Texasgryta
Gör storsats av några rätter till sportlovet
För många av oss är det dags för sportlov till veckan. En vecka när det ofta blir mycket uteaktivitet oavsett väder. Då kan det vara skönt att ha lite färdiga matlådor liggandes i frysen, så passa på att göra storkok av soppa, köttfärssås och gryta.
Ta med soppa i termos. Om köttfärsåsen inte är för ”blöt” så funkar den att läggas i tunnbröd/pitabröd och värmas på elden i aluminiumfolie. Gryta att bara värma när man kommer hem efter en dag i skidbacken…perfekt!
Texasgryta
10 barnportioner
1,2 kg högrev
1 tsk salt
140 g skivat bacon
2 msk olivolja
1 finhackad liten gul lök
2 finhackade gröna chilifrukter, jalapeno
1 finhackad vitlöksklyfta
1 brk krossade tomater
1 msk limejuice
4 dl vatten
1 msk maizena + vatten
salt
nymalen svartpeppar
Kryddor
1 ½ msk chilipulver
2 tsk mald spiskummin
1 tsk torkad oregano
½ dl vatten
Tillbehör
Riven ost
Fintärnad avokado
Finhackad lök
Tunt skurna tomater
Gräddfil el creme fraiche
Gör så här
Putsa köttet och skär i 3 cm kuber. Salta dessa med 1 tsk salt och blanda runt i en skål, ställ undan så länge.
Blanda ingredienserna till kryddblandningen.
Stek bacon i en stekgryta på medelvärme tills de är knapriga. Ta upp och låt rinna av på hushållspapper. Häll fettet i en kopp och spara.
Bryn köttbitarna i omgångar i lite av baconfettet samt lite olivolja.
Fiska upp köttet, fräs lökhack i några minuter under omrörning.
Tillsätt grön chili och vitlök och fräs några minuter till.
Ös ner kryddblandningen och fräs i nån minut.
Lägg ner de brynta köttbitarna, tillsätt krossade tomater, limejuice och vatten. Sätt på lock och låt sjuda på låg värme i ca 2 timmar. Tillsätt baconet de sista 5 minuterna.
Blanda maizena och vatten i liten skål och rör ner i chilin, se till att den tjocknar en aning.
Smaka av med salt och peppar.
Servera på en gång eller förvara i kyl ett par dagar, det blir bara godare!
Servera med tillbehören samt mjuka eller hårda tortillabröd, bönor, ris eller potatis.