Skinkstek i lergryta

Börja med att lägga lergrytan i blöt. Spola upp vatten i diskhon så det täcker både botten + locket. Lergrytan ”andas” och drar åt sig vätska när den värms i ugnen, därför måste man ”mätta” den på vätska dels för att den inte ska spricka dels för att det du lagar i lergrytan inte ska bli torrt. En timme räcker gott!

Skinkstek i lergryta
6 port

1,2 kilo skinkstek 
1 stort vinteräpple
2 morötter
1 gul lök
1 röd lök
4 hela vitlöksklyftor

5 dl köttbuljong

Marinad/Rub till steken 

1 msk tomatpure´
1 msk senap, jag tog hälften Johnnys och vanlig Slotts
2 rivna vitlöksklyftor
1 tsk flingsalt
1 tsk soya

Putsa skinksteken från hinnor. Rör ihop marinaden. Lägg ner skinksteken i lergrytan. Bred på marinaden ordentligt över hela steken.

Skär äpple, morötter och lök i klyftor. Vitlöken kan vara hel. Fyll på med äpple och lök runtom. Slå försiktigt på buljongen i kanten av lergrytan så inte marinaden på köttet sköljs bort.
Stek i ugn på 175 grader ca 2 timmar för denna storlek. Är du osäker, använd en stektermometer och ta ut grytan när temperaturen visar 63 grader. Ta upp steken och slå in den i folié för att vila. Kom ihåg att den fortsätter ”steka” en stund efter du tagit ut den. Vid 63 grader tycker jag steken blir perfekt och på lite mer än 1 kilo blir det ca 2 timmar!
Sila och ta tillvara skyn, det är nämligen en gudomligt hemmagjord god buljong du nyss fått! Skär upp steken när den vilat ca 15-20 min. Skyn kan du nu reducera i kastrull genom uppkok och låta den småkoka tills halva mängden återstår. Runda av smaken med en skvätt grädde, eller uteslut om du vill ha en genomskinlig skysås. Red av såsen med maizenamjöl utrört i lite vatten. Smaka av med S & P och häll ner en burk hela champinjoner som får bli varma innan servering.
Receptet hittade jag på Kryddburken.se

Junos lax med citronpeppar, kokt potatis & rödbetor

Lägg laxbitar på bakplåtspappersklädd plåt. Krydda med salt och citronpeppar runt om. Kör i ugn tills den är genomstekt. 10-15 minuter på 175-200 grader.
Servera tillsammans med kokt potatis, kokta rödbetor och...
...hjortronröra. Brukar blanda med creme fraiche men det hade jag inte hemma så det fick bli keso. Inte lika gott men det funkade bra:) Yttepytte S & P.
Väldigt god middag!

Moas Isterbandspasta

Såå fint!
Jättegott även om man är lite skeptisk till isterband. Smaken av isterband finns ju såklart där men mild och fin.
Gottigotti!

Selmas Vegetariska Lasagne

Den här lasagnen blev sååå himla god! 
Det är så roligt när man gör barnens recept som de lämnat in til mig. De äter som hästar den dagen, flera portioner fler än de kanske annars skulle ha gjort:)
Så att bra tips vid matvägran eller gnällighet runt maten: Låt dem vara med att planera, handla, laga!
Tror det är svampen som blir pricken över i:et.
Jag ska försöka skriva ner arbetsgången riktigt i helgen när jag har tid...om jag inte glömmer det.
Jag följde tipset om att mixa tomatsåsen till barnen på jobbet men när jag ska göra den hemma tror jag att jag behåller oliver mm hela.
Vi invigde våra nya fina gratängformar och det passade perfekt med tre plattor på längden. Dessvärre så var inte formarna lika snygga när de var klara i ugnen...det hade runnit över och bränt fast på kanterna...
Men innan stunden i ugnen....DÅ var dom snygga!
Och som sagt, riktigt, riktigt god lasagne, testa den!

Torskgryta med Basmatiris

Igår upptäckte jag när jag skulle göra min lunchmat på jobbet att jag inte hade de ingredienser jag behövde och trodde att jag hade i skåpen....därav en lite diffus (fast ändå inte) presentation.
Barnen som skrev den tyckte det var alldeles för få bokstäver i fisk och ris så de kom springande in i köket i omgångar och frågade om jag skulle servera broccoli,Japp då skriver vi det. Morötter, sallad...då skriver vi det:)
Ni ser väl fiskarna i vattnet längst ner?!
LOVE!
Sallys Torskgryta hade jag nästan ingredienser till, den får det bli. Den vet jag dessutom att den är jättegod.
Vi hade inte potatis i grytan utan åt ris till istället för peran och bröd. Gjorde en enkel guacamole till.
Ett litet mellisförslag får ni oxå med.

Citrondoftande Potatissoppa med OlivFoccacia

En superkrämig god soppa!
Serverade tillsammans med nybakt OlivFoccacia.

5 dl 37 gradigt vatten
1 pkt jäst
1 tsk salt
1/2 dl olivolja
ca 770 g vetemjöl (degen skall vara rätt lös)
Blanda vatten, jäst väl och rör ner salt och olivolja.
I med mjöl och kör i degmaskin i ca 5 minuter.
Låt jäsa i 40 minuter.
Häll över på plåt med papper och platta ut med mjölad hand.
Jäs ytterligare 30 minuter. 
Pensla olivolja över hela brödet. Strö över flingsalt och rosmarin el timjan.
Grädda på 200 grader i ca 25 minuter.
 

Kycklingbiffar med Mango Chutney

Kycklingbiffar med Mango Chutney

4 pers

1/2 dl kokosflingor (om du har tid låter du kokosflingorna dra i lite mjölk 20 minuter)

500 g kycklinglårfilé 
1 tsk kardemumma, hela frön 
1 st ägg 
1/2 dl ströbröd 
1/2 tsk salt 

Kokosris

3 dl basmatisris 
1 burk kokosmjölk, 400 ml 
2 dl vatten 
1 nypa salt 
4 st limeblad (kan uteslutas) 

Serveras med

Mango Chutney 
limeklyftor 

1. Kycklingbiffar
Kör lårfiléerna till medelgrov färs i din matberedare.

2. Rosta kardemumman någon minut i torr panna tills den doftar och krossa den sedan i mortel.

3. Rör ihop kycklingfärs, kardemumma, ägg, ströbröd, salt och urkramade kokosflingor.

4. Forma färsen till trinda biffar och stek gyllene på båda sidor i lite smör eller olja.

5. Lägg därefter lock på stekpannan och låt gå klart på låg värme, ca 10 minuter.

6. Kokosris
Måtta upp ris, kokosmjölk, vatten och salt i en kastrull.

7. Tryck ner limebladen.

8. Koka som vanligt ris fast gärna på något lägre värme, knappt 20 minuter eller tills riset absorberat all vätska.

9. Servera kycklingbiffarna med kokosris, mango chutney och limeklyftor.

Receptet kommer från Lotta Lundgrens kokbok "Om jag var din hemmafru"

Dessvärre så hittade jag det här receptet just när jag skulle till och hitta på något med kycklingen så jag hade inte ingredienserna till riset hemma. Det fick bli plain and simple Jasminris. Det tackade mina barn mig för. De var inte överförtjusta i smaken på kycklingen heller....men jag älskar kardemumma så jag tyckte det blev gott. Med mango chutney till och tanken på kokosriset så blev det lite indiskt...mmm, gott!

Pastasås med Morot, Tomater & Parmesan

 
Vår vegetariska lunch den här veckan var Pastasås med Morot, Tomater & Parmesan.
Fräs finhackad lök, purjo, vitlök, chilipeppar i smör el olja. 
Grovriv morötter och blanda ner tillsammans med tomatpuré, krossade tomater, vatten och kryddor.
Låt puttra i ca 15 minuter. Tillsätt grädde och tomater i bitar och koka en sisådär 10 minuter till. Smakerna hinner ju gotta till sig om det får puttra på en stund.
Riv parmesan och servera tillsammans med hackad salladslök, valfri pasta och såsen.
Framdukat och klart att inta:) 

Dags igen för Dumlechokladbollar

Måns har tjatat länge om att få göra Dumlechokladbollar igen. Och det kan man väl få göra:)
Här är vårt grundrecept på Chokladbollar som du sedan bitar ner Dumlekolor i. 
As simple as that!
 
Mumsa tillsammans med varm choklad, grädde och minimarschmallows.
 

Pumpasoppa på rostade rotsaker

En supergod variant på Pumpasoppa.
 
Härliga färger och dofter kan jag lova er!
 
 
Gjorde tortillabröd i ugnen som jag hade penslat med vitlöksolja ( fräs pressade vitlöksklyftor i olja), som jag sedan skar i remsor.
Som sagt supergott!

Ugnsbakad lax med färskost

Ugnsbakad lax med färskost 
6 pers a la Hoversjös
2 x 4-p laxfilé
salt
peppar
1 brk naturell färskost
2-3 msk dill
2-3 msk persilja
3 dl grovriven Prästost
Lägg laxen i smord ugnsform. Salt och peppra.
Blanda ihop färskost, örter och riven ost och bred på laxen.
Koka potatismos och lägg på sidorna.
Kör i ugn i ca 15 minuter på 200 grader. 
Väldigt gott blev det!
Gjorde Pettsons enkla vitkålssallad och en kålsallad med krossad ananas, mandariner på burk + spad och tranbär och serverade till.

EnergiBars

Prövade idag att göra egna energibars för att ta med på lovet. Bra att pyttsa i om det behövs energi i backen.
Receptet är från Maxiköket.
EnergiBars 
ca 10 bitar (eller fler om man gör mindre)
1 dl fiberhavregryn
1 dl solrosfrön
1 dl pumpakärnor
1/2 dl sesamfrön
1/2 dl russin
1/2 dl torkade blåbär
2 tsk vaniljsocker
1 1/2 dl kanel
1 msk kakao
2 msk flythonung
2 äggvitor
Sätt ugnen på 125 grader.
Blanda alla torra ingredienser och rör sedan i honung och äggvitor.
Klä en avlång brödform med bakplåtspapper. Lägg ner smeten och pressa ned den ordentligt.
Grädda mitt i ugn i ca 10 minuter.
Låt kakan svalna av och kyl den innan den skärs i bitar.
Full med energi och fri från konstgjorda medel.
Sen om den passade min smak eller inte...... Tror faktiskt, tro det eller ej, att den nog varit bättre utan kakao. Sen är ju inte jag så förtjust i honung. Men det är ju min åsikt förstås:)

Trippelsmarrig Kladdkaka

 
 
 
Sätt ugnen på 175 grader.
Smält smöret och låt svalna något.
Rör ihop socker och ägg.
Blanda ner de torra ingredienserna, vispa inte då kan kakan bli torr.
Bred ut hälften av smeten i en smörad och bröad form med löstagbar kant.
Klicka ut kolakrämen och toppa med resten av chokladsmeten.
Grädda i ca 20-30 minuter. Som alltid med en kladdkaka så ska den fortfarande var lite lös i mitten när du tar ut den, det stannar tills sig när den svalnar.
Smält chokladen och rör ner ett par dl Rice crispies och bred över den på kladdkakan.
Ställ svalt till servering.
Ser ju inte helt otokigt ut, eller hur?!
 

Chokladtryffelkakor

Står lite fel i receptet....kavla ca 5 mm tjockt. 5 cm blir svårt:)
 
 
Mums!

Brieost med rostade frön

Skär rumsvarm Brieost i ca 1 cm kuber.
Rosta 1 1/2 - 2 dl pumpakärnor, 1-2 dl solrosfrön, 1 msk sesamfrön tills de är gyllenbruna.
Tillsätt ca 1/2 tsk salt och chiliflakes efter smak. Jag strösslade nog ner ca 1/2 tsk, men man kan nog dra på med lite till.
Vänd runt Briebitarna i frö blandningen och lägg upp på fat.
Ett riktigt höjdarsnacks! 

hundraprocentrecept.blogg.se

Här kommer ni hitta recepten på maten som finns som inspiration i tidningen 100% Östersund.

RSS 2.0