Färggrann fisksoppa & Morotsbröd

Färggrann fisksoppa 
Lyssna på den här poppiga när du chefar i köket! OBS! Du måste själv klicka igång låten på den orangea pilen när du är inne på sidan.
4 port
1 pkt torskfilé
1 gul lök
smör 
1 brk (400 g) tomatjuice el passerade tomater
1/2 brk vatten
1/2 buljongtärning
1/2 - 1 tsk salt
peppar
1 tsk basilika
1 råriven potatis
pressad citronsaft
finklippt persilja el dill
2 hårdkokta ägg
 
Skär den tinade fisken i kuber. skala och hacka löken. Fräs den i smör i gryta. Häll över tomatjuicen och vattnet. Tillsätt buljongtärning, salt, peppar och basilika. Riv ner potatisen i soppan och låt koka upp. Lägg i fiskkuberna. Koka under lock på svag värme i ca 5 minuter. Smaka av med lite pressad citron.
Strö över finklippt persilja el dill.
Servera med hårdkokt ägg i klyftor och ett gott bröd till.
Morotsbröd

5 dl mjölk, 37 grader

1 pkt jäst löses upp i mjölken

2 tsk salt

2 msk flyt-honung

3 dl finrivna morötter

13-15 dl lantvetemjöl (jag tog rågsikt och vetemjöl)

Blanda några minuter i maskin och låt sedan jäsa i 30 minuter. Tag upp på mjölat bord och knåda lite. Forma tre limpor eller små bullar som får jäsa 20 minuter till. 

Pensla med uppvispat ägg och strö över flingsalt och solrosfrön. Grädda 15-20 minuter i nedre delen av 225 gradig ugn. Lägg över på galler under bakduk för att svalna något innan du skär upp skivor som du sedan äter med Bregott och god ost!



Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

hundraprocentrecept.blogg.se

Här kommer ni hitta recepten på maten som finns som inspiration i tidningen 100% Östersund.

RSS 2.0