Porterstek med kokt potatis

Porterstek med kokt potatis

4 pers

ca 1 1/4 kg benfritt nötkött av bog,högrev el fransyska, vi använde älgstek

Kokspad:

1 flaska(ca 3dl) Porter el mörkt öl, vi tog en hel 5 dl flaska Porter

1/2 - 1 dl outspädd svartvinbärssaft, vi tog 1 1/2 dl, sås kan det inte bli för mycket av..

3/4 dl äkta soja

6-7 torkade enbär, vi hade inga så jag tog lite chiliflakes

6-8 vit el svartpepparkorn

2 tsk timjan

2 skivade gula lökar

3 köttbuljongtärningar

Mät upp allt till kokspadet i en gryta där köttet ligger trångt, koka upp. Lägg i köttet och låt det sjuda under lock på svag värme i ca 1 1/2 timme, vårt sjöd nog i 2 timmar.

Vänd på köttbiten några gånger under tiden eftersom spadet inte täcker köttbiten. Prova med en provnål el sticka. När köttet känns mört är det färdigt.

Ta grytan från värmen, låt köttet ligga kvar i spadet i ca 20 minuter och skär det sedan i tunna skivor.

Sås:

7 dl silat kokspad(+vatten,tog inte vi eftersom vi hade i mer öl från början)

4-5 msk maizena

1-3 dl grädde

Sila och mät upp kokspadet i en kastrull. Vispa ner maizenan blandat med lite vatten. Koka upp och sjud någon minut. Smaka av.

Servera köttet varmt eller kallt med varm, smaskig sås, kokt potatis, grönsallad och vinbärsgelé eller cumberlandsås. Dekorerade med frysta blåbär.

 

Jag tillagade efter receptet i Vår Kokbok.



Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

hundraprocentrecept.blogg.se

Här kommer ni hitta recepten på maten som finns som inspiration i tidningen 100% Östersund.

RSS 2.0