Nötchokladrutor

Nötchokladrutor 
1 1/4 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
100 g smör
1 1/2 dl socker
1 ägg
2 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
Blanda mjölet med bakpulvret.
Rör matfett och socker pösigt. Tillsätt ägget och sikta i kakao och vaniljsockret. Rör i mjölblandningen. Bred ut smeten på ett smort (oops, det glömde jag men det gick bra ändå) bakplåtspapper i liten långpanna.
Garnering 
1 1/2 dl hasselnötter och sötmandel
Grovhacka nötterna och strö över kakan.
Grädda genast mitt i ugnen ca 15 minuter.
Skär kakan i rutor medan den ännu är varm.
En gammal hederlig supergod kaka som man glömmer bort. Jag kom på att jag skulle baka den bara för att jag såg den på "Kupan"när vi var där och fikade härom dagen. 
Ps. Har ni inte fikat på "Kupans" secondhand så gör det! En stor, god räkmacka 40:-!!!!! Den kostar det dubbla på stans "inne"cafeér och är inte nåt godare där. Och så vet man att här går pengarna, åtminstone en del av pengen, till välgörande ändamål, det är fint:)
Fick smarra kakan när en kär gammal barndomsvän kom på besök idag.
Blev en chokladchock! Orkade inte ens äta upp som små stackars kakorna...Måste definitivt baka några kakor utan choklad också till jul:)

Honung - & Ingefärslax med Olivbulgur

Hittade ett recept på fiskpaketet jag köpte idag. Gjorde om det lite, tog fetaost istället för chevre för att vara säker på att barnen skulle äta den:)
Honung - & Ingefärslax med Olivbulgur 
4 port
4 bitar lax
1 bit finriven ingefära, ca 20 g
2 tsk honung
1 tsk salt
100 g fetaost (eller chevre om man tycker om det)
Blanda ingefära, honung och salt. Bred ut det på laxen som du lagt i smord ugnsform. Smula över osten. Kör i ugn på 200 grader i ca 12 minuter.
 
3 dl bulgur kokas i 
6 dl hönsbuljong i antal minuter som står på förpackningen.
Hacka 4 salladslökar, el ca 2 dl purjolök som jag hade, och oliver.
Blanda ner det i den färdiga bulguren innan servering.
Servera tillsammans med Ajvarkål. 
Riv en liten bit vitkål och en rätt så stor morot.
Blanda ett par dl creme fraiche och ca 1 dl mild Ajvar Relish med ca 1 tsk Vegeta (smaka,smaka,smaka för att känna om det blir bra).
Blanda runt kål och morötter i röran så att allt blir ordentligt blandat. 
 
I familjen blev det delade meningar om hur gott eller inte det var. Det mesta beror på om man gillar ingefära eller inte. Jag älskar ingefära och tyckte det var så gott att jag absolut kan göra rätten igen.

Saffranskaka

Idag hjälpte Måns mig att baka en god Saffranskaka. Jag är ju fortfarande lindad om högerhanden och svag så vi hjälps åt så gott vi kan och det gick bra:)
Receptet heter i min pärm "Dagis-Mias Saffranskaka" och är ett recept som jag fick av Olles "dagis"- fröken för en sisådär 15 år sedan. Minst en gång per år gör jag den, och inte enbart till jul. Det är gott med saffran andra årstider också tycker jag.
2 ägg
1 1/2 dl socker
100 g smält smör
1 1/2 dl fil / gräddfil / kesella
2 påsar saffran
1 tsk kardemumma
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
russin
Vispa ägg och socker pösigt. Rör ner smör, fil, stött saffran och kardemumma.
Blanda och rör ner mjöl och bakpulver.
Smöra, bröa en form och lägg russin i botten(så hamnar de överst på kakan när den vänds).
Grädda nederst i ugn i 175 grader, ca 40 minuter.
Låt kakan svalna lätt innan den stjälps upp. Sikta florsocker över.
Månsson å jag drack te och mumsade ljummen saffranskaka tillsammans med pepparkakor.
Måste börja julmysa nu!

Enkel lunchmat

I ett par dagar har jag käkat en superenkel lunch som är jättegod!
Köpte en påse blandad sallad, olika kål och purjolök. Gott att steka i olivolja så den mjuknar. 
Stek sedan Halloumiskivor och servera tillsammans med rostade frön och creme fraiche.
Gott, nyttigt och enkelt!
 

After Eightkaka

After Eightkaka

100 gram smör
100 gram after eight-plattor
2 dl socker
2 ägg
2½ msk kakao
2½ dl vetemjöl
½ tsk bakpulver

En hel del saker kan man göra med vänster hand har jag upptäckt men inte allt. Här är det Isak som får hjälpa till för att sen få slicka smeten som blir kvar....kallas att muta sina ungdomar till umgänge;) och det är fullt lagligt!
Glasyr:

100 gram after eight-plattor 

Smält smöret och ta bort från värmen. Låt after eighten smälta ner i smöret. Vispa ihop ägg och socker. Tillsätt även smör/chokladblandningen i äggvispet och rör noga. Blanda samman mjöl, kakao och bakpulver, häll sedan ner i den andra smeten. Rör runt. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar botten (ca 21cm i diameter.) Grädda mitt i ugnen i 18-22 minuter i 175graders ugnsvärme. Ta ut kakan och lägg på after eight-plattorna. Stoppa in i ugnen i ca 5 minuter, tills mintgodisarna smälter. Ta ut ur ugnen och bred ut den smälta chokladen med en sked/kniv.
Låt svalna, allra helst över natten i kylskåp. Servera med vispad grädde, glass eller som den är. Vilket som är toppengott!
Jag skar kakan i 2 x 3 cm munsbitar. 

Indisk kycklinggryta med gult ris

Indiska smaker, spiskummin, koriander, ingefära, vitlök, kardemumma...
Receptet är från nyaste Mersmak - Coops medlemstidning.
Doftade jättegott i köket när vi lagade maten.
 
 
Det är ju inte självklart att alla gillar den här smakkombinationen. Hos oss var det delade meningar. Nån tycker verkligen inte om russin tex, men då får den personen pilla ur dem. Jag vill inte låta bli att laga olika smaker bara för att någon inte är så förtjust i den. Man ska ju träna sina smaklökar ett 20-tal gånger innan man lär sig gilla det man har svårt för, sägs det.
Mats och jag slogs iallafall som sista såsen och riset, mums!
 

Dumlechokladbollar

 
Eftersom att jag är "en-handad", kind of...så är det perfekt med bakkunniga barn som gärna hjälper till!
Pelle och jag gjorde Dumlechokladbollar till lördagsgotta idag. Vårt grundrecept på Chokladbollar hittar du här!
Sedan choppar du Dumlekolor i små bitar.
Och choppa, det kan jag inte med vänster hand kan jag säga:) 
Så Pelle choppade, rullade och tränade matte! Perfekt att träna matte när man bakar och lagar mat. Här blev det mest tvåans tabell eftersom vi dubblade receptet:)
Jag satt mest på en stol och vevade runt bollarna i kokos.
Voilà!! Supersmarr blev det!!!!

Nyopererad

Ja, mina vänner. Nu är jag nyopererad och jag tror att det kommer bli lite glest med inlägg här i några dagar innan handen börjar kännas ok. 
Har opererat Carpaltunneln så jag ska slippa domningar i handen, högerhanden. Och att köra pekfingervalsen med vänster tar tid!
Ni få läsa gammalt "prat" och gamla recept här så länge:)
Kram på er! 
 

Snäll Kycklingcurry

Här kommer ännu ett recept från boken "Kökshjältar".  En jättegod kycklingcurry.
Om man vill göra den lite mindre snäll så kör på med lite mer curry och kanske lite cayennepeppar.
Blunda och känn doften från lök som fräser runt i smör och curry! Kan inte bli annat än gottt!
Vill du ha lite bra musik medan du kockar så klicka in här och lyssna på Kelly Clarkson.
Servera Ädelostbroccoli till.
Mojjsa sönder ädelost tillsammans med creme fraiche. Krydda med salt och peppar. Yammie!!

Müslibullar

Vill ni baka ett gott bröd i helgen så testa det här!
Hör av er om texten är för liten så skickar jag den i skriven form:)
Smarriga, nybakta, varma och fluffiga!

Lammfrikadeller i tomatsås

Till fredagslunch idag så åt vi goda frikadeller på lamm. Jag hade aldrig testat det men det var gott. Tycker man inte om lammsmak, för den känns, så ta fläskfärs istället.
Simpla ingredienser + lite kärlek = GOTT!
Jag serverade pasta till. 
Receptet är taget ur den fantastiska kokboken "KÖKSHJÄLTAR" skrivna av Karolina Sparring och Jens Linder som jag faktiskt träffat och lagat mat tillsammans med:)  Foto är av bla Karin Alfredsson, Östersundstjej! Vill ni se det så klicka här! Ni som följt min blogg ett tag har säkert redan läst om det mötet.

Supergoda Brownien

Den här kakan är från ett recept på Coop. Jag fick smaka den på jobbet där en förälder hade bakat, sååå god den var! Ska se om vi får tid att baka den i helgen själva...
bilden är från Coops sida.
 
ca 25 bitar
man kan göra dem riktigt små då de är mäktiga MEN efter nån minut klarar man att ta en bit till, eller två!
  • 200 g smör
  • 4 dl strösocker
  • 3 dl kakao
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 tsk torkat pulverkaffe
  • 1 tsk bakpulver
  • 3 dl vetemjöl
  • 4 ägg

Glasyr

150 g mjölkchoklad i bitar

2 msk starkt kaffe

4 msk kakao

1,5 dl florsocker

100 g rumsvarmt smör

Topping

25 g hackad choklad

Gör så här:

Sätt ugnen på 150 grader.

Smält smör och socker tillsammans i en kastrull. Blanda ihop alla torra ingredienser i en bunke.

Häll ner smör- och sockerblandningen i de torra ingredienserna och vispa ihop. Tillsätt äggen och vispa till en jämn smet.

Häll smeten i en form med bakplåtspapper (25 x 30 cm) eller i en rund form (cirka 28 cm i diameter). Grädda kakan mitt i ugnen på 150° i 20 minuter. Ta ut kakan och låt den svalna i 30 minuter.

Glasyr

Smält chokladen till glasyren i ett vattenbad med kaffe och kakao. Vänd ner florsocker och smör i chokladen och blanda ihop till en jämn smet. Bred ut glasyren över den svala kakan och toppa med den hackade chokladen.

Topping

Låt kakan stå i 15 minuter innan servering så att glasyren hinner stelna.

Lycka till till både er och mig;)!

Lergrytebröd

Lägg lergrytan i blöt över natten. Olja in både neder- och överdel med tex olivolja.

Smula ner 50 g jäst i degblandare. Tillsätt 1/2 dl olivolja, 2 tsk salt och 5 dl fingervarmt vatten. Rör tills jästen lösts upp.

Ös ner ca 12 dl vetemjöl, ta inte i allt på en gång utan knåda degen först så ser du om det behövs allt. Degen skall vara lite kletig.

Låt jäsa i bunken i 1 timme.

Vänd ner degen i den inoljade grytan, strö över solrosfrön/pumpakärnor.

Lägg på locket och ställ in i kall ugn. Vrid på ugnen till 200 grader och låt gå i 1 timme.

Ta ur brödet ur grytan och låt kallna på galler under duk.

Duka upp det varma brödet med smör, ostar och... 
...en god Chili con Carne.

Saffransrutor med mandelmassa

Vill man som jag tjyyvstarta advent lite så går det så bra så, trots att det är en månad kvar:)
Väldigt god variant på lussebullar! Receptet är från en gammal "Hembakat"-tidning.

Halloweenkladdkaka

Den är mycket mäktig så en "tårta" räcker till många! 
 
Halloweenkladdkaka 
175 g smält smör
200 g Marabou mjölkchoklad - smältes ner i smöret
2 dl socker
2 1/2 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
2 ägg
1 dl salta jordnötter
Blanda ner allt i smör-&chokladblandningen. Rör om ordentligt och häll i smord ugnsform med löstagbar kant.
Grädda i ca 15-20 minuter på 200 grader.
Glasyr:
1 1/2 dl vispgrädde kokas upp. 
Blanda ner 150 g mörk choklad så det smälter och rör sist i 1 msk smör. Rör smeten blank.
Om man vill få en mildare glasyr (den med mörk choklad blir ganska stark och bitter) kan man smälta nougat och breda över. Strössla på lite jordnötter som dekoration.
Och vill man ha den så här halloweenig så kan man göra el köpa maränger och pensla på smält choklad till ögon och mun. Eller så gör man det på marshmallows.

hundraprocentrecept.blogg.se

Här kommer ni hitta recepten på maten som finns som inspiration i tidningen 100% Östersund.

RSS 2.0