och bita äpplen. Skölj krusbären och blanda med äppelbitar och lite vatten i kastrull.

Koka mjukt och mixa med stavmixer till lagom slät konsistens.

Blanda ner socker efter behag och rör om tills det lösts upp ordentligt. 

Rör ihop potatismjöl och vatten som du strilar ner i krämen. Rör hela tiden och när den första bubblan syns så drar du av kastrullen från plattan. Koka inte för då blir krämen bara seg.

 

Häll upp i serveringsskål, strössla på lite socker så inte ytan får en hinna och låt svalna något innan servering. Det är så gott med egengjord kräm och den får gärna vara ljummen tycker jag.

Pettsons enkla sallad

Pettsons enkla sallad

1 spetskålshuvud el 1/2 vitkålshuvud

3-4 gröna äpplen

skivas tunt i matberedare el med osthyvel

 

Dressing:

2 dl rapsolja

1 1/2 dl äppelcidervinäger

1 1/2 dl gräddmjölk/havregrädde

1 msk senap

drygt 1/2 dl socker

1 1/2 msk aromat/vegeta

1 tsk vitlökspulver

 

Blanda och häll över kål och äpplen.

Fiskbiffar med quinoa, anjovis & citronsås

 Fiskbiffar med quinoa, anjovis & citronsås

4 portioner

600 g fiskfilé

1 stor gul lök

1 ägg

1 dl kall, kokt quinoa

1 dl havre/soja el vanlig mjölk

5 små anjovisfileér

2 msk hackad gräslök

rapsolja till stekning

Hacka löken fint och fräs den mjuk i lite smör. Hacka anjovisfileérna och gräslöken. Kör fiskfileérna till en färs i en matberedare eller mixer. Blanda ner ägg, quinoa och mjölk. Krydda med S & P och blanda i anjovis och gräslök. Rulla små bullar  och stek i omgångar på medelstark värme. Eller så gör du små ganska platta biffar, som jag gjorde, och steker dem i ugn på plåtar med bakplåtspapper. Snabbt och enkelt när man gör till många.

Till detta serverade jag en citronsås som jag gjorde på havremjölk, pressad citron, citronpeppar, salt och så redde jag av den med lite maizena. Kokade potatis som barnen plockade i höstas i Digernäs:)

Rostad Paprikasoppa med Olivkräm & Lättbakade havrerutor

Rostad Paprikasoppa

Antingen så rostar man paprikor själv enligt konstens alla regler. Eller så köper man färdigrostade, skalade paprikor på burk till den här soppan.

Till en soppa för 4 pers så behövs 5 färska paprikor/en halvstor brk, 2 vitlöksklyftor och 1 rödlök som du hackat och fräst mjuk tillsammans i olivolja el smör.

Grovhacka 3 tomater och de rostade paprikorna och låt fräsa med i 5 minuter. Häll på 8 dl grönsaksbuljong och sjud i 10 minuter. Mixa helt slät med en mixer. Smaka av med salt och vitpeppar.

Eftersom jag tyckte att soppan blev lite blaskig så mixade jag ner en brk med blandade ljusa bönor, tillsatte grädde och kryddade upp med Vegeta och eftersom jag hade paprikor på burk och dom ligger in olja och vinäger så tycker jag att man måste balansera upp med lite socker. Då blev det smaskens!

 

Till soppan serverade jag en Olivkräm - mixa gröna oliver med creme fraiche, vitlök, Vegeta och lite vitpeppar.

Jättegott både i soppan och på brödet, som var:

 

Lättbakade havrerutor.

Koka upp 5 dl mjölk el vatten och häll över 2 dl havregryn. Låt svalna till 37 grader. Smula i 1/2 pkt jäst och lös upp den. Tillsätt 1/2 msk salt och 1 msk honung. Häll i nästan 8 dl vetemjöl och arbeta degen tills den släpper bunken. Jäs övertäckt i ca 40 minuter. Arbeta smidig, häll i smord långpanna el plåt med bakplåtspapper.

Skär i 15 rutor med degskrapa och nagga tätt. Jäs övertäckt i 20 minuter.

Grädda mitt i ugn ca 15 minuter på 225 grader. Låt svalna på galler och bryt i bitar.

Det här brödet är jättegott, enkelt, håller sig fräscht i åtminstone i ett par dagar och går att frysa in. Så passa på att göra dubbel sats när du ändå bakar.

Kyckling med citron, oliver & fetaost

Kyckling med citron, oliver & fetaost
4 port
4 kycklingfileér
8-10 potatisar
4 morötter
1 citron
svarta oliver
125 g fetaost
olivolja
 
Skiva potatisen och morötterna och lägg tillsammans i ugnsform med olivolja, oliver och hälften av citronsaften. Strö över lite flingsalt.
Rör runt och kör i ugn i ca 20 minuter på 225 grader.
Bryn kycklingfileérna och när de 20 minuterna för rotsakerna gått så lägg på kyckling, fetaost och resten av citronsaften.
Låt gå klart i ugn i ca 15 minuter till.
Servera gärna med en vitlökskräm och hackad avocado till.
 

Porterstek med kokt potatis

Porterstek med kokt potatis

4 pers

ca 1 1/4 kg benfritt nötkött av bog,högrev el fransyska, vi använde älgstek

Kokspad:

1 flaska(ca 3dl) Porter el mörkt öl, vi tog en hel 5 dl flaska Porter

1/2 - 1 dl outspädd svartvinbärssaft, vi tog 1 1/2 dl, sås kan det inte bli för mycket av..

3/4 dl äkta soja

6-7 torkade enbär, vi hade inga så jag tog lite chiliflakes

6-8 vit el svartpepparkorn

2 tsk timjan

2 skivade gula lökar

3 köttbuljongtärningar

Mät upp allt till kokspadet i en gryta där köttet ligger trångt, koka upp. Lägg i köttet och låt det sjuda under lock på svag värme i ca 1 1/2 timme, vårt sjöd nog i 2 timmar.

Vänd på köttbiten några gånger under tiden eftersom spadet inte täcker köttbiten. Prova med en provnål el sticka. När köttet känns mört är det färdigt.

Ta grytan från värmen, låt köttet ligga kvar i spadet i ca 20 minuter och skär det sedan i tunna skivor.

Sås:

7 dl silat kokspad(+vatten,tog inte vi eftersom vi hade i mer öl från början)

4-5 msk maizena

1-3 dl grädde

Sila och mät upp kokspadet i en kastrull. Vispa ner maizenan blandat med lite vatten. Koka upp och sjud någon minut. Smaka av.

Servera köttet varmt eller kallt med varm, smaskig sås, kokt potatis, grönsallad och vinbärsgelé eller cumberlandsås. Dekorerade med frysta blåbär.

 

Jag tillagade efter receptet i Vår Kokbok.

Spagetti á la 1956

 

Middagstips från 1956

Jag älskar gamla tidningar! De är vackra och de är roliga att läsa, för både vett och etikett skiljer sig ganska mycket från idag, medan annat är sig ganska likt.

I höstas fick jag några fina exemplar som var fyllda med recept.

Veckans recept kommer från en av dem, Spaghetti á la Barca d ´Oro, är originalnamnet. Och i det står det bla att spagettin skall kokas i 18 minuter…jag föreslår dock att ni följer instruktionerna på 2013 års pastaförpackningar!

Spagetti med sås á la 1956

Skär ¾ kkp rotselleri, 1 gul lök och 1 morot i fina tärningar och fräs detta i 2 ½  msk smör i ungefär 12 minuter.

Blanda 1 hg malet kött( köttfärs) och 1 hg finskuren enrisrökt skinka.

Fräs ytterligare några minuter, tillsätt sen ¾ - 1 kkp tomatpuré och så mycket vatten att det hela blir som en sås.

Smaka av noggrant med mycket riven ost, salt, vitpeppar och en aning timjan.

Servera såsen tillsammans med spagetti eller häll den över.

kkp = ca 1 ½ dl

 

Serverade i Gustafsbergs Colores uppläggningsskålar som är från 50-60-talet:)

Det var riktigt gott tyckte de flesta av oss i familjen

Kycklingpaj

Fyllningen i receptet som följer, räcker till två pajskal så passa på att göra en extra för att dela i bitar och lägg i frysen. Jättebra att hitta när det behövs matsäck till någon utflykt.

Recept till ett pajskal:

125 gr smör

3 dl mjöl ( jag tar 2 vete och 1 graham)

2 msk vatten

Blanda och förgrädda ca 15 minuter i 225 grader

Fyllning ( räcker till två pajskal):

Hacka 1 gul lök hyfsat smått, häll av spadet från 1 brk skivade champinjoner och fräs detta i en klick smör eller olja i några minuter.

Dela en grillad kyckling i små bitar. Blanda ner det i löken tillsammans med 5 dl creme fraiche, 1/2 - 1 dl tomatpuré och S & P. Låt puttra i 10 minuter.

Jag tycker det är skönt att använda plasthandskar när jag delar kyckling eller jobbar med kött eller knådar degar eller blandar stora mängder sallad (typ i hink-mängder) eller påtar i rabatter/planterar om blommor....jag är nog en sucker för engångs-plasthandskar. Inte så bra för miljön dessvärre...

Fördela kycklingröran i pajskalen, strö över riven ost(jag brukar blanda ner den lite i smeten)och lägg på oliver efter tycke och smak.

Gratinera och servera tillsammans med en god sallad och ett gott bröd. Eller som en av flera rätter på en buffé.

Pasta med tomatsås & Mozzarella

 

Pasta med tomatsås

4 port

2 vitlöksklyftor

6 tomater

2 msk smör

1 tsk socker

4 msk färsk oregano el 4 tsk torkad

1 tsk vit balsamvinäger

salt

peppar

 

Hacka vitlöken, tärna tomaterna och fräs det i smöret i en kastrull.

Tillsätt socker, oregano och vinäger och koka ihop i 5 minuter.

Smaka av med salt och peppar.

 

Servera med kokt pasta, kokta haricot verts och mozarella i skivor.

Här har jag dekorerat med torkade blad från ringblommor och lavendel:)

Choklad- & Lingonpaj

100 g smör

1/2 dl strösocker

2 dl havregryn

1 1/2 dl vetemjöl

 

Sätt ugnen på 200 grader.

Smält smöret i en kastrull, tillsätt socker, havregryn och mjöl. Rör ihop till en deg och tryck ut i form med löstagbar botten, ca 24 cm. Förgrädda i mitten av ugnen 8/10 minuter tills den har fin färg. Låt svalna.

 

1 1/2 dl vispgrädde

50 g smör

1 1/2 dl ljus sirap

200 g mörk choklad, minst 40 % kakaohalt

1 1/2 dl lingon

 

Koka upp grädde, smör och sirap i en kastrull, koka på svag värme i ca 10 minuter. Ta kastrullen från värmen, bryt i chokladen och ställ tillbaka på eftervärme. Rör tills chokladen smält och är riktigt slät och blank. Häll smeten i pajskalet och strö över lingonen. Ställ i kylen att stelna minst 5 timmar, gärna över natten. Servera med grädde.

 

Det här är den ultimata kakan att göra när man skall servera många. Går att göra i förväg, den är supergod och den är mäktig, alltså räcker den till många.

Vi var sex stycken som tog en normalstor bit och det var mer än halva kvar.

En liten tanke om OLIVER

Oliver

Varför smakar de flesta svarta oliver så trist? Svaret är enkelt. Det är inga riktiga svarta oliver utan gröna som på kemisk väg berövats sin smak och därefter gjorts svarta. Att dessa oliver av låg kvalitet har så jämn svärta, som om de hade färgats in med skokräm, borde kanske ha fått oss att reagera. Först blir oliver gröna och därefter, om de får sitta kvar på trädet tillräckligt länge, vackert mörka i olika nyanser. Men i fuskbranschen har man inte tid att låta oliverna mogna utan plockar dem medan de fortfarande är gröna. Först läggs de i ett bad med lut. Därefter syrabehandlas de, vilket förändrar färgen. I nästa skede använder man järnglukonat för att svärtan ska stabiliseras. Och efter pastöriseringen är det bara att packa dem på burkar som kan säljas till intet ont anande konsumenter.

Se upp för

Coops X-tra och Euroshoppers svarta oliver. Men även mer prestigefyllda märken, exempelvis Zetas olive cerignola som ironiskt nog kallas "naturella", har framställts på detta sätt. Kulören är alltså fejkad med hjälp av färgämnet E579 (järnglukonat), som är den kemikalie som konsumenten bör hålla utkik efter. De flesta oliver - även de som inte senare ska fuskfärgas - marineras i natriumhydroxid, även kallad lut. Plockade direkt från trädet är de nämligen bittert kärva och oätliga. Den traditionella metoden är därför att under lång tid, upp till tio månader, låta dem ligga i en saltlag för att laka ur kärvheten. Men de flesta stora olivproducenter har sedan länge övergått till betydligt starkare grejer för att göra processen kort med den oönskade smaken. Lutbadet tar bara 6-15 timmar, men tar samtidigt kål på en del av olivens naturliga aromer. Den som inte gillar kemikalier bör dessutom undvika urkärnade oliver som har stabiliseringsmedel tillsatt till lagen.

Leta efter

Handplockade – inte maskinellt nedskakade – som dessutom sluppit undan luten. Grekiska kalamata, är både ursprungsskyddade och okolorerade. Vill man hellre ha gröna oliver kan man prova franska picholine eller spanska manzanilla.

 

Ekologiskt

Biofood har Kravmärkta gröna och svarta oliver. Dessutom finns Olive nere in salamoia (Coop) och Fontanas kalamataoliver med EU:s ekologiska märke.

BlåbärsSmoothie

Av blåbär som ej äts direkt i fil eller stoppas direkt i munnen i skogen eller blir till sylt, kan man göra nyttiga supersmarriga smoothies. Väldans så enkelt är det oxå:) 

Här tog vi 1-2 dl blåbär, 1 mogen banan, ca 1 dl mjölk och ca 2 dl vaniljyogurt (går lika bra med naturell och ett uns vaniljsocker el lite honung). Mixa slätt med mixerstav. KLART!

Smoothies går ju variera i det oändliga men stommen är väl nån slags yogurt/fil/mjölk och bär/frukt. Man kan mixa i krossade linfrön, physsilliumfrön om man vill ha den ännu nyttigare:)

Gott blir det!

Mangokyckling

Här har jag inga mängder så ni får köra "på känn":)
Stek hackad lök och färska skurna champinjoner i smör i stekpanna.
Ta upp dem och stek kyckling i bitar. Salta och peppra. Ta upp kycklingen.
Vipsa ur pannan med kycklingfond och grädde. Strö över brun Maizena och rör ner Mango Chutney. 
Lägg tillbaka kyckling och svamp/lökblandningen och låt puttra tills kycklingen är genomstekt.
Vid servering så strö gärna över hackad persilja för att få lite färg.
(den här skall packas i låda för att tas med till fjällen så dekorationen får vänta..)
Servera med valfritt tillbehör. Sallad, ris, couscous, bulgur, matvete, pasta......

Chokladbollar á la Tina å Måns

 
125 g rumsvarmt smör, riktigt smör!
1 dl socker
2 tsk vaniljsocker
1/2 dl kakao
1 äggula
1 msk kallt starkt kaffe
Blanda alla ingredienser med elvisp.
Skeppa sedan i 4 dl havregryn och kör ett tag till med vispen. Blir godare tycker jag när grynen är smulade.
Några med kokos och några med pärlsocker.
Perfekt att ta med som extra energiintag i skidbacken eller på skiddturen på fjället. Eller varför inte bara till kaffet en vanlig onsdag.

Potatis- & Purjolökssoppa

Blev så sugen att skriva lite med purjon innan den skulle fräsas:)

Jag brukar säga att barnen på Guldkusten får leka med maten. Då menar jag inte att man startar matkrig utan tex så kan man träna bokstäver med olika mat...

Potatis- & Purjolökssoppa 

4 portioner

4 potatisar

1 gul lök

1 vitlöksklyfta eller två

1 purjolök

1 msk rapsolja/smör

1 liter buljong - jag använde grönsaks och kyckling

S & VP

lite Vegeta

Rundade av med lite grädde:)

Skala, skär potatis och all lök i bitar. Fräs alltsammans i fettet. Häll på buljongen och låt puttra ca 15 minuter. Mixa med mixerstav och häll i lite grädde till lagom konsistens. Smaka av med salt och vitpeppar.

Servera ev med knaperstekt bacon eller enbart vegetarisk som vi gjorde idag och gärna med gott bröd.

Smaklig spis!

Vegetarisk Pastasås

Vegetarisk Pastasås
4 port
1 finhackad vitlöksklyfta
1 finhackad gul lök
1 finhackad liten morot
1 klick smör
1 tsk olivolja
1 brk krossade tomater
1 msk tomatpuré
1 tsk torkad timjan
1 tsk sambal oelek
salt
2 dl vatten
1 dl röda linser
1/2 grönsaksbuljongtärning
Fräs lök och vitlök i smör och olivolja. Se till att det inte tar färg.
Lägg ner morotshacket och puttra på låg värme i ca 10 minuter.
Häll i krossade tomater, tomatpuré, timjan, sambal oelek och salt efter smak.
Låt puttra under lock på svag värme, gärna i 15-20 minuter.
Koka upp vattnet till linserna och lägg i buljong + linser. Låt koka på svag värme utan lock, i 10 minuter.
Ta av linserna, mixa med vattnet och blanda ner i tomatsåsen.
Servera med nykokt pasta och gärna riven parmesanost.
 
 

Thaisoppa med spenat & röda linser

Thaisoppa med lime, ingefära, spenat & röda linser

4 port

1/2 finhackad gul lök

2 msk skivad färsk ingefära

2 skivade vitlöksklyftor

1 tsk curry

2 msk olivolja

1 brk kokosmjölk

7 dl grönsaksbuljong

100 g fryst spenat

1 dl röda linser

1/2 dl sweet chilisås

saften av en färsk lime

Fräs lök,ingefära, vitlök och curry i olivolja på medelvärme ca 5 minuter.

Tillsätt kokosmjölk och grönsaksbuljong, låt koka upp. Sänk temperaturen och låt puttra i 5 minuter.

Häll i spenaten, linserna och sweet chili, låt koka upp och koka i ca 5 minuter. Smaka av med lime saft och salt.

Så här ser orginalreceptet ut.

Jag skeppade även i grädde och creme fraiche och det blev en rund och god smak.

Lycka till!

Kryddstark Korvstroganoff med bulgur

Kryddstark Korvstroganoff med bulgur 
6-8 port
600 g kryddstark korv i bitar
1 finhackad gul lök
2 pressade vitlöksklyftor
smör till stekning
5 msk tomatpuré
2 dl krossade tomater
3 dl vispgrädde
500 g halverade körsbärstomater
salt
peppar
Fräs löken mjuk i smör, tillsätt korven, vitlöken och tomatpurén.
Häll på de krossade tomaterna och grädde. Låt koka ihop ca 8 minuter.
Tillsätt körsbärstomaterna och låt det hela puttra några minuter.
Smaka av med salt och peppar.
Servera med bulgur el liknande.

Köttfärslimpa med rotsaker i ugn

 
 

Ledsen över att det är lite suddig text.

Det här är från en kokbok som heter "Laga Mat med barn" av Karolina Sparring. 

När vi åt detta på jobbet, åt barnen så det stod ut genom öronen tillslut:)

Ädelostbakad Hoki med kokt potatis

Sportlovskäk

Fortsätter med god, enkel mat för sportlovet. Slänger in en extra soppa på söndagen som snabblunch innan det är dags för ”sista åket”. Gör den gärna i förväg, det blir bara godare.

Annars har jag valt ett snabbt och gott recept på fisk den här veckan, garanterat omtyckt även av de små!

Här får ni modellera om mängderna för det är beräknat för 10 barnportioner.

1,2 kg Hoki

2 tsk salt

4 dl vispgrädde

1 dl vitt alkoholfritt matlagningsvin

2 dl finriven ädelost

1 msk franska örter

1 vitlöksklyfta

Sätt ugnen på 225 grader.

Skär den färska eller tinade fisken i portionsbitar, salta.

Blanda grädden med ädelost, vin,vitlök och franska örter. Fördela såsen på fisken och gratinera i ugn ca 8 minuter eller till fisken är klar.

Koka potatis till. Den här rätten är som sagt populär bland barnen på jobbet...trots ädelost och vin;)

 

Kycklingfilé med bönratatouille & tzatziki

Kycklingfilé med bönratatouille & tzatziki

4 port
Ratatouille
1 gul lök
1 vilöksklyfta
2 msk olivolja
1 msk tomatpuré
1 msk spiskummin
1 brk krossade tomater
1 tsk salt
1 gul paprika
1 brk valfria bönor- kidney, svarta, vita
Finhacka den gula löken. Fräs löken i oljan en stund, pressa ner vitlöken, tillsätt tomatpuré och spiskummin.
Rör och låt alltihop fräsa runt i ca 3 minuter.
Häll nu i de krossade tomaterna och salt. Finhacka paprikan, lägg ner i kastrullen och låt koka ihop i ca 10 minuter. 
Tillsätt slutligen den avsköljda bönorna och låt allt koka upp. Men koka inte för länge så bönorna kokar sönder. Smaka av med ev mer salt.
 
Kycklingfileér
400 g kycklingfileér
1 msk franska örter
1 tsk salt
några varv med pepparkvarnen
2 msk smör
1 msk olivolja
Mojjsa runt fileérna i en bunke tillsammans med alla kryddorna.
Smält smör och olja i stekpanna, när smöret tystnat så är det dags att steka fileérna. Stek på hög värme och vänd runt så de får fin färg.
Lägg över dem i smord, ugnsfast form och kör i ugn i ca 10 minuter. 
Skär i den tjockaste fileén för att vara säker på att den är genomstekt.
 
Tzatziki
1 dl grovt riven gurka
3 dl matyoghurt
1 liten vilöksklyfta
1 tsk salt
1 tsk olivolja
Kläm ur gurkans vatten i dubbelvikt hushållspapper och blanda sedan med yoghurten. Pressa ner vilöken och krydda med salt, olivolja och ev lite nymalen svartpeppar.
 
 

Kladdkaka

Bjöd på nybakt Kladdkaka på jobbet idag till barnen...och personalen:)
Rör ihop:
3 dl socker
1 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
2 tsk vaniljsocker
4 1/2 msk kakao
150 g smält smör
2 ägg
Häll ut i bakplåtspapperklädd, smord form med löstagbar kant. Grädda i 225 grader i 15-25 minuter, beroende på hur kladdig du vill ha den.
Servera som här med vispad grädde, rostade kokosflarn, tärnad papaya och mango.

Nytt i vår Matatelje på Guldkusten

Fru Broccoli och Herr Morot har flyttat in hos oss på Guldkusten för ett tag sedan.

Igår tog jag och shoppade loss på lite nya saker till vår Matatelje, bla ett citronträd.

Färgglada burkar, trasor, muffinsformar mm fick ta plats på hyllorna.

Beredningsbänken.

Här kan man bla "kocka" med potatisar:)

Visst ser det inbjudande ut?! Det roliga är att barnen här kan använda sig både av "låtsas"mat-saker och riktiga. De flesta barn älskar att hjälpa till i köket.

När nytt material kommer till så blir aktiviteten hög direkt:)

Helt plötsligt såg vi att man ville ha picnic och affär. Jamen då gör vi väl iordning en sån yta oxå. 

Nu kan dom bära sakerna emellan och jobba på sitt lilla/stora vis:)

Här hjälps man åt att plantera alla nya kryddväxter som skall ta plats i fönstret vid Matateljen. 

Där kan barnen gå och äta om dom vill och jag kan använda till min matlagning.

Har jag världens bästa arbetsplats, or what?!

Sportlovskrubb

Idag gjorde jag en ugnspannkaka med bacon.
Skar upp i stora bitar och la i folie för att ta med som lunchkäk när vi ska ut fjällvärlden på lovet:)
Choppade även ett gäng grönsaker. Tärna ganska smått så det är lätt att äta med plastsked i backen.
Fräste på älgfärs,gul lök, vitlök och grönsakerna ovan. Kryddade med kummin, spiskummin, senap, tomatpuré, soja, salt och peppar...Tror det var allt...ja, vatten såklart, till lagom konsistens.
Blev en härlig Gulasch att ta med i termosen. 
På avkylning ute:)

Pyssel på lovet med Mjölkpaket

Idag hade vi samlat ihop tillräckligt många mjölkkartonger för att bygga ett hus á la OTTO. Om ni tittar in på Poppels sida så passa på att titta i webbshopen, där finns mycket roligt, både att handla och få inspiration från:)
Måns kollar in ritningen, men vill inte ha ett exakt lika...vilken tur, för vi hade inte sådana färger..
Klippa till rätt former måste vi börja med.
Håll fast så kör vi ett varv med tejpen.
Få se nu...blir det lika eller inte...
Så där nu kan vi parkera.
Några läskiga typer får vakta alla bilarna:)
Ett jättekul och lagom projekt att göra tillsammans med en fyraåring:) Tack för tipset Erika och Otto!

Äppelpaj med knäcktäcke och vaniljsås

Äppelpaj med Knäcktäcke och vaniljsås

Dela 3-4 äpplen i skivor och lägg i en pajform.

Smält 150 gr smör i en kastrull och blanda ner:

1 dl ljus sirap

1 1/2 dl socker

3 dl havregryn

1 1/2 dl vetemjöl

Häll smeten över äpplena och kör i ugn i 225 grader i ca 20 minuter.

Servera med vaniljsås

 

Kul, Kul!

Det där kanske inte ser så särskilt kul ut...men faktum är att jag har fått frågan om inte min blogg, vill finnas med på deras stooora sökblogg med recept!
Det tycker jag är kul:) att de tyckte att jag hade många bra, enkla recept som passade in hos dem.
Får väl se om min besöksstatistik blir högre hädanefter...
Ni hittar deras logga till vänster under min presentation och där kan ni klicka in för att söka olika recept....om inte mina räcker till.
Ha en skön helg!

Squashkaka

Squashkaka 

3 ägg
4 dl socker, gärna råsocker
-vispa fluffigt.
5 dl grovriven squash
1 1/2 dl rapsolja
- rör ner i äggröran.
3 1/2 dl vetemjöl
1 tsk salt
1 tsk bikarbonat
1/2 tsk bakpulver
2 tsk kanel
1 1/2 tsk ingefära
1 tsk kardemumma
1/2 tsk muskot
- blanda noggrant och rör ner i ägg- och squashröran.
Hacka 100 g mörk choklad och ev 2 dl valfria nötter och blanda i smeten.
Häll upp i smord långpanna och grädda i 175 grader i ca 15 minuter. Eller i rund form med avtagbar kant i ca 45-60 minuter, nedersta falsen.
Blanda 1 brk naturell färskost, typ Philadelphia med 50-75 g mjukt smör, 1 1/2 tsk vaniljsocker, saft från en liten apelsin och 1/2-1 pkt florsocker(jag behövde ett helt).
Bred över kakan när den svalnat.
Skär i lagom stora bitar och dekorera med apelsinstrimlor, kom ihåg att tvätta skalet ordentligt, och pumpakärnor.
Gjorde även en sats i muffinsformar. Ett tips där är att inte fylla mer än till hälften, knappt det, för det sväller över och ändå hade jag stora formar. Gräddade dem nog i kanske 15-20 minuter....eller lite till.
I dem blandade jag även i minimarshmallows, gott!

hundraprocentrecept.blogg.se

Här kommer ni hitta recepten på maten som finns som inspiration i tidningen 100% Östersund.

RSS 2.0