GLAD MIDSOMMAR!
SOMMARLOV
Rökt regnbåge med kall örtsås och kokt färskpotatis
Midsommar kan ju firas stort eller smått. Stora härliga fester med släkt och vänner eller bara tillsammans med familjen.
Jag är uppväxt med dans kring midsommarstången hemma tillsammans med min familj, farmor och farfar och mormor och morfar. God mat och pappas dragspelsmusik.
Nu när jag har egna barn så försöker jag låta dem få lika ljuva midsommarminnen som jag har.
Vi binder kransar till stången tillsammans med lillebror med familj. Vi äter mammas goda mat och dansar till pappas dragspelsmusik.
Och även om jag tycker att det är härligt med mycket och god mat så kan man välja att äta enkelt, men gott, även på midsommar.
Själv tror jag att jag skall bidra med en riktigt god rökt regnbåge med sås och potatis.
Rökt regnbåge med kall örtsås och kokt färskpotatis
Köp en god varmrökt regnbåge som du lägger upp på vackert fat och dekorerar med blommor från ängen.
Koka färskpotatis tillsammans med några dillkvistar och blanda runt en klick smör innan servering.
Blanda creme fraiche med salt, peppar, pressad vitlök, flytande honung och massor av hackade gröna örter. Garnera med lila gräslöksblommor.
Såsen går att göra dagen innan.
Nu tar jag sommarlov med lata dagar fyllda av både god mat lagad med omsorg, fika på något av våra mysiga caféer eller kanske snabbmat från någon kedja längs vägen till sommarens utflykter.
Purjolöksfisk med kokt potatis
Efter att du har filéat, benat ur och flått fisken så lägger man den(avsköljd förstås) på en smord plåt el ugnsform.
(det går förståss att använda färdiga lax i bit)
Strö över finskuren purjolök, krydda med citronpeppar och salt. Häll på rejält med grädde, min erfarenhet här hemma är att såsen aldrig räcker till alla mosade potatisar. Låt gå i ugn tills klar. Servera med kokt potatis och en sallad av kokt haricot verts, skivad röd lök, smulad fetaost, paprika i bitar. Droppa över olivolja och balsamvinäger, smula på lite flingsalt och nymalen svartpeppar.
Vegetarisk pastasås
Vegetarisk pastasås
4 portioner
300 g pasta
1⁄2 st gurkor
200 g fetaost
1 burk krossade tomater
2 dl lätt crème fraiche paprika&chili
1 dl svarta oliver
Koka pastan. Skär gurka och ost i bitar. Blanda krossade tomater, gurka, crème fraiche och oliver i en kastrull. Låt koka ca 2 min. Rör i osten.
Kycklinggryta med salami & Storsjö Svart
400 g kycklingfilé
200 g salami i bit
100 g rotselleri
500 g potatis
1 gul lök (150 g)
400 g krossade tomater (1 burk)
2 dl vispgrädde
50-100 g Storsjö Svart - ost
Smör till stekning
Salt
Svartpeppar
Grovhacka gul lök och grovriv osten.
Skär salami i 1 cm kuber och kyckling i 1 cm skivor.
Fräs smöret i en stekgryta med rotselleri, lök och potatis i ca 5-6 minuter.
Salta och peppra över och lägg i salami och kyckling.
Rör om och låt fräsa några minuter till.
Tillsätt tomat och grädde och låt småkoka ca 20 minuter, rör om då och då.
Stäng av plattan och rör ner osten.
Smaka av för ev. mer kryddning.
Broccolisoppa med äpple
Korvsås med mango chutney och pasta
Korvsås med mango chutney och pasta
4 pers
1 finhackad gul lök
2 grovrivna morötter
½ grovriven squash
2 pressade vitlöksklyftor
smör till stekning
400 g falukorv
5 dl grädde
1-2 dl mango chutney
1 msk kalvbuljong
en skvätt soja
400-500 g valfri pasta
Fräs lök, morötter, vitlök och squash i smör. Lägg i strimlad falukorv när löken mjuknat och låt fräsa med några minuter.
Häll över grädde, mango chutney, buljong och soja.
Smaka av med salt och peppar.
Servera med valfri pasta som kokas enligt förpackningen.
Lax med sweetchilisås och kokt potatis
4 port
4-6 laxbitar
smör till stekning
citronpeppar
salt
Stek laxen i smör och krydda med citronpeppar och ev lite salt.
Blanda Creme fraiche, ca 3 dl, med 1/2-1 dl sweet chilisås(beroende på hur stark man vill ha).
Servera tillsammans med kokt potatis, laxen och valfria grönsaker.
Jag åt stekt halloumi till istället för potatis, oxå jättegott!
Omelett med god ost och färska örter
2 portioner enligt recept från Vår Kokbok
4 ägg
2 krm salt
4 msk vatten el grädde
1-1 1/2 msk smör
Vispa ihop ägg, salt och grädde el vatten med en gaffel så det bara blir väl blandat.
Hetta upp stekpannan och lägg i smöret.
Häll i smeten och lyft lite med stekspaden så smeten kan rinna ner och stelna lite eftersom.
Omeletten är färdig när den stadgat sig men är krämig på ytan.
Riv på ordentligt med god ost. Jag tog såklart min parmesanost som jag köpte i Reggio Emilia för några veckor sedan:)
Hacka på valfria färska örter och servera genast.
Lat-Mat Kycklingklubbor med potatissallad
När värmen kommer så slår jag genast om till nåt slags lat-tänk vad gäller mat.
Häromdagen köpte jag varma härliga grillade kycklingklubbor och en färdig potatissallad till middag.
Blandade creme fraiche med mycket riven parmesan och nymalen svartpeppar som jag serverade till, tillsammans med en grönsallad och kokta pastafjärliar för dem som inte åt av potatissalladen.
Passar perfekt att äta inomhus, i hängmattan (om du inte gungar för högt) eller på picknicken.
När man har tid och lust så kryddar man och grillar sina egna klubbor såklart och gör en egen potatissallad.
Den här är god och räcker till ca 8 pers:
5 välmogna avocado
5 lime
1/2-1 röd chilifrukt
ca 1 tsk salt
1/2 krm malen vitpeppar
4 dl matlagningsyoghurt
2 kg kokt kall småpotatis
Mixa avocadokött, limesaft, S & P och urkärnad chili.
Blanda för hand ner yoghurt.
Varva avocadoyoghurt och potatis och dekorera med chiliringar och ätbara blommor efter säsong.
Avocado blir gärna grå, men den här kan stå nån timme i kyla under aluminiumfolie innan den grånar.
Det fina med lat-mat är att man kan köpa en massa småplock till och vips så har du ätit från det mesta från kostcirkeln. Nybakt bröd med tillbehör, frukt, bär, grönsaker, kött el fisk (rökt regnbåge tex)pasta, potatis….
För att täcka in det söta så gör man plats i magen för en glass eller en liten enkel chokladbit till efterrätt.
Och om det blir rester så kan man blanda ihop det till en pastasallad för att äta nästa dag.
Klassisk kassler med ananas och ris
TexMex meets Wok
TexMex meets Wok
Jag hade färdigstekt tacofärs, wokgrönsaker i frysen och äggnudlar i specerilådan.
Kokade nudlarna enligt förpackningen, lade ner frysta wokgrönsaker sista två minuterna.
Värmde färsen.
Varvade nudlar, färs och riven ost i ugnsform och gratinerade.
Serverade tillsammans med majs, gräddfil och tacosås.
Det blev faktiskt riktigt gott!
Fisksoppa
6 port
1 gul lök
1/2 purjolök
smör till stekning
1 squash
2 pkt vit fisk
5 dl fiskbuljong
5 dl creme fraiche
2 dl grädde
1 1/2 tsk salt
3 msk tomatpuré
2 tsk paprikapulver
några varv med pepparkvarnen
2 tomater
Fräs hackad kök och purjolök mjuk i smör, häll i tärnad squash efter någon minut.
Häll på fiskbuljong, gärna egen god, CF och grädde. Krydda med salt, peppar, parpikapulver pch tomatpuré.
Lägg i fisken och låt puttra i ca 7 minuter tills fisken är klar.
Servera med gott bröd till.
Årets första Rabarberpaj med kardemummasmul
Hallongrottor
Chokladkolakakor med havssalt
Rocky road Cupcakes
Lördagsgott!
Cupcakes kan aldrig bli fel till en fikastund. Här får ni en riktig godisbomb. Passar ju bra på en lördag när man oftast unnar sig lite extra kalorier. Förbered toppingen dagen innan och bjud sedan in grannen på nygräddade härligheter att avnjuta i solskenet.
Om ni har så trevligt att ni vill fortsätta dagen tillsammans så titta in på min blogg för middagstips.
Rocky road Cupcakes
6-10 st
175 g smör
200 g mörk choklad
4 st ägg
2 dl strösocker
1.5 dl vetemjöl (90 g)
1 dl kakao (45 g)
1 tsk bakpulver
1 krm salt
1 dl minimarshmallows
1 dl jordnötter
10 dumlekolor
Smält smöret i en kastrull. Bryt ner chokladen i mindre bitar och smält på låg temperatur.
Blanda till en jämn smet, dra kastrullen från plattan och låt svalna lite.
Vispa äggen lätt tillsammans med sockret och rör sedan ner chokladsmeten.
Blanda mjöl, kakao, bakpulver och salt, rör ner i smeten och rör till en jämn massa.
Rör ner mimimarshmallows, jordnötter och delade dumlekolor.
Fördela smeten i muffinsformar och grädda i nedre delen av ugnen på 175°C i 15–20 minuter.
De kan gärna vara lite kladdiga i mitten.
Låt svalna.
Topping
200 g mörk choklad
2.5 dl vispgrädde
2 tsk honung
25 g rumsvarmt smör
minimarshmallows och några dumlekolor till dekor
Hacka chokladen ganska fint.
Koka upp grädden med honungen, dra kastrullen från plattan och rör snabbt ner den hackade chokladen i den heta grädden.
Rör tills all choklad har smält.
Tillsätt smöret och rör ihop till en slät smet.
Låt helst glasyren stelna i rumstemperatur till nästa dag.
Ställ in den i kylen om du har bråttom, men passa noga så att den inte blir för kall och hård.
Bred chokladglasyr på varje cupcake och dekorera med marshmallows och delade dumlekolor.
Italiensk Tomatsoppa med fetakräm & rostade pumpakärnor
4 -6 pers
1 gul hackad lök
2 hackade vitlöksklyftor
2 tsk spiskummin
2 msk tomatpuré
1 msk torkad rosmarin
1 msk rapsolja
1 msk smör
1 kg färska tomater
2 grillade röda paprikor
1 tsk salt
1 msk socker
ev 1 dl vitt vin/ pressad citronsaft
7 dl grönsaksbuljong
1 msk honung
Fräs lök och vitlök i smör och olja tills mjuk. Tillsätt kryddor och tomatpurén. Hacka tomaterna grovt och häll ner. Låt fräsa ytterligare några minuter tillsammans med 1 msk socker. Tillsätt vin/citronsaft och buljongen, låt koka 10 minuter. I med honung och paprika. Mixa soppan slät och smaka av med ev mer salt, honung eller citron.
Som alltid så blir inte mitt kokeri som orginalreceptet:) Jag hade i hela ekologiska burktomater och så använde jag små plommontomater. Jag grillade inte egna paprikor utan köpte färdiga på burk som ligger i olja, jag slog bort oljan. Vitt matlagningsvin fick duga gott.
Soppan blev jättegod enligt dem som åt och hade en rund mild smak. Det är viktigt att skeppa i lite socker när man använder tomat så att det inte blir för fränt och stickigt.
Jag mixade fetaost och creme fraiche som jag klickade i soppan vid servering och toppade med rostade pumpakärnor.
Lycka Till!
Gräslöksfisk med kokt potatis
Blanda ihop:
Svart bönsoppa
3/4 cup chopped onion