Lergrytebröd

Lägg lergrytan i blöt över natten. Olja in både neder- och överdel med tex olivolja.

Smula ner 50 g jäst i degblandare. Tillsätt 1/2 dl olivolja, 2 tsk salt och 5 dl fingervarmt vatten. Rör tills jästen lösts upp.

Ös ner ca 12 dl vetemjöl, ta inte i allt på en gång utan knåda degen först så ser du om det behövs allt. Degen skall vara lite kletig.

Låt jäsa i bunken i 1 timme.

Vänd ner degen i den inoljade grytan, strö över solrosfrön/pumpakärnor.

Lägg på locket och ställ in i kall ugn. Vrid på ugnen till 200 grader och låt gå i 1 timme.

Ta ur brödet ur grytan och låt kallna på galler under duk.

Duka upp det varma brödet med smör, ostar och... 
...en god Chili con Carne.


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

hundraprocentrecept.blogg.se

Här kommer ni hitta recepten på maten som finns som inspiration i tidningen 100% Östersund.

RSS 2.0