Lax med Madeirasås och kokt potatis
4 port
600 gr färsk laxfilé el laxkotletter
salt och strösocker efter smak
smör till stekning
Salta och sockra laxen runt om och låt ligga och dra tills såsen är klar.
Torka av laxen noga, skär i fyra bitar om den inte redan är uppskuren.
Stek den i smör på medelhög värme tills den är gyllenbrun och har lite kärna kvar i mitten.
Madeirasås
1 finhackad schalottenlök
smör till stekning
3 dl vitt vin
2 dl hemgjord fiskfond (el 1 msk fond på flaska + 2 dl vatten)
1 lagerblad
5 vitpepparkorn
½ dl Madeira el annat starkvin, tex Sherry, Martini Bianco
2 dl creme fraiche
1 msk finklippt gräslök
S & P efter smak
Fräs schalottenlöken mjuk och blank i lite smör i en kastrull på medelvärme.
Blanda i vin, fiskfond, lagerblad och vitpeppar i kastrullen.
Reducera ner såsen på medelvärme tills 1 dl vätska återstår.
Häll i starkvinet och koka upp.
Vispa ner creme fraichen och koka upp igen.
Smaka av med salt och peppar.
Rör ner gräslöken strax innan servering.
Tillbehör
800 g färsk potatis
dillkvistar till kokning
300 g sockerärtor
15 rädisor i skivor el klyftor
1 msk smör
Koka potatisen med dillkvistar i vattnet.