Kålpudding med potatis och lingon
4 port
1 vitkålshuvud
800 g fläskfärs
2 dl grädde
1 dl mjölk (eller mer, färsen ska vara lös)
2 kokta potatisar
ca 2 dl kalvbuljong
1 msk sirap
salt
peppar
smör
Sätt ugnen på 175 grader.
Skär vitkålen i små tärningar.
Fräs kålen med smör och sirap i en panna. Krydda med salt och vitpeppar.
Blanda färs, grädde, mosade potatisar, mjölk, kalvbuljong, salt och peppar till en lös smet.
Varva färs och kål i en smord form och toppa med ett lager kål. Stek i ugnen i ca 45 min.
Gräddsås
2 dl kalvbujong
1 dl kålspad från kålpuddingen
1 dl grädde
ca 1 msk redning för ljusa såser
salt och vitpeppar
1 tsk svartvinbärsgelé (eller lingonsylt)
Koka upp buljong, grädde och kålspad i en kastrull.
Tillsätt redning och låt såsen koka på medelvärme i 5 minuter.
Smaksätt med salt, vitpeppar och gelé eller lingonsylt.
Rårörda lingon
Blanda lingon och socker och rör tills sockret löst sig.