Smörgåstårta
På måndag fyller vår äldsta son 16 år! Och nästan ända sedan han lärde sig prata så har han på sin födelsedag önskat sig smörgåstårta.
För honom har inte gräddtårtan varit så viktig, vilket mottogs sådär bland vännerna när han var liten. Men med en gotteråtta till mamma så har vi såklart serverat både och.
Smörgåstårtorna har sett olika ut genom åren men här ska jag ge er receptet på den jag gillar mest. Mängden per person är jättesvårt att säga då alla i min familj älskar smörgåstårta….
Smörgåstårta ca 12 bitar
Lager 1
12 skivor kantskuret formbröd
2 dl creme fraiche
1 dl majonäs
300 g finhackad kallrökt lax
dill
citron
Lager 2
12-16 skivor kantskuren kavring
2 dl creme fraiche
1 dl majonäs
½ - 1 dl pepparrotsvisp
200 g finhackat hamburgerkött
Lager 3
12 skivor kantskuret formbröd
3 dl creme fraiche
1 dl majonäs
1 dl böcklingpastej
1 liten finhackad röd lök
Garneringen brukar jag oftast göra ”per bit”, så att alla får av alla godsaker. Och vad man väljer att lägga på är ju en smaksak.
skivat hårdkokt ägg
gravad el kallrökt lax
ostrullar
skinka
räkor el Kräftstjärtar
finhackad purjolök
ruccola kan man fästa längs sidorna
blå vindruvor
cocktailtomater
citron
gurka
röd el svart kaviar
etc….