Annorlunda Spenatsoppa

Ja, den här heter Annorlunda Spenatsoppa. Vad som är annorlunda vet jag inte, men god är den:)
 
 

Kött- & Rödbetsgryta

Igår åt vi en läskigt rosafärgad köttgryta på jobbet. Riktigt gott och smakrikt av lagerblad och vinäger.
 

Kyckling med Parmesan, Citron & Solrosfrön

 
Bäst att fånga rosorna på bild innan de slokar helt. Det är så trist med rosor, de står sig så himla dåligt. Synd, för dom är ju vackra...
Varsågoda, hugg in! 
Kyckling med Parmesan, Citron & Solrosfrön
4 port
600g kycklingfilé i ca 5 cm bitar
1 citron, saft och skal
1 1/2 dl solrosfrön
75 g parmesan
1 dl persilja
1 vitlöksklyfta
1/2 tsk salt
1 krm peppar
250 g ekologiska kvisttomater - cocktail
Blanda kycklingbitarna med pressad citron och rivet citronskal.
Mixa solrosfrön, parmesan, persilja och vitlök.
Vänd kycklingbitarna i blandningen och lägg dem på smord ugnsform.
Krydda med salt och peppar.
Låt stå i ugn på 200 grader i ca 15 minuter, tills kycklingen är genomstekt.
Gör en kall yoghurtsås till.
Potatisen vänder jag runt i en påse tillsammans med rapsolja, vitlök, timjan, salt och peppar. Kör i ugn samtidigt som kycklingen, fast stoppa in peran ca 15 minuter innan.
När klyftpotatisen var näst intill klar så slängde jag på lite kvisttomater så de fick bli härligt varma. 

Ostsoppa & Olivbullar

Idag käkade vi en Ostsoppa och jättegott Oliv- & Fetabröd.
Jag tyckte nog att man hade kunnat ha i en lite mer smakrik ost, även om det står att den ej ska vara för stark.
Kavla ut, strö över smulad fetaost och hackade oliver innan du rullar ihop brödet.
Jag kryddade med oregano.
Mumsiga!

Fisk på Savojkålsbädd

Jaha....idag tyckte jag att maten på jobbet blev för "mesig". Jamen då kommer en efter en av pedagogerna och säger, Åh vilken god fisk, Åh vad gott det var!

Eeeh, var det mina smaklökar som inte var på topp kanske. Barnen hade också ätit jättebra så det var nog så;)

Recept finns med bilderna, plus lite mer gott man kan passa på att använda olika sorters kål till nu så här på vintern.

So, here we go...

Om du har möjlighet så tänk på att köpa bra fisk.

Till 4 pers så behövs ca 500-600 g vit fisk.

Jag lät den koka sakta på inte så hög värme i bleck i ugn med en gnutta vatten och salt. Täck med alu.folie för att behålla saftigheten.

När den var nästan färdig så tog jag ut den och lade på savoykålstäcket i annan form.

Savoykål! Härligt grön och krusig:)

Jag skivade den i matberedaren och släppte sedan ner den i kokande vatten med salt och finhackad purjolök. Sjud i 1-2 minuter bara. Plocka upp och låt rinna av i durkslag.

Lägg den sen i smord ugnsform och lägg den nästan klara fisken ovanpå.
Gör en god vitsås på:

1-2 msk smör, 3 msk vetemjöl som du rör ihop i kastrull. Späd eftersom med fiskbuljong, grädde och lite vatten. Såsen ska vara tjock.

Smaksätt med 1 msk pressad citron och ett par msk riven pepparrot, S & VP. 

Häll såsen över grönsaker och fisk och låt gå i ugn tills fisken är helt genomkokt.

Servera tillsammans med koke peran.

Supergod Rödkålssallad som många av barnen tycker om hittar du här:

Liten Husmansgryta

Idag åt vi Liten Husmansgryta ur Vår Kokbok.
Sidfläsket var slut när jag handlade så det blev bacon istället. Funkade bra! Kryddade med mejram.
Fick toppbetyg av barnen:) Alltid roligt för dom är ju ärliga när man frågar.
Och roligt att något som innehåller så simpla ingredienser blir så gott. Prova vettja!

Kryddig Linssoppa

Jättegod soppa men väldigt mäktig.
 
 
Vegetarisk men ändå så matig. 

Krämig Laxpasta mm

Färska champinjoner tillsammans med lax? Jajamen!
Suddigt, jag vet. Hoppas ni kan läsa ändå:)
Jag hade mest vanlig färskfryst lax och lite rökt. tycker det kan bli för mycket röksmak annars.
Receptet är från Vår kokbok.
Smarrigt!
Till det här kan du rosta blomkål i ugn.
Bryt blomkålen i mindre bitar och veva runt dem i lite raps- eller olivolja i en ugnsform. Pressa över lite vitlök. Rosta tills den får lite färg. Riv över lite citronskal och strö på lite flingsalt.
Så här så salladsbuffén ut på jobbet igår.
Färgglatt och inbjudande precis som det skall vara till våra barn.
Vår matateljé.
Där kan man bläddra i fina kokböcker och inspireras. Man kan laga riktig och låtsasmat:)

Biff Stroganoff

Biff Stroganoff med härliga sallader.
Gör inte som det står i receptet. Köttet är absolut inte klart på 20 minuter! Mitt innanlår tog iaf 1 1/2 timme, drygt innan det var tuggvänligt.
Piffa till de rivna morötterna med en god vinägrett och rostade frön!

Palsternackskaka

Fick ett tips på Palsternackskaka häromdagen. Fast för mig var det en påminnelse om att göra den igen. Gjorde en Palsternackskaka när jag hade Soppcafé för några år sedan men det var inte enligt det här receptet.
Finriv palsternacka och gör efter det här receptet. Jag bytte dock ut apelsinskal mot ca 1 tsk vaniljsocker i frostingen.
Och så gjorde jag den i en mellanstor långpanna istället för springform, det gick jättebra för kakan blev hög och fin ändå. Å just det, jag hade slut på kokos till garnering så jag tog lite sesamfrön och rostade tillsammans med de andra fröna. Till sist så strödde jag över lite finsmulat havssalt:)
Testade den tillsammans med fina vänner:)
Jättegod!

Kokoskakor

Bakat på gårdens egna ägg såklart:)
Receptet är från bloggen "Bara en kaka till" och det hittar ni här. Helenas blogg innehåller en massa goda recept och fina bilder för den som är intresserad.
En ganska mastig kaka som går att göra mjölkfri om man använder mjölkfritt smör. Glutenfri är den ju redan:)
Jag vet inte om alla kokospåsar innehåller 200 g men jag tror att man kan ta lite mindre kokos så de flyter ut lite mer än vad mina gjorde.

Favorit i repris - Marinerat Fläskkött med sockerärtor

Det här har jag gjort flera gånger på jobbet och hemma. Alltid lika gott!
 
 
Servera med nudlar och strö på lite sesamfrö.
 

hundraprocentrecept.blogg.se

Här kommer ni hitta recepten på maten som finns som inspiration i tidningen 100% Östersund.

RSS 2.0