Jitterbuggar med kardemumma

ca 20 stycken

2 dl vetemjöl

2 msk kakao

1 tsk kardemummakärnor

2 msk strösocker

100 g smör

1 äggula

Maräng:

1 äggvita

1 dl strösocker

Ugn: 175°

Gör så här

  1. Hacka ihop mjöl, kakao, nystött kardemumma, socker och smör, gärna i en matberedare. Tillsätt äggulan och arbeta ihop till en deg.
  2. Lägg degen på plastfolie och tryck ut till en tjock fyrkant. Täck med plastfolie och låt vila i kylen, ca 30 minuter. Kavla ut degen till en platta som är ca 30x15 centimeter.
  3. Maräng: Vispa äggvitan till ett skum. Tillsätt sockret och fortsätt vispa till ett fast skum. Bred marängen över degen, men lämna ett par centimeter längs ena långsidan. Rulla ihop från långsida, som en rulltårta, med hjälp av plastfolien. Låt rullen ligga i frysen tills den är riktigt kall, ca 30 minuter.
  4. Ta ut rullen och skär i skivor. Lägg skivorna på en plåt med bakpapper. Grädda mitt i ugnen, 15–20 minuter.
Receptet har jag tagit från Hemmets Journal.
Men nästa gång jag gör dem (vilket jag kommer göra för dom var jättegoda!) så ska jag inte lägga dem i frysen för de gick inte att skära. Degen gick sönder och dom blev jättefula.
Fast goda blev dom som sagt!
Serverade dem i sällskap av Butterkaka.


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

hundraprocentrecept.blogg.se

Här kommer ni hitta recepten på maten som finns som inspiration i tidningen 100% Östersund.

RSS 2.0