Min "träff" med bla Jens Linder i Grythyttan 2010

Grythyttan 2010

På mitt jobb har vi haft förmånen att få vara med i ett projekt som heter "Allebarnsrätten", läs mer om det här 

Vi jobbade redan med att servera barnen bra(=näringsriktig), god, vacker mat, att se måltiden som ett möte för samtal och inspiration, att tänka sinnen(Sapere) innan vi blev med i projektet.

Men såklart så har vi blivit ännu mer medvetna om att ta tillvara på dessa stunder och synliggöra dem tydligare för föräldrarna. Vi har också gjort en matateljé där barnen själva, tillsammans med pedagoger såklart,  skall kunna utforska olika råvaror och jobba med sitt "matprat". Tack vare stipendiepengar från Allebarnsrätten.

Här är lite bilder från den sista turen ner till Grythyttan där vi bla fick laga mat tillsammans med Jens Linder, Johanna Westman och Karolina Sparring. Karin Alfredsson (från Östersund ursprungligen) var också med och är tillsammans med Karolina initiativtagare till Allebarnsrätten.

 

Vi blev indelade i olika matlag och fick olika recept att tillaga som vi senare skulle äta.

Här rullar jag Johannas Gnocchi så svetten lackar, men kul var det:)

Till 4 personer

1 kg mjölig potatis (inte färsk)

1 tsk salt till potatiskokning

1 ägg

4-5 dl mjöl

1 tsk salt

lite riven muscot om du vill

2 msk salt till gnocchi-kokningen

 

Skala potatisen, dela på hälften om de är stora. Lägg i kastrull och fyll med vatten tills de är helt täckta.

Strö i 1 tsk salt och låt potatisen koka i ca 15 minuter eller tills de känns mjuka rakt igenom. Häll av och låt svalna.

Pressa med potatispress ner i stor bunke. Strö i saltet, muscotnöten och ägget. Knåda ihop ganska snabbt. Häll i 3-4 dl mjöl och knåda ihop tills du får en fast deg som inte klibbar, ta mer mjöl om det behövs.

Dela degen i 5 delar och rulla ut varje del till en lång rulle som är tjock som en vanlig varm korv ungefär. Dela den i 1 1/2 cm långa bitar och lägg över bitarna på en lätt mjölad bricka. Tryck gärna till dem på ena sidan med en gaffel för rätta gnocchi-looken.

Sätt på en pastakastrull med ca 4 liter vatten och koka upp. Lägg i 2 msk salt och fös försiktigt ner gnocchikuddarna i vattnet med en stekspade.

Låt gnocchin koka i ungefär 2-3 minuter el tills de flyter upp till ytan. Ta upp dem mde en hålslev el pastaslev och lägg över dem i en serveringsskål.

Jag fick även bryna smör och lägga i färska salviablad så de blev friterade. Vi hällde sedan salvia-smöret över gnocchin. Supergott!

En välbehövlig paus i matlagningen. Från vänster Karolina, Johanna, Jens, några andra projektdeltagare.

Så var det äntligen dags att få äta all den goda maten alla varit med och lagat:)
Vi har båda åren bott på Hällefors Herrgård som ligger strax utanför Grythyttan, väldigt mysigt ställe.
Dag två var det dags för "seminarium" i Grythyttans kyrka.
Det har verkligen märkts att vi varit i ett "matMecka", det är högtidligt med restauranghögskolestudenter i vackra kläder som tar emot oss. De visar upp allt fantastiskt som vi i Sverige har att äta av i skördetid. Bla jordbruksministern Eskil Erlandsson och Carl-Jan höll tal.

Efter de här två åren som jag varit med så känns det som att jag blivit bundis med Carl-Jan;) han är min nya idol. Har otroligt kloka tankar om mat, måltiden och barn/ungdomar.

Lunchen intogs i gamla vackra stallar som de gjort om en aning för att kunna användas till detta ändamål bla. Men de har bevarat mycket av det gamla, väldigt vackert i mina ögon.

Häftiga "Måltidens Hus", där restauranghögskolan håller till.

Ett enormt bibliotek med all världens kok- och matböcker finns också där liksom en butik med café. Sist vi var ner så var det så fint dekorerat med löv, rönnbär granris mm överallt och massor av maschaller längs hela vägen upp när vi fick vara med på en sjurätters middag med långklänning på kvällen.

Dagarna två avslutades med lite "prat" med enbart oss som var med i just "Allebarnsrätten".

Det har varit jättkul att få vara en del i detta som ni kan läsa mer om på deras hemsida. Där finns även massor av goda recept från olika förkskolor Och vi på Guldkusten känns som att vi är i viktigt "Matprat" tillsammans med barnen varje dag oavsett om vi är med i projektet eller inte.



Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

hundraprocentrecept.blogg.se

Här kommer ni hitta recepten på maten som finns som inspiration i tidningen 100% Östersund.

RSS 2.0