Choklad- & Lingonpaj
100 g smör
1/2 dl strösocker2 dl havregryn
1 1/2 dl vetemjöl
Sätt ugnen på 200 grader.
Smält smöret i en kastrull, tillsätt socker, havregryn och mjöl. Rör ihop till en deg och tryck ut i form med löstagbar botten, ca 24 cm. Förgrädda i mitten av ugnen 8/10 minuter tills den har fin färg. Låt svalna.
1 1/2 dl vispgrädde
50 g smör
1 1/2 dl ljus sirap
200 g mörk choklad, minst 40 % kakaohalt
1 1/2 dl lingon
Koka upp grädde, smör och sirap i en kastrull, koka på svag värme i ca 10 minuter. Ta kastrullen från värmen, bryt i chokladen och ställ tillbaka på eftervärme. Rör tills chokladen smält och är riktigt slät och blank. Häll smeten i pajskalet och strö över lingonen. Ställ i kylen att stelna minst 5 timmar, gärna över natten. Servera med grädde.
Det här är den ultimata kakan att göra när man skall servera många. Går att göra i förväg, den är supergod och den är mäktig, alltså räcker den till många.
Vi var sex stycken som tog en normalstor bit och det var mer än halva kvar.