Hjortron- & Västerbottenpaj
Ullas Hjortronpaj
Pajdegen:
4 dl vetemjöl
150 g rumsvarmt smör
1 dl vatten
1 msk 12% ättiksprit
Fyllningen:
1 liten purjolök
1 dl hjortronsylt
250 g västerbottenost
75 g ädelost
4 ägg
3 dl vispgrädde
1/2 tsk salt
Nyp ihop smöret och mjölet. Tillsätt vatten och ättika och blanda till en smidig deg. Låt den vila en halv timme i kylskåpet.
Sätt ugnen på 200 grader. Skiva purjolöken och förväll den i
5 minuter i kokande vatten. Sila av den i ett durkslag.
Smula ostarna i en matberedare. Vispa ihop ägg, grädde och salt
och rör ihop med osten.
Kavla eller tumma ut degen i en smord pajform och lägg
ihopknycklad folie runt kanten. Nagga bottnen med en
gaffel och grädda pajskalet i 10 minuter.
Ta bort folien och bred ut hjorttronsylten över pajens
botten. Fördela sedan den avrunna purjolöken ovanpå och
häll ostblandningen över alltsamman.
Grädda en halvtimme i 200 grader – sänk sedan tempe
raturen till 150 grader och grädda i ytterligare ca 20
minuter. Täck pajen med folie mot slutet, om den riskerar att bli för brun.
Prova med en sticka om fyllningen stannat.
Receptet har jag fått av Karolina Sparring men det kommer innan dess från en Ulla i Härjedalen.