Dansk Sjömansgryta
Dansk sjömansgryta
4 port
2 skivade gula lökar
5 msk smör, varav lite sparas till att smöra formen
500 g nötfärs
½ tsk salt
1 krm nymalen svartpeppar
800 g skalad och tunt skivad potatis
1 dl vatten
1 köttbuljongtärning
4 dl öl
1 tsk salt
1 krm peppar
½ dl hackad persilja
Hetta upp hälften av smöret i en stekpanna och fräs löken uten att den tar färg. Ställ löken åt sidan i en bunke.
Hetta upp resten av smöret och bryn färsen. Salta och pepra.
Smörj en stor ugnsfast form där du varvar potatisskivor med lök och färs.
Avsluta med ett lager potatis som täcker färsen(färsen blir lätt bränd annars).
Hetta upp 1 deciliter vatten och lös upp buljongtärningen. Tillsätt öl, salt och peppar. Häll blandningen över färs, lök och potatis.
Ställ i ni ugn på 200 grader tills potatisen är mjuk och har fått färg, ca 30-40 minuter.
Garnera med hackad persilja.
Servera gärna med rårörda lingon och saltgurka.
Receptet har jag fått av Sofia.
"Spisa" den här medan du hackar löken!