Kanelbullar

Det var länge sedan vi hade gamla hederliga Kanelbullar i frysen. Dags för bullbak:)
150 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
1/2-1 tsk salt
1 1/2 dl socker
2 tsk mortlade kardemummakärnor
ca 1,3 liter vetemjöl
 
Smält smör i kastrull, häll i mjölken och värm till 37 grader.
Lös upp jästen i degbunken i lite av degspadet. Tillsätt resten av spadet och sedan salt, socker, kardemumma och drygt 2/3 av mjölet.
Arbeta degen så att den blir blank och smidig. Tillsätt ytterligare mjöl men spar 1-2 dl till utbakningen. Degen är färdigarbetad när den släpper bunkens kant.
Täck med bakduk och låt jäsa till dubbel storlek, ca 30 minuter.
Arbeta degen lite innan du stjälper upp den på mjölat bakbord. Knåda ev i resten av mjölet. 
Som sällskap hade vi en fin domherre vid vårt fönster:) 
 
Kavla ut degen och bred på en smidig blandning av 100 g smör, 1 dl socker, 2 tsk vaniljsocker och 2 tsk kanel. 
Vik ihop degen en gång längs långsidan. Skär remsor, ca 1-1 1/2 cm breda.
Snurra ihop den och tryck ner änden i mitten. Låt dem jäsa en liten stund till under duk. 
Pensla dem med ägg och strö över pärlsocker el flagad mandel.
Grädda mitt i ugn i 8-10 minuter. Låt svalna på galler under bakduk. 
Dags att mumsa. 
Godast är allt att äta dem varma med ett glas mjölk! 


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

hundraprocentrecept.blogg.se

Här kommer ni hitta recepten på maten som finns som inspiration i tidningen 100% Östersund.

RSS 2.0