Spenat- & Broccolipaj

...eller även kallad Karl Alfreds paj:)
Trippelbakar paj på jobbet.  
Jag kryddade även med lite muscotnöt som jag tycker passar väldigt bra tillsammans med spenat....tror jag också pudrade i lite Vegeta...
Jättegod om jag får säga:)

Gratinerad Tomatfalu

Gratinerad Tomatfalu
 
Absolut så tog jag vitlök. Är ju super så här i höstrusk...och kanske världens godaste krydda!
Jag gjorde också så att jag hällde hälften av tomatkrosset ovanpå korven innnan jag strödde på ost.
Serverade med ris och salladsbuffé.
Testa att fräsa på gula vaxbönor(finns i frysdisken) i smör och pressad vitlök. Ca 6-7 minuter. Krydda på med lite havssalt och persilja el gräslök.

Tomatsoppa - och "På återseende"-lunch

Delar av ingredienserna till Supergoda Tomatsoppan vi åt häromdagen på jobbet. Lägg märke till coola "barret" på Herr Purjolök:) 
Jag har ju svårt att hålla mig till recepten exakt...så i min variant så tillkom det både gul- och vitlök. Ett uns Vegeta och så tog jag både basilika och oregano.
Fort varé gjort! Jag mixar soppan slät och tjock.
Mumma! Förutom salladsbuffén så serverade jag varma majskolvar med smör på, och bröd. 
I går gjorde jag en "på återseende"-lunch. Ett barn som gått hos oss på Guldkusten som lämnat in ett favortirecept fick komma tillbaka till oss i tanken och i lunchen. Gjorde hans goda Stroganoff som vi mumsade på och tänkte på honom:) Barnen som kom ihåg honom från sin tid tillsammans blev glada när de såg bilden och det blev en del prat om honom.
"Herr Purjolök" har blivit friserad:)

Nypon

I helgen gick jag runt i regnet och plockade in massor av rönnbär och nypon innan fåglarna hann äta upp allt. 
Det är facinerande hur snabbt det går att allt är puts väck borta, när alla trastar kommer:)
Och vilket ljud det blir, hur häftigt som helst ute på gården när hundratals fågar snackar med varann...eller vad dom gör?!
Nyponen har jag tänkt torka och se om de går att använda till någon fin dekoration i vinter. 
Eller kanske ta ur "klipulvret" och torka för att använda till te, eller smula på filen eller....

Höstgod gryta

En vädigt god Höstgryta med hemgjort potatismos, kan det bli godare?!
Kokboken jag använder på jobbet den här månaden är som ni fattat en skolkokbok med recept för mååånga:)
Hoppas ni är duktiga på att räkna:)
Koka en stund??! Jag vill påstå att men kokar sitt kött i några timmar för att det skall bli tuggvänligt. Beroende på köttdel förstås.
 

Fisk under sprött täcke med dill & ost

Ingredienserna framdukade, eller Mice un place, som man säger på Kockspråk;)
Det betyder att man plockar fram allt man behöver för att tillreda sin måltid/maträtt så att matlagningen flyter på utan att man måste springa runt och leta olika saker. Eller att det kanske t o m  fattas en ingrediens...hemska tanke:)
Ännu ett recept för 100 portioner...dela i 10 och sen i hälften...typ;) Det är inte så hiskeligt noga.
Jag tror att jag hade till 15 barn och 7 vuxna :
6 x 400 g fisk
ca 500 g ost (gott m mycket ost)
3-4 dl ströbröd
ca 2 dl persilja
1 vitlök solo
flytande smör - & rapsolja ringlade jag bara över i ett fint mönster:)
Om ni då räknar om orginalreceptet så ser ni att mina mängder inte heller är exakta och det behöver det oftast inte vara i matlagning. Kör på lite feeling! 
Till den goda fisken kokade jag nyupptagen potatis som barnen själva odlat i pallkragar på jobbet.
Fantastiskt vilket ställe jag jobbar på!
Färdigt att servera barnen.
Min monsterportion..försökte göra den lite suddig så det inte skulle synas hur mycket jag åt;) Men det var så gott!
Såsen är bara creme fraiche som är ihoprörd med lite pressad citron, Vegeta och nymalen svartpeppar.
Lycka Till!

Rödbetscarpaccio

Gjorde ju en carpaccio på polkabetor till senaste bröllopet. Tror det var ganska gott faktiskt:)
Att jag valde polkabetor istället för rödbetor fattar ni ju när ni ser resultatet färgmässigt, smakmässigt är det nästan ingen skillnad.
Blanda ihop 3 msk olivolja, 1 krm salt, 1 msk vit balsamvinäger och häll över betorna. Mojjsa runt ordentligt så det blir smak på alla skivor. Skiva tunt gör du med osthyvel el mandolin.
Varva betor med kapris och grovriven mozzarella eller varför inte chevré...mumma!

Sjömansgryta

Ett mycket märkligt recept..eller inte. Känns som att det var en  blandning mellan sjömansbiff och kålpudding. Men hiskeligt gott!
 
 

Fiskgratäng med dill

Supergod fiskgratäng med supersimpla ingredienser.
Dessvärre får ni ta fram miniräknaren och omvandla receptet från 100 portioner till det ni behöver. Jag delade i fyra när jag gjorde till oss på jobbet:)
Jag serverade med kokt potatis och citron- och limeklyftor.

hundraprocentrecept.blogg.se

Här kommer ni hitta recepten på maten som finns som inspiration i tidningen 100% Östersund.

RSS 2.0