Rödkål med vinägrett
½ mindre rödkålshuvud
1 dm finhackad purjolök
1 dl pumpakärnor
1 ½ dl rapsolja
1 ½ dl äppelcidervinäger
¾ dl strösocker
3 ¾ tsk salt
svartpeppar
vitlökskrydda (ca 1krm…efter smak)
timjan på burk
lite paprikapulver
Riv rödkål i matberedare, strössla i pumpakärnor och purjolök.
Koka upp dressingen och häll genast över kålblandningen.
Blanda runt ordentligt.
Rödkålssallad med vitlök
Mörkt Filmjölksbröd - recept
Viltskavsgryta med Potatismos
Viltskavsgryta med potatismos
4port
ca 400 g fruset älgkött (alt färdig skav från butik)
Smör till stekning
Salt (efter smak)
Peppar (efter smak)
1-2 pressade vitlöksklyftor
1 hackad gul lök
Viltkrydda (efter smak)
1 msk kinesisk soja
1 dl vatten
2 dl grädde
2 dl creme fraiche
Frusna blåbär el lingon
Låt köttet tina något. Skär sedan med vass kniv till tunt skav. Fräs i smör i het panna. Blanda ner lök, vitlök och krydda med salt, peppar, viltkrydda och soja.
Häll över vatten och låt puttra några minuter.
Tillsätt grädde och creme fraiche. Puttra ytterligare några minuter.
Blanda strax innan servering ner lite frusna blåbär eller lingon. Funkar även med lingonsylt.
Servera med god potatismos.
Receptet har jag fått av Boel.
Fiskbiffar med varm gurkragu
Fiskbiffar med Gurkragu
4 port
250 g laxfilé
250 g vit fisk
½ röd lök
½ purjolök, det vita
½ röd paprika
½ gul paprika
1msk smör
ett knippe dill
1 tsk sambal oelek
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 tsk pressad citron
Kör fisken i matberedare så det blir en slät smet, ställ kallt.
Kör lök, purjo och paprika i matberedaren så det blir finhackat. Fräs grönsakerna i smör utan att det tar färg, ställ i kyl.
Hacka dillen och blanda den med fiskfärsen och de avsvalnade grönsakerna. Smaka av med salt, peppar och citronsaft. Ställ i kylen.
Gurkragu
¾ stor gurka
¾ tsk salt
1/2 -1 schalottenlök
1 tsk smör
1 vitlöksklyfta
½ tsk paprikapulver
2 tsk malen spiskummin
2-3 msk vatten
2 msk creme fraiche
Skala, kärna ur och skär gurkan i bitar. Strö saltet över och låt dra en stund. Krama ur vätskan.
Finhacka schalottenlöken. Smält smöret, tillsätt löken och pressa ner vitlöken. Stek utan att det tar färg. Tillsätt gurka, paprikapulver, spiskummin samt vatten. Rör ner creme fraichen. Hacka dillen och vänd ner den strax innan servering.
Vi rostade dagsgammalt hembakt grötbröd så det blev burgare:) Hade även bulgur till för den som ville ha det.
Receptet har jag fått av Marie.
Välkomna till KAKBUA
Piffig Falukorv med pasta
Piffig Falukorv med pasta
4-6 port
600 g falukorv
100 g färska champinjoner (funkar med burk också)
1 brk krossade tomater
1 stor gul lök
1 grön paprika
3 vitlöksklyftor
smör el olja till stekning
2 ½ dl grädde
färsk el torkad basilika
salt
rosépeppar
Tagliatelle el annan pasta – tillagas enligt förpackning
Hacka lök, vitlök och paprika som du fräser i stekpanna. Häll över i en kastrull. Skär champinjoner och korv i små bitar, fräs tills korven fått färg. Häll även detta i kastrullen och tillsätt krossade tomater. Låt sjuda i några minuter.
Rör ner grädde, salt, basilika och rosépeppar. Smaka av och servera.
Receptet har jag fått av Agneta.
Vegetarisk lasagne
Randiga Maränger
Indonesisk gryta med matvete
Indonesisk gryta med matvete
4-6 port
500 g strimlat bogfläsk (går även att använda älg - el nötkött)
1 röd strimlad paprika
1 grön strimlad paprika
1 gul strimlad lök
10 strimlade katrinplommon
3 msk smör
Marinad:
½ dl kinesisk soja
2 msk vitvin- el äppelcidervinäger
2 msk rapsolja
en klick senap el ½ tsk senapspulver
en bit riven färsk ingefära el ½ tsk mald ingefära
½ tsk torkad timjan
1 smulat lagerblad
½ tsk chilipulver
½ tsk salt
Marinera det strimlade köttet tillsammans med löken så lång tid du har. Allt från 30 minuter till nästa dag. Ju längre desto godare.
Enligt receptet ska man sedan fräsa köttet i stekpanna men jag tycker att det försvinner så mycket sås då och att det brukar kunna bli lite bränt. Därför brukar jag marinera direkt i min gryta och sedan sätta den på spisen och koka upp snabbt med lock på. Det blir dessutom saftigare och mer lättlagat då.
Koka tills köttet är mört.
Sista 5 minuterna lägger man i den strimlade paprikan och katrinplommonen.
Vill man tänka klimatsmart så kan man byta ut paprika mot riven morot eller vitkål.
Serveras med kokt matvete.
Receptet har jag fått av Hanna.
Mexifisk med pressad potatis
Mexifisk med pressad potatis
6 port
2 pkt KRAVmärkt torsk
smör till ugnsform
saft från 1 citron
1 finhackad gul lök
1 – 1 ½ påse Tacomix(krydda)
2 dl creme fraiche
2 dl grädde
ev lite salt
riven ost
Lägg fisken i smord ugnsform. Pressa över citron och strössla över den hackade löken.
Blanda grädde, creme fraiche, tacomix och ev salt. Häll över fisken.
Strö över riven ost och kör i ugn tills fisken är genomkokt.
Ca 15 minuter på 180 grader.
Koka potatis som du skalat och delat i mindre bitar. Pressa med potatispress och servera till.
Receptet är mitt eget.
Lyssna på den här sköna låten medan du chefar i köket!
Piffig Falukorvsås med Tagliatelle
Piffig Falukorvsås med tagliatelle
4-6 port
600 g falukorv
100 g färska champinjoner (funkar med burk också)
1 brk krossade tomater
1 stor gul lök
1 grön paprika
3 vitlöksklyftor
smör el olja till stekning
2 ½ dl grädde
färsk el torkad basilika
salt
rosépeppar
tagliatelle – tillags enligt förpackning
Hacka lök, vitlök och paprika som du fräser i stekpanna. Häll över i en kastrull. Skär champinjoner och korv i små bitar, fräs tills korven fått färg. Häll även detta i kastrullen och tillsätt krossade tomater. Låt sjuda i några minuter.
Rör ner grädde, salt, basilika och rosépeppar. Smaka av och servera.
Receptet har jag fått av Agneta.
Krämig Citronpasta med baconlindad Kyckling
Krämig Citronpasta med baconlindad Kyckling
4 port
4 kycklingfileér
8 skivor bacon
matfett till stekning
Dela kycklingfileérna längs med på mitten. Linda en skiva bacon runt varje.
Stek i lite matfett så att de får fin färg runt om. Lägg i ugnsfast form och täck med aluminiumfolie.
Efterstek i ugn 200 grader i ca 10-15 minuter.
Ca 400 g okokt tagliatelle
5 dl matlagningsgrädde
1 hönsbuljongtärning
saft och skal av 1 citron
salt
peppar
Koka tagliatellen enligt anvisning på paketet. Ta bort den någon minut innan klar.
Häll av vattnet i durkslag och håll pastan varm.
Medan pastan kokar så kokar du ihop grädde, tärning och saften av citronen, rör om ibland.
Sänk värmen och låt puttra i 5-10 minuter.
Tillsätt skalet av citronen och krydda med salt och peppar.
Lägg ner den varma pastan och rör om så allt blandar sig.
Servera genast med kycklingen och en god sallad.
Receptet har jag fått av Anna.
Kickis Filkaka
En verklig "Svensson"- middag
Dansk Sjömansgryta
Dansk sjömansgryta
4 port
2 skivade gula lökar
5 msk smör, varav lite sparas till att smöra formen
500 g nötfärs
½ tsk salt
1 krm nymalen svartpeppar
800 g skalad och tunt skivad potatis
1 dl vatten
1 köttbuljongtärning
4 dl öl
1 tsk salt
1 krm peppar
½ dl hackad persilja
Hetta upp hälften av smöret i en stekpanna och fräs löken uten att den tar färg. Ställ löken åt sidan i en bunke.
Hetta upp resten av smöret och bryn färsen. Salta och pepra.
Smörj en stor ugnsfast form där du varvar potatisskivor med lök och färs.
Avsluta med ett lager potatis som täcker färsen(färsen blir lätt bränd annars).
Hetta upp 1 deciliter vatten och lös upp buljongtärningen. Tillsätt öl, salt och peppar. Häll blandningen över färs, lök och potatis.
Ställ i ni ugn på 200 grader tills potatisen är mjuk och har fått färg, ca 30-40 minuter.
Garnera med hackad persilja.
Servera gärna med rårörda lingon och saltgurka.
Receptet har jag fått av Sofia.
"Spisa" den här medan du hackar löken!
Krämig vitkålssallad med oliver
Vegeta - kryddblandning
Pizzasallad
Pizzasallad
½ mindre vitkålshuvud
2 morötter
1 dl solrosfrön
1 ½ dl rapsolja
1 ½ dl äppelcidervinäger
¾ dl strösocker
3 ¾ tsk salt
svartpeppar
vitlökskrydda (ca 1krm…efter smak)
timjan på burk
lite paprikapulver
Riv vitkål och morötter i matberedare, strössla i frön.
Koka upp dressingen och häll genast över kålblandningen.
Blanda runt ordentligt.
Nu har du en sallad som håller många dagar i kylen, därför även kallad veckosallad.
Tacogratäng
Tacogratäng
4 port
1 gul hackad lök
1 tsk olja
500 g köttfärs (använd gärna älgkött)
40 g Tacokryddmix
390 g färdig pastasås med vitlök (eller gör egen)
3 skivade tomater
340 g majs
200 g Tortillachips
1 dl riven ost
1 zucchini (strimlad med potatisskalare)
salt
peppar
1 finhackad röd lök
1 ½ dl creme fraiche eller gräddfil (smaksätt gärna med vitlök)
Fräs löken i oljan tillsammans med färsen. Strö över kryddmixen och rör om ordentligt. Häll i pastasåsen och koka upp.
Häll över färsen i smord ugnsform. Lägg på skivade tomater, strö över lite av majsen.
Krossa en del av chipsen grovt och varva tillsammans med den rivna osten ovanpå tomater och färs.
Kör i ugn på 200 grader i ca 15 minuter.
Blanda resten av majsen med zucchini, röd lök, salt och peppar till en sallad.
Servera tillsammans med creme fraiche eller gräddfil.
Receptet har jag fått av svärmor, Lilian.
Höstig röra i Pitabröd - recept
Höstig röra i pitabröd
4-6 pers
6-8 pitabröd – värms enligt förpackningen
4 portioner kokt ris – koka enligt förpackningen
500 g älg-, nöt-, el blandfärs
1 liten purjolök
1 vitlöksklyfta
5 dl riven vitkål
1 röd paprika
1 köttbuljongtärning
3 msk tomatpuré
1 dl sweet chilisås
1 tsk oregano
½ tsk cayennepeppar
1 tsk paprikapulver
salt
peppar
Hacka purjolöken, pressa ner vitlöken och stek tillsammans med färsen tills färsen är genomstekt.
Blanda sedan ner den rivna kålen och finhackade paprikan och stek i 2 minuter. Lägg i buljongtärning, tomatpuré, sweet chili, kryddor och sist häller du ner det kokta riset. Stek i 1 minut till, eller tills allt blivit varmt.
Servera med turkisk yoghurt i pitabröden.
VÄLKOMNA!
Välkommen till min nya blogg!
Mitt första inlägg.