Fiskbiffar med varm gurkragu
Fiskbiffar med Gurkragu
4 port
250 g laxfilé
250 g vit fisk
½ röd lök
½ purjolök, det vita
½ röd paprika
½ gul paprika
1msk smör
ett knippe dill
1 tsk sambal oelek
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 tsk pressad citron
Kör fisken i matberedare så det blir en slät smet, ställ kallt.
Kör lök, purjo och paprika i matberedaren så det blir finhackat. Fräs grönsakerna i smör utan att det tar färg, ställ i kyl.
Hacka dillen och blanda den med fiskfärsen och de avsvalnade grönsakerna. Smaka av med salt, peppar och citronsaft. Ställ i kylen.
Gurkragu
¾ stor gurka
¾ tsk salt
1/2 -1 schalottenlök
1 tsk smör
1 vitlöksklyfta
½ tsk paprikapulver
2 tsk malen spiskummin
2-3 msk vatten
2 msk creme fraiche
Skala, kärna ur och skär gurkan i bitar. Strö saltet över och låt dra en stund. Krama ur vätskan.
Finhacka schalottenlöken. Smält smöret, tillsätt löken och pressa ner vitlöken. Stek utan att det tar färg. Tillsätt gurka, paprikapulver, spiskummin samt vatten. Rör ner creme fraichen. Hacka dillen och vänd ner den strax innan servering.
Vi rostade dagsgammalt hembakt grötbröd så det blev burgare:) Hade även bulgur till för den som ville ha det.
Receptet har jag fått av Marie.