Recept till mat på en 50-årsmiddag

Till förrätt gjorde jag en soppa på Svartkål. Det har jag varken använt tidigare eller ens sett, vad jag vet.
Men eftersom både savoykål och grönkål är gott så borde ju en blandning av dem båda bli bra?!
Tinas Svartkålssoppa 
(den här mängden räckte till 9 vuxna, 1 14-åring och 2 yngre barn + en lunchlåda, men då åt vi den ju bara som en förrätt)
2 hackade gula lökar
1/2 vitlök solo
smör 2 stånd svartkål
3 grönsaksbuljongtärningar
2 liter vatten
5 dl creme fraiche
salt
peppar
Vegeta
 
Fräs lök och kål i ganska mycket smör. Pressa i vitlöken efter en stund. Låt allt fräsa ca 10-15 minuter så lök och kål blir mjukt. Häll på vatten och buljongtärningar. Koka i 15 minuter. Mixa soppan så slät du vill ha den. Tillsätt creme fraiche och kryddor efter smak.
Servera gärna i koppar el muggar. 
Det gröna som ni ser på bordet är det som blev kvar av svartkålen efter att jag tagit det som gick att använda till soppan. Tyckte de så lite roliga ut så dom fick bli bordsdekorationer:)
Till fördrinken (het äppeljuice med päroncognac) serverade vi smördegssnurror med feta och spenat.
Kavla ut degen något. Bred på en blandning av mosad feta, avrunnen bladspenat och vitlök.
Rulla ihop från långsidan, skär i knappt 1 cm breda skivor. Platta till dem något, pensla med uppvispat ägg och strö på grovhackade pumpakärnor.
Grädda i 10-15 minuter på 225 grader. Ta ut dem när de fått fin färg och pöst upp sådär härligt. 
Vi hade även smetat färskost på grissinipinnar(smeta på halva så det går att hålla i den nertill) och så virade vi sagolikt god lufttorkad skinka från Brunkulla Gård runt dem. Åsså kunde man tugga på lite ölkorvar:)
Till varmrätt gjorde jag lax med purjolöksgrädde & koke peran.
Laxen lägger jag som ni ser i en smord ugnsform, kryddar med salt och citronpeppar. Lägg på hackad el skivad purjolök efter tycke och smak. Häll över mycket grädde och kör i ugnen tills fisken är färdig. Serverade tillsammans med min pizzasallad som ni hittar recept på här.
Till dessert blev det knapriga Maryland chocolate cookies i bitar/smulor, varvat med hemgjord äppelmos och vaniljkesella. Dekorerade med torkade ringblomsblad och härligt röda rönnbär.

Chili con carne

 
 
Chili con carne
4 port
 
500 g köttfärs 
2 hackade rödlökar
2 skalade och hackade vitlöksklyftor 
3 msk matolja 
2 tsk chilipulver 
2 tsk paprikapulver (jag gör ibland med tacokrydda bara, det är gott!)
500 g krossade tomater 
salt och svartpeppar 
tabasco 
2 tetror kokta bönor t ex kidney, vita eller svarta  (jag brukar blanda och även ta någon brk vitabönor med tomatsås, gärna chili)
 
Bryn köttfärs och lök i oljan, tillsätt kryddorna och fräs med dem ett tag.
Häll i krossade tomater och koka sakta i ca 10 minuter.
Häll av och skölj bönorna, tillsätt bönorna i köttfärsen, rör om och koka upp smaksätt med salt, peppar och ev. tabasco.
Servera med tortillabröd/ vanligt vitt bröd, inlagda jalapenos och gräddfil och grönsaker.

Uppehåll från 100 % i höst

Jag har fått många förfrågningar om varför jag inte har några inlägg med veckomatsedel i 100% tidningen nu.
Det beror på att jag inte kunde skriva hela hösten/terminen. Skall operera min karpaltunnel, hand-/handled, under senare delen av hösten och behöver då vila från alla tunga lyft.
Men om allt går enligt planerna så återkommer jag efter jul, på det nya året:)
Kommer ändå att lägga in recept här på bloggen när jag har något nytt att komma med, så fortsätt titta in för mer inspiration!
Ha en skön höst!
Tina
 
 

Rödbetsbiffar med morotstzatziki

I fredags gjorde jag en god veggorätt på jobbet - testa vettja!
Rödbetsbiffar med morotstzatziki
4 port
 
5 kokta rödbetor
1 rå potatis
1 gul lök
2-3 msk ströbröd
1 ägg
salt
peppar
vitlökspulver
1 msk smör
Mal rödbetor, potatis och lök eller kör det i mixer. Blanda med ströbröd, ägg, salt, peppar och vitlökspulver. 
Forma smeten till biffar. Stek i smör på medelvärme. Provstek en först och känn efter på kryddning och konsistens. Om smeten är för lös så tillsätt lite potatismjöl.
Morotstzatziki gör jag så här:
Finriv morötter, blanda med pressad vitlök, turkisk yoghurt/ creme fraiche, Vegeta, peppar och ev lite salt. Låt stå en stund så smakerna sätter sig:)
Servera biffarna med nykokt potatis, morotstzatziki och citrondressad grönsallad.
 

Grön lasagne

 
Grön lasagne 
6 vuxenportioner
 
ca 25 gröna lasagneplattor
3 finhackade gula lökar
2 vitlöksklyftor
2 msk smör
2 brk krossade tomater
1/2 dl tomatpuré
2 1/2 kall grönsaksbuljong
750 g Keso
1 msk basilika el oregano
3/4 dl vetemjöl
3 1/2 dl riven ost
 
Fräs löken i smör. Tillsätt tomater, tomatpuré, pressade vitlöksklyftor, kall grönsaksbuljong och Keso.
Koka upp alltsammans. Låt koka i 15 minuter tills såsen tjocknar. Red av såsen med mjölet utrört i lite vatten och koka ytterligare i 5 minuter.
Smaka av med basilika el oregano. 
Lägg lasagneplattorna i en smord ugnsform. Varva plattor med sås, börja med ett lager sås.
Avsluta det översta lagret med riven ost.
Kör i 200 grader i ca 40 minuter.
 
Ja, det var orginalreceptet....
...men så här gjorde jag:)
Jag fräste lök, vitlök mjukt och fyllde på med krossade tomater, tomatpuré, kryddor, buljongtärning och lät det puttra en sisådär 15-20 minuter.
Medan så blandade jag lite tinad, urkramad spenat med keson, en klick creme fraiche, S & P.
När tomatsåsen var god (alltid med en gnutta socker i!) så blandade jag ner den rivna osten däri.
Sedan varvade jag med plattor och körde i ugn tills allt var härligt göttigt!
 

Kålsoppa med rökt fläsk

Kålsoppa med rökt fläsk 
4 port
150 g rökt fläsk
2 rivna röda lökar
1 klyfta ( 2 dl) riven vitkål
4 rårivna potatisar
1,2 liter buljong
2 dl grädde
salt
peppar
 
Skär fläsket i tärningar och fräs i en gryta. Blanda i allt det rårivna och slå över buljongen. Salta och peppra. Lägg på lock och låt allt puttra i 10 minuter. Slå på grädden, smaka av med ev mer kryddor, låt bli hett och servera.

Morotsprovning

Häromdagen kom min finaste finaste mamma till jobbet med ett stort knippe morötter till barnen.
Vi hade bestämt att vi skulle ha en morotsprovning. Jag menar det finns ju choklad-, whiskey-, vinprovning så varför inte morotsprovning;)
Jag rev fint, grovt, skar i slantar, stavar och kuber, hyvlade tungor och hade en megastor helt orörd(förutom att blasten var borta). 
Här har Måns och momma dukat upp på morgonmötet till alla.
Det smakar faktiskt väldigt olika i de olika konsistenerna. Och de köpta går inte jämföra i smak med "hemma-odlade".
En lååång morotstunga. Ett populärt smörgåspålägg bland barnen:)
 
Ja, så kan det se ut hos mig på jobbet:)
Tack mamsen för att du berikade våran dag på Guldkusten. 
"Barnen älskar ju henne" sa en av kollegorna. Och en annan, "Jag blir glad bara jag ser henne". Sug i dig världens bästa mams!!

Fiskbullar med sting


Fiskbullar med sting ca 6 vuxenportioner
850 g fiskbullar i buljong1  hackad gul lök1 tsk curry2 msk smör1 stort hackat äpple1 tärnad röd paprika3 msk vetemjöl1 1/2 dl fiskbuljong4 dl mjölk1 tsk salt
Fräs lök och curry i smöret. Tillsätt äpplet och paprikan. Fräs allt under omrörning.Strö över mjölet. Späd med buljong och mjölk. Koka upp och koka på svag värme i ca 5 minuter.Smaksätt med salt. Blanda ner fiskbullarna, rör om och värm.Servera med kokt potatis och grönsaker.

Nån slags Wok

I torsdags så gjorde jag en hitte-på-middag.
Skar en skinkstek i små bitar som jag fräste på i smör, kryddade med salt och lade över i en gryta. Strimlade morot, paprika i olika färger och vitkål och wokade dem lite i olivolja. Inte för länge, krispigheten skall vara kvar. Ner med det i grytan.
På med två burkar kokosmjölk, krydda med grön currypasta och ev mer salt. Låt puttra ihop så allt blir hett. Klart!
Ja, åsså gjorde jag äggnudlar som vi sedan blandade ihop med köttröran.
Jag älskar Hoisinsås så det äter jag till. Eller sweetchilisås är ju oxå gott.
Lite meckigt att äta med pinnar men skam den som ger sig;)

Vilka gåvor!

Alltså, vilka familjer vi har på Guldkusten!! Kolla vad dom har med sig till barnen och oss personal:)
Ett hav med rödgul trumpetsvamp kom det igår. Idag stod det en hink med blåbär i kylen från en morfar;) Underbart med delaktighet som ledord!
Eftersom att svampen behövde "putsas" lite så frågade pedagogerna om inte några barn ville ha en svampgrupp, och självklart så var det några som nappade på det. Dom borstade och delade svamparna. Hittade en stoor larv/mask i en svamp, det var spännande!
Sedan lades den mesta svampen på plåtar för att torkas men lite smörstekte vi till lunchen. Sååå gott!!
Blåbär, lingon, hjortron, krusbär mm fryser vi in för att göra sylt, kräm, smoothies mm av framöver vintern:)
Drottningsylt, blåbärssylt, hjortronsylt smaskar vi för fullt till grötfrukostarna.
Tänk om alla förskolor hade det så bra som vi har det!

Sydamerikansk fiskgryta

 
Sydamerikansk fiskgryta
4 port
1 -2 msk smör
400 g torskfilé (egentligen skall det vara fiskbullar med buljong enl receptet)
1-2 dl vatten (ta inte vatten om du tar fiskbullar i buljong)
1 msk curry
1 pressad vitlöksklyfta
1 tsk kummin
1 hackad gul lök
1/2 lagerblad
2 msk tomatpuré
4 tomater i kuber el klyftor
1 brk (115 g) musslor i vatten (Jag tog frysta KRAV-räkor istället)
1 1/2 - 2 dl grädde
några stänk tabasco
1 msk socker
ev salt
1/2 dl japansk soja (Jag hade ingen så jag skippade sockret och tog ketjap manis istället)
 
Fräs löken i smör tillsamans med curry, vitlök och kummin. Tillsätt lagerblad, tomatpuré, grädde och tomater.
Låt puttra några minuter innan du lägger ner fisken som du skurit i kuber och saltat.
Låt puttra tills fisken är klar. Krydda på med tabasco, soja el ketjap manis och lägg ner räkorna/ musslorna. Låt allt bli upphettat men låt inte räkorna koka.
Servera med ris och grönsaker.
 
Det här var populärt bland barnen på jobbet. Personalen fick fylla på karotterna flera gånger:)

En tanke från Naturskyddsföreningen

 
”Vad fasen ska jag pröjsa två kronor mer för en ekologisk gräddfil för?” funderar kanske du när du står i butiken och peppar inför fredagsmyset. Ja, vad är egentligen skillnaden på gräddfil och gräddfil? Nu ska vi berätta. Men håll i hatten, för vi ska runt jordklotet, ner i myllan, upp i atmosfären och tillbaka. 

Om du står med en o-ekologisk gräddfil i handen kan du lita på att kossorna har ätit galet hårt besprutad soja från Sydamerika. Sojan har duschats med ett av världens farligaste bekämpningsmedel, som är förbjudet i EU sedan länge. (Vi vill alltså inte ha giftet här, men tycker det är helt okej att göra storaffärer med länder som använder det. Mysig stil? Not!) Bönorna har växt på enorma fält där ytterst få andra arter trivs, ofta på marker där regnskog en gång frodats. Den största orsaken till att Amazonas huggits ned är just odling av soja. 

Och sojan vi importerar från Sydamerika används inte till vegokorv och sojalatte. Nej, den gå...r till foder till boskap så att vi i slutändan ska få så billigt kött och mejeriprodukter som möjligt.

Om du däremot väljer en ekologisk gräddfil så har kossorna mest mumsat på obesprutad mat från den egna gården. Ibland lite soja, men då har den inte duschats med kemiska bekämpningsmedel utan odlats ekologiskt i Italien. 

Sedan använder ekomjölkbonden kossornas gödsel som växtnäring, istället för att köpa industriellt tillverkat konstgödsel. Det är himla fiffigt eftersom konstgödsel är en riktig klimatvärsting. Dessutom kryddar det världens åkrar med mer kadmium, ett ämne som ökar risken för benskörhet och njurskador. Varje år får svenska staten hosta upp fyra miljarder kronor på grund av de benfrakturer som kadmium i maten orsakar. Ja, du läste rätt. Fyra miljarder. Inget din ekogräddfil bidrar till alltså.

Som gräddfil på moset får ekokossorna dessutom vara utomhus mer än andra kossor. Det gillar både kossorna och det sprakande, surrande livet i vår svenska natur. När våra marker hålls öppna av betande djur så frodas massor av värdefulla och häftiga arter, som i sin tur gör att våra ekosystem fungerar som de ska. Och friskt vatten, öppna landskap och ren luft vill vi ju ha.

Värt två kronor extra? Självklart tycker vi i Naturskyddsföreningen, och hoppas att du är med oss. 

Ha ett trevligt fredagsmys!
 
 
Hittade det här på en blogg jag var in på nu ikväll och tyckte att det var värt att lägga in här oxå:)
Jag handlar inte allt ekologiskt men OM vi alla hjälps åt att tänka / "kosta på oss" ibland eller byta ut vissa saker så GÖR vi skillnad! Det lilla är bättre än inte alls:)
 

Färggrann fisksoppa & Morotsbröd

Färggrann fisksoppa 
Lyssna på den här poppiga när du chefar i köket! OBS! Du måste själv klicka igång låten på den orangea pilen när du är inne på sidan.
4 port
1 pkt torskfilé
1 gul lök
smör 
1 brk (400 g) tomatjuice el passerade tomater
1/2 brk vatten
1/2 buljongtärning
1/2 - 1 tsk salt
peppar
1 tsk basilika
1 råriven potatis
pressad citronsaft
finklippt persilja el dill
2 hårdkokta ägg
 
Skär den tinade fisken i kuber. skala och hacka löken. Fräs den i smör i gryta. Häll över tomatjuicen och vattnet. Tillsätt buljongtärning, salt, peppar och basilika. Riv ner potatisen i soppan och låt koka upp. Lägg i fiskkuberna. Koka under lock på svag värme i ca 5 minuter. Smaka av med lite pressad citron.
Strö över finklippt persilja el dill.
Servera med hårdkokt ägg i klyftor och ett gott bröd till.
Morotsbröd

5 dl mjölk, 37 grader

1 pkt jäst löses upp i mjölken

2 tsk salt

2 msk flyt-honung

3 dl finrivna morötter

13-15 dl lantvetemjöl (jag tog rågsikt och vetemjöl)

Blanda några minuter i maskin och låt sedan jäsa i 30 minuter. Tag upp på mjölat bord och knåda lite. Forma tre limpor eller små bullar som får jäsa 20 minuter till. 

Pensla med uppvispat ägg och strö över flingsalt och solrosfrön. Grädda 15-20 minuter i nedre delen av 225 gradig ugn. Lägg över på galler under bakduk för att svalna något innan du skär upp skivor som du sedan äter med Bregott och god ost!

Kycklinggulasch

Kycklinggulasch

4 port
ca 900 gr kycklingfiléer i mindre bitar
4-5 hackade gula lökar
1-2 msk smör
2-3 tsk paprikapulver
1 tsk malen kummin
1 tsk spiskummin
1/2 dl kallt vatten
1-1 1/2 tsk salt
ca 6 kokta kalla potatisar i munsbitar
1 dl gräddfil
ev persilja 
Fräs löken i smöret i gryta under lock på svag värme i ca 10 minuter. Strö över kryddorna, fyll på vattnet och lägg ner kycklingbitarna. Salta.
Vänd runt så kycklingen blir täckt av lökblandningen. Koka under lock i ca 30 minuter. Pyttsa ner den kokta potatisen efter halva tiden. Tillsätt gräddfilen när det kokat klart.
Smaka av med ev mer salt och kryddor. Klipp persilja över eller dekorera och smaksätt med ringblomsblad.
 
Jag hade vitlökssås kvar från en tidigare lunch som jag stampade i en avocado i och serverade till.

Stekt lax

Vet egentligen inte om man behöver recept för att steka lax...
Jag steker i smör-& rapsolja, kryddar med citronpeppar och salt tills fisken är genomstekt.
Såsen är creme fraiche, lite citronmajonäs, salt, svartpeppar, pressad vitlök som bara är ihopblandat och avsmakat.
Servera med en massa goda grönsaker, tex. kokta gulbetor, lila rå blomkål. Ev kokt potatis.

Korvstroganoff

Kan hända att jag gett er det här förut...om inte så testa det nu! Gott med korv i lite annan tappning än den vanliga stroganoffen.
Så här ser det ut i min receptpärm på jobbet. Slarvskrivet, kladdigt och inga mängder. Smaka, smaka, smaka....

Risotto

Förra veckan gjorde jag en, utan att vara för skrytig, jättegod risotto:)
Till lunchen på GK så choppade jag falukorv i rätt små bitar, stekte dem och blandade ner. Jättegott!
Gjorde även en veg-variant och då smör- & vitlöksfräste jag fårticka som jag hade tinat från frysen och blandade i. Jättegott även det! 
Så här ser det ut lite då och då i mitt kök. Några sötnötar som filliruttar en stund hos mig <3

hundraprocentrecept.blogg.se

Här kommer ni hitta recepten på maten som finns som inspiration i tidningen 100% Östersund.

RSS 2.0