Underbara bokstäver

Våra barn på jobbet skriver dagens lunchmat och ställer fram på buffébordet <3

Korv med Örtsås

Korv med Örtsås 
4 port
400 g strimlad falukorv
1 hackad purjolök
smör till stekning
2 1/2 dl grönsaksbuljong
1 dl matlagningsgrädde
2 msk dijonsenap
1/2 dl hackade färska örter, basilika, oregano, persilja
salt
peppar
Fräs lök och korv i smör i panna med hög kant. Tillsätt buljong, grädde, senap och örterna.
Låt småputtra ca 5 minuter. Smaka av med salt och peppar.
Servera med ris och sallad.
Våra barn har börjat skriva dagens mat och presentera den för varandra. Sedan står den framme på vår salladsbuffé så man kan läsa igen om man glömt.
Visst är det underbart med barns trevan och vilja att lära sig skriva och förstå bokstäver?! 
Guldmat på Guldfat på Guldstjärnan.
Kastrullen var renskrapad när jag kom tillbaka från min lunchrast, så det var en riktig barnfavvo!

Kycklinglasagne

Ledsen för den totalt oaptitliga bilden...min inspiration tröt idag på eftermiddagen.
Tack och lov så var det betydligt godare än det såg ut. Alla i vår familj tyckte det blev jättegott:)
Kycklinglasagne
Jag stekte på kycklingfileér som jag först skurit i 2cm kuber. Tog undan dom och stekte hackad röd paprika och strimlad purjolök.
Jag gjorde en helt vanlig bechamel/vitsås som jag pyttsade i nästan en hel burk Ajvar Relish i.
Sedan varvade jag sås, kyckling- görnsaksröran, plattor och ost som en vanlig lasagne.
Som sagt jättegott!

Kolla in!

Måste be er som inte läst tidningen 100 % Östersund idag, titta en extra gång i den när ni väl gör det. 
Skickar med länken här så kan ni bläddra fram till sidan 6-7 där det är ett fint reportage från mitt bästaste jobb, Guldkustens föräldrakooperativ!
 
Ska fixa fram nån bild hit senare:)

Savoykålsgratäng

Savoykålsgratäng 

Receptet hittar du här!
Fisken i botten, mos runt omkring, grönsaksröran ovanpå och sist på med ost.
Så himskans gott!!
 

Dajmtårta

Fick en god "gamling", Dajmtårta, till kaffet.
2 ägg
2 dl strösocker
1 hg malda sötmandlar
1 tsk bakpulver
Stod inget om hur man gör men jag gissar att man vispar ihop ägg och socker, blanda sedan ner resten. 
Häll i smord form med löstagbar kant. 175 grader i 15-20 minuter.
3 dl grädde
1 msk siktat florsocker
1 msk kakao
1 hackad dubbeldajm
Vispa grädde och sikta ner florsockret. Lägg på den avsvalnade kakan. Sikta över kakao och strö över hackad dajm.
Mums!

Italiensk Fläskfilé

Italiensk fläskfilé 
4 port
600-700 g fläskfilé
salt
peppar
1 hackad gul lök
150 g små champinjoner i halvor
2  pressade vitlöksklyftor
1/2 dl röd pesto
1 dl svarta oliver
6 avrunna soltorkade tomater i olja
3 dl creme fraiche
2 msk vatten
finklippt färsk basilika
500 g tagliatelle
Skär fläskfilén och stek skivorna så de får färg. Salta och peppra. Ställ filén åt sidan.
Stek lök, vitlök och champinjoner i pannan. Tillsätt pesto , avrunna oliver, soltorkade tomater och CF. Låt såsen koka ihop ca 5 minuter. Tillsätt fläskfilén och låt den koka med i 5 minuter, så den blir genomstekt.
Späd med lite vatten och strö över lite färsk basilika.
Koka tagliatelle enligt förpackningen och servera till.

Köttfärsgratäng med Zucchini & Feta

Köttfärsgratäng med Zucchini & Feta 
4-6 pers
500 g nötfärs
2 zucchini
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
3 dl krossade tomater
1 1/2 dl grädde
1 pkt fetaost
1 lagerblad
oregano
salt
peppar
Skär zucchini i skivor på längden. Salta på båda sidor och låt vattna ur i ca 30 minuter. Skölj och torka av lite av det blöta. Hacka lök och vitlök. Stek lök och färs i smör, salta och peppra.
Tillsätt tomater, kryddor och grädde. Låt koka en stund medan zucchinin vattnar ur sig.
Varva sedan sås, zucchini och fetaost i en smord ugnsform.
Gratinera i ugn i 200 grader i ca 30 minuter.
Så här glad blir man när man ätit en portion blandade grönsaker och tre portioner av gratängen!

Hallonpaj

Kaffe i vackraste vardagskopparna.
Hallonpaj som älskade Isak hade bakat medan jag var med Pelle på audition:)
 
125 gr smör smältes och blanda ner knappt 1 dl strösocker, 2 1/4 dl vetemjöl, 2 1/4 dl havregryn och lite vaniljsocker. Fördela över bären och switscha in i ugn. (Isak gjorde lite extra smuldeg då alla älskar just den)

Kör på 225 grader tills den är så här gyllenbrun och fin....

Supersmarr med vaniljsås till.

Pastagratäng med fetaost & paprika

Idag gjorde jag en variant på ett gammalt recept, Potatisfrestelse med feta. Jag använde mig av pastaskruvar istället.
En smaskig gratäng som barnen älskade.

Kokt torsk med Skånsk senapssås & kokt potatis

Kokt torsk med Skånsk senapssås & kokt potatis
4 port
600 g torsk
fiskfond
bechamelsås - recept hittar du här
1-2 msk skånsk senap
potatis
Koka torsken i fiskfond och vatten tills den är klar.
Gör en bechamelsås och smaksätt med senap. 
Koka potatis att servera till.
Så enkelt, så gott!
Idag fick barnen testa sina smaklökar och olika citrusfrukter. 

Per Morbergs Älgstek

Per Morbergs Älgstek

4 port

1 kg älgstek 
salt och nymalen peppar 
smör till stekning 
1 st morot 
1 st gul lök 
1/2 purjolök 
3 dl kalvbuljong 
2 dl rödvin 
2 st lagerblad 
1 kvist färsk timjan 
6 st enbär 
5 dl vispgrädde 

Gnid in älgsteken med rikligt med salt och peppar. Bryn den runt om i smör i en tjockbottnad järngryta.

Skala moroten och löken och skär dem i grova bitar. Skölj purjolöken och skär även den i grova bitar. Lägg ner alltsammans i grytan och låt det bryna med en stund.

Häll på kalvfonden och vinet och tillsätt kryddorna.

Sänk värmen och lägg på ett lock. Låt grytan sjuda sakta i 45–60 minuter ( jag lät våran stek på 1,6 kg koka i över två timmar och den blev perfekt!) tills älgsteken blivit mör. Prova med en sticka. Den ska släppa lätt när man drar upp den. Vänd och ös steken några gånger under tiden.

Ta upp älgsteken, linda in den i aluminiumfolie eller blött smörpapper och låt den vila i 15 minuter.

Häll grädden i grytan. Rör om och låt såsen koka ihop en stund. Smaka av med salt och peppar. Sila såsen.

Skär upp din stek i cirka 5 mm tunna skivor och servera med kokt potatis, syltlök, gelé på svarta vinbär, rönnbär eller portvin (eller någon annan gelé) och pressgurka.
Jag gjorde steken igår och idag när det var dags för middag så kokade jag potatis, skar köttet och kokade upp såsen.
Som en gammaldags söndagsmiddag:) 

Skrot!

Nä det blev ingen Guldkossa till Guldkusten. Vilken tur att det finns fler förskolor som jobbar bra med mat och matglädje runt om i landet, tänker jag då:) För utan att vara det minsta skrytig eller högfärdig så vet jag att vi jobbar fantastiskt bra på vår förskola! Och det kommer vi fortsätta att göra och utveckla:) vare sig vi får en guldko eller inte. Fast lite kul hade det allt varit att gå ett snäpp längre:) Men bland de 10 bästa av 300 får vi vara jättenöjda med:)
Nä, nu tar jag mig en jätteskål med glass och tröstäter:) Gonatt!

Tomatsoppa med curry & vitlök

Idag åt vi Tomatsoppa med curry & vitlök till lunch på jobbet.
Jag fräste gul lök, vitlök och curry i smör. När det mjuknat så hällde jag i vatten, plommontomater i burk, grädde, vitlöksost och lät det puttra några minuter. Därefter skeppade jag i hackade tomater som fick koka med 5-10 minuter.
Kryddade med S & P, Vegeta och en gnutta socker.
Mixa soppan helt slät eller lite slarvigt om man vill ha lite tuggmotstånd.
Väldigt mumsigt. 
 

Fläskkarrégryta med katrinplommon & äpple

Fläskkarrégryta med katrinplommon & äpple 
4 port
 
12 urkärnade delade katrinplommon
1 rödlök i klyftor,  jag finhackade för att barnen inte skulle märka den;)
ca 500 gr benfri fläskkarré skuren i strimlor
1 msk smör
1 tsk Maizena
1 dl grädde av valfri sort
2 dl hönsbuljong 
1 dl mjölk
1 msk soja
1 rött äpple
S & P
 
900 g kokt potatis 
 
Bryn kött och lök i smör i en gryta.
Rör ut maizenan i grädden och häll blandningen i grytan när köttet är färdigbrynt.
Tillsätt buljong, mjölk, katrinplommon och soja. Låt puttra i 10 - 15 minuter.
Kärna ur och skär äpplet i klyftor. Lägg i grytan och koka ytterligare ett par minuter.
Smaka av med salt och peppar. Servera tillsammans med kokt potatis och grönsaker.
 

Fikonchutney med kardemumma & vanilj

Sent om sider så tog jag och gjorde Fikonchutney med kardemumma & vanilj som jag hade tänkt göra till jul....allt behövs ju inte göras till jul kom jag på;) Därför blev det nu istället.
Jag använde inte färska fikon utan torkade som man köper till jul. Och så tog jag mixerstaven för att få till en lite slät konsistens. Funkade bra.
Här på Hara Gårds Rågknäckeknap och grönmögelost.
Jag blir lite kliig i munnen av fikon så för mig var den kanske inte den bästa chutneyn. Men smakmässigt så blev den inte så där söt som marmelad, utan en lite "vuxen" smak med det röda vinet.

Broccoli- & Grönkålssoppa

 
Här kommer ett recept som ni fått förut, men nu med nya bilder...den är värt att göra igen! 
Broccoli- & Grönkålssoppa
4 port
400 g broccoli, fryst el färsk efter säsong
100 g färsk grönkål 
1 stor gul lök
1 pressad vitlöksklyfta
smör till stekning
2 grönsaksbuljongtärningar
ca 1liter vatten 
1-2 dl creme fraiche
salt
peppar
Fräs gul lök och vitlök i smör.
Häll på vattnet och lägg i broccoli och grönkål. Lägg i buljongtärningarna och låt koka i ca 10 minuter.
Mixa med mixerstav och tillsätt creme fraiche. Smaka av med salt och peppar.
Späd ev med mer vätska.
Feta- & Basilikakräm
100 g fetaost
1 dl kesella eller creme fraiche
1/2 kruka basilika
salt
peppar
Mixa allt till en kräm. God att äta både i soppan eller på brödet.

Biffar med Äppel- & Rödlökssalsa

 
Biffar med Äppel- & Rödlökssalsa 
4 pers
Potatis:
800 g potatis
2 msk olivolja
1 tsk salt
1 pressad vitlöksklyfta
1 tsk timjan
Blanda runt allt och läg i ugnsform. Kör i ugn på 250 grader i 20-25 minuter. Vänd runt ett par gånger under tiden.
 
Salsa:
1 liten finhackad rödlök
3 äpplen i små tärningar
1 citron, saft + rivet skal av 1/2
2 msk olivolja
1/2 dl strimlad persilja el gräslök
1 msk flytande honung
Blanda allt och smaka av med ca 1/2 tsk salt och 1 krm nymalen svartpeppar.
Biffar:
1 ägg
1 råriven potatis
1 msk malen kardemumma
3 msk mjölk
1 1/2 tsk salt
400 g nötfärs
Blanda allt utom färs ordentligt. Tillsätt färsen och forma runda biffar. 
Stek dem i smör ca 5 minuter. Efterstek dem under lock el alufolie ca 5 minuter.

Purjo- & Potatissoppa

Barnen fick välja "luft"-frallor till middagen idag. Det är väldans så gott ibland.
Hade tänkt ta en hyfsad bild på soppan....men det glömde jag, suck.
Men så här såg den ut när jag haft den ute på avsvalning;)
Purjo- & Potatissoppa 
6-8 pers
8-10 potatisar beroende på storlek
1 stor purjolök
2 msk smör
2 grönsaksbuljongtärningar
1 1/2 liter vatten
1/2 burk mjukost Storsjön, eller vad den heter...
1 1/2 dl creme fraiche
salt om du tycker det behövs
 
Strimla purjolöken och fräs den mjuk i smör. Skär potatisen i små tärningar och ös i tillsammans med löken.
Tillsätt buljong och vatten. Koka i ca 15 minuter. Skeppa i mjukost och creme fraiche. Mixa lite slarvigt så det blir lite bitar av potatisen kvar, det är gott.
Smaka av om det behövs mer salt.
Servera med gott bröd och pålägg. 

Torskrygg med Bacon & Tomat

Torskrygg med Bacon & Tomat
3 pers
3 portionsbitar torskrygg
1 pkt finstrimlad, knaperstekt bacon
3 msk strimlad soltorkad tomat i olja
3 msk strimlad persilja (vi hade bara fryst gräslök, så det blev det idag)
2 msk smör
1/2 tsk salt
peppar efter smak
 
Torka torskryggen och krydda med salt och peppar. Bryn smör i en stekpanna och stek torskryggen gyllenbrun, ca 5 in på varje sida.
I receptet rekommenderar de att använda termometer, vilket Mats gjorde idag, och då skall den gå upp till 52 grader i mitten på filén.
Lägg upp fisken på ett fat och strö över den strimlade tomaten och baconet.
Avsluta med att strö över persiljan.
Servera gärna med ugnsrostad potatis och morötter. (Vi åt koke peran och det var jättegott!)
 
Receptet är från Findus, och då inte Pettson-Findus som Måns trodde;)

Agnetas Grönpepparbiffar

Agnetas Grönpepparbiffar 
4-6 pers
500 g älgfärs
3 ägg
4 msk ströbröd
4 msk grädde
1/2 buljong löst i lite vatten
1/2 finhackad gul lök
1 msk krossad grönpeppar
Blanda ihop allt och stek i smör.
Sås 
1 dl grädde
2 dl gräddfil
1/2 msk soja
1/2 msk grönpeppar
1 buljongtärning
Blanda allt och koka ihop en stund.
Eftersom jag fått höra av mamma att Agnets Grönpepparbiffar nog var det godaste hon ätit så måste jag såklart ta och testa att göra dem när jag hade lite älgfärs att tillgå igen.
Och självklart så måste jag ju göra EXAKT efter Agnetas recept för att det ev skulle bli lika gott.
Men som ni ser på bilden så blev det inte EXAKT, tänk att det aldrig går att följa ett recept till punkt och pricka. Trots att jag konsulterade Agneta under matlagningens gång med ett tiotal sms;) eller rättare sagt så var det just därför det gick som det gick. Medan jag vände blicken mot telefonen så kokade såsen över och jag lärde alla här hemma ett antal nya svordomar (inkl Isaks kompis)....såå dålig förebild, jag vet. 
Men det där med svordomar pratade nån om på radion en dag och sa att det inte är så fult, bara man använder dem vid rätt tillfälle! Och vad kan vara mer rätt än när man kokar över Agnetas Grönpepparsås som är gjord EXAKT efter receptet???!!!
Jag vet ju att alla i familjen älskar god sås så jag pyttsade i lite mer grädde....och lite mer av resten så det blev nog min variant på såsen kan man säga. Gott blev det iallafall:) Och jag var lite skeptisk till att koka gräddfilen för den brukar ju kunna skära sig när den kokar, men det gjorde den inte!
Agneta får toppbetyg av hela familjen.
Isak tyckte det var såå gott! Fast det hade varit bättre utan den där grönpeppar´n...Ehhh, undra hur han menade då?!
Pelle åt lika mycket som Mats, och det vill ju inte säga lite;) Jag sörplade nog i mig 1/2 liter sås och blev proppmätt.
Tack vännen för att vi fick receptet!<3

Snål?

Snål, ekonomisk eller miljömedveten? 
Förmodligen har jag blivit en kombination...iallafall vad gäller vissa förpackningar. Har tyckt att det känns som att det är mycket kvar i smörflaskan när jag ska skölja ur den. Och visst är det så. Även om jag haft flaskan upp och ner ett tag så kommer inget mer ur när jag klämmer. Men om man då skär/klipper upp den på mitten och tar en slickepott och skrapar ur så är det mer än en halv deciliter kvar och det räcker ju ett tag till:)
Så det här måste bli "veckans" spartips till alla snåla, ekonomiska och miljömedvetna matmänniskor där ute;)

Honungskyckling i långpanna

Använde vår supergoda honung från Brunkulla Gård. 
Smält den sakta på svag värme och blanda ner skal och saft från 1 citron.
Klyfta upp till 4-6 pers
4 potatisar
4 morötter
1 palsternacka
400 g rotselleri
200 gul- eller polkabeta
och lägg i ugnsform med salt och peppar i lite olja. 
Lägg ner 4 kycklingfileér som du skurit i mindre bitar.
Häll över citron-honungen och kör i ugn på 200 grader tills allt är klart.
Häll över 200 g svarta oliver och klipp över lite persilja (om du har...det hade inte jag).
En fräsch rätt som jag kommer göra igen. Efter den så följde jag med en vän på genrep på Nyårsrevyn. En finfin kväll:) Tack snälla Maria! <3

Hannas goda kaka i kubik!

I helgen har jag förberett kakor till nästa helgs NostalgiDans. Och eftersom vi brukar bli många som äter innan så behövs det kakor i kubik;)
Hannas goda kaka
ca 25 bitar

Man kan göra dem riktigt små då de är mäktiga MEN efter nån minut klarar man att ta en bit till, eller två!

  • 200 g smör
  • 4 dl strösocker
  • 3 dl kakao
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 tsk torkat pulverkaffe
  • 1 tsk bakpulver
  • 3 dl vetemjöl
  • 4 ägg

Glasyr

150 g mjölkchoklad i bitar

2 msk starkt kaffe

4 msk kakao

1,5 dl florsocker

100 g rumsvarmt smör

Topping

25 g hackad choklad

Gör så här:

Sätt ugnen på 150 grader.

Smält smör och socker tillsammans i en kastrull. Blanda ihop alla torra ingredienser i en bunke.

Häll ner smör- och sockerblandningen i de torra ingredienserna och vispa ihop. Tillsätt äggen och vispa till en jämn smet.

Häll smeten i en form med bakplåtspapper (25 x 30 cm) eller i en rund form (cirka 28 cm i diameter). Grädda kakan mitt i ugnen på 150° i 20 minuter. Ta ut kakan och låt den svalna i 30 minuter.

Glasyr

Smält chokladen till glasyren i ett vattenbad med kaffe och kakao. Vänd ner florsocker och smör i chokladen och blanda ihop till en jämn smet. Bred ut glasyren över den svala kakan och toppa med den hackade chokladen. Eller som här med minimarschmallows.

Låt kakan stå i 15 minuter innan servering så att glasyren hinner stelna.

Efter att glasyren stelnat så gick det utmärkt att stapla dem på varandra och lägga ner i frysboxen:)

God korv

På Jamtlis Julmarknad så köpte jag två olika färska ungerska korvar. Fick tipset att göra dem i ugn tillsammans med potatis och surkål. Det testade vi häromdagen och det var jättegott! Två olika korvar, båda med god kryddning. Jag gillade den grå med ris innuti bäst.
Mannen som sålde dem tror jag var från Bräckehållet och stod bla på Storsjöyran och sålde goda Langos. Så ser ni honom, fråga om ni får köpa hans korv...ehh, ja alltså hans...äh, ni fattar;)

Matbranschens Oscar!

Måste bara få skryta lite:)
Guldkusten är nominerad bland tio andra förskolor att vinna Bästa Matglädjeförskola 2014!
Gå gärna in på Arlas sida och läs mera:) 

GOTT NYTT 2014!

Vill önska alla läsare ett Gott Nytt År!
Hoppas vi kommer ses även i tidningen 100% Östersund framöver våren.
Kram Tina

hundraprocentrecept.blogg.se

Här kommer ni hitta recepten på maten som finns som inspiration i tidningen 100% Östersund.

RSS 2.0