Blandade rätter från dagarna som gått

Jag hittade inte Merguez på affären så det blev Choritzo istället. Den är rätt "snäll" för barnens smaklökar också:) Mograbieh( stora couscouskorn) är lite skumma att äta, eller så är det bara att man är ovan. Rätten var väldigt god med fetaostcremen till!

Jag serverade tillsammans med matkorn. Ett barn åt nästan bara matkorn medan ett annat åt 5 biffar!
Jag tryckte i mig två bara för att dom var så goda...massa riven parmesan i..Mmm.
...fast jag serverade med kokta potäter plockade av Guldkustbarnen i Digernäs. Och så glömde jag att ha i dill så det blev "fisk i form med purjolök och potatis"...typ:) Formarna var tomma när de kom tillbaka så det här gick hem hos både barn och vuxna!

Asiatiska Kycklingbiffar

Limeklyftor är gott att ha till den här maträtten. Pressa på efter tycke och smak.
Receptet hittar ni här: Asiatiska Kycklingbiffar
Smeten blir ganska lös så man får vända dem lite försiktigt första vändan, sen "stabbar" dem ihop sig.
Placera biffarna på nudelwoken vid servering. Egentligen skall det vara cashewnötter på, men jag bytte ut det mot rostade solrosfrön och pumpakärnor på jobbet.
Riktigt, riktigt gott var det!

Salviakyckling med pasta

Salviakyckling med pasta 
4 port
500 g kycklingfilé i små bitar
1 gul hackad lök
smör el olja till stekning
ev 1-2 msk vetemjöl att reda med
1 dl valfri grädde
2 msk tomatpuré
100 g fetaost
2 msk färsk hackad salvia
en näve oliver
S & P
 
Fräs lök och kyckling i matfett.
Strö ev över mjöl innan du häller över grädde. Jag brukar ta lite mer grädde för det är så gott med sås:)
Sprutta i tomatpuré och smula i fetaosten. Tillsätt oliver och hackad salvia mot slutet. Smaka av med S & P.
Servera med valfri pasta.

Torsk med kryddiga kikärtor

Torsk med kryddiga kikärtor - åh, så gott!...i mitt tycke, som älskar kikärtor i alla former:)

Blekselleri morötter, haricot verts förberedda att gå ner i kastrullen tillsammans med lök och vitlök som redan fräses tillsammans med kryddorna.

Knapriga grissinipinnar att tugga på till grytan.
Ofta försöker jag spara en del av råvaran att visa för barnen, så de får se hur den såg ut innan den hamnade grytan.
Det här kommer jag definitivt att göra igen. Jättegott med en klick creme fraiche på.

Kycklingbiffar med persilje- & citronkräm

Kycklingbiffar med persilje- & citronkräm 
4 port
1 dl mjölk
1/2 dl ströbröd
2 krm cayennepeppar
1/2 tsk salt
ca 500 g kycklingfärs (jag köper svenska fileér och kör i matberedaren till ett grovt mos)
1 msk olivolja
lite pressad vitlök
Blanda mjölken med kryddor och ströbröd och låt svälla en stund. Blanda sedan ner kycklingfärsen och forma till 8 biffar.
Bryn biffarna i olivoljan i stekpanna och lägg sedan över dem i ugnsfast form.
Låt gå i ugn på 225 grader i ca 5-10 minuter. (eftersom jag gör större mängder på jobbet så lägger jag dem direkt på plåt med papper och kör dem klara där, funkar finfint)
 
Persilje- & Citronkräm 
1 kruka persilja
1/2 citron, skalet
2 dl smetana
S & P
Hacka persiljan och blanda med citronskal och smetana. 
Smaka av med  S & P.
 
Servera tillsammans med ugnsrostade rotsaker el bulgursallad.

Ananaspaj

Ananaspaj 
6 port
150 g smör
1 dl socker
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
Sätt ugnen på 175 grader.
Blanda smör, socker, mjöl och bakpulver i matberedare. Tryck ut degen i en pajform.
1 ägg
2 dl creme fraiche
1 dl socker
1 tsk vaniljsocker
500 g krossad ananas
Rör ihop ägg, CF, socker och vaniljsocker med avrunnen krossad ananas.
Hälll fyllningen i pajformen och grädda mitt i ugnen ca 40 minuter.
 
Servera avsvalnad tillsammans med vaniljglass el vispad grädde.

Rödbetspaj

Rödbetspaj 
6 port
4 färska rödbetor, ca 125 g
Koka rödbetorna mjuka med skalet på ca 45 minuter. Spola i kallt vatten, skala och skiva dem tunt.
 
150 g smör i tärningar
3 1/2 dl vetemjöl
2 msk vatten
Blanda smör, mjöl och vatten i matberedare till en deg. Tryck ut i pajform, nagga bottnen och ställ i kyl i ca 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen ca 10 minuter.
 
2 dl gräddfil
1 ägg
4 dl riven Herrgårdsost
1/2 tsk torkad timjan
1/2 tsk svartpeppar
1 krm salt
Blanda gräddfil, ägg, honung, ost, timjan, S & P. Fördela rödbetsskivorna i pajskalet, täck med fyllningen. 
Kör i ugnen ca 30-40 minuter tills pajen fått fin färg.
Om man vill kan man garnera med rostade solrosfrön och färsk timjan....vilket jag glömde i mitt virrvarr på påsklunchen idag:)

Falafel med sötpotatis & limekräm

Falafel (något krackelerade men goda!)
4 port
2 sötpotatisar, ca 300 g, finriven
1 röd lök, finhackad
380 g kikärtor, avspolade och avrunna
1 tsk paprikapulver
1 tsk spiskummin
1 ägg
2 msk vatten
1/2 dl ströbröd
1 tsk salt
3 krm svartpeppar
1 1/2 dl sesamfrö
 
225 grader i ugnen.
Lägg  allt utom sesamfrö i matberedare och mixa till en slät massa.
Forma bollar och rulla dem i sesamfrö. Använd handskar el skölj händerna i vatten så blir det lättare att forma.
Lägg bollarna på en ugnsplåt med paper och kör i mitten av ugn i ca 20 minuter.
 
Limekräm 
Riv skalet av en tvättad lime och blanda med 1 vitlöksklyfta, 1 tsk honung och 2 dl matyoghurt. Smaka av med S & P. Servera ev med ris.
 
 

Gravlax på knäcke med gravlaxvisp

Gravlax på knäcke med gravlaxvisp 
Välj ett gott knäcke, gärna "sticks". Skär gravad lax i lagom små bitar/skivor och lägg på.
Vispa grädde och blanda i färdig gravlaxsås till en smak som passar dig( och till en konsistens som inte rinner ut). Fyll i spritspåse och spritsa på en klutt på varje bröd. Garnera med färsk dill.

Bulgursallad

Bulgursallad 
Gott tillbehör på en buffé..
Koka bulgur enligt förpackningen och blanda med valfria grönsaker. Här har jag majs, oliver, röd lök, paprika, morots"tungor" och fäsrk timjan.

hundraprocentrecept.blogg.se

Här kommer ni hitta recepten på maten som finns som inspiration i tidningen 100% Östersund.

RSS 2.0