Pina Colada Ice Pops
Cake Pops
Pelles middagsönskan
Lingonkaka
Snabba torsken
Älggryta med svamp och senap med gott bröd eller potatis
Härom kvällen satt vi i fönstret och betraktade dessa två filurer. Två stora älgar som strosade runt och gnagde på träden vid vår lägda. Efter en stund så klev dom med sina långa ben över stenhagen och gick över till grannarna och upp mot byn.
Även om inte just dom här två hamnade i vår frys;) så har vi faktiskt andra älgdelar som ligger där och väntar på att bli tillagade.
Hittade det här receptet på Viltmat.nu som jag tror att jag skall prova nån dag. Ni får hålla utkik efter bild och omdöme här framöver:)
Älggryta med svamp och senap
4 portioner
700 g grytbitar av älg
300 g steklök
300 g palsternackor
300 g champinjoner
3 msk Colman’s senapspulver
3 msk mango chutney
viltfond
salt och peppar
Skala och skär grönsakerna i fina bitar, bryn dem och lägg åt sidan.
Bryn köttet, slå på vatten och viltfond, tillsätt senapspulver och chutney.
Låt köttet koka i 20-30 minuter, tillsätt grönsakerna och låt koka ytterligare i ca 15 minuter eller tills köttet känns färdigt.
Smaka av med senapspulver, mango chutney, salt och svartpeppar.
Servera gärna med en bit surdegsbröd och/eller kokt potatis.
Låter gott, eller hur?!
Medelhavsbröd
Krämig Majssoppa med Medelhavsbröd
4 port
1 hackad stor gul lök
3 msk smör
2 msk vetemjöl
1 dl vitt vin
4 dl mjölk
3 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
1 brk majs, 340 g + ev lite att strössla i soppan vid servering
1 grön paprika
1/2 tsk timjan
100 g finriven Prästost
1/2 tsk worcestersås
tabasco
salt
Fräs den hackade löken i smöret. Strö över mjöl, häll på vin, mjölk och vatten.
Smula ner buljongtärningen. Hacka majen grovt i matberedare. Finhacka paprika.
Rör ner paprika och timjan.
I receptet står det nu att man skall ösa i den grovhackade majsen, men jag tycker inte att soppan blir så god med skalen som blir. Därför gjorde jag nu så att jag kokade majs"mojjset" för sig, silade av och hällde ner den släta majssoppan som blev i lök och paprikasoppan. Hängde ni med?!
Låt puttra ihop i ca 15 minuter. Dra av från värmen, rör i ost, smaka av worcestersås, tabasco och salt.
Soppan ser inte så majsigt gul ut, men smakar väldigt gott av majs, lök och paprika.
Vill man kan man nog ta i mer majs när man gör som jag gjorde, att sila av den, eller så häller man i lite hela majskorn.
It´s your choice!
Servera gärna med nybakt Medelhavsbröd och osttärningar. (det blev ost över när jag rev Prästosten och av den gjorde jag små tärningar som var goda att lägga i soppan så de blev lite mjuka och varma)
Fiskgryta med linser och tomat
Fiskgryta med Röda linser & Tomat
4 pers
1 hackad gul lök
1 hackad vitlöksklyfta
2 msk olivolja
1 1/2 dl röda linser
400 g krossade tomater
3 dl vatten
1 msk fiskfond
salt
en nypa socker
nymalen svartpeppar
600 g fiskfilé, tex lax och torsk
5 cm strimlad purjolök
rikligt med hackad basilika
1 brk citronfyllda oliver
Fräs lök och vitlök utan att det tar färg i oljan. Tillsätt linserna och fräs ytterligare ett par minuter.
Häll i tomater, vatten och fond. Koka sakta i 10 minuter tills linserna är mjuka, späd ev med lite mer vatten.
Blanda i fisken och purjolöken, koka 2-3 minuter så fisken blir klar. Smaka av.
Rör i basilika och oliver precis före servering.
Jag gjorde även en "fuskaioli" att klicka i. Blanda creme fraiche med majonäs och smaksätt med vitlök, salt och peppar.
Vill man så kan man ju definitivt servera ett gott bröd till.
Äppelkotletter med baconkrisp och kokt potatis
Sött och salt i god kombo
I veckans recept möts mjuka söta äpplen med krispiga salta bacon.
Servera med senapssås och kokt potatis.
Passa på att köpa fina svenska kotletter när butikerna har bra pris och hamstra i frysen. Funkar fint att slänga i en marinad och sedan på grillen nu framöver grillsäsongen.
Äppelkotletter med baconkrisp och kokt potatis
4 pers
4 fläskkotletter
smör
½ tsk salt
2 krm svartpeppar
Bryn kotletterna på båda sidor i smör i en stekpanna. Krydda med salt och peppar. Håll dem varma medan du gör såsen.
Senapssås
2 ½ dl valfri grädde
2 ½ dl köttbuljong
1 msk fransk senap
1 gul lök, gärna färsk
2 små svenska äpplen
smör
1 pkt bacon
salt
peppar
Blanda grädde, buljong och senap i en låg vid gryta/traktörpanna. Lägg i kotletterna och låt dem koka med i 5-10 minuter.
Skär lök och äpplen i skivor. Stek dem lätt i smör i stekpannan och lägg det på kotletterna.
Strimla baconet och stek det knaprigt. Låt rinna av på hushållspapper och strö det sedan över kotletterna.
Kycklingklubbor med strips
Kycklingklubbor med strips
Vissa dagar vill man ha det lite enklare med middagsbestyren. Strips är enkelt och rätt gott, fast klyftpotatis är godare. Så gör det du har tid och ork med.
Kryddade kycklingen med salt och Santa Marias "American BBQ Spice Chili & Smoke".
Körde dem i varmluftsugn tillsammans med stripsen i ca 20 minuter på 225 grader.
Smaklig Spis!
Fiskgryta med sweet chili & jasminris
Fiskgryta med sweet chili & jasminris
3-4 pers
400 g valfri vit fiskfilé
2 vitlöksklyftor
2 purjolökar
2 paprikor
smör
1 1/2 dl vatten
2 fiskbuljongtärningar el motsvarande mängd fiskfond(om man köper coops el bong så slipper man smakförstärkare)
4 msk sweet chilisås
2 dl vispgrädde
salt
peppar
Skär fisken i 2-3 cm stora kuber. Hacka vitlöken och skär paprika och purjolök i bitar.
Jag hackar purjon i matberedare så det blir småttsmått för dem som har svårt för "konstiga" stora gröna bitar i maten;)
Fräs grönsakerna tills de blir mjuka i smöret, utan att de tar färg.
Häll i vatten och grädde. Tillsätt buljongtärningar el fond och sweet chili.
Låt det koka upp och smaksätt med salt och peppar. Lägg i fisken och låt sjuda i ca 3-5 minuter.
Servera med jasminris och en sallad med haricot verts som är lätt kokta, hyvla i morotsstrimlor med potatisskalare och strö på pumpakärnor och lite vinägrett.
På min tallrik ligger det även hummus och en jättegod rödkålssallad.
Spenatlasagne
En dag åt vi Spenat lasagne på jobbet enligt ett annat recept än det jag brukar använda. Men eftersom flera med mig tyckte att den vi brukar äta var godare, även om det var gott idag oxå, så får ni det receptet.
Jag har lagt in det här förut men här kommer det igen:)
5 portioner
1 pkt hackad spenat, 375 gr
1 brk keso, 250 gr
1 tsk italiensk salladskrydda
1 tsk riven muskot
12 lasagneplattor
Pressa spadet ur den tinade spenaten. Krydda och blanda med keson.
Sås:
2 dl hackad lök
smör
2-3 pressade vitlöksklyftor
2 brk krossade tomater
2 grönsaksbuljongtärningar
ca 1 tsk vardera av basilika, oregano, timjan, dragon
2 krm cayennepeppar
ca 1/-1 dl matgrädde
2 dl riven ost
Smält ner löken i smör, knappt 10 minuter och blanda med vitlök, tomat, buljongtärningar och örtkryddor.
Koka ihop ca 25 minuter och smaka av.
Varva lasagneplattorna i smord form med spenatkeson, tomatsåsen och hälften av osten. Det skall vara spenatkeso och tomatsås överst och resten av osten. Häll grädden runt kanterna. Grädda i ca 25-30 minuter(beroende på plattor) i 225 grader.
Eftersom jag kan tycka om när det går undan så brukar jag blanda ihop den goda tomatsåsen med riven ost, kesoröran och grädden som jag sedan varvar med plattorna. Det kanske inte blir lika snyggt men det blir definitivt lika gott om inte godare.
Som ni kanske märker är det inget salt i utan det räcker med buljongtärningarna. Saltar ni mer blir det nog för salt.
Tårta - den enkla, snabba varianten
Raw Food
Jag fick ett mail idag där jag blev ombedd att prova eller lägga ut på bloggen, två olika Raw Food- recept.
Jag har aldrig testat det själv, förutom chokladbollar typ;) Men visst delar jag ut detta till er och så får vi se om jag även får tid att testa dem själv. Tack Solveig!
Jag heter Solveig och vill gärna slå ett slag för Raw Food.
Skickar med två recept som jag tycker är "görgoda" ett på Paprika- o Tomatsoppa
och ett på Lakritspralin också en höjdare.
Denna mat kan värmas upp till 42 grader så den bibehåller alla näringsämnen.
Paprika- o tomatsoppa
4 st röda paprikor
4 st urgröpta tomater
3 msk olivolja
2 st vitlöksklyftor
8 dl lantbuljong
några kvistar färsk timjan
salt och peppar
Skär paprika i bitar och lägg i ugnsfast form med dom urgröpta tomaterna.
Ringla olivolja över tillsammans med vitlöken och timjan.
In i ugnen på 42 grader och låt "rosta" i ca två timmar.
Ta bort timjankvistarna och mixa resten med buljongen och smaka av med
mer timjan och salt o peppar!
Om man vill kan man värma tomatbitar med lite vitlök på och servera i soppan.
Raw food kex är gott till.
Lakritspraliner 10 st små bitar
1,5 dl mandelmjöl (antingen köpt eller mixat själv)
4 mjuka dadlar + lite agave
1-2 msk smält kokossmör (luktfria)
1 tsk eko vaniljpulver
1 tsk flytande lakritsessens (hälsokost)
smaka av med lite pressad citronsaft och en nypa salt
Mixa ingredienserna och lägg ut på plastfolie att rulla in
i - in i frysen att stelna så det går lättare att skära och
att doppa i smält raw choklad - strö lite kokossocker över
och njut!
Haricot verts-sallad
Blanda haricot verts som är lätt kokta, hyvla i morotsstrimlor med potatisskalare och strö på pumpakärnor och lite vinägrett. Klart!
Hoki på bädd av Savojkål med potatismos
Hoki på bädd av Savojkål med potatismos
4 pers
500-600 g hoki halvtinad, delad i bitar
ca 5 dl finstrimlad savojkål
1 hackad purjolök
2 grovrivna morötter
1 -2 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 dl creme fraiche
1-2 dl matlagningsgrädde
2 dl riven Västerbottenost
Fräs savoykål, purjolök och morötter i smör tills det mjuknat. Häll på creme fraiche och grädde, krydda med salt och peppar. Låt puttra någon minut.
Lägg torsk i en smord ugnsfast form.
Spritsa potatismos runt om fisken.
Häll grönsakssåsen över fisken.
Strössla över den rivna osten och kör i ugn tills fisken är klar.
Broccoli- & Grönkålssoppa med Feta- & Basilikakräm + lite till:)
Grönt om våren
En bättre vitaminbomb än den här soppan får ni leta efter, härligt vårgrön och jättegod!
Både grönkål och broccoli innehåller massor av C-vitamin så varsågoda, här kommer receptet på vårens energi-startskott.
Broccoli- & Grönkålssoppa med Feta- & Basilikakräm
4 port
400 g broccoli, fryst el färsk efter säsong
100 g grönkål, fryst el färsk efter säsong
1 stor gul lök
1 pressad vitlöksklyfta
smör till stekning
2 grönsaksbuljongtärningar
ca 1 liter vatten
1-2 dl creme fraiche
salt
peppar
Fräs gul lök och vitlök i smör.
Häll på vattnet och lägg i broccoli och grönkål. Lägg i buljongtärningarna och låt koka i ca 10 minuter.
Mixa med mixerstav och tillsätt creme fraiche. Smaka av med salt och peppar.
Späd ev med mer vätska.
Feta- & Basilikakräm
100 g fetaost
1 dl kesella eller creme fraiche
1/2 kruka basilika
salt
peppar
Mixa allt till en kräm. God att äta både i soppan eller på brödet.
Skickar med ett recept på en Grönkålspesto och Ädelostbroccoli också, som ni kan pröva en annan dag.
Grönkålspesto
1 blad grönkål
2 dl olja
50 g lagrad ost
50 g brynta hasselnötter eller solrosfrön
1 tsk honung
salt
peppar
Ta bort stjälken och mixa bladen med allt annat.
Smaksätt med salt och peppar.
Servera som pesto brukar serveras, till bröd eller sallad.
Ädelostbroccoli
400 g broccoli
2 – 3 dl crème fraiche
1 trekant Kvibille Gräddädel
ev salt
nymalen svartpeppar
Koka broccolin, kyl av i kallt vatten och låt rinna av ordentligt.
Blanda creme fraiche, ädelost och kryddor till en slät creme.
Mojjsa runt så all broccoli blir så där härligt krämiga. Åh, så gott!!
Currygryta med kokosmjölk och pressad potatis
Att vara kock handlar nästan hela tiden om att ligga steget före. Så igår förberedde jag köttet som jag idag skulle ha till vår lunch. Här har vi en fin bit ytterlår från "vår" kossa som har bott på Brunkulla gård.
Till 4 pers behövs(räds inte av att listan ser lång ut, det är mest kryddor som ni redan har i ert skafferi):
3/4 kg grytbitar
smör
salt
3 dl vatten
2 hackade gula lökar
3-4 skivade vitlöksklyftor
2 msk riven färsk ingefära
2 tsk spiskummin
1 tsk mald koriander
1 msk curry
2 tsk gurkmeja
1 kanelstång
4 kryddnejlikor
2 lagerblad
1 köttbuljongtärning
1 brk kokosmjölk
1 msk soja
ev lite maizenaredning
Bryn köttet fint i panna, salta och lägg över i en gryta.
Koka ur pannan med vattnet och häll det över köttet.
Lägg i buljongtärning, lök, vitlök, kryddor, soja och koka upp.
Häll på kokosmjölken och koka sakta under lock till köttet är mört. I orginalreceptet står det 45 minuter....nja, kanske 1 1/2 timme skulle jag föreslå. Iallafall med vår ko;)
Smaka av och red ev med lite redning på tex Maizena.
Jag serverade pressad potatis till och sallad från vår buffé.
Africana
Africana
6-8 pers
1 kg köttfärs
2 gula lökar
fett till stekning
salt
peppar
Fräs lök och färs i fett, krydda. Häll över köttfärsen till en smord ugnsfast form.
6 dl vispgrädde
2-3 dl chilisås
2-3 msk curry
Vispa grädden fast och blanda med chilisås och curry.
Bred gräddblandningen över färsen och gratinera i ca 15-20 minuter på 200 grader.
Servera tillsammans med:
Kokt jasminris
1 stor burk persikor, skuren i bitar
2 brk mandariner
4-6 bananer
kokos
gurka
sallad
tomater
majs
salta nötter
Mango Chutney
Receptet har jag fått av Maria.
Måste bara visa vår salladsbuffé på jobbet igen:)
Har köpt in lite nya fina uppläggningsfat till allt. Ser inbjudande ut, eller hur?!
Kesobiffar med Cornflakes, bulgur och vitlökssås
Keso- & Cornflakesbiffar
4 pers, ca 8 biffar
1 finhackad gul lök
flytande margarin
4 dl finsmulade cornflakes
2 ägg
250 g keso
2 msk vetemjöl
kryddor efter tycke och smak
Fräs löken i smör. Lägg därefter löken i en bunke och blanda ner de finkrossade cornflakesen.
Vispa upp äggen och blanda ner dem tillsammans med de andra ingredienserna. Smaka av smeten, alt stek en provbit i stekpanna och smaka av.
Forma biffar och lägg på en bakplåtspapperklädd plåt.
Stek biffarna gyllenbruna i ca 20 minuter på 225 grader.
Servera med bulgur el matkorn och morotstzatziki.
Jag hade slut på gul lök när jag skulle göra dessa så jag tog en bit purjolök och lite pressad vitlök istället.
Kryddade med salt, svartpeppar, Vegeta och timjan.
Risotto á la Pank
Idag åt vi Risotto á la Pank, receptet har vi fått av en familj som gått tidigare hos mig på Guldkusten.
Varför den kallas så är väl för att det är lite "man tager vad man haver när man är pank" recept:)
När jag stod och skar prinskorv som vi hade över från en tidigare lunch så kom ett barn och frågade mig:
E: Vad blir det för mat?
T: Det heter Risotto á la Pank.
E: Pank??
T: Ja. Pank är man när man har slut på pengar.
E: Jaha, det är därför du skär korven så det ser ut som pengar då?!
:) Visst är det härligt vad barn tänker på små detaljer som vi inte alls reflekterar över! Klart att korvslantar passar en "pank-rätt"...
Jag tog som sagt korv och köttbullar som jag fryst efter vår påskbuffé. Stekte även på bacon och rostad lök, hade slut på all färsk lök idag.
Sedan kokade jag ris enligt förpackningen och lade i fryst ärt/majs/paprika- blandning sista minutrarna.
Kryddade allt med soja,vitlök, salt, peppar och blandade ner kött- och lökblandningen.
Servera med valfria grönsaker till. Jag tog även sweet chilisås på mitt, gott!
En god och billig rätt om man sparat undan lite korv, kött, skinkrester från tidigare måltider och stoppat i frysen.
Risotto á la Pank
ca 4 port
4 dl rundkornigt ris, tex avorio
13 dl vatten
2 st grönsaksbuljongtärningar
½ gul lök
1 vitlöksklyfta
100-200 g kött, skinka, bacon, kött/korvrester
frysta ärtor och majs
olja el smör
soja
Hetta upp matfettet i en kastrull.
Fräs löken och riset.
Häll på vattnet och buljongen och koka i ca 25 minuter(kolla förpackningen.
(det går även bra att ta vanligt ris)
Fräs kött och vitlök i stekpanna. Smaksätt med soja.
Blanda i grönsakerna när riset nästan är klart.
Blanda i köttet, smaka av med salt och peppar.
Stekt fisk med stuvad spenat och kokt potatis
4 port
4 - 8 filéer av valfri fisksort
1 - 2 ägg
skorpmjöl/ ströbröd
salt
peppar
Knäck äggen och vispa det lätt med lite salt. Pensla filéerna med ägget och vänd sedan filéerna i lite skorpmjöl. Stek i smör tills fisken är färdig.
Stuvad spenat
ca 300 g färsk spenat alt fryst
2 dl vatten
2 msk smör
3 dl mjölk
3 msk mjöl
riven muskot
salt
peppar
lite pressad vitlök
Skölj spenaten och skär eventuellt bort dåliga bitar.
Låt vattnet koka upp och lägg i spenatbladen. Du kan behöva göra det här i omgångar. Förväll spenaten i det kokande vattnet 1-2 minuter. Ta upp dem och skölj i kallt vatten och låt rinna av.
Grovhacka spenaten.
Smält smör i en kastrull och rör ner vetemjölet. Tillsätt mjölken litet i taget och koka upp under omrörning. Krydda. Låt puttra en kort stund så att det tjocknar.
Lägg ner den grovhackade spenaten och rör runt.
Servera med fisk och kokt potatis.
Sex laxar i en laxask
Jag tycker att denna är den godaste och absolut enklaste varianten.
Efter att du har filéat, benat ur och flått fisken så lägger man den(avsköljd förstås) på en smord plåt el ugnsform. Strö över finskuren purjolök, krydda med citronpeppar och salt. Häll på rejält med grädde, min erfarenhet här hemma är att såsen aldrig räcker till alla mosade potatisar. Låt gå i ugn tills klar. Servera med kokt potatis och en sallad av kokt haricot verts, skivad röd lök, smulad fetaost, paprika i bitar. Droppa över olivolja och balsamvinäger, smula på lite flingsalt och nymalen svartpeppar.
Tack Marie & Tom för en mumsig middag!
Grekisk Pastarätt
Istället för fredagstacos
Vi är nog många som har trillat i fredagstacos-fållan.
Det är lättsamt att choppa upp olika grönsaker och fräsa på lite köttfärs när fredagen äntligen är här.
Här får ni en plocka-det-du–tycker-är-gott-rätt, som går att variera oändligt efter tycke och smak och som passar minst lika bra som fredagskäk.
Att servera olika tillbehör i små skålar gör att samtalet runt bordet snabbt tar fart om man har middagsgäster.
Grekisk Pastarätt
Tomatsås:
8 färska tomater eller 1 brk krossade
1 finhackad rödlök
2 pressade vitlöksklyftor
2 msk oliv- el rapsolja
1 msk smör
1 grovriven morot
2 msk tomatpuré
1 tsk paprikapulver
2 msk torkad oregano
1-2 tsk salt
1 msk balsamvinäger
Skär de färska tomaterna i bitar.
Fräs rödlöken och vitlöken i olja och smör på svag värme tills de mjuknar.
Tillsätt morot, tomatpuré, paprikapulver och oregano.
Häll på tomaterna och låt såsen koka ihop i ca 15 minuter.
Smaka av med salt, balsamvinäger och några varv med pepparkvarnen.
Tillbehör:
½ urkärnad och skivad gurka
1 dl kalamataoliver
100 g smulad fetaost
1 dl rostade pumpakärnor
1 dl hackad bladpersilja
1 tunt skivad röd lök
1 dl kidneybönor
2 dl majs
400-500 nykokta pastaskruvar
4-6 Bratwurst stekt i slantar
Självklart så kan ni avstå korven, så har ni en härlig vegetarisk buffé.
Grönsaksgulasch med pilaffris
Pilaffriset gör man så här:
Fräs finhackad gul lök i smör tillsammans med råris eller vanligt långkornigt ris.
Häll därefter på vatten och buljongtärning.
Mängd ris och vatten gör ni enligt förpackningen.
Låt koka till klart.
Kycklingfilé med fransk senap och grönpeppar
4 kycklingfileér
salt
svartpeppar
1 ½ msk grovstött grönpeppar
2 msk Mrs Chengs soja
3 dl creme fraiche
2 msk fransk senap
Stek kycklingfileérna, salta och peppra. Lägg över i smord ugnsfast form. Smält smör och fräs grönpepparen i det. Rör ner resten av ingredienserna till såsen. Låt den puttra några minuter.
Häll sedan såsen över kycklingen. Kör i ugn på 200 grader i ca 15 minuter.
Servera tillsammans med fiberpasta, matkorn eller bulgur och salladsbuffé
Färsröra i Pitabröd
4-6 pers
6-8 pitabröd – värms enligt förpackningen
4 portioner kokt ris – koka enligt förpackningen
500 g älg-, nöt-, el blandfärs
1 liten purjolök
1 vitlöksklyfta
5 dl riven vitkål
1 röd paprika
1 köttbuljongtärning
3 msk tomatpuré
1 dl sweet chilisås
1 tsk oregano
½ tsk cayennepeppar
1 tsk paprikapulver
salt
peppar
Hacka purjolöken, pressa ner vitlöken och stek tillsammans med färsen tills färsen är genomstekt.
Blanda sedan ner den rivna kålen och finhackade paprikan och stek i 2 minuter. Lägg i buljongtärning, tomatpuré, sweet chili, kryddor och sist häller du ner det kokta riset. Stek i 1 minut till, eller tills allt blivit varmt.
Servera med turkisk yoghurt i pitabröden.
Morotssoppa med feta och cashewnötter
Morotssoppa med feta och cashewnötter
4 port
700g morötter, skalade och skurna i bitar
1 stor alt. 2 mindre gula lökar, skurna i mindre bitar
1 liter grönsaksbuljong
1 dl råa cashewnötter
100g fetaost
timjan
salt och nymalen svartpeppar
olivolja att steka i
Värm lite olja i en stor kastrull på medelvärme. Fräs löken tillsammans med en nypa salt tills den blir genomskinlig.
Tillsätt morötter, buljong, cashewnötter, timjan och peppar. Låt koka upp och sänk därefter värmen.
Låt puttra i ca 20 minuter. Smula ner fetaosten och mixa soppan slät, antingen med en stavmixer eller i en matberedare. Smaka av med timjan, salt och peppar.
Häll upp i skålar och smula över lite extra fetaost. Servera tillsammans med ett rustikt bröd.
Torsk med Savojkål
4 pers
500-600 g torsk halvtinad, delad i bitar
ca 5 dl finstrimlad savojkål
1 hackad purjolök
2 grovrivna morötter
1 -2 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 dl creme fraiche
1-2 dl matlagningsgrädde
2 dl riven Västerbottenost
Fräs savoykål, purjolök och morötter i smör tills det mjuknat. Häll på creme fraiche och grädde, krydda med salt och peppar. Låt puttra någon minut.
Lägg torsk i en smord ugnsfast form.
Spritsa potatismos runt om fisken.
Häll grönsakssåsen över fisken.
Strössla över den rivna osten och kör i ugn tills fisken är klar.
Lax med Madeirasås och kokt potatis
4 port
600 gr färsk laxfilé el laxkotletter
salt och strösocker efter smak
smör till stekning
Salta och sockra laxen runt om och låt ligga och dra tills såsen är klar.
Torka av laxen noga, skär i fyra bitar om den inte redan är uppskuren.
Stek den i smör på medelhög värme tills den är gyllenbrun och har lite kärna kvar i mitten.
Madeirasås
1 finhackad schalottenlök
smör till stekning
3 dl vitt vin
2 dl hemgjord fiskfond (el 1 msk fond på flaska + 2 dl vatten)
1 lagerblad
5 vitpepparkorn
½ dl Madeira el annat starkvin, tex Sherry, Martini Bianco
2 dl creme fraiche
1 msk finklippt gräslök
S & P efter smak
Fräs schalottenlöken mjuk och blank i lite smör i en kastrull på medelvärme.
Blanda i vin, fiskfond, lagerblad och vitpeppar i kastrullen.
Reducera ner såsen på medelvärme tills 1 dl vätska återstår.
Häll i starkvinet och koka upp.
Vispa ner creme fraichen och koka upp igen.
Smaka av med salt och peppar.
Rör ner gräslöken strax innan servering.
Tillbehör
800 g färsk potatis
dillkvistar till kokning
300 g sockerärtor
15 rädisor i skivor el klyftor
1 msk smör
Koka potatisen med dillkvistar i vattnet.
Radiokaka, en 50-tals klassiker!
Radiokaka - variant 1
200-250 g blockchoklad, smält
150 g kallpressad kokosolja eller kokosfett, smält i vattenbad
2 st ägg
2 dl florsocker
1 dl kakao
1-2 dl starkt kaffe
1 msk kanel
mariekex
Blanda alla ingredienser till kakan (utom kexen).
Lägg bakpapper eller plastfolie i botten av en form.
Häll i någon centimeter av smeten i botten. Lägg i Mariekex.
Häll på mer smet, varva som en godislasagne.
Se till att ha smet kvar till översta lagret.
Radiokaka - variant 2
150 g smör
300 g mörk choklad
1 dl florsocker
2 st äggulor
ett gäng mariekex
Smält smöret i en kastrull. Dra den från värmen. Tillsätt hackad choklad och rör tills det smälter.
Rör i hop äggula och florsocker. Rör ner den ljumma chokladsmeten.
Klä en avlång form, tex sockerkaksform, med plastfolie. Bred ut ett lager chokladsmet i botten. Lägg ett lager med Mariekex. Varva med chokladsmet och kex. Avsluta med chokladsmet.
Låt svalna i kyl, gärna över natten. Skär skivor med vass kniv.
Tror faktiskt variant nr två, som är från en bra matblogg, Mumsfillibabba, kan passa mig bättre då jag inte är så förtjust i ischoklad...
Kålpudding med potatis och lingon
4 port
1 vitkålshuvud
800 g fläskfärs
2 dl grädde
1 dl mjölk (eller mer, färsen ska vara lös)
2 kokta potatisar
ca 2 dl kalvbuljong
1 msk sirap
salt
peppar
smör
Sätt ugnen på 175 grader.
Skär vitkålen i små tärningar.
Fräs kålen med smör och sirap i en panna. Krydda med salt och vitpeppar.
Blanda färs, grädde, mosade potatisar, mjölk, kalvbuljong, salt och peppar till en lös smet.
Varva färs och kål i en smord form och toppa med ett lager kål. Stek i ugnen i ca 45 min.
Gräddsås
2 dl kalvbujong
1 dl kålspad från kålpuddingen
1 dl grädde
ca 1 msk redning för ljusa såser
salt och vitpeppar
1 tsk svartvinbärsgelé (eller lingonsylt)
Koka upp buljong, grädde och kålspad i en kastrull.
Tillsätt redning och låt såsen koka på medelvärme i 5 minuter.
Smaksätt med salt, vitpeppar och gelé eller lingonsylt.
Rårörda lingon
Blanda lingon och socker och rör tills sockret löst sig.
Fiskfilé i sås med tomat, persilja och kokt potatis
4 pers
500-600 g vit fisk halvtinad, delad i bitar
3-4 tomater
1 rödlök
1 msk smör
2 msk pressad citron
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
ca 1 sl hackad persilja
2 dl creme fraiche
ev ½ dl vatten
Skålla och skala tomaterna, skär dem i tärningar.
Skala och hacka löken.
Fräs löken i fettet,gärna i en låg kastrull. Tillsätt det mesta av tomaterna, pressad citron, salt, peppar, hälften av persiljan och creme fraiche. Koka såsen några minuter.
Lägg i fisken och sjud som ovan, späd ev med vatten.
Garnera med resten av tomaterna och persiljan.
Servera med kokt potatis och lättkokta grönsaker.
Västerbottenpaj med salami
Rörvikskyckling med rotsaker i ugn
Allebarnsrätten
”Allebarnsrätten är en kunskapskampanj vars syfte är att stärka måltiden och måltidens roll på och runt förskolor i Sverige.”(utdrag från Allebarnsrättens hemsida)
Jag har haft förmånen att få vara del i Allebarnsrättens projekt i några år nu, och har därigenom blivit ännu mer medveten om hur viktigt det är att vi ger våra barn bra mat, men även att vi lyfter måltiden som helhet.
Vid matbordet på min förskola pågår det varje dag ”Matprat”. Allt ifrån var köttet kommer ifrån eller vilka grönsaker och kryddor jag använt. Barnen nöjer sig inte med att jag svarar fisk när de frågar vilken mat det är, de vill veta vilken sorts fisk jag serverar. Sedan blir det ofta diskussioner, ”Matprat”, som leder dem vidare ut i världen och in i varandras kunskaper.
När man inte samtalar om och kring maten vid måltiden tillsammans med barnen, så missar man en massa viktig inlärning.
Receptet ni får här idag är från Karolina Sparrings fantastiskt fina kokbok, Kökhjältar. Bilderna är tagna av fd Östersundare, Karin Alfredsson. De är två av grundarna till Allebarnsrätten.
Läs mer på www.allebarnsratten.se där det finns många fler recept att ta del av.
Rörvikskyckling med rotsaker i ugn
1 hel kyckling delad i fyra delar eller 900 g kycklingklubba
1 msk rosmarin eller 1 kvist
salt och peppar
4 krossade vitlöksklyftor
skalet av 1 citron
2 stora palsternackor
3 morötter
1 gul lök
10 fasta potatisar
8 hela, oskalade vitlöksklyftor
1/2 dl olivolja
10 cocktailtomater
1 dl vitt vin
Sätt ugnen på 225 grader.
Lägg kycklingen i en ugnssäker form. Gnid in kryddor, vitlök och citronskal ordentligt.
Dela rotfrukterna och löken i rejäla bitar. Dela potatisen i klyftor.
Vitlöksklyftorna behöver inte skalas, de blir väldigt goda och milda av att ugnsbakas bara som de är.
Lägg alltsammans i ugnsformen, ringla över olivolja.
Tillaga i ugnen ca 25 minuter. Ta ut och tillsätt tomaterna och vinet, sätt tillbaka i ugnen och ugnsstek tills kycklingen är ordentligt genomstekt.
Kolla genom att skära lite i kycklingen nära benet. Köttet det ska bara vara vitt. Det brukar ta 15–20 minuter.
Sås
2 dl grädde
hälften av löken och rotfrukterna
kycklingen steksky
Mixa grädden med hälften av löken och rotfrukterna och rikligt med steksky.
Låt sjuda några minuter, smaka av med salt.
Hemgjorda hamburgare med bröd
Bondsoppa med chorizo och parmesan
4 portioner
I denna soppa använder jag en pastasort som heter risoni. Hittar du inte det i din
butik går det bra med kort eller bruten spagetti. Var noga med att inte koka pastan
för länge. Överkokt pasta tar ner helhetsintrycket ganska rejält, så kontrollera att
morötter och palsternacka är nästan klara innan du lägger ner pastan.
2 chorizo eller annan smakrik korv, skivad
1 gul lök, finhackad
2 morötter, skurna i mindre bitar
1 vitlöksklyfta, finriven
1 palsternacka, skuren i mindre bitar
2 msk tomatpuré
3 msk olivolja
1 burk krossade tomater
1,2 liter hönsbuljong
1 1/2 dl risoni pasta
2–3 msk pesto
salt och svartpeppar från kvarn efter smak
1 dl grovt hackad bladpersilja
1 dl grovriven parmesan
1 Fräs korv, lök, morot, vitlök, palsternacka och tomatpuré i olivolja några minuter.
2 Häll på tomater och hönsbuljong.
3 Låt koka under lock ca 10 minuter.
4 Häll i pastan och låt koka ytterligare 10 minuter (eller så länge pastan ska koka enligt förpackningen).
5 Smaka av med pesto, salt och svartpeppar.
Servera soppan med persilja, parmesan och nybakat bröd.
Receptet kommer från Allebarnsrätten.se
Kikärtsbiffar med tzatziki, tomatsalsa & matkorn
Det här är kryddiga och riktigt goda vegobiffar som blir till en riktig festmåltid
med rätt tillbehör. Duka gärna fram middagen som en hel buffé med t ex fetaost,
rödlök, skivade riktigt röda tomater, pitabröd, tzatziki, marinerade oliver, tomatsalsa, peperoni och bulgur.
1 burk kikärter
1 tsk spiskummin
1 tsk torkad koriander
vitlöksklyftor
2 äggulor
saften av 1 citron
1–2 tsk salt
3 msk ströbröd
vetemjöl och olivolja
till stekning
1 Mixa samtliga ingredienser.
2 Smaka av med citronsaft och salt.
3 Forma till små biffar.
4 Vänd i vetemjöl och stek i olivolja, ca 5 minuter på varje sida.
Servera med tzatziki , bulgur , tomatsalsa och färsk paprika i skivor.
Recept och bild kommer från Allebarnsrätten.se