Fiskpudding med skirat smör
Fiskpudding
6 vuxenportioner
2 dl rundkornigt ris
4 dl vatten
12 dl mjölk
3 ägg
600 g rensad kokt fisk i bitar, tex tork, kolja el sej
1 tsk salt
2 krm vitpeppar
dill el gräslök
2 msk smör
2 msk ströbröd
Koka riset tills allt vatten kokat in. Späd med mjölken och koka tills gröten är färdig.
Vispa upp äggen och rör ner dem. Smaksätt med salt och peppar.
Blanda ner fisken. Smaksätt med dill eller grädlök.
Häll smeten i smord ugnsform. Strö ströbröd över.
Grädda i 30 minuter på 225 grader.
Den här rätten var jättegod MED skirat smör. Utan det så...njae...
Solskenssoppa
Solskenssoppa - Morotssoppa med apelsin
4 port
3 stora morötter
2 potatisar
1 purjolök
2 pressade vitlöksklyftor
smör till stekning
1 apelsin - saften
1 hönsbuljongtärning
3 ½ dl vatten
2 dl mjölk
1,2 dl vispgrädde
1 tsk gurkmeja
salt
vitpeppar
(Vegeta efter smak)
Riv morötter och potatis grovt. Hacka purjon i mindre bitar. Stek grönsakerna i lite smör, pressa ner vitlöken och pudra över gurkmejan.
När de blivit mjuka så häll på vatten och buljong, koka i 10 minuter. Häll på grädde och mjölk och apelsinsaft. Mixa med mixerstav och krydda tills soppan passar din smak.
Här serverar jag tillsammans med mitt Filbröd, som finns recept på här på bloggen:)
Potatisfrestelse med Fetaost
5 port
Texasgryta
Gör storsats av några rätter till sportlovet
För många av oss är det dags för sportlov till veckan. En vecka när det ofta blir mycket uteaktivitet oavsett väder. Då kan det vara skönt att ha lite färdiga matlådor liggandes i frysen, så passa på att göra storkok av soppa, köttfärssås och gryta.
Ta med soppa i termos. Om köttfärsåsen inte är för ”blöt” så funkar den att läggas i tunnbröd/pitabröd och värmas på elden i aluminiumfolie. Gryta att bara värma när man kommer hem efter en dag i skidbacken…perfekt!
Texasgryta
10 barnportioner
1,2 kg högrev
1 tsk salt
140 g skivat bacon
2 msk olivolja
1 finhackad liten gul lök
2 finhackade gröna chilifrukter, jalapeno
1 finhackad vitlöksklyfta
1 brk krossade tomater
1 msk limejuice
4 dl vatten
1 msk maizena + vatten
salt
nymalen svartpeppar
Kryddor
1 ½ msk chilipulver
2 tsk mald spiskummin
1 tsk torkad oregano
½ dl vatten
Tillbehör
Riven ost
Fintärnad avokado
Finhackad lök
Tunt skurna tomater
Gräddfil el creme fraiche
Gör så här
Putsa köttet och skär i 3 cm kuber. Salta dessa med 1 tsk salt och blanda runt i en skål, ställ undan så länge.
Blanda ingredienserna till kryddblandningen.
Stek bacon i en stekgryta på medelvärme tills de är knapriga. Ta upp och låt rinna av på hushållspapper. Häll fettet i en kopp och spara.
Bryn köttbitarna i omgångar i lite av baconfettet samt lite olivolja.
Fiska upp köttet, fräs lökhack i några minuter under omrörning.
Tillsätt grön chili och vitlök och fräs några minuter till.
Ös ner kryddblandningen och fräs i nån minut.
Lägg ner de brynta köttbitarna, tillsätt krossade tomater, limejuice och vatten. Sätt på lock och låt sjuda på låg värme i ca 2 timmar. Tillsätt baconet de sista 5 minuterna.
Blanda maizena och vatten i liten skål och rör ner i chilin, se till att den tjocknar en aning.
Smaka av med salt och peppar.
Servera på en gång eller förvara i kyl ett par dagar, det blir bara godare!
Servera med tillbehören samt mjuka eller hårda tortillabröd, bönor, ris eller potatis.
Räkpanna med Tagliatelle
Räkpanna med Tagliatelle
Lite halvtråkig bild, men fantastiskt god mat:)
Hacka gul lök eller schalottenlök smått som du fräser mjuk i smör och mycket curry. Häll på grädde och creme fraiche som får puttra med S & P, lite paprikapulver och chilipulver och löken.
Lassa sedan i massor av räkor och kräftstjärtar som bara skall bli varma innan servering.
Lite färsk spenat-tagliatelle till det blir smaskens.
Italiensk köttfärssås & Spagetti
Sjömansbiff
4 port
Skär köttet i 1/2 cm tjocka skivor. Banka gärna ut köttskivan något med t ex botten av en kastrull om du inte har en riktig köttutplattare.
Blanda mjöl, peppar och salt i en bunke och lägg i köttet. Blanda om ordentligt. Bryn skivorna på båda sidor i het stekpanna med smör.
Skala och skiva potatisarna tunt. Varva potatis, brynt lök, brynta köttbitar och lagerblad i en gryta. Det ska vara potatis underst och överst. Värm vatten och buljongtärning tills buljongen löst sig. Häll det samt öl i grytan och koka under lock ca 1 1/2 - 2 tim på låg värme.
Garnera med finhackad persilja och servera gärna med inlagd gurka och eventuellt senap.
Spetskaka
Frukostfrön
Färskost
Makaronipudding
Pasta med sås på Renskav
5 msk vetemjöl
Lasagne
Det här är Per Morbergs recept på Lasagne!
Köttfärssås
500 g köttfärs eller högrev att mala
100 g champinjoner
100 g rökt sidfläsk
1 burk passerade tomater (400-500 g)
1 dl tomatpuré
4 st vitlöksklyftor
2 msk olivolja
2 msk smör
salt
svartpeppar
100 g prästost att riva
10 st lasagneplattor (gröna)
Bechamel
7 dl mjölk
2 dl vispgrädde
100 g smör
1 dl vetemjöl
Muskotnöt(riv några drag)
peppar
salt
1. Köttfärssås
Mal köttet om du väljer att göra det själv.
2. Skär sidfläsket och chapinjonerna fint.
3. Finhacka vitlöken.
4. Fräs köttet i en panna med smör tills det blir brynt.
5. Fräs sedan sidfläsket, champinjonerna och vitlöken i lite olivolja tills det blir gyllenbrynt.
6. Avsluta med att ha i tomatpurén.
7. Lägg alltsammans i en tjockbottnad gryta (gärna en järngryta) och häll i den passerade tomaten.
8. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
9. Låt alltsammans puttra i grytan 30-40 minuter.
10. Bechamelsås
Värm upp grädde och mjölk.
11. Smält smöret i en annan kastrull och pudra över mjölet.
12. Rör om med en visp så att mjölet löser sig i smöret ordentligt.
13. Slå i hälften av den varma gräddmjölken och rör om så det blir slätt och fint.
14. Slå i resten och vispa om.
15. Låt sjuda sakta i 5-10 minuter.
16. Smaka av med salt, peppar och några drag på muskotnöten.
17. Lasagne
Ta en något djupare ugnsform och lägg ett lager plattor i botten.
18. Varva med ett lager bechamelsås och riven ost och ett lager med köttfärs.
19. Fortsätt tills alla plattor är slut och avsluta lasagnen med ett sista lager av köttfärsås, bechamel samt ost.
20. Sätt in i ugnen och grädda din lasagne i 20-30 minuter i 200 grader.
Blev några bitar över och de blev fina lunchpaket som gick raka spåret in i frysen. Ovärderligt att hitta när grabbsen skall vara en heldag i skidbacken. Ett tips är att först lägga ett smörpapper/bakplåtspapper runt, sedan alufolie. Folien fastnar så lätt i maten annars när det är fruset och skall micras.
Potatisbullar med bacon, honung- & smörstekta äpplen & lingon
Röd Linssoppa
Röd Linssoppa
4 port
2 gula lökar
1 msk olja
1 msk parpikapulver
2 dl röda linser
1 liter vatten
1 tsk salt
1 vegetarisk buljongtärning
1 lagerblad
2 pressade vitlöksklyftor
300 g passerade tomater
½ tsk socker
½ tsk äppelcidervinäger
Skala och hacka lökarna, fräs dem i olja i en gryta tillsammans med paprikapulvret.
Skölj linserna och lägg dem i grytan. Tillsätt vatten, salt, buljong, lagerblad, vitlök och tomat.
Koka under lock på svag värme ca 30-40 minuter.
Smaka av med socker och vinäger, späd ev med vatten el lite grädde om det känns för tjockt.
Som alltid så är det gott med nybakt bröd till.
Köttfärsgratäng med dragon & Prästost
4-6 port
Pytt i panna
Rotsakspannkaka med Morotstzatziki
Va?! Morötter i pannkaka!?..
…sa ett barn på jobbet när han läste matsedeln.
Det här är ju mer en äggstanning, som en variant på ugnspannkaka.
Att blanda morötter i den vanliga pannkakssmeten är annars godare än man kan tro och så känns det lite mer matigt. Och med en god tzatziki till så blir det jättegott. Tzatzikin kan du variera med finriven rödbeta, zucchini eller gurka.
Rotsakspannkaka med Morotstzatziki6-8 port
600 g morötter
300 g palsternacka
2 msk smör
5 ägg
2-3 dl mjölk
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 dl hackad persilja
Skala och riv rotfrukterna fint. Smält smöret i en långpanna. Lägg i rotfrukterna och rör om.
Sätt in i ugnen i ca 10 minuter så att det rivna sjunker ihop, rör om några gånger under tiden.
Vispa samman ägg, mjölk, salt och peppar. Häll äggsmeten över rotfrukterna och tryck till med en gaffel så det blandas med smeten.
Grädda i 15 minuter på 225 grader.
Strö över persilja vid servering.
Morotstzatziki
1 stor finriven morot
1 pressad vitlöksklyfta
2 dl turkisk yoghurt / creme fraiche
några droppar citron
salt
peppar
Blanda allt och låt stå en stund för att dra åt sig alla goda smaker.
Örtkryddad fisk med ris
Örtkryddad fisk
6 vuxenportioner
850 g fiskfilé av torsk, kolja, hoki el sej
500 g morötter
400 purjolökar
2 msk smör
1 tsk salt
1 krm citronpeppar
3 dl creme fraiche
3 msk hackad persilja
3 msk hackad dill
3 msk hackad gräslök
1 tsk körvel
1 tsk dragon
3 dl riven ost
Skär fisken i skivor. Skala och skär morötterna i strimlor. Ansa och strimla purjolöken.
Fräs morötter och purjolök i lite smör på svag värme tills de mjuknat, ca 10 minuter.
Lägg grönsaksfräset i smord ugnsform.
Lägg fisken över, salta och peppra. Ställ in formen i ugnen i ca 15 minuter.
Rör ihop creme fraiche, det kryddgröna och örtkryddorna.
Ta ut fisken, bred örttäcket över och strö på riven ost.
Gratinera i ca 15 minuter på 225 grader.
Alla Hjärtans Dag - KRAM
Tinas Hummus
HUMMUS gör jag så här:
Kikärtor, vitlök, olivolja, citron, rosmarin, S &P
Häll i olivolja och mixa till lagom konsistens.
Lycka Till!
Grekisk Delikatesspanna
Grekisk delikatess-panna.
Marinera två fläskfileér(ca 1 kg) som du strimlat eller skivat tunt i:
3-4 pressade vitlöksklyftor
1-1 1/2 dl olivolja
1-1 1/2 tsk sambal oelek
2 msk soja
Låt marinera över natten.
Skiva ca 1,8 kg potatis och lägg i smord ugnsform, salta.Sätt in i ugnen, 220 grader i 20-25 minuter.
Ta ur pannan och lägg på köttet och marinaden. Strö över 1 gul, 1 röd paprika och 1 gul lök som du skurit i strimlor. Överst lägger du några skivade tomater och en burk med tärnad fetaost.
In med allt i ugnen igen och låt gå ca 20-25 minuter till, eller tills allt är klart.
Serveras med sallad och den här kalla såsen:
4 dl turkisk yoghurt
4 msk majonäs
2 pressade vitlöksklyftor
2 tsk italiensk salladskrydda
lite pressad lime
Det här konceptet passar mig utmärkt. Allt i samma panna som sköter sig själv i ugnen:) Åsså var det jättegott!
Receptet har jag fått av Titti!
Jordgubbspaj
Jordgubbspaj till dessert känns ju nästan som sommar:)
Jag tinade rårörda jordgubbar och öste upp i pajformen.
Pudra över lite potatismjöl för att binda ihop om det är "blött".
Strö på ett litet uns kardemumma.
Smält 150 gr smör, rör ner 1 dl strösocker, 2,25 dl vetemjöl, 2,25 dl havregryn, 1 tsk vaniljsocker. Blanda ordentligt och smula över jordisarna.
Kör i ugn tills smuldegen fått fin färg. Servera med vaniljsås eller glass.
Lax med fetaost och rostade rotsaker
4 port
Hjärtliga våfflor med olika smaskiga tillbehör
150 g smör
Örtkryddade nötfärsbiffar med matvete
I fredags åt vi biffar med mycket örtkryddor i. Blandade ca 1 kg färs med 2 ägg, ett par tsk salt, 1-2 tsk av vardera oregano, timjan, dragon och mejram, lite svartpeppar ur kvarn.
Provstek en liten bit först för att se om kryddningen blir bra. Sen kör du på i stekhet panna med smör tills de är genomstekta. Eller så bryner du dem på varje sida och låter dem gå klart i ugnen. Det blir nästan bäst tycker jag.
Eftersom alla i familjen älskar klyftpotatis så blev det tillbehör istället för tänkta matvetet:)
Smörstekte färska champinjoner med vitlök till och så gjorde vi en sås med fetaost i.
Bra låt här!
Vinbärsstek med skysås och peran
Söndagsstek på en måndag
Förra måndagen när jag kom hem fick jag mig serverat en härlig söndagsstek med god sås och kokta potatisar. Stek känns ju annars som en helgrätt, en typisk söndagsstek fick jag ofta hos min farmor och farfar.
Men har man tiden så varför inte ta det på en måndag...Här har jag dock följt i farmors fotspår och lagt det som en traditionell söndagsrätt.
Vinbärsstek med kokt potatis och sås
6-8 port
ca 850 g nötkött, rostbiff el liknande
3 dl buljong
1 dl outspädd svartvinbärssaft
1/2 dl kinesisk soja
1 tsk timjan
1 tsk hela enbär
2 krm svartpeppar
1 köttbuljongtärning
1 vitlöksklyfta
1 gul lök i bitar
Koka upp buljong, saft och soja.
Lägg i kryddor, buljongtärning, vitlök och den gula löken. Koka upp.
Stick in en köttermometer i köttet så spetsen kommer mitt i den tjockaste delen.
Lägg ner köttet i buljongblandningen (viktigt att det kokar så att "porerna" snabbt sluter sig och köttet förblir saftigt). Låt sjuda tills köttets innertemp är 75 grader.
Ta upp köttet och låt det vila ca 20 minuter innan det skärs upp i tunna skivor.
Sås:
8 dl kokspad
1 dl mjölk
1 dl vispgrädde
5 msk vetemjöl
Sila kokspadet och koka upp skyn till såsen.
Vispa samman mjölet, mjölken och grädden. Vispa sedan ner det i den heta skyn. Låt såsen koka ca 3-5 minuter.
Smaka av om det behövs mer kryddor.
Koka potatis tillKrämig Squashsoppa & Squashfrallor
5-6 pers
ca 1 kg squash
2 gula lökar
2 stora vitlöksklyftor
curry efter smak
smör till stekning
2 hönsbuljongtärningar el fond
6-7 dl vatten
5 dl grädde
vegetakrydda efter smak
nymalen svartpeppar
Fräs lök, vitlök mjuk i smör och curry. Tillsätt squash och låt fräsa med en liten stund.
Lägg i buljongtärningar och häll på vatten. Låt koka i 10-15 minuter. Häll på grädden och krydda.
Mixa slätt, låt allt bli varmt och smaka av.
ca 24 frallor
50 g jäst
1 dl ljummet vatten
6 dl filmjölk
1/2 dl olivolja
2 1/2 dl grovt riven squash/zucchini
1-2 msk mortlad hel kummin
1/2 msk salt
5 dl grahamsmjöl
8 dl vetemjöl special
Rör ut jästen i vattnet i en bunke.
Värm filen och olivolja till 37 grader och häll över jästen.
Tillsätt den rivna squashen och kummin som du mortlat, salt och mjölsorter.
Arbeta till en smidig deg med slev och låt jäsa under duk i ca 40 minuter.
Knåda degen lätt på mjölat bord. Dela degen i 24 bitar och rulla till runda frallor.
Sätt ugnen på 250 grader.
Lägg dem på plåt med bakplåtspapper och låt jäsa under duk i 20 minuter.
Sätt in frallorna mitt i ugnen och sänk värmen till 225 grader. Grädda i 20 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.
Måste visa hur vår salladsbuffé såg ut en dag på jobbet:)
Härligt krispiga paprikor fick sväva under vårt cyklelhjul.
Roligt att äta dem i annan form än små bitar.
Falukorvsgryta med Honung- & Äppelsås
Falukorvsgryta med Honung- & Äppelsås
4 pers
800 g potatis - kokas
2 gula lökar - skala och skär i klyftor
500 g falukorv - skär i kuber
2-3 äpplen - dela, klyfta och kärna ur
Fräs löken i 2 msk olivolja ca 3-4 minuter. Tillsätt korven och äppelklyftorna.
1/2 hönsbuljong - smulas över korven och fräs ytterligare 2-3 minuter.
2 msk honung - tillsätts
1 msk senap - tillsätts
1/2 dl russin - tillsätts
1dl vatten + 1 dl grädde - tillsätts
Sjud därefter under lock ca 2 minuter.
1 krm svartpeppar -smaka av med.
1/2 dl strimlad persilja - blanda ner strax innan servering.
Servera med den kokta potatisen.
Mycket god smak och såsen var supersmarrig att mosa med potatisen sa något av barnen på jobbet:)
Bruna bönor med stekt fläsk å Semlor
400 g rimmat sidfläsk
Skölj bönorna och lägg dem i en bunke. Häll på rikligt med vatten så att det täcker. Ställ svalt ca 12 tim. Häll upp bönorna i ett durkslag och skölj dem i kallt vatten. Låt bönorna rinna av. Lägg dem i en gryta. Häll på 8 dl vatten. Tillsätt salt. Koka på svag värme under lock tills bönorna är mjuka 1-1 1/2 tim. Smaksätt med sirap, ättikssprit och ev lite salt. Rör ut mjölet med vattnet. Rör ner det i bönorna och låt allt koka upp. Stek fläsket knaprigt i en stekpanna.
Man kan ju även äta stekt falukorv till och vissa väljer att ha kokt potatis till, det är en smaksak.
Äppel- & Kanelmuffins
Snabb, god, nyttig frukost - Smoothie
Tomatsoppa på det som fanns hemma
Min "träff" med bla Jens Linder i Grythyttan 2010
Grythyttan 2010
På mitt jobb har vi haft förmånen att få vara med i ett projekt som heter "Allebarnsrätten", läs mer om det här
Vi jobbade redan med att servera barnen bra(=näringsriktig), god, vacker mat, att se måltiden som ett möte för samtal och inspiration, att tänka sinnen(Sapere) innan vi blev med i projektet.
Men såklart så har vi blivit ännu mer medvetna om att ta tillvara på dessa stunder och synliggöra dem tydligare för föräldrarna. Vi har också gjort en matateljé där barnen själva, tillsammans med pedagoger såklart, skall kunna utforska olika råvaror och jobba med sitt "matprat". Tack vare stipendiepengar från Allebarnsrätten.
Här är lite bilder från den sista turen ner till Grythyttan där vi bla fick laga mat tillsammans med Jens Linder, Johanna Westman och Karolina Sparring. Karin Alfredsson (från Östersund ursprungligen) var också med och är tillsammans med Karolina initiativtagare till Allebarnsrätten.
Vi blev indelade i olika matlag och fick olika recept att tillaga som vi senare skulle äta.
Här rullar jag Johannas Gnocchi så svetten lackar, men kul var det:)
Till 4 personer
1 kg mjölig potatis (inte färsk)
1 tsk salt till potatiskokning
1 ägg
4-5 dl mjöl
1 tsk salt
lite riven muscot om du vill
2 msk salt till gnocchi-kokningen
Skala potatisen, dela på hälften om de är stora. Lägg i kastrull och fyll med vatten tills de är helt täckta.
Strö i 1 tsk salt och låt potatisen koka i ca 15 minuter eller tills de känns mjuka rakt igenom. Häll av och låt svalna.
Pressa med potatispress ner i stor bunke. Strö i saltet, muscotnöten och ägget. Knåda ihop ganska snabbt. Häll i 3-4 dl mjöl och knåda ihop tills du får en fast deg som inte klibbar, ta mer mjöl om det behövs.
Dela degen i 5 delar och rulla ut varje del till en lång rulle som är tjock som en vanlig varm korv ungefär. Dela den i 1 1/2 cm långa bitar och lägg över bitarna på en lätt mjölad bricka. Tryck gärna till dem på ena sidan med en gaffel för rätta gnocchi-looken.
Sätt på en pastakastrull med ca 4 liter vatten och koka upp. Lägg i 2 msk salt och fös försiktigt ner gnocchikuddarna i vattnet med en stekspade.
Låt gnocchin koka i ungefär 2-3 minuter el tills de flyter upp till ytan. Ta upp dem mde en hålslev el pastaslev och lägg över dem i en serveringsskål.
Jag fick även bryna smör och lägga i färska salviablad så de blev friterade. Vi hällde sedan salvia-smöret över gnocchin. Supergott!
En välbehövlig paus i matlagningen. Från vänster Karolina, Johanna, Jens, några andra projektdeltagare.
Efter de här två åren som jag varit med så känns det som att jag blivit bundis med Carl-Jan;) han är min nya idol. Har otroligt kloka tankar om mat, måltiden och barn/ungdomar.
Lunchen intogs i gamla vackra stallar som de gjort om en aning för att kunna användas till detta ändamål bla. Men de har bevarat mycket av det gamla, väldigt vackert i mina ögon.
Häftiga "Måltidens Hus", där restauranghögskolan håller till.
Ett enormt bibliotek med all världens kok- och matböcker finns också där liksom en butik med café. Sist vi var ner så var det så fint dekorerat med löv, rönnbär granris mm överallt och massor av maschaller längs hela vägen upp när vi fick vara med på en sjurätters middag med långklänning på kvällen.
Dagarna två avslutades med lite "prat" med enbart oss som var med i just "Allebarnsrätten".
Det har varit jättkul att få vara en del i detta som ni kan läsa mer om på deras hemsida. Där finns även massor av goda recept från olika förkskolor Och vi på Guldkusten känns som att vi är i viktigt "Matprat" tillsammans med barnen varje dag oavsett om vi är med i projektet eller inte.
Svartrotssoppa med rosmarin
Soppa igen…
Ni kanske märker att jag gillar soppor?! Supergott, enkelt och billigt. Och skönt för lilla magen nu när det är kyligt ute.
Receptet jag har valt ut extra den här veckan kommer från Jens Linder, känd matskribent på DN och kokboksförfattare, som jag har haft äran att laga mat tillsammans med när jag varit i Grythyttan på utbildning . En mycket trevlig kille med kloka tankar om mat och barn.
Är ni nyfikna på vårt möte så titta in här på bloggen.
4 port
1/2 citron
ca 400 g svartrötter
3 hackade schalottenlökar
1 msk smör
1 liter hönsbuljong (vatten + tärning)
1 tsk torkad rosmarin
2 tsk finhackad färsk ingefära
1 dl vispgrädde
svartpeppar
1 tsk pressad citronsaft
några rosmarinkvistar
Pressa en halv citron i en bunke med vatten som ska täcka svartrötterna så att de inte mörknar.
Skala dem med en potatisskalare. Skär dem i småbitar och lägg ner i citronvattnet vartefter.
Stek lök och svartrot i smör i en kastrull några minuter under omrörning utan att den tar färg. Tillsätt buljongen och rosmarin. Låt sjuda i ca 30 minuter tills svartrötterna är mjuka.
Tillsätt ingefära och mixa soppan slät.
Blanda ner grädde och smaka av med peppar och citronsaft.
Garnera med rosmarinkvistar.
Servera tillsammans med ett gott honungsbröd som ni hittar receptet här på bloggen.
Het Kycklinggratäng med couscous
Den här rätten har jag dessvärre inga mängder på....ni får köra på magkänslan. Det kommer gå bra, bara ni smakar er fram:)
Servera tillsammans med couscous lagad enligt förpackningen och grönsaker.
Honungsbröd
Jag lade över en bit aluminumfolie efter en stund så brödet inte skulle brännas.
Som alltid är bröd godast nygräddat med smör på...gärna till Svartrotssoppan:)
Potatislåda med bräckt skinka
Potatislåda med bräckt skinka
4 port
10 potatisar
1 purjolök
2 dl riven ost
1 pkt fetaost
1-1 1/2 tsk salt
2 krm svartpeppar
4-5 dl mjölk och gräddblandning
5 ägg
Smörj en ugnsform. Sätt ugnen på 200 grader.
Grovriv eller skiva potatisen. Hacka purjolöken efter du sköljt den noga.
Blanda potatis, purjo, ost och feta i en stor bunke. Häll över det i ugnsformen.
Gör en äggstanning, krydda och smaka av. Skvimpa över det på potatisblandningen.
Kör i ugnen ca 45 minuter, prova dig fram när potatisen blivit mjuk.
Servera med skinka som du skivat i ca 1/2 cm tjocka skivor och bräckt, -att "bräcka" innebär att hastigt lättsteka vanligtvis utan extra fett.
Servera god sallad till.
På bilden har jag blomkålssalladen, receptet finns i eget inlägg. Sen är det linser blandat med kokta rödbetor, lite chiliyoghurt som blev kvar från fisklunchen och en liten, liten morotsstav:)
Uteslut skinkan så har du en vegetarisk jättegod rätt!
Ingefärs- & Sojamarinerad torsk med wokade grönsaker och ris
Ingefärs- & Sojamarinerad torsk med wokade grönsaker och ris
4-6 portioner
2 pkt fryst torsk, hoki, sej el kolja
Marinad:
1 dl kinesisk soja
2 msk riven ingefära
2 msk pressad citron
1 msk farinsocker
1-2 krossade vitlöksklyftor
2 msk rapsolja
Blanda ingredienserna till marinaden och smaka av. Låt fisken tina i marinaden i en ugnsform. Vänd fisken några gånger under tiden. Koka den tinade fisken under lock eller aluminiumfolie i 120-150 grader i ca 15-15 minuter.
Chiliyoghurt:
2 dl matlagningsyoghurt
1 krossad vitlöksklyfta
finhackad färsk chili efter egen smak - jag tog 1/2 till barnen på jobbet men till vuxna kan man nog ta en hel
1/2 tsk salt, max!
Blanda ingredienserna och servera till fisken tillsammans med ris och den Varma Blomkålssalladen , som du hittar recept på i ett eget inlägg. Eller så wokar du en påse frysta grönsaker enligt förpackningen.
Hawaiigryta med jasminris
Hawaiigryta
4 pers
400-500 g nötfärs
8 skivor rökt skinka
2 gula lökar
6 dl krossade tomater
4 ananasringar i bitar
4 dl hackad paprika
3-4 vitlöksklyftor
4 krm oregano, ev lite till
salt
3-4 krm cayennepeppar, smaka av vad du tål;)
2 dl matlagningsyoghurt
Hacka löken och bryn den med färsen och hackad rökt skinka.
Häll i krossade tomater, ananasbitar, paprika, pressad vitlök, kryddor och salt.
Låt puttra under lock i ca 10 minuter.
Tillsätt matyohurt och värm upp utan att koka.
Servera med jasminris som du kokat enligt beskrivning på förpackningen.
Spenat- & Fetaostpaj
350 g tinad spenat
125 g smör
Fiskbullsgratäng
Fiskbullsgratäng
Smord form, grovrivna morötter, mos längs kanterna och fiskbullar i mitten (jag använde den i hummersås) och lite riven ost on the top!
Kör i ugn tills allt är varmt och har fått lite gratinerad yta. Jag värmde faktiskt bullarna i en kastrull först så det gick rätt fort i ugnen.
Rätt gott, men jag hade nog kunna krydda på det hela lite.
Snabbtårta
Apelsindessert
Snabba Kycklinggrytan
2 vuxen portioner
2 kycklingfileér i lagom stora bitar
1 brk kokosmjölk
ca 1 msk mango chutney
ca 1 tsk flytande honung
1 hönsbuljongtärning
S & P
ca 2 cm riven färsk ingefära
ca 200 g wokgrönsaker
Bryn kycklingen i gryta, häll i kokosmjölk och koka i ca 15 min tillsammans med resten av ingredienserna. Grönsakerna kan med fördel tillsättas när ca 5 min återstår så att de behåller lite stuns.
Kaviarfisk
Föreställ er ett höstlikt hav i Norge, vågor som svalpar runt båten, fiskemän med sydvästar och stora regnkläder. Under de där sydvästarna tittar några välbekanta ansikten fram.....kooperatörer från jobbet:)
För ett tag sedan fick vi äta av sej som de fiskat och jag fick byxa fisk som jag inte gjort förr. Men det visade sig att jag gruvat mig för det i onödan, det var ju fort gjort:)
Jag kokade den sakta i bleck i ugn under folie med bara S & VP tills den var genomkokt. Gjorde sedan en sås på havregrädde, Kalles kaviar, S & VP och lite av fiskspadet som jag hällde över när maten skulle fram på bordet.
Till detta åt vi potatis som barnen plockat i Digernäs hos Harry.
Det är en ynnest (var tvungen att slå upp vad det betyder egentligen och det visade sig att det stämde precis med det jag vill säga) "En ynnest är en oväntad gåva, något som en annan unnar dig"
att få laga mat på Guldkusten, att få dessa gåvor i form av fisk, sylt, egengjord buljong mm. Att vi tillsammans tänker att maten får kosta, att det är viktigt vad våra barn äter och att vi väljer att lägga fokus på det. Jag vet att det är få ställen förunnat.