Snabba eferrätten!

När man snabbt vill ha nåt gott, eller om man har skruttiga äpplen ska man göra det här!
Skiva äpplen i tunna skivor, stek dem i smör tills de är mjuka. Krydda med kanel.
Lägg upp på fat el i skål. Klicka på vaniljkesella och krossa över ett kex/kaka. Mummms!

Schweizernöt-tårta

Schweizernöt-tårta 
100 g finmalen sötmandel (jag tog cashewnötter)
100 g smält smör
2 ägg
3 dl socker
1 2/3 dl vetemjöl
Vispa ägg och socker pösigt, ca 3-5 minuter.
Blanda ner mjöl och nöt/mandel i äggblandningen. Rör sist ner smöret och blanda ordentligt.
Smörj en form med löstagbar kant och häll i smeten. 
Grädda 25-30 minuter på 175 grader.Eftersom jag aldrig gjort den här kakan så gjorde jag helt enligt receptet men jag skulle nog lagt på 5 minuter till på gräddningen, den blev lite för geggsig i mitten.
Låt svalna.
Topping:
200 g schweizernöt
7 msk vispgrädde = lite drygt 1 dl
1 msk smör
Smält chokladen över vattenbad eller i micron. Rör ner grädden och sist smöret. Blanda väl.
Bred över och ställ i kylen. Eller ut på bron, då stelnar den snabbt:)
Duka fram till goda vänner tillsammans med vispad grädde och kaffe.
Kolla vad mumsigt!
Passa på att använda sommarens sista blomster som dekoration.

Så mycket bättre...

 
...Äntligen sätter "Så mycket bättre" igång igen! Och lagom till premiären så bestämde vi att försöka ha ett mycket bättre lördagsmys än vi annars har.
Vi hjälptes åt att skära upp grönsaker,frukt, korv och blanda dipper.
Lyxiga långa snackpaprikastrimlor är gott att dippa.
Mumsfillibabba!
Fyllde på min gottetallrik flera gånger under kvällen. Barnen frågade inte en gång efter godis....alltså borde vi göra det här mycket oftare än vi gör nu för det är ju så mycket bättre!

Fläskfilé med hasselbackspotatis & senapssås

 
Fläskfilé med hasselbackspotatis & senapssås
4 port
1 kg fast potatis
2 msk ströbröd
100 g smör
1 tsk cayennepeppar
1 msk paprikapulver
1 riven vitlöksklyfta
Blanda ströbröd med smör, vitlök och kryddor.
Skär potatisen i tunna skivor men inte helt igenom. Funkar bra att lägga potatisen i en pincett tycker jag.
Lägg potatisarna med den skårade sidan uppåt i en smord ugnsform och fördela kryddsmöret över. Ugnsbaka potatisarna i 230 grader i ca 40 minuter, eller tills de är mjuka. Ös dem med det smälta smöret några gånger under tiden.
1 kg fläskfilé
2-3 bananschalottenlökar i tunna skivor el hackade
2 dl vitt vin
1 msk dijonsenap
3 dl creme fraiche
smör till stekning
kalvfond
S & P
Putsa filén fri från senor och skär den i 2 cm tjocka skivor. Salta och peppra väl. 
Stek löken i smör och tillsätt efter ett litet tag fläskfilén. Stek runt om. Slå på vin och låt det reducera ner till hälften. Tillsätt senap och CF och låt det sjuda under lock på svag värme i 15 minuter.
Smaka av med kalvfond.
Servera direkt tillsammans med fräscht grönt till.

Tandoorilax med broccoli & Pasta

Det här har jag nog skrivit om förut men det är dags igen för det är jättegott och supersimpelt.
Koka pasta enligt anvisning på paketet.
Lägg laxfiléer i smord ugnsform, salta yttepytte!
Strössla över broccoli som du förvällt.
Häll över creme fraiche som du blandat med tandoori currypasta. 
Kör i ugn på 200 grader tills fisken är genomstekt. Tiden i ugnen brukar oftast vara ungefär lika som tiden det tar att koka pastan.
Supersmarr!

Köttfärs- & Grönsaksfräs med potatismos

Så här mysigt har vi på borden på jobbet när vi dukar upp barnens alla måltider. Jag har aldrig förstått argumentet att man på skolor inte kan ha bordsdekorationer. Om man får lära sig från när man är liten att man inte rör levande ljus och att man har en förväntan på sig att låta det vackra(som någon ansträngt sig att göra för andras skull)vara ifred så tror jag det går att ha det vackert på borden även i matsalar på högstadiet. Vad tror ni?? 
Köttfärs- & Grönsaksfräs med potatismos 
Skala lök och morötter, Finhacka löken och grovriv morötterna. Finstrimla vitkålen. Bryn matfett i gryta, Stek färsen under omrörning. tillsätt grönsaker och kryddor. Låt fräsa några minuter. Smaka av med salt och peppar, färgsätt med soja.
 
Lägg moset i en krans på ett smort ugnssäkert fat. Lägg fräset i mitten, strö gärna över lite riven ost och gratinera 10-15 minuter på 225 grader mitt i ugnen.
 

Choklad- & Nötknappar

En SÖTNÖT med CHOKLADLEENDE som gärna hjälper till att baka! Å vem kan säga nej till ett sånt leende när han ber om att få vara med?! <3 
Choklad- & Nötknappar
ca 30 st
100 g kallt smör
1/2 dl socker
2 1/4 - 2 1/2 dl vetemjöl
1 msk kakao
1/2 msk vaniljsocker
 ca 30 hasselnötter till garnering
 
Sätt ugnen på 175 grader.
Hacka ihop alla ingredienser (förutom nötterna såklart) i en matberedare.
Knåda ihop för hand det sista, forma till en rulle, slå in i plastfolie och lägg att vila i kyl en stund.
Dela sedan degen i ca 30 delar och rulla varje bit till en rund liten boll.
Lägg dem på en bakplåtspappersklädd plåt.
Tryck ner en hasselnöt i varje boll.
Grädda kakorna mitt i ugnen i 10-12 minuter. Låt kallna på galler. (hoppsan, jag lät dem kallna på plåten...undra vilken skillnad det blir?! Hoppas mina går att äta ändå)
Serverat och klart! 
Dom ser smaskiga och söta ut, sötnötarna! 

Choklad- & Lakritssnittar

En härlig smakförhöjare är lakritspulver. Jag har inte använt det så många gånger själv än men det blir mer och mer vanligt att smaksätta med rålakrits. Det här pulvret har jag köpt på EJ:s hälsokost.
Läste att personer med högt blodtryck inte skall överkonsumera. Tror inte att det räknas som överkonsumtion om man äter några av dom här kakorna per dag...väl?! Och förresten så har jag inte högt blodtryck så jag kan äta många:)
Choklad- & Lakritssnittar
ca 40 st
200 g rumsvarmt smör
2 dl socker
1 äggula
2 msk vatten
1 tsk bakpulver
3 msk kakao
2 1/2 tsk lakritspulver
1 krm vaniljfrön / 1 tsk vaniljsocker
1/2 tsk salt
ca 5 dl vetemjöl
Pensling:
1 ägg
15 gr krossad rålakrits (jag strösslade över hackad saltlakritsströssel)
pärlsocker
Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa smör och socker poröst. Rör ner äggula och vatten.
Blanda ner alla torra ingredienser noggrant i annan bunke. Rör sen ner det i sockerblandningen.
Rulla 4 längder och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Platta till dem något. 
Pensla med uppvispat ägg för att kakorna ska glänsa lite. Stöt rålakrits eller hacka strösslet och strö över längderna tillsammans med pärlsockret. 
Grädda längderna mitt i ugnen i ca 10 minuter. Låt svalna några minuter, typ två, och skär sedan i sneda snittar. Prova dig fram med gräddningstiden. Jag tycker det är gott när de är lite sega innuti. 
Färdiga att mumsa! 

Laxspett med papayasallad

Börja med salladen.
Skala, kärna ur och dela papayan i mindre bitar.
Hacka chili finfint, salladslök i ringar och gurka i kvartar. Blanda med papayan. Pressa över lime.
Låt stå till servering.
Skär lax i kuber. Blanda sweet chilisås med salt i en bunke. Blanda runt laxbitarna försiktigt så att alla får sås runt om sig. Trä upp på blötlagda spett. Lägg dem på bakplåtspappersklädd plåt och kör i ugn på 200 grader tills laxen är genomstekt.
Servera tillsammans med ris, papayasallad och valfria nötter. (eller rostade frön som jag serverade på jobbet där vi inte serverar nötter till barnen)

Krämig pasta med rostade grönsaker

Krämig pasta med rostade grönsaker 

Blanda potatisklyftor, paprikabitar, squashkvartar, ev aubergine i en långpanna. Häll över oliv- el rapsolja, krydda med timjan, vitlök, S & P och rör runt allting. Kör i ugn tills allt är mjukt och fått fin färg.
Blanda creme fraiche med grovkornig senap och lite salt. (jag blandade i lite för mycket senap så barnen på jobbet tyckte det var för starkt)
Koka pasta enligt anvisning på paketet.
Riv massor at parmesanost och rör ner i den heta, avrunna pastan. Blanda även ner senapskrämen.
Sist blandar du försiktigt ner de rostade grönsakerna. Ät genast.
 
Det var blandade åsikter om maten, jag tyckte det var jättegott, barnen inte alls eller inte så mycket, andra vuxna tyckte om det medan andra inte. Som sagt väldigt olika smaker, precis som livet är:)

Korvprovning

Idag hade vi korvprovning till middag. Måns testar den starkaste först:)
Kabanoss, Salsiccia och Ostwurst. Alla var faktiskt jättegoda tyckte vi.
Ett lekfullt sätt att få barnen att våga testa nya smaker.

Pasta med rostade grönsaker

Idag gjorde jag en veggorätt på jobbet som jag tyckte var jättegod. MEEEN det tyckte inte barnen minsann... Fast jag hade i lite för mycket senap så jag förstår att de tyckte det blev starkt. Så, håll er till mängderna i receptet så kanske era barn äter:)
Är lite lat idag och fotar bara receptet...

Fishi-fishi

 
För några dagar sen hittade jag igen några små fina rödingar i frysen. Fileéade dem och stekte på dem rätt hårt på skinnsidan. Kryddade med salt och citronpeppar.
Blandade creme fraiche med rom, dill, S & P.
Lyssna på den här och se om ni kan sitta still och äta;)
Tomatsallad med rödlök, en vitlöksstinn vinägrett och kokta potäter åt vi till.

Knäckig Kladdkaka

Det här receptet klippte jag ut från ett mjölkpaket tidigare i höstas. Förra veckan gjorde jag äntligen den och den var "worth waiting for". Jättegod med en klick vispad grädde till!
Glömde fota men den såg ut som en vanlig kladdkaka fast med ett brunbeige täcke ovanpå:)

Kycklinggryta med ärtris

Idag blev det en hitte-på-gryta....igen.
Fräste gul lök och vitlök i smör. I med kycklingfilé som jag skurit i munsbitar. Lät det fräsa ca 5 minuter och så skedade jag i ajvar relish, krossade tomater, hönsbuljong, lite vatten, salt och peppar, bambuskott och lite ketjap manis. Lät det puttra i ca 15 minuter. Hällde på grädde och lät allt bli varmt. Smaka av såklart.
Serverade tillsammans med vanligt ris som jag hällde i lite frysta gröna ärtor i sista kokminuterna.
Blev en helt ok rätt på en måndag:) 

Mustig Quorngryta

Mustig Quorngryta 
Lyssnar på den här!
 
2-3 port
ca 300 g finstrimlad vitkål
1 finhackad liten gul lök
ca 200 g färska champinjoner i bitar
1 msk smör
2 dl vatten
1/2  buljongtärning, svamp- el grönsak
1/2 tsk salt
1/2 krm vit- el svartpeppar
1 krm malen kardemumma
1 tsk senap
175 g kyld quornfärs
2-3 tsk soja
 
Den här är oxå bra med Sara Bareilles!!
 
Fräs lök och svamp på medelstark värme i smöret i en gryta. Tillsätt övriga ingredienser och rör om.
Koka under lock på svag värme i ca 10 minuter. Smaka av.
Servera med ris, salta nötter, tärnad paprika, banan och mango el ananas. Kokos är säkert oxå gott att strössla över.
Sara Bareilleskväll ikväll, japp! Hon är extremduktig! Måste självklart ha med den här oxå när hon sjunger tillsammans med min andra favvo, Jennifer Nettles i Sugarland.

Fiskgratäng med Italienskt täcke

Den här sagolikt goda fiskgratängen som vi åt på jobbet idag, har jag lagt in recept på här förut. Gör lite extra av det krispiga parmesantäcket...det är sååå gott!!

Tomat- & Pumpasoppa

När jag kom och bar på dessa i köket idag, i brösthöjd, började min kollega storskratta....fattar inte varför??!
Dagens soppa var Tomat- & Pumpasoppa
Använde mig av Butternutpumpa som var härligt orange innuti. 
Fräs gul lök och vitlök i smör tills löken är mjuk. Tillsätt krossade tomater, grönsaksbuljong och vatten. Låt koka i ca 10 minuter. Tillsätt pumpan skuren i mindre tärningar. Låt puttra tills den är mjuk så det går att mixa med mixerstav.
Krydda med Vegeta, nymalen svartpeppar och en gnutta socker.
Servera med goda grönsaker och bröd.
Idag gjorde jag Blomkål i ugn.
Lägg små blomkålsbuketter på plåt och mojjsa runt med olivolja, pressad vitlök, S & P och timjan.
Kör i ugn på 225 grader i 10-15 minuter. Riv över citronskal när kålen svalnat något.
Jättegott!

Parmesanlax med Svart matkorn

Härlig grönsallad med massa godsaker i. 
Lägg laxbitar i smord form, strö på mycket parmesanpulver, lite vitlökskrydda, S & P och grädde.
Kör i ugn till nästan klar. Knaperstek bacon och strössla över sista minuterna. Ös fisken med grädde några gånger. 
Serverade tillsammans med svart matkorn och salladen. Jättegott!! 

Grekisk Skinkstek

 
I lördags gjorde Mats god middag. Han tyckte själv inte att det var värt besväret men jag åt så det stod ut genom öronen! Men som alltid när man gör en stek så sätter sig de godaste smakerna från kryddningen längst ut på köttet.
Grekisk Skinkstek
8 port
Receptet är från Buffé nr 11 2006
 
2 kg skinkstek med ben eller hel karré 
1 1/2 dl grovt havssalt 
4 vitlöksklyftor 
2 rosmarinkvistar (har du inte det så ta torkad)
1/2 dl olivolja 
3 msk flytande honung
 
Sätt ugnen på 150°C.
Klappa in steken/karrén ordentligt i salt. Krossa vitlöksklyftorna och tryck på dem ovanpå tillsammans med repad rosmarin.
Lägg köttet på ett galler och ringla över oljan. Ugnsstek i 3 1/2 timme.
Ta ut steken och höj temperaturen till 200°C. Ringla honung över steken och ställ in den i ytterligare 10 minuter.
Ta ut steken och låt den vila i ca 10 minuter. Skär loss steken från benet och skär i tunna skivor.
Han gjorde ugnsrostade potatisar och morötter till. Sallad, enkel vitlökssås och lingonsalsa var gott som tillbehör.

Tapenadekyckling med rostade rotsaker

Passa på att frossa i härliga rotsaker nu när det är säsong!
Här har jag vänt dem i rapsolja, vitlök, timjan, salt, peppar. Rosta i ugn på 225 grader i ca 45 minuter.
Kycklingen ser inte rolig ut på bild men är jättegod!
Lägg kycklingfileér i smord ugnsform, salta, bred över ett tjockt lager med tapenade, häll över grädde el creme fraiche och kör i ugn på 200 grader tills kycklingen är genomstekt.
Tapenade gör jag genom att mixa svarta kärnfria oliver med olivolja till lagom konsistens, salt, peppar och vitlök.

hundraprocentrecept.blogg.se

Här kommer ni hitta recepten på maten som finns som inspiration i tidningen 100% Östersund.

RSS 2.0