Idag hjälpte Måns mig att baka en god Saffranskaka. Jag är ju fortfarande lindad om högerhanden och svag så vi hjälps åt så gott vi kan och det gick bra:)
Receptet heter i min pärm "Dagis-Mias Saffranskaka" och är ett recept som jag fick av Olles "dagis"- fröken för en sisådär 15 år sedan. Minst en gång per år gör jag den, och inte enbart till jul. Det är gott med saffran andra årstider också tycker jag.
1 1/2 dl socker
100 g smält smör
1 1/2 dl fil / gräddfil / kesella
2 påsar saffran
1 tsk kardemumma
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
russin
Vispa ägg och socker pösigt. Rör ner smör, fil, stött saffran och kardemumma.
Blanda och rör ner mjöl och bakpulver.
Smöra, bröa en form och lägg russin i botten(så hamnar de överst på kakan när den vänds).
Grädda nederst i ugn i 175 grader, ca 40 minuter.
Låt kakan svalna lätt innan den stjälps upp. Sikta florsocker över.
Månsson å jag drack te och mumsade ljummen saffranskaka tillsammans med pepparkakor.