Ingefärsmarinerad fläskytterfilé med potatisgratäng

 

Krämig potatisgratäng

När jag gick kockutbildningen fick jag lära mig att koka potatisen innan jag blandade till en gratäng. Ett mycket fiffigt sätt för att kunna känna om kryddningen blir bra. Sen tycker jag att den blir så där härligt krämig som man vill att en potatisgratäng skall vara.

Kom bara ihåg att inte koka på för hög värme och att röra ofta så det inte bränns vid.

Den Ingefärsmarinerade fläskytterfilén är riktigt god till. Den fungerar utmärkt att ha som en bufférätt för den som har sådana åtaganden så här i avslutningstider. Går även att göra med fläskfilé el kycklingfilé.

 

Ingefärsmarinerad fläskytterfilé med potatisgratäng

4-6 pers

1 fläskytterfilé

½ - 1 tsk pepparmix

2 msk sesamfrö

Gnid in filén runt om med kryddor och bryn den i het panna.

Lägg över i ugnsform, ca 1 timme på 150 grader. Den skall bli 72 grader i innertemp.

Slå in i folie och låt svalna i kyl.

Skär i tunna skivor när den kallnat och marinera i ca 1 dygn.

 

Marinad

¾ dl oliv - el rapsolja

¾ msk soja

¾ msk balsamvinäger

1 pressad vitlöksklyfta

1 – 2 krm pepparmix

1 msk mango chutney

Vispa ihop allt och häll över köttet.

 

Potatisgratäng

ca 10 pers

 

2 kg mjölig potatis  t.ex. King Edward 


5 dl mjölk (3 %) 


5 dl vispgrädde 


1 st finhackad lök

2 st finhackade vitlöksklyftor


1 msk salt 


2 tsk timjan

1-2 dl riven ost, gärna Storsjö Svart

50 g smör

 

Värm ugnen till 240 grader.

Skala potatis och skär den i centimetertjocka skivor.

 Lägg i en stor kastrull med mjölk, grädde, lök, vitlök, timjan och salt.

Låt koka upp och sen sjuda eller småkoka tills potatisen är nästan mjuk.

Rör om ofta.

Smöra en ugnsform (ungefär 37 x 30 cm). Häll ner potatiskoket i den och blanda ner riven ost.

Klicka på resten av smöret och gratinera i ugnen i 15 minuter eller tills din potatisgratäng börjar bubbla och har fått fin färg.

Ta gratängen ur ugnen, låt stå i 10 – 15 minuter innan den serveras.

Purjolökssoppa med morot och ingefära

 

Purjolökssoppa med Morot & Ingefära

4 morötter i slantar

1 purjolök i strimlor

2 pressade vitlöksklyftor

2 msk smör

1,2 l grönsaksbuljong

2,5 dl grädde

2 msk riven ingefära

Salt & Peppar

 

Fräs strimlad purjolök, morötter och vitlök i smör.

Häll över buljong, grädde och låt puttra 10-15 minuter.

Smaksätt med ingefära, S &P.

Låt Er Väl Smaka!

Pestolax med tagliatelle

Pestolax med tagliatelle

4 port

600 g lax i bitar

ca 4 dl grädde

1 hackade schalottenlökar el 1 purjolök

2-4 msk pesto

S & P

300 g tagliatelle

 

Fräs löken i djup panna och tillsätt grädden. Koka ihop till ca halva mängden återstår och vänd ner lax och pesto. Salta och peppra efter smak. Koka upp och låt gå tills laxen är klar. Vänd ner den varma nykokta pastan alt. servera den bredvid. Servera med bröd i djupa tallrikar.

Mangokyckling med jasminris

Mangokyckling med jasminris 
8 vuxenport

 

8 kycklingfileér brynes och läggs över i gryta.

Kokas 15 minuter tillsammans med

4 dl vatten

2 köttbuljongtärningar

3 msk soya

1-3 tsk sambal oelek (om man inte är van stark mat så minska mängden till hälften)

Hit kan man förbereda dan före om man vill.

 

Värm grytan ca 5 min(om du förberett), eller om du gör allt i ett svep, så rör du ner

3 msk mango chutney

5 dl creme fraiche

lite tärnad mango, färsk el fryst

och låt gå varmt innan servering.

 

Idag blev det jasminris till. Annars är det gott med pressad potatis, det har vi ätit förut till den här rätten:)

Nässelsoppa till lunch med kokta ägghalvor

Nässelsoppa till lunch med kokta ägghalvor

4 port

1 st gul lök
1 st vitlöksklyfta
smör, till stekning
1 l grönsaksbuljong
1 l nässlor eller späd bladspenat
salt och peppar
2 msk pesto 

Till servering

3 st kokta ägg i halvor

Garnering

färsk timjan, repad 

 

Hacka lök och vitlök. Fräs den i smör utan att den tar färg.

Häll på buljongen och låt koka upp.

Vänd ner nässlorna eller spenaten.

Koka upp igen.

Mixa soppan slät.

Smaka av med pesto, salt och peppar.

 

Servera med en ägghalva och timjan samt ett gott bröd.

Kroppkakor med knaperstekt bacon och lingonsylt

Kroppkakor med knaperstekt bacon och lingonsylt

4 port

500 g potatis
2.5 dl vetemjöl
1 st ägg
100 g rimmat fläsk
1 st gul lök
1 tsk malen kryddpeppar
salt
peppar
lingon, till servering
smör, till servering 

Koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Skala och pressa den.

Blanda potatispresset snabbt med mjöl, ägg och kryddor.

Skala och finhacka löken och tärna fläsket. Stek det tillsammans.

Forma bollar av potatissmeten, tryck i lök och fläsk och slut igen.

Koka i 5-6 minuter i lättsaltat vatten. Kroppkakorna är klara när de flyter upp till ytan.

Servera med lingon och smör.

 

Vill man så kan man som jag ibland köpa färdiga på affären, de tar ca 20 minuter att koka:)

Fish ´n Chips

Fish ´n chips

Här är ett recept av Marcus Samuelsson:

600 g filé av vit fast fisk, skuren i 12 jämnstora bitar (t ex torsk, kolja eller gös) 


4 bakpotatisar, skalade

Frityrsmet:

1 tsk bakpulver 


1 msk maizena 


2 dl vetemjöl 


saften av två limefrukter 


1 dl öl 


2 dillkvistar 


salt och peppar 


3 dl olja till fritering 


tidningspapper till serveringen

 

Blanda nästan allt vetemjöl (ta undan lite att vända fiskbitarna i), maizena och bakpulver i en skål.

Finhacka dillen och blanda med öl och limesaft.

Häll försiktigt ner ölblandningen i mjölblandningen. Salta och peppra. Rör om och låt svälla i 20 minuter innan fritering.

Skär potatisarna på längden i jämna, centimetertjocka skivor och sen till 1/2 centimeter tjocka stavar.

Hetta upp oljan till 160 grader i en kastrull med höga kanter.

Vänd varje fiskbit först i mjöl och sedan i smeten. Fritera dem gyllenbruna, cirka 5-7 minuter.

Upprepa samma procedur med potatisen.

Servera, helst i en strut av tidningspapper, tillsammans med aioli och citron.

 

Eller så gör ni en vardags-Svensson variant med stekta fiskpinnar, ugnsbakade strips eller klyftpotatis med remouladsås.

Det gjorde jag så här på en onsdag.

Men gör er besväret att linda pappersstrutar för det blir mycket roligare att äta dåJ

Spagetti Carbonara

Med hönor som värper och värper och värper just nu så gäller det att använda ägg så ofta som möjligt:)

Spagetti Carbonara tycker alla i familjen om så dagens middag blev just det.

Recept?!

Kokt spagetti

Knaperstekta bacon

Äggula (mina barn tar även vitan...smaksak)

Mycket riven Parmesan

Nymalen svartpeppar

ev en klick creme fraiche el en skvätt grädde

Gegga ihop alltsammans:) Det syns inte riktigt här men gulan på en äggula från egna höns är GUL, vilket inte köpeägg är...wonder why?! 

Som alltid med spagetti så måste man ju leka Lady & Lufsen:)

Svampsoppa med morotsbröd

För ett tag sedan bjöd jag "mina" barn på jobbet på Svampsoppa eller Skogsmussoppa som jag brukar kalla den.

Jag fräser hackad gul lök och vitlök innan jag öser i kvartade champinjoner. Fräs dem till det mesta av vätskan försvunnit tillbaka in i dem. 

Fyll på med vatten och buljong och låt koka en kort stund. Mixa den hyfsat slät och skeppa i grädde och soja. Smaka av med vitpeppar och salt.

Fick gott betyg av barnen som kom in på kontoret och berömde maten. Sen ser man det på att skålarna kommer tillbaka in i köket tomma! Me likey!!

Kommer ingen fler bild, mixad svampsoppa har ju en rätt trist färg så vi njuter av den ovan istället.

Limekyckling med rotsaker och limesås

Limekyckling med rotsaker och limesås

4 port

1 kg kycklingfilé

2 vitlöksklyftor

S & P

smör

 

Marinad

0,5 dl olivolja

0,5 dl balsamvinäger

0,5 dl ljus sirap

1 tsk salt

2 krm peppar

1 lime skal+saft

 

Gnid in filéerna med krossad vitlök, krydda och bryn runt om i smör. Stek klart i ugn, 175 grader i ca 20 min. Skiva i tunna skivor, och häll marinaden över. Servera kycklingen ljummen tillsammans med:

 

Rostade rotsaker

Idag hade vi potatis som barnen plockat, rödbetor(därav den härliga rosa färgen), morötter, palsternacka och haricot verts, som jag blandade runt med olja, vitlök, S & P, mycket timjan. Ca 45 min 225 grader.

 

Limesås

turkisk yougurt

lime skal+saft

honung

S & P

lite vitlökspulver

Blanda och smaka av.

 

Receptet har jag fått av familjen Winsö.

Plättar med vaniljglass & sockerrörda hallon

 

Lätt som en plätt

Ja, faktiskt så är det lätt att steka plättar. Mycket lättare än att vända pannkakor om ni frågar mig. Ingredienserna har man i princip alltid hemma. Hos oss svämmar det nästan över med ägg just nu då våra hönor är högproduktiva. Vad passar då bättre än små härliga plättar?!

Vaniljglass är gott till, liksom fjolårets sommarhallon. Upptinade ihoprörda med lite strösocker.

Längtar allt lite tills det är dags att ge sig ut i hallonsnåren igen. Här myser Måns och jag tillsammans när vi har vila i bärplockningen:)

Tycker man inte att det är matigt nog så ät en soppa före.

Här på bloggen hittar ni massor av sopprecept.

Plättar med vaniljglass & sockerrörda hallon

Ca 50 st

2 ½ dl vetemjöl

½ tsk salt

6 dl mjölk

4 ägg

3 msk smält smör

Blanda mjöl och salt i en bunke. Tillsätt hälften av mjölken och vispa tills smeten är utan klumpar.

Häll sedan i resten av mjölken och knäck i äggen.

Rör ner det smälta smöret och blanda ordentligt.

 

Hetta upp plättlagen, lägg ev i en klick smör.

Häll i smet i laggen och vrid ner värmen något. När ytan blivit matt är det dags att vända och steka gyllenbrun på andra sidan.

Upprepa tills smeten tar slut. Rör om i bunken mellan varven så inte mjölet sjunker till botten.

Servera eftersom till dem som skall äta eller håll varmt på fat.

Pasta med Kasslersås

Pasta med kasslersås

Gör en Bechamelsås(ca 5-7 port):

100 g smör

1 dl mjöl

1 l mjölk

S & P

Fräs mjölet i smöret tills det är ljusbrunt, tillsätt mjölken lite i taget under omrörning. Låt såsen koka på medelvärme under omrörning i minst fem minuter(så mjölsmaken försvinner). Smaksätt.

Därefter rev jag i ca 2-3 dl VÄSTERBOTTENOST.

Skär röd paprika och kassler i små bitar och låt gå varm i såsen.

Servera kokt pasta till.

Morsdagstorsk med curry & pressad Blå congo

Morsdagstorsk med curry & pressad Blå congo (fick dessvärre inte tag på det idag så det blev helt vanlig kokt potatis och det funkar oxå)

 

6 pers

2 krispiga äpplen i små tärningar

2 finhackade gula lökar

4 tsk curry

1 tsk gurkmeja

smör

2 fiskbuljongtärningar

2 ½ dl vatten

5 dl creme fraiche

nymalen svartpeppar

ev salt

 

Bryn lök och äpple mjuka i smöret tillsammans med curry och gurkmeja.

Tillsätt vatten, buljongtärningar och creme fraiche. Låt puttra några minuter.

Lägg i fisken och puttra ytterligare 5-7 minuter.

 

Servera tillsammans med kokt pressad Blå congo och en god blandsallad.

Spenat- & Fetaostpaj

Spenat- & Fetaostpaj

Pajdeg

125 g smör

3 dl mjöl

2 msk vatten

 

Blanda och förgrädda ca 15-20 min i 200 grader.

 

Lägg 350 g tinad spenat i durkslag och pressa ur vattnet.

 

Stek 2 gula hackade lökar och 2 vitlöksklyftor mjuka.

Blanda ner:

200 g fetaost

1 1/2 dl riven ost

1/2 tsk salt

sv peppar

riven muskotnöt

2 dl grädde

och till slut spenaten.

Låt allt puttra en stund innan ni häller över det i pajskalet. Dekorera med svarta oliver/minitomater.

Grädda i ca 20 minuter el tills allt "stannat".

Fiskpanna med räkor och pressad potatis

Fiskpanna med räkor

6 port

 

6-8 potatisar

400 g torskilé, hoki el sej

3 stjälkar selleri (jag är inte så förtjust i selleri så jag valde att ta purjolök istället)

½ tsk salt

½ krm kajennpeppar

1 brk räkor i lake, ca 180 g

1 dl lätt creme fraiche

 

Skala och koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten.

Skär fisken i mindre bitar. Skölj och finstrimla sellerin/ purjon. Lägg den i botten på en traktörpanna eller ugnsform.

Krydda med salt och peppar. Låt räkorna rinna av men spara spadet. Blanda spadet med creme fraichen. Häll såsen över fisk och grönsaker.

Låt koka under lock (i ugn längre tid) 6-8 minuter. Strö räkorna över fisken. Låt potatisen rinna av och pressa den gärna genom en potatispress.

Servera fiskpannan med potatisen, sallad och bröd.

Köttfärslimpa med rostade potatisklyftor

 

Mysprat med tonåringen

En dag var det Olles tur att hjälpa till med middagen hemma. Då fick jag både hjälp att fixa till god mat och en stund för lite prat och sällskap. 16-åringar tillbringar annars den mesta tiden vid tvn el datorn, och pratar inte i onödan…. Men när man lagar mat tillsammas så brukar det oftast bli en mysig stund med prat om ditt och datt.

Vi gjorde:

Köttfärslimpa med rostade potatisklyftor

6 – 8 port

2 kg köttfärs

1 gul hackad fräst lök

2 pressade vitlöksklyftor

1/2 brk medium tacosås

2 nävar "random" hackade gröna oliver

(random betyder typ på måfå, har jag fått lära mig av ynglingarna i familjen, alltså slarvigt hackat..)

5 små ägg från våra dvärghönor (2-3 vanliga)

S & P

2-3 potatisar per person

 

Knåda ihop allt och forma till en limpa. Lägg i en långpanna som du innan har hällt ca 1/2 dl olivolja i och mojsat runt potatisklyftorna tillsammans med lite peppar och flingsalt.

 Fös undan potäterna så ni kan lägga limpan i mitten och swisch in i ugen på 225 grader i ca 45 minuter.

 

Servera gärna tillsammans med en god Rödkålssallad

1/2 litet rödkålshufvud strimlas i matberedare el med osthyvel

ca 2-3 dl creme fraiche

lite vitlökspulver

lite NaturVegeta, en god allkrydda som numer finns utan smakförstärkare

 

Blanda crème fraiche och kryddor innan du blandar ner kålen.

 

Vi ställde även fram olika burkar med tacosåser så man fick välja den styrka man ville.

 

Ps. Det mysiga matpratet funkar även på 13-, 10-, 4-åringar och goda vänner

 

Smaklig spis!

Snabba Kycklinggrytan med matvete

Snabba kycklinggrytan

4 portioner

 

4 kycklingfileér i lagom stora bitar

2 brk kokosmjölk

ca 2 msk mango chutney

ca 2 tsk flytande honung

2 hönsbuljongtärning

S & P

ca 4 cm riven färsk ingefära

ca 400 g wokgrönsaker

 

Bryn kycklingen i gryta, häll i kokosmjölk och koka i ca 15 min tillsammans med resten av ingredienserna. Grönsakernakan med fördel tillsättas när ca 5 min återstår så att de behåller lite stuns.

Servera tillsammans med pasta, matvete, bulgur el couscous.

 

Receptet har jag fått av familjen Lindblom

Torskgryta med vitlökscreme

 

Torskgryta med vitlökscreme

4 port

 

800 g torsk

600 g potatis i tärningar/klyftor

1-2 slantade morötter

1 hackad vitlöksklyfta

1 röd paprika i bitar

1 msk olivolja

1/2 tsk curry

1 tsk salt

500 g krossade tomater

2 msk fiskfond

3 dl vatten

 

Fräs alla grönsaker oljan, krydda med curry,timjan och salt. Tillsätt vatten, fond och tomatkross. Låt koka ca 20 minuter. Skär fisken i biter och koka med i 5-8 minuter.

Klicka på lite Vitlökscreme(creme fraiche, vitlök, S & P) när du lagt upp på tallriken. Servera gärna Foccacia till.

Lins- & Blomkålssoppa

 

Lins- & Blomkålssoppa med chili & ingefära

4-6 port

1 gul lök

2 potatisar

½ finhackad röd chili

1 msk färsk hackad ingefära

2 msk rapsolja

2 grönsaksbuljongtärningar

12 dl vatten

2 dl röda linser

3 dl krämig kokosmjölk

3 dl blomkålbuketter

salt

peppar

Fräs hackad gul lök och tärnad potatis tillsammans med chili och ingefära i en gryta med rapsolja tills löken är blank.

Tillsätt buljongtärningar, vatten och linser. Koka soppan under lock i ca 20 minuter. Mixa soppan slät med mixerstav.

Tillsätt kokosmjölk och blomkål och sjud soppan ett par minuter så att blomkålen blir lättkokt.

Smaka av med salt och peppar.

Strö över hackad orange paprika vid servering.

Köttbullar och stuvade makaroner

Glömde ta en bild på köttbullarna och makaronerna när jag gjorde dom så ni får hålla tillgodo med en korv å makaroner-bild:)

Stora Makaronidagen är när vi och kusinerna äter mommas stuvade makaroner och korv tillsammans:)

Mamma/Momma kokar sina makaroner i mjölk, lite grädde och smör länge och kryddar med salt, peppar lite socker och riven muskotnöt.

Själv så brukar jag fuska och koka i vatten och så gör jag en god redning på sidan om (kryddar med samma kryddor som mamma) som jag blandar ner de färdigkokta mackisarna i....inte lika gott som mammas dock.

Tänk att mammas mat alltid är godast! Hoppas mina barn kommer tycka det om något av det jag serverar dem   när de tänker tillbaka som vuxna.

Har äntligen fått ta del av svärmors recept på köttbullar! Fast när jag läser receptet så tänker jag att det kan inte vara köttbullarna i sig som är så goda, för dom innehåller inget märkvärdigt.

Eller så är det det som gör att de blir så goda, rena enkla smaker. Eller så är det såsen, och den har jag inte fått recept på än...

Som alltid så gör ju jag en större mängd än de flesta och använder mig då av sprits och plåtar. Men även om man bara gör en mindre sats så är det så simpelt med ugnsvarianten eftersom jag då inte måste passa lika mycket och det blir betydligt mycket mindre stekos.

Well...här kommer receptet:

1 kg köttfärs (el 600 älg och 400 fläsk)

1 dl havregryn

2 dl vatten

1 msk salt

1 tsk svartpeppar

Låt grynen svälla en stund med vattnet och blanda sen ner färs och kryddor.

Rulla bullar och stek i panna eller testa min variant med sprits och switsch in i ugnen.

Å här är en bild på köttbullarna fast med potatis och sås.
Ni får tänka er en mix av de här två bilderna:)
Lycka Till!

Fisk med gräslök- & senapssås och kokt potatis

Fisk med gräslöks- och senapssås

2-4 port

 

1 pkt torsk skuren i tärningar

1 dl creme fraiche

2 dl gräddfil

1 msk fransk senap

1 fiskbuljongtärning

gräslök

1 dl vitt vin

 

Koka upp creme fraiche, rör ner gräddfil, buljongtärning, senap och gräslök. Koka upp ynder omrörning tills tärningen är upplöst. Skvätt i vinet, lägg ner fisken och låt gå tills fisken äv genom kokt. Rör om försiktigt.

Jag valde att servera med kokt potatis.

 

Vi åt även den här salladen:

4 dl kokta, avrunna bönor, valfri sort

1 gul lök, finhackad

1 hackad paprika

4 tomater i bitar

 

Dressing:

1 dl rapsolja

2 tsk balsamvinäger

1 tsk chilipulver

1 msk chilisås

1 msk tomatpuré

1-2 pressade vitlöksklyftor

1 tsk råsocker

2 tsk timjan

2 tsk oregano

1 tsk örtsalt

krossad svartpeppar

1/2 dl vatten

 

Blanda och låt dra en stund innan servering.

 

Palsternackssoppa med rostad sötpotatis & knaperstekt bacon

Tänk att sånt här kan reta gallfeber på mig! Hur kan man plasta in en och en palsternacka???!!! Har det med hållbarhet att göra...tveksamt. Det tar massor av minuter att ta bort all plast och tänk allt jobb för att plasta in dem...och allt jobb att göra all plast...och all onödig miljöförstöring i samband med det...MORR!

Ok, till dagens recept och lunchen vi åt på GK.

Palsternackssoppa 

4 port

550 g palsternacka

120 g potatis

80 g gul lök

1 vitlöksklyfta

1 msk olivolja

5 dl vatten

5 cl vispgrädde

1 msk vitvinsvinäger

salt 

svartpeppar

Skala och skär ner palsternacka, potatis, gul lök och vitlök i bitar. Fräs i oljan. Tillsätt vatten och koka tills rotfrukterna är mjuka. Häll i grädde, koka upp och mixa sedan till en slät soppa.

Smaka av med vinäger, salt och peppar.

Rostad sötpotatis 

160 g sötpotatis

1 msk olivolja

salt

svartpeppar

Skala och tärna sötpotatisen. Blanda den med olja och kryddor. 

Kör i ugn på 180 grader i ca 10 minuter. 

Stek samtidigt baconbitar så de blir härligt knapriga.

När jag dukade fram lunchen så lade jag en sötpotatis på varje bord för att barnen skulle få se hur en sådan ser ut, storlek, färg, tyngd, doft....man får in mycket i en sådan matstund:)

Av en kollega fick jag betyget: "Vilken fin och god rätt. Det här skulle jag absolut kunna beställa på en restaurang".

Medan jag av några barn fick: "Det var bara sådär och för någon passade inte dennes smak" :) 

Prova gärna och berätta vad ni tyckte! Åsså lyssnar ni på den här!

Dijonkyckling med apelsin & pasta

(bilden är lånad från coop.se)
Dijonkyckling med apelsin & pasta

4 port
600 g kycklingfileér
4 msk dijonsenapsmör till stekning
saft av 1/2 apelsin
2 1/2 dl matgrädde
S & P
1 röd paprika
1 gul paprika
1 purjolök
paprikapulver
 
färsk tagliatelle
 
Gnid in kycklingen i senapen och bryn i smöret. Slå på apelsinsaft och grädde.
Sjud under lock på svag värme i 10-15 minuter.
Strimla paprikor och purjolök.
Koka färsk tagliatelle tillsammans med paprika och purjolök.
Lägg upp direkt på tallrik tillsammans med kyckligen.
Pudra över paprikapulver. NJUT!

Afrikansk gryta

 

Mycket smak

Den här veckan bjuder jag på en vegetarisk gryta som passar bra till lunch på helgen. Många av oss tillbringar säkert flera timmar ute på gården med en kratta i handen och då känns det bra att snabbt kunna sno ihop en god lunch.

Vill man att det skall gå extra snabbt, så förbered genom att skära upp grönsakerna redan när frukostbestyren är igång. Lägg i burkar i kylen tills det är dags att tillaga.

 

Afrikansk Gryta

4 port

 

2 rödlökar

1-2 sötpotatisar

2-3 selleristjälkar

1 squash

2 msk olja

4 dl vatten

1 burk hela tomater (à 400 g)

1-1 1/2 tsk salt

1 tsk gurkmeja

1 tsk timjan

1/2 tsk kummin

1 krm kanel

1/2-1 krm chilipeppar

1 dl makaroner

1 burk kikärter (à 400 g)

 

persilja

bröd

 

Skala rödlökar och sötpotatisar. Hacka löken. Skär sötpotatisen i tärningar. Skölj och strimla selleristjälkar och squash.

Värm olja i en gryta. Fräs det gröna några minuter.

Häll på vatten och hela tomater.

Smaksätt med salt, gurkmeja, timjan, kummin, kanel och chilipeppar.

Koka upp.

Lägg i makaroner och låt grytan koka ca 10 minuter.

Tillsätt kikärter utan spad och koka några minuter.

Servera med hackad persilja och bröd att suga upp spadet med.

 

Ha koll på makaronernas koktid så de inte blir överkokta. Eller skippa dem helt. Som alltid så smaka av ofta för att känna av hur mycket kryddor som passar just din smak.

Fåraherdens Paj

Fåraherdens Paj 

eller Shepherds Pie som den heter i original är väldigt gott. Varianter finns det gott om men den här har jag testat några gånger.

4 pers

600 nykokt mjölig potatis

50 g riven stark ost

 

Köttfärsröra:

300 g nötfärs

2 gula finhackade lökar

1 msk rapsolja

2 tärnade paprikor

100 g skivade champinjoner

Fräs allt ovan i oljan.

 

Häll på:

1 msk ströbuljong el fond

1 dl chilisås

1 dl vatten

1 msk pepparmix el svartpeppar

och låt småputtra på svag värme i ca 10 minuter.

 

Häll köttfärsröran i smord ugnsform, lägg på pressad potatis som ett täcke och riv på ost.

Gratinera mitt i ugn ca 15 minuter.

Torsk Stroganoff

Torsk Stroganoff  

4 port

500-600 Krav Torsk

salt

 

Sås:

1 finhackad gul lök

1 msk smör

3 msk tomatpuré

1 tsk paprikapulver

1 tsk svensk senap

3 dl creme fraiche

nymalen svartpeppar

1 tsk pressad citron

1 tsk japansk soja

ca 1/2 tsk salt

2 msk finhackad persilja till dekoration

 

Tina fisken och låt den stå och dra med saltet i ca 5-10 minuter.

Sätt sedan in formen i ugnen på 150 grader i 20-25 minuter.

Under tiden så steker du löken i smör tills den blivit mjuk. Tillsätt tomatpuré och paprika, fräs ytterligare någon minut.

Häll i senap och creme fraiche. Smaka av med svartpeppar och citron. Ställ undan såsen så länge.

När fisken är klar tar du ut formen och häller av ev spad.

Värm såsen och häll över fisken, kör ev i ugnen om det behövs.

Strö över persiljan och servera tillsammans med ris eller kokt potatis.

Mycket mumsigt!

Indisk köttfärssås med curry och spagetti

Indisk köttfärssås med curry och spagetti 

4 pers

600 g nötfärs

2 morötter i små tärningar

1 stor finhackad gul lök

200 g strimlad vitkål

1 urkärnad och finhackad chilifrukt

1 köttbuljongtärning

1 1/2 tsk curry

1 tsk kanel

3 torkade limeblad

1 brk kokosmjölk

2 dl vatten

olja 

salt

peppar

Fräs grönsakerna tillsammans med smulad buljongtärning och kryddorna i 1 msk olja. Lägg över allt i en stor kastrull. Stek färsen i 1 msk olja och lägg över i kastrullen med grönsakerna.

Tillsätt kokosmjölk och vatten. Låt småkoka 15-20 minuter under lock. Krydda med 1/2 tsk salt och 2 krm peppar.

Servera med valfri spagetti och grönsaker.

Middag åt det grekiska hållet

Igår hittade jag en låda färdig köttfärssås i frysen. Perfekt eftersom jag längtat efter köttfärspaj. Rev i lite ost och kryddade med oregano. 
Pajdeg:
2 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
125 g smör
3 msk vatten
Kör allt i matberedare till en dag. Tryck ut i form och förgrädda i ca 15 minuter på 200 grader.
Lite enkel dekoration i form av oliver och tomater. 
Sen har jag ju varit sugen på Greksallad varje söndagkväll när jag tittar på "Mästarnas Mästare", där dom äter god sallad och...
...tzatziki! 
Mumma! 
Paj som blir över brukar jag frysa in i portionsformar, så går det ta fram när det behövs en matlåda. 
En väldigt god middag blev det hos oss idag:) 

Äppelkaka med havre-crumble

Egentligen ett recept på muffins, men jag hällde smeten i en liten långpanna och det funkade jättebra!
Äppelkaka 
100 g smält smör
2 ägg
7 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
3 tsk bakpulver
1 1/2 msk kardemumma
3 dl mjölk, helst 3 %
2-3 äpplen
Sätt ugnen på 180 grader.
Vispa ägg och socker pösigt. Blanda de torra ingredienserna och rör ner dem växelvis med mjölken.
Rör till en slät smet. Tillsätt smöret och blanda väl.
Häll smeten i ugnsform (eller i muffinsformar) med bakplåtspapper.
Tärna eller skiva äpplen och strö över (tryck ner i muffinsar).
 
Havre-crumble
75 g smält smör
1 dl socker
1 1/2 dl havregryn
1 msk kanel
1/2 dl vetemjöl
Blanda allt till en smuldeg och fördela på kakan/muffinsen.
Grädda mitt i ugn i ca 20 - 25 minuter.

Hallonsmoothies

Hallonsmoothies

4-6 port

ca 6 dl vaniljyoghurt

2-3 dl mjölk

ca 5 dl djupfrysta hallon

 

Mixa med mixerstav el i mixer/blender.

Mängden mjölk och yoghurt beror på hur tjock man vill ha den och hur stora portioner det skall vara. Våra små glas var för små, för de var renskrapade:)

Vi dekorerade med frysta lingon från Borgvattnet!

Choklad- & Lingonpaj

 

Kanske har ni fått det här sagolikt goda receptet på Chokladkolapaj med lingon från Bällstaskogen förut?!

100 g smör

1/2 dl strösocker

2 dl havregryn

1 1/2 dl vetemjöl

 

Sätt ugnen på 200 grader.

Smält smöret i en kastrull, tillsätt socker, havregryn och mjöl. Rör ihop till en deg och tryck ut i form med löstagbar botten, ca 24 cm. Förgrädda i mitten av ugnen 8/10 minuter tills den har fin färg. Låt svalna.

 

1 1/2 dl vispgrädde

50 g smör

1 1/2 dl ljus sirap

200 g mörk choklad, minst 40 % kakaohalt

1 1/2 dl lingon

 

Koka upp grädde, smör och sirap i en kastrull, koka på svag värme i ca 10 minuter. Ta kastrullen från värmen, bryt i chokladen och ställ tillbaka på eftervärme. Rör tills chokladen smält och är riktigt slät och blank. Häll smeten i pajskalet och strö över lingonen. Ställ i kylen att stelna minst 5 timmar, gärna över natten. Servera med grädde.

 

Det här är den ultimata kakan att göra när man skall servera många. Går att göra i förväg, den är supergod och den är mäktig, alltså räcker den till många.

Vi var sex stycken som tog en normalstor bit och det var mer än halva kvar.

Receptet kommer från Sandra.

Mumsiga Kladdkakan

Här får ni receptet på kanske den godaste kladdkaka jag någonsin smakat! Receptet har jag haft i min ägo i flera år men aldrig gjort den...tur att jag gjorde den idag så jag inte väntade i flera år till! Tror att jag fått det av min kollega Marie:)
Lyssna på den här medan och bli Happy, för det blir man ju av en god kaka!
Here we go!
4 ägg, jag tog 6 st små från våra dvärghöns
6 dl socker
1 msk vaniljsocker
1 tsk salt
6 msk kakao
3 dl vetemjöl
200 g smält smör
Rör ihop ägg och socker.
Tillsätt resten av ingredienserna och rör samman allt till en jämn smet.
Häll i smord och bröad liten långpanna.
Grädda i 25 minuter på 175 grader.
Till glasyr behövs:
150 g smör
3 tsk vetemjöl
3 - 4 msk kakao
6 msk socker = nästan 1 dl
3 dl vispgrädde
Koka allt i några minuter.
Bred över kakan när den kallnat helt. Låt glasyren stelna lite innan du skär upp kakan.
Som dekoration idag valde jag torkade ringblomsblad, som ju går att äta:)
 
Som ni märker så är det här alltså ingen kaka att välja om man tänker på baddräktssäsongen som närmar sig med stormsteg...men livet vore ju inte värt att leva om man inte får äta en supersmarrig kladdkaka mellan varven, eller hur?!

hundraprocentrecept.blogg.se

Här kommer ni hitta recepten på maten som finns som inspiration i tidningen 100% Östersund.

RSS 2.0