Palsternackssoppa med rostad sötpotatis & knaperstekt bacon
Tänk att sånt här kan reta gallfeber på mig! Hur kan man plasta in en och en palsternacka???!!! Har det med hållbarhet att göra...tveksamt. Det tar massor av minuter att ta bort all plast och tänk allt jobb för att plasta in dem...och allt jobb att göra all plast...och all onödig miljöförstöring i samband med det...MORR!
Ok, till dagens recept och lunchen vi åt på GK.
Palsternackssoppa
4 port
550 g palsternacka
120 g potatis
80 g gul lök
1 vitlöksklyfta
1 msk olivolja
5 dl vatten
5 cl vispgrädde
1 msk vitvinsvinäger
salt
svartpeppar
Skala och skär ner palsternacka, potatis, gul lök och vitlök i bitar. Fräs i oljan. Tillsätt vatten och koka tills rotfrukterna är mjuka. Häll i grädde, koka upp och mixa sedan till en slät soppa.
Smaka av med vinäger, salt och peppar.
Rostad sötpotatis
160 g sötpotatis
1 msk olivolja
salt
svartpeppar
Skala och tärna sötpotatisen. Blanda den med olja och kryddor.
Kör i ugn på 180 grader i ca 10 minuter.
Stek samtidigt baconbitar så de blir härligt knapriga.
När jag dukade fram lunchen så lade jag en sötpotatis på varje bord för att barnen skulle få se hur en sådan ser ut, storlek, färg, tyngd, doft....man får in mycket i en sådan matstund:)
Av en kollega fick jag betyget: "Vilken fin och god rätt. Det här skulle jag absolut kunna beställa på en restaurang".
Medan jag av några barn fick: "Det var bara sådär och för någon passade inte dennes smak" :)
Prova gärna och berätta vad ni tyckte! Åsså lyssnar ni på den här!