Vi har vunnit - igen!!!!!

Ååh, nu är jag så där STOLT igen! 
Vi har idag fått ta emot ett fint pris, Årets Kooperativ, från COOMPANION i Jämtland.
Motiveringen lyder:
Guldkusten är en förebild som visar att det går att kombinera matglädje med stora inslag av närproducerade och ekologiska råvaror med en pedagogisk verksamhet.
Guldkusten har delaktighet och utforskande som ledstjärnor i sitt arbete och genom en stark tro på barnets möjligheter verkar förskolan för ett bättre samhälle där barn och vuxna är jämlika.
Med ett individualistiskt perspektiv som tar tillvara på barnens önskemål och tankar skapas en demokratisk och utvecklande miljö. 
Hur vi hamnat här (som nominerade) vet vi inte... 
...men STORT är det och 5000:- fick vi....
...tillsammans med ÄRAN!

Kardemumma-sockerkaka med glasyr

Hittade ett recept som såg gott ut i en av mina nya tidningar som jag testbakade imorse.
 
Det enda som var tråkigt var att jag var för förkyld för att känna kardemummasmaken...
 
VÅR!

Tjinuskisås med frusna lingon & Vaniljglass

Idag lyxade vi med efterrätt...har ju blivit lite bortskämda här i påsk:)
Kolasås i världsklass!
Yammieyammie!
Å ser man på...det blev lite bär och sås kvar....till mamman;)

Vit Fisk med frasigt täcke, Majo-Verte & Rotsaksmos

Jag älskar Emma & Anette och deras sätt att förmedla sin kokkonst! Köpte den här kokboken på bokrean och dagens middagstips kommer från den. 
Vit Fisk med frasigt täcke, Majo-Verte & Rotsaksmos
Som de också skriver så är det lite olika vilken sorts fisk som bör användas. MSC- märkt är väl en bra riktining i att välja, eller ännu hellre KRAV-märkt.
Väldigt god sås. Jag hade tyvärr ingen fisksås hemma utan jag pressade i litelite vitlök. Och en rejäl näve babyspenat.
En fantastiskt god middag är serverad! 

ChokladTosca

Agnetas ChokladTosca var det länge sedan jag gjorde.
För att "klara oss" fram till påskdagens middag hos mamma och pappa så bakade jag en sådan. Då kan vi mumsa på den under dagen idag:)
200 g mörk choklad
175 gr smör
2 dl socker
3 ägg
2 dl mjöl
1/2 tsk bakpulver
Smält smör och bryt ner choklad så den smälter. Rör ner socker och tillsätt äggen ett och ett.
Blanda mjöl och bakpulver som du sedan rör ner i smeten.
Häll i smord form med löstagbar kant. Grädda i mitten på 175 grader i 25-30 minuter.
100 smör
2 dl socker
1 msk kakao
2 msk sirap
2 msk mjölk
2 msk mjöl
Smält smör och rör ner resten av ingredienserna. Sjud några minuter och blanda sedan ner
200 g grovhackad mandel eller ett par dl kokos.
Grädda ytterligare 10 minuter.
Ställ att svalna. 

Pincho med kallrökt lax och färskost

Pincho med kallrökt lax och färskost 
1 baguette
1 ask naturell färskost
ca 150 g kallrökt skivad lax
gräslök till dekoration
 
Skiva baguetten.
Mixa hälften av laxen med färskosten och bred på den släta krämen på brödskivorna.
Garnera med resten av laxen och finskuren gräslök.
Ringla över lite olivolja, salt och peppar.

Påsktårta

Snabba Påsktårtan
10-12 bitar
1 frp färdig tårtbotten
1 dl hjortronsylt
6 dl vispad grädde
2-3 dl chokladpudding (eller 2 dl vispad grädde blandat med 1/2 dl Nutella)
ca 10 maränger
Blanda lite grädde med hjortronen och bred på undre lagret.
Bred chokladpudding/nutellablandningen på nästa lager och krossa över marängerna.
Bred till sist på grädde (här blandad med gul karamellfärg då jag inte hittade gul marsipan).
Dekorera valfritt.

Snabbgravad lax med parmesansås

Snabbgravad lax med parmesansås 
4 port
4 portionsbitar lax
2 msk salt
2 msk socker
1 tsk grovmalen svartpeppar
Gnid in salt, socker och peppar i laxen. Låt stå ca 20 minuter i rumstemperatur.
Torka av laxen med hushållspapper ordentligt och grilla eller stek laxen tills den är klar.
Parmesansås 
1/2 finhackad färsk dill
1 dl olivolja citron
50-80 g finriven Parmesanost el Grana Padano
Mixa dill och olivolja slätt med stavmixer. Rör ned riven ost tills såsen får en krämig konsistens. 
Om man blandar ner mer ost blir det istället en god röra.
Ringla såsen över laxen vid servering. 
Citronklyftor att pressa över är gott till.

Halloumi-panerade kycklingspett

Arbetsgång: Kyckling i bitar, uppvispat ägg, panering och bricka där kycklingen får vänta till stekning.
 
Jag brukar steka klart kycklingbitarna och sedan trä dem på spett vid servering. Det tar väldigt mycket mindre plats i stekpanna och ugn.
Många godagoda spett!

Grönkålsgratäng

Grönkålsgratäng 
4-6 pers
500 g grönkål - färsk finhackad el tinad och urpressad
1/2 finhackad gul lök
1-2 finhackade vitlöksklyftor
50 g riven ost
3 ägg
1 dl grädde
1 krm muskotnöt
1 msk smör
salt & vitpeppar
 
Smörj en ugnssäker form och sätt ugnen på 200 grader.
Vispa ihop äggen lätt och tillsätt grädde och ost. Spara lite ost till gratineringen.
Krydda med salt, peppar och nyriven muskot.
Fräs lök och vitlök i smör i en kastrull, löken ska mjukna men inte ta färg. Vänd ner grönkålen i löken.
Ta kastrullen från värmen och rör ner äggblandningen. Häll allt i formen och strö över osten.
Kör i ugnen i ca 20 minuter.
 
Supergott!!

Brytbröd med pumpakärnor

Det här receptet har ni fått här förut. Idag passade jag på att tömma lite olika vetemjöls-"slattar" och så hade jag inga solrosfrön så jag tog pumpakärnor. 
Gott blev det också! 
 

Flygande Jacob

Fick härligt nygrillade kycklingar av mammsen idag. Tänkte först äta dem som de var men så blev jag akut sugen på en riktigt gammal klassiker...
Flygande Jacob, recept hittar du här. Men jag tillsatte 1-2 tsk curry för jag tycker att det skall vara lite currysmak tillsammans med banan.
Kom ihåg att inte tillsätta jordnötterna förrän på slutet, annars blir de bara mjuka och smaklösa.
Blev förtjust i Per Morbergs snygga öl-förpackning på Ica idag, jag som inte ens gillar öl... Provade ett par munnar till maten men resten fick Mats ta hand om., vilket han gjorde med glädje:) Men jag kommer absolut att köpa ett snyggt 6-pack av den i sommar när vi skall ha middagsgäster i solskenet och grillen är igång...bara för att den såg så snygg och somrig ut!
En god 70-tals klassiker serverad med russin, lite extra salta nötter och en grönsallad.

Daimpaj

Daimpaj 
8-10 pers
2 1/2 dl vetemjöl
100 g smör
2 msk socker
1 äggula
Sätt ugnen på 150 grader.
Hacka ihop mjöl, socker, smör och äggula till en deg. Tryck ut den i en form med löstagbar kant.
Ställ kallt i 10 minuter.
Nagga pajskalet och förgrädda i 10 minuter.
Fyllning:
2 ägg
1 1/2 dl farinsocker
1 dl sirap
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt
100 g smält smör
Vispa ägg, farinsocker, sirap, vaniljsocker och salt. Vispa sedan i det smälta smöret och häll smeten i pajskalet.
Grädda i nedre delen av ugnen i 40 minuter.
Hacka 1-2 dubbelDaim. 
Strö Daimen över pajen direkt när du tar ut den ur ugnen.
Ställ pajen att kallna. Servera pajen kall med vispad grädde eller matlagningsyoghurt.

Köttfärslimpa med tzatziki

Två bigga-bigga Köttfärslimpor på väg in i ugnen.
Receptet är från Karolina Sparring. Och här kan du lyssna på Meny i P1 med henne och ett inslag från Guldkusten:).
Servera tillsammans med vitlöksfrästa champinjoner och god tzatziki och ev potatis av något slag till.

Jordärtskocksoppa - fest på en torsdag!

Vill ni äta en supergod soppa i helgen? Passa då på att åka på Ica Maxi där de nu har extrapris på ekologiska Jordärtskockor, 15:- för 300 g. Jag köpte två påsar till vår middag.
Jordärtskocksoppa med vitlöksfrästa räkor 
4 port
500 g jordärtskockor (släng i två påsar, det går bra)
2 schalottenlökar
1 vitlöksklyfta
2 msk olivolja el smör
1 dl vitt vin
5 dl hönsbuljong
5 dl grädde
1 dl mjölk
salt & peppar
Vitt vin fanns det inte i huset så jag tog en liten flaska Cava....ja, man tager vad man haver;)
Kommer ni ihåg? Börja med att skala och hacka löken så den får ligga i ca 10 minuter så får du ut en massa braiga antioxidanter!
Skala sedan skockorna och lägg dem i kallt vatten(de blir bruna fort annars).
Fräs lök, vitlök och skockor i bitar i smör el olja.
Häll på vinet och låt koka ihop något.
Tillsätt buljongen och koka tills skockorna är mjuka.
Mixa soppan slät. Tillsätt grädde och mjölk och koka ihop.
Smaka av med salt och peppar. 
Fräs avrunna räkor i smör och vitlök och lägg ner dem i soppan direkt när de blivit heta.
Servera med ett gott bröd.
Och självklart så sparade jag en liten slurk till maten;)

ApelsinBrownies

ApelsinBrownies 
20-25 bitar
150 g smör
4 ägg
4 dl strösocker
3 dl vetemjöl
1 dl kakao
1 tsk vaniljsocker
1 1/2 dl hackade hasselnötter
rivet skal från 2 apelsiner (jag tog bara från 1)
Sätt ugnen på 200 grader.
Smält smör och låt det svalna.
Blanda ägg och socker i en bunke. Slå i det avsvalnade smöret och rivet apelsinskal.
Blanda mjöl, kakao, vaniljsocker och hackade nötter.
Rör ner detta i äggsmeten. Bred ut smeten i en smord form med kokos i, ca 30x25 cm.
Grädda i nedre delen av ugn i ca 25 minuter. Låt svalna.
Glasyr 
2 msk kakao
60 g smör
3 1/2 dl florsocker
4 msk pressad apelsinsaft
1 tsk vaniljsocker
Smält smöret och blanda med övriga ingredienser. Bred glasyren över hela kakan.
Jag brukar ta ciseleringsjärnet (ett måste i ett kakbakarkök!) och göra fina kringlor av apelsinskal och dekorera med, men idag hade jag slut på apelsiner efter att ha baka själva kakan så det fick bli kokos istället.

En gammal goding

Igår blev det en gammal goding till middag. Ugnskorv med kokt potatis

Det är ju så gott!
Fyll korven med äppel bitar, krydda med curry och släng på lite riven ost.
Kör i ugn tills korven är klar och servera med vanlig kokt potatis, senap och ett glas kall mjölk.

Bättre sent än aldrig

Har inte hakat på trenden med Pulled Pork förrän den är på väg bort;)
Igår innan jag gick och la mig så stoppade jag in gjutjärnsgrytan i ugnen med en massa gott i.
Tog lite från några olika receptet.
Lade 1,8 kg benfri fläskkarré i grytan tillsammans med 1 gul lök i klyftor och 1 stor vitlök solo i klyftor.
Köttet saltade och pepprade jag ordentligt runtom.
Blandade 1 flaska, 400 ml, BBQsås med hickory/sweetsmak med 1 1/2 dl sweet chilisås, 1 1/2 dl Hoisinsås och hällde över.
Grytan stod i ugnen på 100 grader drygt i ca 8 timmar. Sedan lät jag allt ligga kvar i grytan ute under dagen.
När det var dags för middag så tog jag in hela härligheten och drog isär köttet, lade tillbaka det i grytan och såsen.
Blandade om allt ordentligt och hettade upp.
Gjorde en klassisk Coleslaw till.
En kvarts bit vitkål, en rödlök, en morot. Blanda 1 dl creme fraiche, 1/2 dl majonäs, 1 tsk dijonsenap, 1/2 tsk salt, 1 krm SvP. Blanda tillsammans med grönsakerna och låt stå kallt till servering.
Serverade tillsammans med ett gott bröd, Coleslaw, valfria grönsaker, gräddfil el creme fraiche, det FANTASTISKT goda köttet och ev jasminris.
Kolla in det här klippet!!

Jitterbuggar med kardemumma

ca 20 stycken

2 dl vetemjöl

2 msk kakao

1 tsk kardemummakärnor

2 msk strösocker

100 g smör

1 äggula

Maräng:

1 äggvita

1 dl strösocker

Ugn: 175°

Gör så här

  1. Hacka ihop mjöl, kakao, nystött kardemumma, socker och smör, gärna i en matberedare. Tillsätt äggulan och arbeta ihop till en deg.
  2. Lägg degen på plastfolie och tryck ut till en tjock fyrkant. Täck med plastfolie och låt vila i kylen, ca 30 minuter. Kavla ut degen till en platta som är ca 30x15 centimeter.
  3. Maräng: Vispa äggvitan till ett skum. Tillsätt sockret och fortsätt vispa till ett fast skum. Bred marängen över degen, men lämna ett par centimeter längs ena långsidan. Rulla ihop från långsida, som en rulltårta, med hjälp av plastfolien. Låt rullen ligga i frysen tills den är riktigt kall, ca 30 minuter.
  4. Ta ut rullen och skär i skivor. Lägg skivorna på en plåt med bakpapper. Grädda mitt i ugnen, 15–20 minuter.
Receptet har jag tagit från Hemmets Journal.
Men nästa gång jag gör dem (vilket jag kommer göra för dom var jättegoda!) så ska jag inte lägga dem i frysen för de gick inte att skära. Degen gick sönder och dom blev jättefula.
Fast goda blev dom som sagt!
Serverade dem i sällskap av Butterkaka.

Butterkaka

Idag så bakade Pelle och jag bullar.
Kom på att jag ville "twista" till baket och gjorde en Butterkaka, vilket jag aldrig gjort.
Riktigt smarrigt med vaniljkrämen innuti varje "bulle".
Fikade tillsammans med Jitterbuggarna.

Kyckling med curry & äpple

Kyckling med curry & äpple 
Fräs gul lök och vitlök i smör och curry. Tillsätt kyckling i mindre bitar.
När kycklingen är nästan klar så skär syrligt äpple i små, små bitar och häll i.
Fyll på med grädde, hönsbuljong el kycklingfond, salt och peppra.
Låt puttra tills allt är klart.
Servera med ris eller matkorn.

Kasslerpasta

Igår åt vi Tildes Kasslerpasta.
Fräs gul lök och vitlök i smör, tillsätt kassler i små bitar.
Skär röd paprika i mindre bitar och släpp ner dem oxå i pannan.
Häll i creme fraiche och finriven präst- eller västerbottenost. Smaka av med S & P.
Låt puttra ihop sig en kort stund. Servera tillsammans med valfri pasta som kokas enligt förpackningen.
Lilla Tilde var tyvärr sjuk så vi gjorde en låda med lunchmat som hon fick komma och hämta:)

Bärpaj

Dagar som idag när vårsolen skiner och gräset är.....eeh, grått och geggigt...
...så passar det bra att plocka fram frysta sommarbär för att göra en paj. Vi hade vita vinbär, hallon, smultron och blåbär blandat i en påse. Tog även lite björnbär.
Smält 150 g smör. 
Blanda ner 2 1/2 dl vetemjöl, 2 1/2 dl havregryn, 1 dl socker, 1 tsk vaniljsocker, 1 krm kardemumma.
Rör om till ett smul och fördela över bären i pajformen.
Kör i ugn på 200 grader i...ja, tills smulet är gyllenbrunt. Servera med vaniljsås.
Härliga tulpaner lyser i solen som letar sig in genom mina vårsmutsiga fönster.

Köttfärswok

Köttfärswok 
Fräs hackad gul lök, vitlök och curry i smör i stor gryta el wokpanna. Jag har tyvärr inte någon tillräckligt stor panna för att woka riktigt, det blir för stora mängder...
Lärde mig igår på föreläsningen att om man hackar lök och vitlök så ska man låta den ligga i ca 10 minuter innan man lägger i den i stekpannan. Om man gör det så utvecklas det en massa antioxidanter som är finfina för kroppen. Det ska jag försöka förändra i min matlagning.

Tillsätt köttfärs och fräs den till den är genomstekt. Skeppa sedan i finstrimlad vitkål, paprika i bitar, finhackad röd chili och kokosmjölk.
Fräs färska champinjoner i bitar med smör och vitlök i en stekpanna på sidan om. Salta och häll sedan över dem i köttfärsröran. Låt allt puttra ihop sig ordentligt. Smaka av med salt och peppar.
Servera i pitabröd. Jättegott!
 

Broccoli- & Tonfiskgratäng

Broccoli- & Tonfiskgratäng 
Jag har helt ärligt aldrig köpt en färdig champinjonsoppa på burk. Men i den här rätten skall man använda det och det var faktiskt jättegott!
Värm soppan, skrapa ner tonfisk( i vatten från burk), grädde och finriven ost. Koka inte! Smaka av om det behövs salt och peppar.
 
Med tanke på temat på föreläsningen jag var på igår kväll så skulle vi förmodligen inte använt oss av en färdigsoppa som innehåller en massa skrot som vi inte ska stoppa i kroppen. Jag var och lyssnade på Tommy Svensson som föreläste om hur vi kan skapa oss en hälsosammare livsstil och friskare liv genom att ändra kosten. Absolut så skriver jag under på det. Men tyvärr så har jag väl varken ork, tid eller ekonomi för att välja bort allt som har ett E-nummer i sig alltid.
Ibland så tänker jag att njutning eller kanske orken i livspusslet måste få styra. Vi blir hela tiden "matade" med olika kostråd, bantningstips och miljötänk. Vilket är jättebra för vi måste få upp ögonen för att en drastisk förändring måste ske i världen för att våra barnbarnsbarn skall få tillgång till färsk, näringsrik mat överhuvuvdtaget. 
Men vi måste göra det tillsammans. Och om alla förändrar lite nu och lite mer sen så kommer vi att komma närmare målet. Det är svårt att tvärt ändra på sånt som smygit sig in i våra liv under vår livstid.
Men som sagt, om alla gör så gott den kan, när den kan, vare sig det gäller att inte köpa kryddor med E 621 i eller att källsortera eller välja svenskt kött istället för utländskt, så kommer vi framåt i den riktning som bla Tommy pratade om igår:)
Eller som Olle sa: Hur svårt kan det va?
Köp en egen gris, föd upp den ,slakta den och ät den! Plättlätt:) Och undermeningen med det är ju att vi ska använda oss av så "rena" råvaror som möjligt.
Koka pasta enligt anvisning på förpackningen. Tillsätt fryst broccoli mot slutet så den får gå med i pastavattnet sista minuterna. Häll av vattnet och ös upp i gratängform.
Häll över svamp- tonfisksåsen och blanda runt ordentligt. Gratinera i ugn tills allt är varmt och fått lite färg på ytan.

hundraprocentrecept.blogg.se

Här kommer ni hitta recepten på maten som finns som inspiration i tidningen 100% Östersund.

RSS 2.0