Fish ´n Chips
Fish ´n chips
Här är ett recept av Marcus Samuelsson:
600 g filé av vit fast fisk, skuren i 12 jämnstora bitar (t ex torsk, kolja eller gös)
4 bakpotatisar, skalade
Frityrsmet:
1 tsk bakpulver
1 msk maizena
2 dl vetemjöl
saften av två limefrukter
1 dl öl
2 dillkvistar
salt och peppar
3 dl olja till fritering
tidningspapper till serveringen
Blanda nästan allt vetemjöl (ta undan lite att vända fiskbitarna i), maizena och bakpulver i en skål.
Finhacka dillen och blanda med öl och limesaft.
Häll försiktigt ner ölblandningen i mjölblandningen. Salta och peppra. Rör om och låt svälla i 20 minuter innan fritering.
Skär potatisarna på längden i jämna, centimetertjocka skivor och sen till 1/2 centimeter tjocka stavar.
Hetta upp oljan till 160 grader i en kastrull med höga kanter.
Vänd varje fiskbit först i mjöl och sedan i smeten. Fritera dem gyllenbruna, cirka 5-7 minuter.
Upprepa samma procedur med potatisen.
Servera, helst i en strut av tidningspapper, tillsammans med aioli och citron.
Eller så gör ni en vardags-Svensson variant med stekta fiskpinnar, ugnsbakade strips eller klyftpotatis med remouladsås.
Det gjorde jag så här på en onsdag.
Men gör er besväret att linda pappersstrutar för det blir mycket roligare att äta dåJ